Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dacă e marți, e Belgia. Dacă e miercuri, e România?

Suntem prea mici noi să ne atace cineva. Am auzit de nenumărate ori argumentul insignifianței noastre folosit în discuțiile despre starea lumii. Cumva, trăim cu sentimentul naiv că fenomele globale nu ne ating, că pericolele lumii ăsteia nu sunt ale noastre, că la scara Planetei noi putem să ne pitim la nesfârșit nebăgați în seamă nici de fericirile, dar nici de nefericirile celorlalți pământeni. N-a auzit lumea de noi și, într-un fel, asta e bine, pentru că asta ne oferă un scut protector în fața relelor vieții.

Când s-a pornit criza mondială, conducătorii țării hăhăiau: n-o să ne afecteze criza economică chiar pe noi, o țară fără economie, fără bursă și fără aspirații înalte. Pitiți în bordeiele noastre de câmpie, gândeau că e suficient să bagi capul în pământ ca să treacă valul peste tine. Iar criza ne-a lovit de ne-a ieșit pe nas: salarii tăiate, joburi pierdute, falimente, case luate de bănci.

Trăim de la o vreme în plină criză teroristă și gândirea că problema e „la ei, acolo” încă ne asigură alibiuri propriilor neputințe. Suntem mici, ce să facem noi împotriva Statului Islamic? Și în definitiv, ce să aibă arăbeții ăștia cu noi, țară pașnică, ospitalieră, care n-am dus războaie de cotropire?!... Să fie la ei acolo, mamă!...

Să băgăm capul în pământ, să adoptăm o „neutralitate” păguboasă acum, când inima Europei este amenințată, înseamnă să ne sabotăm inconștient viitorul. Pentru că, deși niciun atentat terorist nu a avut loc pe teritoriul României, suflul exploziilor de la Paris și de la Bruxelles s-ar putea să ne afecteze mai rău decât a făcut-o în Franța și Belgia.

S-ar putea să descoperim că fortăreața Europa se va baricada înlăuntrul vechiului Schengen, iar noi, țară de graniță, am putea rămâne dincolo de porți. Una dintre cele mai plăcute libertăți pe care integrarea europeană ni le-a adus nouă, românilor, a fost libertatea de a călători. Dintre multele libertăți pe care terorismul ni le amenință este și aceea de a călători liber, de a studia liber, de a face parte efectiv din spațiul comunitar și din lumea liberă la care am vizat decenii întregi.

Lumea se va deplasa mult mai greu, va fi mult mai suspicioasă, iar societatea va deveni mult mai militarizată. Se vorbește deja de măsuri suplimentare de securitate în aeroporturi, unde nu vei mai putea intra „la liber”, ca acum. Sondajele făcute în statele occidentale arată că, după astfel de atentate teroriste, oamenii sunt mult mai dispuși să accepte să le fie restrânse drepturi și libertăți care pe timp de pace le consideră inatacabile. Iar într-o țară precum România, în care securismul nu a murit niciodată, ci doar s-a rebranduit, cedarea unor drepturi și libertăți este o perspectivă care ne dă frisoane. Ca toți europenii, și noi poate ne vom ceda drepturile și libertățile, dar, spre deosebire de ei, noi nu vom ști niciodată cui le vom ceda și pare să nici nu ne intereseze prea mult. Ideea că cineva acolo sus, un Big Brother, are grijă de noi, ne liniștește.

Tentația abuzului și a controlului excesiv apare însă și la case mai mari, în democrații vechi și consolidate, precum cea americană, vă dați seama ce se întâmplă într-o democrație fragilă ca a noastră. La noi, propovăduitorii supravegherii în masă nici nu trebuie să facă prea multă muncă de lămurire. Speriați cu alerta teroristă, nu mă îndoiesc că mulți cetățeni vor face cerere scrisă să li se asculte telefoanele.

Prin urmare, mai multe servicii, mai puțină libertate – vedeți de ce aceasta nu este o problemă „a lor”, ci în curând va deveni a noastră, dacă nu a devenit deja.

Și mai e ceva: la ritmul în care românii își părăsesc propria țară și se stabilesc în toate colțurile continentului, pentru mulți, Europa este mai acasă decât Lehliu Gară. Maalbeek este o haltă pe harta românilor, acești mari exploratori ai timpurilor moderne. Deloc întâmplător, prima întrebare pe care jurnaliștii români și autoritățile de la București o pun de fiecare dată când se întâmplă un accident undeva prin Europa este: „Sunt români?” Așadar, atentatele teroriste ne ating mai adânc decât ne putem închipui, pentru că am ajuns să fim peste tot acasă. Pot să-mi imaginez groaza pe care au trăit-o azi mii de familii care au pe cineva care trăiește, lucrează, studiază la Bruxelles. Căci Bruxelles nu este un oraș din Belgia, ci locul în care mulți dintre noi l-am bătut la pas și pe care mulți compatrioți de-ai noștri îl socotesc acasă. Și dacă cetățenii României sunt atacați, România însăși e atacată.

Dacă e marți, e Belgia. Se face miercuri, iar România se trezește în plin război al lumilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gogu Nea Gogu Nea check icon
    Situația imaginii tarii noastre în capitalele care contează din occident este delicata, în principal din vina noastră, nu am reușit după 89 decât să ne facem o imagine extrem de proasta printr-un comportament politic, economic. social civic de mentalitate profund primitiv, față de valorile lor iar acum culegem roadele, și suntem tratați ca atare
    • Like 0
  • check icon
    Statisticile arata ca punem botul la paranoia indusa de media:

    IS THE WORLD AS FRIGHTENING A PLACE AS MEDIA PORTRAY?

    http://themoderatevoice.com/210761/

    <Non-Muslims make up the majority of terrorists in Europe: There have been over one thousand terrorist attacks in Europe in the past five years. Take a guess at what percent of those terrorists were Muslim. Wrong, now guess again. It’s less than 2%.>

    http://www.huffingtonpost.com/omar-alnatour/muslims-are-not-terrorist_b_8718000.html

    Less Than 2 Percent Of Terrorist Attacks In The E.U. Are Religiously Motivated:

    http://thinkprogress.org/world/2015/01/08/3609796/islamist-terrorism-europe/
    • Like 0
  • Lumea se schimbă şi, din păcate, ne întoarcem în anii 80... Fără prea multe drepturi, dar cu multă SECURITATE. Am intrat în zodia racului.
    • Like 0
  • Sa fim civilizati .
    Tonul face muzica .
    Decat cu asprimea raspei , mai bine cu dulcegarii siropoase de tipul :
    "politically correct" bagam gunoiul sub pres .
    Mai util este umanismul plin cu "e"-uri crestine pentru a muri elegant .
    Ori ne zbatem ori nu rezultatul va fi acelasi .

    Europa se va islamiza .
    Europa cucerita va intra in haremul musulmam .
    Nu cu bombe si actiuni teroriste se va impune Islamul , ci cu teribilul si harnicul uter
    al femeiei .
    Ce vremuri interesante traim ... Asistam in direct la apusul unei civilizatii .

    Femei , vi se pregateste ceva .
    Completativa garderoba cu eleganta burka .
    Este ultima moda a viitorului .
    • Like 0
    • @ Florin Simion
      -competati-va -
      • Like 0
  • Foarte bine ati scris. Si oricum, din punct de vedere uman, moral, "ne priveste pe toti".
    • Like 0
  • Imaginile care ma sperie cel mai mult sunt cele in care apar ministri/ premieri/ presedinti de prin Europa declarand solidaritate, preocupare, salvare vieti, mobilizare jandarmi: toti sunt niste naivi, nu inteleg nimic, sunt depasiti complet, sunt speriati de bombe, lumea lor confortabila, educata si fara griji s-a prabusit complet. Vai de noi ce guverne de idioti ne conduc!
    • Like 1
  • Iara s-a oripilat lumea. doua chestii nu se inteleg - si sunt foarte simple:
    - asta e timpul de conflict care va exista de-acum inainte; diferenta economica si tenologica creste in continuu, nu vor mai exista transee si atacuri la varf de baioneta cu steagul in frunte;
    - lucrurile vor continua in directia asta atata timp cat lumea o sa continue sa ramana suficient de naiva incat sa creada ca vina apartine unei alte comunicati/religii/rase/samd; tovarasii aflati la butoane - din toate partile - vor continua sa rada si sa faca bani :) (asta ca sa acopar si partea cu ideologia religioasa)
    • Like 0
  • check icon
    Nu m-ai spune de-astea, domnule, căci nu mai pot merge cafine. // Dacătele vine bomba, asta e. PS Da' și vouă, gazetarilor, vă place a ne vedea spărieți!! Cum, ziceți că lucrurile stau invers? Că cetitoriul se vrea bau-bau-izat de către jurnalist, pentru a mai defula una ori nouă dintre cele deja acumulate, în sufletu-i?
    • Like 0
  • check icon
    .......;traim cu micile noastre nimicuri de zi cu zi, fara sa constientizam pericolul ce ne pandeste......sustinatorii ISIS , islamistii, sunt multi ?......sunt putini ?......stie cineva?.....este cineva care poate sa puna un deget pe harta lumii sa spuna ;'aici este tara lor'....istoria ne invata ca terorismul nu a putut fi infrant niciodata;
    • Like 0
  • Masurile de securitate asa cum le privesti tu nu vor schimba nimic. Daca nu vor putea ataca aeroporturi o vor face in autobuze, restaurante, gari sau sa fereasca Dumnezeu vor dinamita o institutie de invatamant sau altceva. Nu poti proteja totul, asta este o aberatie. Francois Hollande vorbeste de un razboi contra terorismului. Este fugit cu pluta, războiul este un conflict între două sau mai multe grupuri, categorii sociale sau state. Cu teroristii care de cele mai multe ori sunt cetateni nemultumiti ai propriei tale tari nu te poti lupta, nu poti intelege cand un cretin se va radicaliza. Pentru a rezolva o problema trebuie mai intai s-o intelegi iar politicienii actuali nu au aceasta capacitate. Nu au inteles cand au atacat Irakul sau Afganistanul, nu au inteles cand au sprijinit moartea altor lideri arabi. Au scormonit rahatul si acum incep a strange recolta. Nu-s expert in terorism, nu stiu care este rezolvarea dar cu siguranta sa behai ca tampitul « suntem in razboi » si sa stropesti cu bombe nu stiu ce pustiuri prin Siria nu vor aduce liniste pe meleaguri Europene. Situatiile speciale cer masuri speciale, din nefericire politicienii actuali n-au fost in stare sa rezolve probleme minore a pripriilor popoare, cum dracu sa reuseasca sa rezolve o criza internationala?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult