Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Plahotniuc contribuie la conturarea naționalismului civic moldovenesc”. Armand Goșu, despre incidentele de la Chișinău

Miercuri, la Chișinău, au avut loc proteste violente, după ce Parlamentul a votat Guvernul condus de Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc. 

Sunt momente încărcate de tensiune, momente care vor schimba poate cursul istoriei Republicii Moldova, crede istoricul Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic. 

„Acum moldovenii se delimitează de România care nu are nici un pic de empatie pentru ce se întâmplă la Chișinău. Astăzi în Moldova, nu mai contează etnia, nici ce pașapoarte au în buzunar, acum contează ura pentru Plahotniuc, care li se pare că este sprijinit de România. Ura pentru Plahotniuc îi va împinge să se delimiteze de România, care nu le împărtășește această emoție. Problema identității care a chinuit Moldova 25 de ani se rezolvă în acest fel. Plahotniuc unindu-i pe români și pe ruși împotriva oligarhiei contribuie la conturarea naționalismului civic moldovenesc”, spune Armand Goșu, într-un interviu pentru Republica.ro.

Cum s-a ajuns la soluția Pavel Filip - premier?

Filip Pavel e un fel de înlocuitor. Pe vremea comunismului nu se găsea cafea și noi beam nechezol, un înlocuitor al cafelei. Pavel Filip un un fel de nechezol de Plahotniuc, înlocuitor al Oligarhului. În decembrie, Plahotniuc a anunțat că vrea să ajungă prim ministru și a încercat un șantaj la președintele Timofti. Președintele se pare că fost atunci sprijinit, ceea ce l-a facut să reziste și să-l nominalizeze pe Sturza, un fost premier moldoveam, om de afaceri retras la București. Sturza a prezentat o echipa interesantă. Cu trei bursieri din SUA pentru posturi de miniștri în domenii importante. Cu un pro-atlantist convins la Externe. Era greu de crezut că va trece acel guvern. Rezultatul a fost că parlamentul nici măcar nu s-a întrunit să asculte programul de guvernare, să puna întrebări candidaților. Pur și simplu n-a fost cvorum, iar finul lui Plahotniuc, președintele Parlamentului, Candu, a trimis echipa Sturza la plimbare.

Cu Filip la putere, încotro se va îndrepta Republica Moldova?

Moldova băltește de mulți ani, bate pasul pe loc, cel puțin din aprilie 2014, de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Țara se criminalizează tot mai mult, asta se vede cu ochiliul liber că se întâmplă. O grupare criminală își consolidează controlul asupra unei țări.

E o iluzie să ne închipuim, așa cum face MAE sau președinția României că Moldova cu Plahotniuc la manete se orientează spre Vest, spre UE. Nu, Moldova se afundă în marasm, e tot mai aproape de buza prăpastiei. Parcă cineva ar avea în proiect să facă să eșueze acest stat.

Care este miza actualelor proteste de la Chișinău?

Protestele au început anul trecut, după ce s-a recunoscut oficial că s-a furat un miliard de dolari din trei bănci din Moldova. Leul moldovenesc s-a prăbușit cu 30%, prețurile au explodat, sărăcia extremă a cuprins o parte tot mai mare a populației din țară. Oamenii disperați au cerut la primele mitinguri ca procuratura să cerceteze cazul, să facă anchetă, să tragă la răspundere vinovații., să recupereze banii, dacă se mai poate. Puterea, diversele guverne care s-au perindat anul trecut, au tratat cu dispreț revendicările. au întors spatele oamenilor disperați.

Foto: Ion Marian/Inquam Photos

Ce s-a întâmplat miercuri?

Au încercat să treacă hoțește guvernul prin parlament. O ședință extraordinară se anunță cu trei zile înainte, ei au anunțat-o cu o oră înainte. Procedura de votare a guvernului e lungă, sunt niște regulamente care trebuie respectate. Ei bine, ieri a durat 32 minute și 30 secunde, a fost o bătaie de joc. Populația este foarte iritată de acțiunile acestei clase politice, mai ales de ce face Plahotniuc, cel mai detestat om politic din Moldova, cu o imagine negativă de peste 90%.

Majoritatea covârșitoare a oamenilor îl percepe pe Plahotniuc ca fiind în spatele acestei coaliții de strânsură, vechi comuniști, liberali de-ai lui Ghimpu. Pentru moldoveni, răul are un chip, iar chipul răului la Chișinău este Plahotniuc. Ce s-a întâmplat aseara în Parlament, votarea în secret a guvernului, fuga deputaților din Parlament, depunerea jurământului la miezul nopții la președinție, toate aceste au iritat la culme populația Moldovei care a ieșit astăzi să protesteze într-un număr impresionat de mare. Nu uitați că la Chișinău sunt minus 10 grade.

Care vor fi consecințele pe termen lung ale acestor evenimente, în ceea ce privește evoluția Republicii Moldova?

E foarte interesant ce se întâmplă. Eu cred că Plahotniuc este fondatorul naționalismului civic moldovenesc, așa cum a fost Ianukovici în Ucraina, care a consolidat conștiința națională ucraineană. Plahotniuc a reușit ceea ce părea imposibil: să-i unească pe ruși și pe români împotriva oligarhiei. El a dat o țintă clară, a creat o emoție puternică, unui popor care se comporta mergea fără busolă, adesea ca o turmă. Plahotniuc va contribui, poate decisiv, la forjarea unei conștiințe specifice Republicii Moldova. Un început de conștiință națională. Foarte important aici e și lipsa de empatie și poziționările pro-Plahotniuc ale Bucureștiului (nu doar oficial, ci mai ales media, analiști, ziariști).

Poziționarea României în cazul Plahtoniuc va avea efecte dramatice pe termen scurt și mediu. Oligarhul e detestat de peste 90% din populație. S-a creat percepția că România îl sprijină pe Plahotniuc sau că, cel puțin, îl protejează. Plahotniuc are cetățenie română, cu dublă identitate. A fost o anchetă jurnalistică în Moldova, în 2010. La Chișinău, oamenii sunt convinși că justiția din România e blocată de cineva și nu e lăsată să investigheze acest delict de dublă identitate. Comunicatele MAE sau ale Cotroceniului în sprijinul guvernului Filip Pavel, sunt văzute –perfect îndreptățit - drept sprijin pentru Plahotniuc.

În procesul de creare a identității civice moldovenești, este foarte improtant ce se întâmplă acum. Astăzi în Moldova, nu mai contează etnia, nici ce pașapoarte au în buzunar, acum contează ura pentru Plahotniuc, care li se pare că este sprijinit de România. Ura pentru Plahotniuc îi va împinge să se delimiteze de România, care nu le împărtășește această emoție.

Problema identității care a chinuit Moldova 25 de ani se rezolvă în acest fel. Plahotniuc unindu-i pe români și pe ruși împotriva oligarhiei contribuie la conturarea naționalismului civic moldovenesc

Mi-e teamă că la București nu prea are cine să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat și care e sensul în care evoluează lucrurile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa incepem de la momentul ca toate partidele de dreapta din Moldvoa si-au dorit mereu sa distruga Partidul Comunsti din RM , si numai PD-lui i-a reusit asta , apropo cu aportul strategic a lui Plahotniuc . Asa ca ...
    • Like 0
  • De bine de rau, dar Plahotniuc a salvat cursul european de fiecare data din 2007 in coace. Mereu cind acesta era in pericol el reusea sa negocieze si sa formeze o majoritate pro-europeana. Pe cind altii incercau sa traga tara spre Uniunea Vamala.
    • Like 0
  • da înteresant articol..
    și este un punct de vedere desigur..
    Dar cred că Plahotniuc aici la sigur este un naționalist, la acest capitol nici nu se discută. Dar momentele legate de funcția de prim-ministru sunt importante din simplu considerent nu că Plahotniuc să fie acel premier, dar prin faptul că dorea cît mai repede să-i înlăture de la guvernare pe hoții de miliarde și alt mucegai ce tot ne mînca din interior.
    • Like 0
  • Plahotniuc e cel mai mare mafiot din Moldova, iar autoarea articolului e pe lista lui de plăți, sau e de o candoare demnă de... altă planetă. Așa se duce dracului încă un site de știri presupus independent.
    • Like 0
  • check icon
    Materialul e nițel cam inflamat pentru gustul meu.
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Poate gresesc ,dar procesul de deznationaliozare inceput de Rusia este in plin proces de finalizare,din pacate romanii moldoveni nu au avut si nu au educatia civica nationalista sa zice asemanatoare ...ungurilor.Din invalmaseala care s-a vrut ca o demonstratie contra ..puterii?? care putere??s-a ajuns la o mimare de revolta,sa vedeti cati bani s-au platit .


    • Like 1
  • România a făcut paşi importanţi către Moldova de peste Prut, dar trebuie să vrea şi Moldova (Terminaţi cu Basarabia, este o poreclă rusească, aşa i-au spus ruşii ca să o dezrădăcineze, să creeze impresia că dincolo de Prut NU este Moldova lui Ştefan cel Mare. Aşa au procedat şi austriecii cu nordul Moldovei, i-au spus Bucovina. Încă mai am vie în memorie o întâmplare din armată, când era să mănânc o mama de bătaie de la un zdrahon din Botoşani, pentru că i-am zis moldovean. De ce eşti, mă, bucovinean, i-am strigat, fugind cât mă ţineau picioarele, pentru că aşa te-a poreclit austriacul? Ştefan cel Mare îţi zicea moldovean... Când vrei să scoţi din rădăcini un neam, îl porecleşti sau îi poceşti numele şi-l îndepărezi de fraţii săi. Asta au făcut imperiile de când sunt pe lume. Aşa au dezbinat, aşa au stăpânit. Nu au reuşit cu toţi, unii au fost mai băţoşi; evreii, de exemplu. Revenind la Moldova de peste Prut, este adevărat că sovieticii, spre deosebire de ţarişti, i-au spus RSS Moldovenească, dar cu un scop: la momentul oportun, să realizeze unirea Moldovei în interiorul URSS-ului (Moldova de la Carpaţi la Nistru...). Slavă Domnului, momentul oportun nu a apărut). Astăzi, Moldova de peste Prut pare că îşi alege un alt drum, un drum care duce spre Moscova. Este dureros pentru neamul românesc, dar dragoste cu forţa nu se poate. Mă tem că această despărţire este definitivă, având în vedere faptul că moldovenii pleacă din Moldova, în lumea largă, iar ruşii rămân. Într-o zi, nu foarte departe în timp, ruşii vor fi majoritari, iar visul frumos se va sfârşi...
    • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      Eu îi voi spune tot Basarabia.
      Poate e mai bine decît „Republica Moldova”.
      • Like 0
    • @
      Basarabia istorică este Buceagul de astăzi şi se află în Ucraina... Moldova a fost denumită în mod fraudulos Basarabia, în anul 1813, fiind transformată în Gubernia Basarabia (1871-1917). Acel teritoriu din sudul Moldovei a fost cucerit de către Basarabi de la tătari, între anii 1328-1384. În sec al XIV-lea, teritoriul este cedat voievodatului Moldovei de Alexandru Basarab şi este denumit Basarabia. În anul 1484, teritoriul este cucerit de turci şi redenumit Buceag. În timpul negocierii Tratatului de pace de la Bucureşti (1812), Dumitru Moruzi, dragomanul Porţii, corupt fiind de către ruşi, extinde în mod fraudulos denumirea de Basarabia la toate ţinuturile dintre Dunăre şi Hotin şi Moldova dintre Prut şi Nistru este anexată de Imperiul Ţarist. Aşa a ajuns Moldova să fie denumită Basarabia, prin corupţie. Ulterior, dragomanul este executat pentru trădare din ordinul sultanului. Astea fiind spuse, concluzia este simplă: Basarabia istorică este în Ucraina şi poartă denumirea de Buceag. Iar Moldova dintre Prut şi Nistru nu este Basarabia. Poate fi, dar cu o condiţie: să-I credem pe ruşi...
      • Like 0
    • @
      Basarabia istorică este Buceagul de astăzi şi se află în Ucraina... Moldova a fost denumită în mod fraudulos Basarabia, în anul 1813, fiind transformată în Gubernia Basarabia (1871-1917). Acel teritoriu din sudul Moldovei a fost cucerit de către Basarabi de la tătari, între anii 1328-1384. În sec al XIV-lea, teritoriul este cedat voievodatului Moldovei de Alexandru Basarab şi este denumit Basarabia. În anul 1484, teritoriul este cucerit de turci şi redenumit Buceag. În timpul negocierii Tratatului de pace de la Bucureşti (1812), Dumitru Moruzi, dragomanul Porţii, corupt fiind de către ruşi, extinde în mod fraudulos denumirea de Basarabia la toate ţinuturile dintre Dunăre şi Hotin şi Moldova dintre Prut şi Nistru este anexată de Imperiul Ţarist. Aşa a ajuns Moldova să fie denumită Basarabia, prin corupţie. Ulterior, dragomanul este executat pentru trădare din ordinul sultanului. Astea fiind spuse, concluzia este simplă: Basarabia istorică este în Ucraina şi poartă denumirea de Buceag. Iar Moldova dintre Prut şi Nistru nu este Basarabia. Poate fi, dar cu o condiţie: să-I credem pe ruşi...
      • Like 0
  • România a făcut paşi importanţi către Moldova de peste Prut, dar trebuie să vrea şi Moldova (Terminaţi cu Basarabia, este o poreclă rusească, aşa i-au spus ruşii ca să o dezrădăcineze, să creeze impresia că dincolo de Prut NU este Moldova lui Ştefan cel Mare. Aşa au procedat şi austriecii cu nordul Moldovei, i-au spus Bucovina. Încă mai am vie în memorie o întâmplare din armată, când era să mănânc o mama de bătaie de la un zdrahon din Botoşani, pentru că i-am zis moldovean. De ce eşti, mă, bucovinean, i-am strigat, fugind cât mă ţineau picioarele, pentru că aşa te-a poreclit austriacul? Ştefan cel Mare îţi zicea moldovean... Când vrei să scoţi din rădăcini un neam, îl porecleşti sau îi poceşti numele şi-l îndepărezi de fraţii săi. Asta au făcut imperiile de când sunt pe lume. Aşa au dezbinat, aşa au stăpânit. Nu au reuşit cu toţi, unii au fost mai băţoşi; evreii, de exemplu. Revenind la Moldova de peste Prut, este adevărat că sovieticii, spre deosebire de ţarişti, i-au spus RSS Moldovenească, dar cu un scop: la momentul oportun, să realizeze unirea Moldovei în interiorul URSS-ului (Moldova de la Carpaţi la Nistru...). Slavă Domnului, momentul oportun nu a apărut). Astăzi, Moldova de peste Prut pare că îşi alege un alt drum, un drum care duce spre Moscova. Este dureros pentru neamul românesc, dar dragoste cu forţa nu se poate. Mă tem că această despărţire este definitivă, având în vedere faptul că moldovenii pleacă din Moldova, în lumea largă, iar ruşii rămân. Într-o zi, nu foarte departe în timp, ruşii vor fi majoritari, iar visul frumos se va sfârşi...
    • Like 0
  • Romania a pierdut Basarabia definitv
    • Like 0
  • Emil check icon
    In 1812 nici nu ne-am dat seama ce ni s-a intamplat. A fost ca in bancul ala cu bicicleta de la Radio Erevan. Apoi, in 1918 au zis ei ca se intorc la patria mama; au fost primii, dar uitam asta cu o larghete vecina cu ignoranta. Apoi, in 1940 am plecat cu lasitatea in brate (cadou de la conducatori). Ne-am intors efemer dupa un an si, pana sa ne dam seama, eram frati de ideologie, nu de neam. Am crezut ca se poate prin 1991, dar am zis sa nu deranjam la etajele superioare ca asa suntem noi, cu bun simt. Si pana acum, am tot facut rime in conditional-optativ (timpul preferat al limbii romane). Cred ca ei s-au cam saturat de optativul nostru.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult