Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Curtea Constituțională a publicat motivarea în cazul interceptărilor SRI. Ce se va întâmpla cu dosarele aflate pe rol

CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală, în baza căruia SRI făcea interceptări în dosare penale. Miercuri, Curtea Constituțională a publicat și motivarea.

Potrivit acesteia, decizia de neconstituționalitate se aplică dosarelor aflate în acest moment pe rol și nu se aplică în cele în care o instanță a pronunțat o hotărâre rămasă definitivă. În cazul acestora din urmă însă, decizia Curții poate servi drept temei de revizuire. 

Totodată, CCR subliniază că serviciile secrete au competențe în domeniul siguranței naționale și nu în domeniul cercetării penale.

Articolul declarat neconstituțional este articolul 142, alineatul 1, care prevede că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”. Din acesta, CCR a declarat neconstituțională sintagma „ori de alte organe specializate ale statului.”

„Pornind de la datele concrete din speța dedusă controlului de constituționalitate, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislație infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate", se arată în motivarea CCR. Potrivit judecătorilor Curții articolul declarat neconstituțional permite încălcarea drepturilor la viață privată și de familie și a secretului corespondenței.

Totodată, sintagma „alte organe ale statului ” "nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor", mai precizează Curtea.

CCR mai notează că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția articolului declarat neconstituțional, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Samsara check icon
    Simplu! Procurorii vor trebui să-şi pună fundul la treabă şi să găsesească şi probe, cum e normal, şi nu să se bazeze exclusiv pe interceptări telefonice şi delaţiuni, cum s-a procedat până acum.
    • Like 0
    • @ Samsara
      La câtă corupție și hoție sunt în țara asta ar trebui să importăm procurori....Ce simplu e să dăm indicații....
      Corupția este o chestiune de siguranță națională, nu înțeleg ce e neclar aici.
      • Like 1
  • check icon
    eu cred ca trebuie sa luam ceva exemple in domeniu de la englezi, americani si mai ales de la nemti ... nu stiu daca cunoaste cineva dar la ac moment germania conduce la nivel de informatii, atat pe intern cat si pe extern, extern in sensul interesele germane (aici intra partea privata a investitiilor) in afara germaniei, posibil ca are 1 milion de contribuitori si 10.000 de evaluatori, activitatea este benevola si se bazeaza pe patriotism, aproximativ 99% dintre politisti actioneaza benevol pe ac directie ...
    • Like 1
  • Bună ziua,

    Ce înseamnă siguranță națională? Siguranța fizică a locuitorilor ei, atât?
    Eu spun că DNA (împreună cu SRI) ne proteja siguranța economică, proteja siguranța respectării prevederilor Constituției, proteja moralitatea colectivă. Siguranța națională. după părerea mea înglobează toate aceste sensuri.

    E un gând. Vă mulțumesc!
    • Like 3
    • @ Marius Ovidiu Criste
      check icon
      Pai de acolo nu mai ramane decat sa schimbam numele din SRI in Departamentul Securitatii Statului si ne-am intors in timp vreo 30 de ani.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult