Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

GENERAȚIA B. Un fost jurnalist le vinde străinilor „știrea pozitivă” despre România. 60 la sută dintre clienți sunt americani

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

În urmă cu un an și jumătate, jurnalistul George Trandafir punea capăt unei cariere de zece ani în radio și televiziune. Lăsa în urmă calea știută pentru a se aventura pe alte nenumărate drumuri mici și puțin cunoscute, prin sate uitate în timp, printre case vechi de sute de ani și biserici fortificate, pe canale înguste cu nuferi și lacuri cu pelicani și cormorani. 

Nu departe de de drumurile naționale ori de canalul fluvial pe care circulă puternice bărci cu motor, se află o Românie pe care timpul a tratat-o cu blândețe: i-a lăsat sute de ani construcțiile în picioare, inima veche neatinsă, natura încă bogată. E o Românie de poveste pe care tânărul în vârstă de 35 de ani le-o dezvăluie fără grabă turiștilor străini, cărora nu le vine să creadă că astfel de locuri mai există încă.

Satul Biertan

În anul 2014, George Trandafir a înființat agenția de turism Touring Romania, specializată în tururi private pentru străini. I-a plăcut dintotdeauna să călătorească, iar în timpul vacanțelor el era cel care se ocupa de itinerarii, cazare, costuri. Mai mult decât atât, le făcea și cunoscuților recomandări de călătorie. 

„Așa mi-a venit ideea să urmez școala de ghizi și să îmi deschid o agenție de turism. Și m-am gândit ce să fac. Nu mi-ar fi plăcut să bag 50 de oameni într-un autocar, să fie ca sardelele acolo și să îi alerg. Am vrut să fac ceva individualizat, personalizat, să fac tururi private pentru prieteni sau familii”, povestește tânărul. Era convins că România are un potențial enorm, că ar putea deveni o atracție importantă, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimul an și jumătate nu a făcut decât să îi confirme așteptările. 

George Trandafir

Încearcă pe cât posibil să evite ceea ce se înțelege în mod obișnuit prin loc turistic. „Chiar și noi, români fiind, ne limităm la Castelul Bran, Valea Prahovei, Sibiu etc., dar, dacă ieși de pe drumul principal și mergi 10 kilometri cu mașina în stânga sau în dreapta, în Transilvania, o să descoperi o lume uitată în timp. Vei descoperi satele săsești, nu pe cele de la drumul principal, sate precum Mălâncrav, Florești, Alma Vii, de care nici eu nu auzisem în urmă cu câțiva ani. Dar, mergând acolo, am descoperit o comoară incredibilă, așa-numitele sate săsești cu biserici fortificate. Cineva care are chef de o călătorie în timp, o călătorie medievală, să care vrea să vadă cum se trăia acum 600-700 de ani, să vină în Transilvania”, spune George Trandafir. 

Alte zone în care îi conduce cu mare bucurie pe turiști sunt Maramureșul și Delta Dunării. În Maramureș a găsit sate uitate în timp, pe care, din păcate, românii nu știu încă să le aprecieze suficient de mult. Le apreciază însă străinii. În satul Breb, din Maramureș, de exemplu, există englezi și olandezi care oferă spații de cazare tradiționale. 

Transilvania

„Englezii și-au făcut un fel de muzeu al satului. Au cumpărat case vechi și dărăpănate din tot satul, le-au dezasamblat și l-au asamblat în locul pe care ei l-au cumpărat. Și oferă cazări tradiționale în case vechi de lemn, cu mobilă veche de lemn. La fel și olandezii, și-au făcut un fel de hostel în natură”, spune George Trandafir. Important în Maramureș este să ajungi să vizitezi satele. 

„Iar în sate, am reușit și am reușit cam prin toată țara, să îmi fac așa numita mea rețea de doamne care gătesc incredibil. Le-am verificat personal și gătesc senzațional. Pentru străini, să intre în casa unui localnic, în ferma lui, în casa lui, în Maramureș, în Transilvania, în Deltă și să mânce preparate făcute de acesta, cu produse din curte, pentru ei este absolut bulversant. Să vadă cum se întorc oile de la păscut sau vacile. Am avut niște americani, stăteau în fiecare seară în stradă, la 7-8, cu aparatele de fotografiat pregătite, și așteptau să vadă când se întorc vacile de la păscut, pentru că era un spectacol extraordinar. Un cârd de 30 de vaci și fiecare vacă știa în ce curte să intre”, povestește acesta.

Locul său preferat este, de departe Delta Dunării, unde și-a petrecut multe vacanțe în copilărie. O rezervație unică în Europa, pe ale cărei canale găsești minunății rare, dacă să mergi cu motorul la minim, cu radioul oprit, cu respect pentru viața care te înconjoară și cu inima deschisă.

Cei mai mulți dintre turiștii agenției, aproximativ, 60 la sută vin din America. Sunt urmați în top de canadieni, australieni, englezi. A condus prin România și mici grupuri din Hong Kong sau Singapore. „Turiștii din Hong Kong îmi spuneau: noi, când deschidem geamul, vedem numai beton, sticlă, ciment și oțel. Să putem fac un foc de tabără și să vedem seara un cer înstelat, absolut incredibil, să vedem Calea Lactee, este pentru noi o experiență absolut unică. Asta apreciem cel mai mult”, spune George Trandafir.

Deși organizează tururi și în orașe precum Brașov, Sighișoara sau Sibiu, a văzut că viața din satele românești vechi este cea care se transformă într-o experiență memorabilă pentru un turist străin. Își amintește de două fete din Singapore. „Am mers cu ele la o doamnă din satul Florești, care gătește absolut fantastic, iar în timpul mesei s-au întors oile de la păscut. Doamne, Dumnezeule, astea sunt oi adevărate,au exclamat ele. Au vrut să vadă cum sunt mulse oile și nu le venea să creadă, erau foarte fericite”, povestește ghidul.

De când a deschis agenția, cu o investiție de aproximativ 3.000 de euro, care a inclus cursul de manager în turism, școala de ghizi și o asigurare de insolvență, George Trandafir a organizat peste 60 de tururi pentru turiști străini. Unii dintre ei și-au rezervat deja vacanțe anul acesta sau le-au recomandat prietenilor experiența în România. Pe site-ul Trip Advisor, cea mai importantă referință pentru călătorii din lumea întreagă, agenția sa are ratingul „Excelent”, obținut de la 51 de turiști.

George Trandafir crede în potențialul turistic al României. O țară, al cărei atu important și neașteptat a devenit în ultima vreme faptul că este extrem de sigură. „Un alt lucru pe care România îl are este viața reală pe care o găsești în sate. Satele din România îți oferă o perspectivă despre cum se trăia acum câteva sute de ani. Avem mâncare organică, mâncare tradițională. România este o țară ieftină și cu infrastructura care se va dezvolta vrând-nevrând, România va fi o mare atracție. Și văd asta din feed-back-ul pe care îl am de la turiștii care vin cu așteptări limitate și sunt total surprinși. Pleacă de aici entuziasmați că au descoperit un loc cum nu credeau că mai există pe Pământ”, spune George Trandafir.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Manastirile Olteniei, Clisura, Lunca si Insulele Dunarii, toate satele de pe vaile Subcarpatilor, muntii Banatului, Secuimea, e tara plina de minuni cvasi-necunoscute...
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Parerea mea este ca sunt sate la fel de frumoase si in Subcarpatii din Moldova si Muntenia... pacat ca intotdeauna cand se vorbeste de pastrarea traditiilor lumea se refera doar la Transilvania sau Maramures.
    • Like 1
  • cred ca asa este si puteam sa fim departe adica ceva unic in Europa sau chiar in lume daca aveam si pe cineva potrivit la conducerea tarii............. cu infrastructura in transporturi si vointa politica fara sa-i dam bani lui Udrea sa faca terenuri de fotbal pe dealuri eram departe......
    • Like 0
  • Acum este clar ca acest articol este unul comercial si atat. Mai am ceva rabdare, dar un pic..
    • Like 0
    • @ Dan Bododea
      Este un articol care prezinta o afacere de succes care promoveaza cum se spune" imaginea tarii'. De ce v-a deranjat asta?!
      • Like 1
    • @ dordetine
      Ma deranjeaza ca am pierdut timpul cu "generatia B", cu "imaginea Romaniei", cu BRD, cu fosti jurnalisti, cu afaceri de succes..
      • Like 0
    • @ Dan Bododea
      Trece si asta........vine ea vara....
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult