Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cioloș îi lasă pe bușoi în turul gol

Apreciez refuzul premierului Dacian Cioloș de a-și face pomană cu cele două orfeline de la marele partid liberal. După ce au votat vitejește alături de pesediști legea privind alegerea primarilor într-un singur tur, liberalii și-au dat seama, în al doisprezecelea ceas, că au rămas în turul gol.

Anticipând pierderi masive la locale, au încercat fără succes să schimbe legea în Parlament, după care au recurs la ultima soluție: s-au dus cu miloaga la premierul lor. Numai că premierul lor le-a răspuns sec: Nu e democratic să modific prin ordonanță de urgență o lege votată de Parlament.

Pe lângă faptul că solicitarea liberalilor ar fi iscat nesfârșite discuții legate de constituționalitate, ea ar fi creat o adevărată criză politică cu efecte nocive pe plan extern. Guvernul de la București ar fi fost suspectat că schimbă legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri ca să-l ajute pe unul dintre jucători. Schimbarea regulilor în timpul jocului ar fi amintit de blietzkrieg-ul instituțional de la suspendarea lui Traian Băsescu, atunci când USL, călare pe un val popular impresionant, a speriat lumea democratică, trecând peste legi și instituții pentru a-și duce la îndeplinire un scop politic. Poate că acum alegerea primarilor în două tururi, la fel ca proiectul de atunci al debarcării lui Traian Băsescu, ar fi susținut de majoritatea populației. Dar dacă regulamentul spune că o partidă durează 90 de minute, ar fi un abuz să prelungești meciul până când reușesc doamna Gorghiu și domnul Blaga să bage un gol. Dl. Cioloș a ratat o șansă să fie popular, alegând, în schimb, să joace corect. Asta nu-i va opri probabil pe maeștrii neantului să-l deconspire pe premier ca pesedist acoperit, pentru că, nu-i așa, e evident că dl. Dragnea îl șantajează pe dl. Cioloș cu moțiunea de cenzură.

Înduioșător până la lacrimi felul cum și-a ambalat doamna Gorghiu cererea către dl. Cioloș: „Nu trebuie să țină cont de părerea PNL, cum credem că nu e cazul să țină cont de părerea PSD, care se va impotrivi pe acest proiect. Nu cred că părerea politicienilor este relevantă în acest subiect. Cred însă că părerea societății civile din România este mai mult decat relevantă. Și am încredere că prim-ministrul va rezista oricărei presiuni pe care o va face PSD pentru ca această ordonanță să nu fie adoptată. De asemenea, cred că și prim-ministrul, și Guvernul său sunt profund atașati agendei cetațeanului și că vor răspunde exigențelor nevoii de democrație și legitimitate. Sunt argumente multiple pe care agenda publică le-a impus, pe care noi le-am identificat, de la tema legitimității, la nevoia de competiție, la faptul că prin două tururi de scrutin s-ar realiza înnoirea clasei politice”. Vai, dar nouă nici nu ne pasă că ne-am tras un autogol când am votat ca niște lache legea pesedeului, noi suntem interesați doar de agenda cetățeanului, noi suntem doar niște umili purtători de răvaș ai societății civile. Înnoirea clasei politice este de fapt țelul nostru, nu perspectiva unui dezastru la locale. Ce dovadă mai clară a nobilelor intenții liberale decât oferta jenantă pentru Primăria Generală și primăriile de sector?! PNL tratează cel mai mare oraș al României la fel ca PSD: cu maximum de dispreț. Iar dacă la găsirea unor candidați mai de Doamne-ajută pentru primării au probleme, vă dați seama ce ofertă au pentru consiliile locale, locurile acelea care trăsnesc de la o poștă a corupție și a interese transpartinice?!

Pledând din oficiu în numele societății civile ca să-și rezolve o treabă politică, doamna Gorghiu nu face de fapt altceva decât ce a făcut dl. Bușoi săptămâna trecută, când și-a tras un selfie electoral cu tragedia de la Colectiv. Nici strada, nici premierul nu pot rezolva însă impotența politică. Înainte să practice avocatura pentru un client care nu i-a cerut serviciile, doamna Gorghiu ar trebui să se întrebe câți „oameni noi” a produs PNL până acum în opoziție, ca alternativă a „oamenilor vechi și corupți” din PSD. Și apoi să-i trimită să candideze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, domnule Negrutiu, aveti dreptate.
    Dupa o demonstratie de lipsa de vigoare care poate insemna chiar si un "blat" politic, doamna Gorghiu impreuna cu toti ceilalti sefi de partide ne iau de prosti inca odata. Fraze sforaitoare despre reforma clasei politice declamate in toate ocaziile in care are cine sa la auda (pentru ca de ascultat oricum nu le mai asculta nimeni) ne sunt servite de cei care ar fi trebuit sa faca nu unul ci multi pasi in spate de mult deja. Eu nu cred ca acesti politicieni nu au inteles ce vrea poporul. Au inteles foarte bine. Ne iau insa de prosti la fel ca si pana acum. Ei nu vor sa se schimbe ci sa dea impresia ca o fac. Ei nu vor sa plece desi din punct de vedere politic au esuat lamentabil si dinr-o minima decenta ar trebui sa iasa din scena.
    Acum ne arata inca odata ca tupeul lor este nemarginit. Probabil ca urmeaza sa ne anunte ca de fapt ar trebui sa ne reformam noi, cei furati cu orice ocazie. Probabil ca nu vom scapa de aceste figuri decat atunci cand institutiile statului le vor extrage din viata publica.
    La ce candidati se prefigureaza pentru alegerile viitoare nici nu mai conteaza ca va fi un singur tur de scrutin. Poate ca ar fi mai bine sa aiba parte de un esec major care sa declanseze revolutii interne in partide (daca o fi avand cine sa le mai inceapa si termine) si sa invete in sfarsit ca si in politica este nevoie de caracter si nu este permisa orice asociere, indiferent de pret.
    • Like 0
  • Glocker check icon
    Sunt de acord cu concluziile domnului Negrutiu.In plus as mai adauga si eu ca inca de pe acum se intrevede strategia de campanie pentru locale ,care este una de genul:"Votati raul cel mai mic"!,iar struto-camila PNL-PDL se va stradui intr-un stil devenit dejaviitoareditional sa convinga electoratul nu ca ar fi un actor politic perfect apt sa conduca,ci ca el(PNL-PDL) reprezinta raul mic in ecuatia electorala,iar adversarii sai ar fi monstrii politicii romanesti.Ori ,de fapt,cu totii sunt o apa si un pamant.Personal ,as sustine boicotarea alegerilor viitoare in cazul in care pe "grila de start"nu se vor regasi formatiuni si figuri politice cu totul si cu totul noi.Eu cred ca jocul acesta absurd cu prezentarea ciorii vopsite trebuie sa inceteze odata .Nu am nici cea mai mica incredere in acesti "cavaleri" ai unei triste figuri si eu,unul,mi-as permite a le spune ca nu am nevoie de "serviciile" lor,precum cred ca intreaga Romanie nu cred ca are nevoie de ei si din punctul meu de vedere sunt liberi de contract.Schimbam ceva acum sau nu mai schimbam niciodata.
    • Like 0
  • Acesti reprezentanti ai clasei politice , nu au inteles nimic ! V-am vazut pe toti , nu ne-ati placut nici unul , daca nu schimbati total modul de a ne trata, de a ne respecta de a face politica nu aveti nici o sansa nici intr-un tur nici in doua . Singura noastra problema este cum sa va aratam la vot ca nu va mai credem si nu va mai suportam , fie anuland toate voturile fie neprezendandu-ne la vot . Cand dupa protestele din piata , dupa COLECTIV, voi ati asteptat un pic si v-ati votati pensii si priovilegii , chiar credeti ca mai contati pentru noi ?
    • Like 1
  • Tudor check icon
    Constat cu dezamagire ca partidele n-au inteles absolut nimic din protestele de dupa Colectiv. Tot cu aceiasi imbecili si hoti defilam in continuare. Ce mi-e Busoi, ce mi-e Dragnea.
    • Like 1
  • Samsara check icon
    Cu piatra de moară pe care şi-au legat-o de picior - mă refer la PDL - liberalii se vor duce bâldâbâc la fund. Iar doamna Gorghiu este din ce în ce mai antipatică şi lipsită de orice fel de carismă, cu vocea ei piţigăiată şi certăreaţă ca o precupeasă.
    • Like 0
    • @ Samsara
      check icon
      Hei, doamna Gorghiu nu a fost de la PDL! Principala ei problema nu este lipsa de carisma, pitigaiala sau ca ar fi o precupeata certareata, ci prostia crasa! Vorba aceea, prostu' daca nu-i fudul, parca nu e prost destul!
      • Like 0
  • Din câte îmi amintesc noi, sau mai bine spus unii dintre noi, se pare, am ieșit în stradă pentru că am simțit că s-a umplut paharul și am cerut o nouă clasă politică. Cum poate veni însp o nouă clasă politică sau măcar un om (desigur că mă refer la Nicușor Dan), atâta timp cât legea este atât de șchioapă încât permite tot acelorași corupți să aibă cele mai mari șanse?

    Puțin îmi mai pasă mie acum de corectitudinea politică, când știu că vor fi încă 4 ani de jaf și chin.
    • Like 2
  • check icon
    Imi place domnul Ciolos din ce in ce mai mult. Si cetateanul de rand, si partidele politice trebuie sa fie supusi consecintelor propriului vot.
    • Like 3
  • Bayard check icon
    Corectitudine?? pentru ideile lui de corectitudine ne distruge pentru inca 4 ani?? Iarasi o sa avem alegeri locale fara niciun fel de dezbateri, fara nimic, pt ca toti primarii de pe posturi stiu ca o sa fie realesi daca nu fac vreo gafa uriasa. Cred ca omul nu realizeaza cum a ajuns acolo, impins din spate de proteste, nu a fost pus acolo sa guverneze "bine", ci sa revolutioneze masiv sistemul... dar el nu face nimic. Asta e, macar bucurestenii au o sansa sa vada ceva dezbateri cu Oprescu la inchisoare... una mica.
    • Like 2
    • @ Bayard
      check icon
      Sa va ganditi mai bine cum votati la alegerile parlamentare data viitoare.
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Pai ma gandesc foarte atent de fiecare data. Oricum, pe cine-mi recomandati? :)
      • Like 1
    • @ Bayard
      check icon
      Va recomand sa va implicati ori in schimbarea unuia dintre partidele existente ori in crearea si sustinerea unui nou partid. Ca sa aveti pe cine sa votati. Einstein a spus ca nebunia inseamna sa tot faci acelasi lucru si sa astepti rezultate diferite.
      • Like 0
  • PNLul a jucat decat pt stirile TV, stia dinainte ca nu o sa aiba succes, dealtfel nici nici nu era constitutional... Decat zgomote pentru friaierii care mai cred in adevar si democratie in politica din Romania,
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult