Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

EXCLUSIV. Guvernul, prima zonă „smoke free”. Premierul Cioloș le va solicita expres miniștrilor să nu mai fumeze când vin la Guvern

„Premierul Dacian Cioloș le va solicita expres miniștrilor să nu mai fumeze când vin la Guvern”, a declarat vineri pentru Republica.ro purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. 

Primul-ministru le va face acest anunț oficial miniștrilor săptămâna viitoare, când legea antifumat va intra în vigoare, a adăugat Dan Suciu. El a precizat că scrumierele de pe holurile Guvernului vor fi desființate.

Guvernul României se va declara instituție „smoke free”, în dorința de a da un exemplu și celorlalte instituții publice. „Nu știu dacă vom fi prima instituție, dar da, ne declarăm ca atare”, ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Află și:

Pot să mai fumez la terasă? Sau pe balconul de la serviciu?” Lista locurilor unde (nu) se mai poate fuma din 16 martie

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum

Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!

De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România

Din 17 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele. Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară.

În plus, nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma.

Despre țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.

Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente.

Fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, în două tipuri de spații publice închise, și anume în aeroportul internațional, unde există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, precum și în celulele de maximă siguranță din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deținut.

Noua lege introduce amenzi și pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menționat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale.

Sancțiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5000 și 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.

Republica.ro a făcut o listă, care nu este una exhaustivă, de locuri și situații și a obținut, punctual, de la reprezentanții Ministerului Sănătății, răspunsul dacă acolo va mai fi permis fumatul sau nu, începând din 16 martie.

Astfel, în fața restaurantului, pe terasă, se va putea fuma dacă acolo va fi amenajat un loc de fumat, fără ca acesta să fie unul acoperit și cu minimum doi pereți.

Un alt loc unde nu va mai fi permis fumatul de la 16 martie este reprezentat de balcoanele deschise ale clădirilor de birouri, după cum ne-a precizat șeful ANPC, Paul Anghel.

Pe plajă la mare, dacă este loc de joacă – nu va fi permis fumatul, dar dacă este „plaja deschisă” se poate fuma, după cum ne-au precizat în răspunsul lor reprezentanții Ministerului Sănătății.

Iată lista propusă de Republica.ro și răspunsurile, așa cum le-am primit de la Ministerul Sănătății:

1. În stațiile de autobuz (cele acoperite și cu 2 „pereți”) – NU este permis fumatul

2. Pe stadioane – NU este permis

3. În fața restaurantului, pe terasă - Dacă se amenajează loc de fumat, fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți - DA

4. În mașinile personale, dacă sunt și copii minori - DA, din punct de vedere legal. NU, „din punct de vedere moral”, spun autoritățile.

5. În parc - DA, în apropierea locului de joacă al copiilor - NU

6. La un concert în Piața Constituției - dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări, în locuri special amenajate - DA

7. În taxi - NU

8. În curtea spitalului - NU

9. Pe plajă la mare - Dacă este loc de joacă - NU. Dacă este plajă deschisă - DA

10. Dacă vecinul fumează pe balconul lui, poate fi reclamat? NU. Locuința personală nu este loc public. Dacă desfășoară activitate economică pe balcon, atunci este loc de muncă închis și nu se fumează. Reclamația se poate face la Poliție.

11. În restaurante nu se va mai fuma deloc sau vor putea fi amenajate spații speciale? - Doar în spații care nu încalcă dispozițiile legale ( 2 pereti și un acoperiș). Practic, nicăieri în restaurant nu se va mai putea fuma, pentru că, în plus, este și loc de muncă

12. Vor dispărea scrumierele din fața marilor magazine? Dispar scrumierele de la intrare la metrou? - NU. Dacă este în aer liber, și nu este încadrat de acoperiș și 2 pereți, se poate fuma.

13. Pe balcoanele clădirilor de birouri - (acoperite și cu minimum doi pereți) - NU va mai fi permis fumatul (după cum ne-a declarat șeful ANPC)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca sunt gay, cumva, cei ce lucreaza la Guvern, vor avea dreptul sa isi pastreze inclinatia fara sa se ascunda? Ca eu ca fumator sunt bucuros ca nu mai am dreptul sa fumez (ca asa vreau) intr-un loc amenajat, dar sunt foarte ingrijorat sa nu cumva sa se ia drepturile minoritatii maghiare, minoritatii rome, dreptul minoritatilor gay, drepturile cultelor in special al celor satanice, samd.
    Va rog sa vegheati ca fumatorii sa fie declarati proscrisi si ascunsi in grote ca fac numai rau! Dar sa nu cumva sa se atinga cineva de drepturile celorlalti! La lada de gunoi cu fumatorii. (cate milioane de romani activi sunt oare?)
    Un fumator super nervos pe ipocrizia si fatarnicia celor ce declara ca sunt adeptii acestei legi!
    • Like 0
  • Deoarece se discuta mult despre interzicerea fumatului in locurile "publice", parerea mea se bazeaza pe formularea unei singure intrebari ipotetice la care conform legii in vigoare nu pot primi un raspuns satisfacator:
    Doresc sa deschid un club privat accesibil numai fumatorilor (unde nefumatorii pot sau nu sa acceada conform propriei vointe).De ce nu ma lasa legea sa fac acest lucru?
    Prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în orice alte domenii ale vieții publice.
    • Like 1
    • @ Enciu Cristian
      Fumatul nu este un "drept recuoscut de lege", asa cum nu este nici marijuana, cocaina, heroina sau metamfetamina. In Suedia e prohibitie si la alcool si asta nu le incalca in vreun fel constitutia.

      Asta asa, ca un cadru legal :) Legea mentioneaza ca este interzis fumatul oriunde unde se efectueaza activitate economica. In concluzie, tu poti sa deschizi clubul privat pentru fumatori, dar nu poti sa le iei si bani pt asta.

      Legea a fost deja la curtea constitutionala si a fost declarata conforma cu constitutia Romaniei. Fara a discuta etica si moralitatea legii, legea este valida.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult