CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală, în baza căruia SRI făcea interceptări în dosare penale. Miercuri, Curtea Constituțională a publicat și motivarea.
Potrivit acesteia, decizia de neconstituționalitate se aplică dosarelor aflate în acest moment pe rol și nu se aplică în cele în care o instanță a pronunțat o hotărâre rămasă definitivă. În cazul acestora din urmă însă, decizia Curții poate servi drept temei de revizuire.
Totodată, CCR subliniază că serviciile secrete au competențe în domeniul siguranței naționale și nu în domeniul cercetării penale.
Articolul declarat neconstituțional este articolul 142, alineatul 1, care prevede că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”. Din acesta, CCR a declarat neconstituțională sintagma „ori de alte organe specializate ale statului.”
„Pornind de la datele concrete din speța dedusă controlului de constituționalitate, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislație infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate", se arată în motivarea CCR. Potrivit judecătorilor Curții articolul declarat neconstituțional permite încălcarea drepturilor la viață privată și de familie și a secretului corespondenței.
Totodată, sintagma „alte organe ale statului ” "nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor", mai precizează Curtea.
CCR mai notează că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția articolului declarat neconstituțional, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Corupția este o chestiune de siguranță națională, nu înțeleg ce e neclar aici.
Ce înseamnă siguranță națională? Siguranța fizică a locuitorilor ei, atât?
Eu spun că DNA (împreună cu SRI) ne proteja siguranța economică, proteja siguranța respectării prevederilor Constituției, proteja moralitatea colectivă. Siguranța națională. după părerea mea înglobează toate aceste sensuri.
E un gând. Vă mulțumesc!