Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Iron Man de România. Tinerii de la Axosuits construiesc exoschelete pentru oamenii care nu pot să meargă

„Închipuiți-vă o persoană țintuită, de ani buni, într-un scaun cu rotile din cauza unui accident de mașină sau în urma unui accident la înot. Apoi gândiți-vă că ați putea să o ajutați să mergă din nou singură, cu ajutorul tehnologiei. Aceasta a fost imaginea care ne-a făcut să o luăm pe acest drum", spun Andras și Dorin.

Fani ai personajului Iron Man de când sunt adolescenți, au creat un ExoSkelet. Arată ca un „costum" din metal, alimentat cu baterii, care imediat ce este „îmbrăcat" ajută persoanele cu probleme locomotorii să se deplaseze singure.

Primul robot va fi vândut, speră ei, până la sfârșitul acestui an, cel mai probabil unui spital din România. Prețul unui asemenea dispozitiv este similar cu cel al unui autovehicul de nivel mediu. În străinătate un astfel de robot este de câteva ori mai scump și ajunge ușor la 80.000-100.000 de euro.

O imagine la început de drum

Pasionați de robotică din copilărie, Andras Kapy, Dorin Hirțe și Adrian Gheară, toți ingineri IT din Oradea, au pus bazele unei afaceri într-un domeniu care îmbină tehnologia robotică, medicina inovativă, software, fizică, mecanică, electronică și psihologie. Este un segment în care, la nivel mondial, puține companii au curajul să investească.

Astăzi, la trei ani de la începuturile acestei idei, startup-ul lor, Axosuits, apare pe lista celor mai „hot" idei de afaceri europene aflate la început. În toată literatura de specialitate, această zonă de cercetare este considerată una care vine din viitor.

Foto: Andras Kapy, CEO și co-fondator Axosuits

Andras Kapy, CEO și unul dintre fondatorii Axosuits, 34 de ani, a absolvit Universitatea de la Oradea și a lucrat în domeniul IT pentru mai multe firme în România, Suedia, Germania, în state arabe și pe continentul american. Primii săi bani i-a câștigat pe când avea 14 ani, în vacanța de vară, la o firmă din județul Bihor, unde - printre altele - se ocupa de instalarea serverelor pentru companii.

Axosuits este primul său proiect de anvergură. Ca să-l înceapă, au renunțat, pentru moment, și el și unul dintre actualii săi parteneri în această afacere, Dorin Hirțe, la visul oricărui tânăr: să aibă propria locuință.

„Investiția inițială la demararea Axosuits, în 2013, a constat din banii pe care îi pusesem deoparte și eu și Dorin, plus o sumă de nivel angels investor din partea lui Adrian Gheară, un alt partener Axosuits. Eu și Dorin ne-am amânat planurile teritorial- expansioniste și ne-am apucat de treabă", își amintește zâmbind fără părere de rău Andras, despre începuturile ca antreprenori.

Afaceri ca la armată

„Nu vreau să mă plâng, dar începutul a fost greu. Nu știam exact unde vrem să ajungem. Vorbim de un domeniu unde sunt doar câteva firme pe plan mondial, nu există o școală pentru fabricarea de ExoSkelete. Pentru noi asta a fost armata", spune Dorin Hirțe, partenerul lui Andras Kapy. 

Echipa Axosuits a câștigat în noiembrie 2014 o competiţie dedicată startup-urilor, organizată în cadrul conferinţei How to Web, obținând un premiu de 10.000 de euro. 

Foto: Dorin Hirțe, CTO Axosuits

În domeniul pe care și l-au ales,  cea mai grea parte nu este cea tehnică, așa cum mulți și-ar imagina, ci interacțiunea cu pacienții paraplegici care vin să testeze ExoSkeletul. „Trebuie să dai dovadă de suficientă empatie, astfel încât să înțelegi problemele lor, dar trebuie să reușești să nu te afecteze prea tare", mărturisește Andras Kapy.

Cine sunt angel investors

„Adrian a fost primul care a venit cu bani, cum s-ar spune ne-a nășit", spune amuzat Andras Kapy. Pentru că au avut resurse financiare limitate, au fost nevoiți să vină cu idei creative, astfel încât să nu cheltuiască mult pe tehnologii deja existente.

Pentru că produsul nu este încă omologat, ei nu pot face vânzări. Așa că deocamdată activitatea firmei se bazează în mare parte și pe banii investitorilor, a celor care au crezut în ideea lor și care au riscat împreună cu ei. 

„Sunt oameni foarte curajoși. În România nu se fac investiții în firme noi, mai ales în cazul afacerilor unde calea până la succes e lungă. Investitorii în Axosuits sunt oameni care nu au investit banii în imobiliare, așa cum se mai practică încă la București. Oamenii aceștia au riscat împreună cu noi. Consider că aceasta este o schimbare majoră de paradigmă. (...). Bineînțeles este nevoie de transparență. Contractele de finanțări sunt transparente, datele apar la Registrul Comerțului. Noi prezentăm cheltuielile, facem întâlniri lunare cu cei care au investit în afacerea noastră", explică CEO Axosuits.

Foto: Adrian Gheară, angel investor, partener Axosuits

Când vine vorba despre legislația angel investors din România, echipa e tranșantă: „Trebuia făcută mult mai devreme și cu mult mai multe facilități, cred că normele apar doar anul acesta. Până când nu există norme foarte detaliate, orice inspector poate sa interpreteze legi dupa propriul gust. Legea angel investor abia anul viitor poate să înceapă să-și arate potențialul. Acum am văzut că autoritățile par să facă pași înainte. Există dorință din partea unor profesioniști să reformeze sistemul".

La sfârșitul lui 2014 și-au extins echipa prin venirea arhitectului de software Sorin Zsejki, „o persoană cu o profundă înțelegere a matematicii și gândire algoritmică, ceea ce e foarte rar în România".

În 2015 au făcut ceea ce se cheamă business validation în state precum SUA, Olanda,  Austria. Astăzi, ExoSkeletul a ajuns la al treilea prototip. Compania plănuiește ca robotul să fie și accesibil ca preț, astfel încât să poată fi cumpărat atât de persoane fizice, cât şi de spitale. De asemenea, având în vedere beneficiile, asociații speră ca susţinerea financiară a beneficiarilor să vină și de la casele de asigurări. Axosuits a avut deja discuţii cu câteva spitale legate de proiect.

Planurile echipei sunt să vândă „un număr decent" de roboți în cinci țări, unde au avut discuții inclusiv cu firme de asigurări de sănătate. ExoSkeletul este cel dintâi produs al companiei. Singura limitare este legată de faptul că pacientul trebuie să aibă controlul brațelor.

„Vrem să îi ajutăm pe tineri”

Chiar dacă sunt bărbați „mari și tari", nu își pot ascunde emoția atunci când văd tineri ajunși paraplegici făcând primul pas din nou, după 3 sau 4 ani de stat într-un scaun cu rotile. „Statisticile legate de paraplegie arată că majoritatea persoanelor care ajung  în această situație sunt adulți tineri sau adolescenți. Noi vrem să îi ajutăm pe ei, în primul rând", spune Andras Kapy, fondator şi director general al Axosuits. ExoSkeletul creat de echipa de la Axosuits poate fi ajustat pentru statura unei persoane pornind de la vârsta de 14 în sus.

Fondatorii Axosuits cred în șansele României. Andras Kapy, spune că dacă ar fi premier al guvernului, ar conduce ca în afaceri sau chiar în viața personală: „Totul pleacă de la stabilirea priorităților. Nu există o persoană providențială care să aducă bunăstare. E nevoie de oameni profesioniști în domeniile lor care să vadă și să stabilească prioritățile României. Chestia că facem oțel, că extragem cărbunele..... este de  secolul trecut. Cercetarea-inovarea trebuie să fie considerată o prioritate națională, în direcția aceasta trebuie făcuți pași importanți la nivelul autorităților".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Miscatoare pana la lacrimi efortul si daruirea acestor OAMENI!
    • Like 1
  • Felicitari, prieteni!
    • Like 1
  • Cine trimite acest articol Primului Ministru, ministrilor, Academiei, etc? Nu sunt fonduri guvernamentale care se pot aloca acestor cercetatori si altora ca ei?
    • Like 1
  • check icon
    "E nevoie de oameni profesioniști în domeniile lor care să vadă și să stabilească prioritățile României." Sunt total de acord. Succes tinerilor antreprenori. Mă bucură foarte mult că s-au apucat de un proiect hi-tech, aproape sci-fi (conceptul l-am văzut și încercat virtual în Stalker; iar armata americană lucrază la un prototip pentru soldați).
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult