Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Năstase și Țiriac – învinși de România. SiMonica – victorioasă în America

„Să mi le șteargă! Să nu se mai spună că am jucat tenis pentru România. Nu mai vreau! Mâine mă duc la Federația Internațională, ca să-mi șteargă toate victoriile pentru România!”.

În stilul lui inconfundabil, Ilie e supărat rău. Și are dreptate să fie, chiar dacă România înseamnă indolența și incompetența conducerii ei.

O rușine națională: Arena Centrală din Parcul cu Platani, locul atâtor bătălii de legendă ale tenisului românesc, în frunte cu Ilie Năstase și Ion Țiriac, a ajuns să arate ca un grajd dezafectat. Vopsea scrijelită, scaune prăpădite, ziduri crăpate, faianță spartă, wc de autogară în paragină. Structura de rezistență e „coaptă” – în caz de cutremur sau incendiu, s-ar număra morții mai rău decât la Colectiv. De decenii, nu vrea nimeni să se ocupe de renovarea Bătrânei.

Banca Națională, proprietarul, are bani, slavă Domnului, dar zice că n-are dreptul să facă vreo investiție.

Guvernul Ponta voia să-și treacă baza sportivă în proprietate, dar nu în beneficiul tenisului românesc, ci ca să facă o „locație” de protocol, exclusivistă, din ea.

Guvernului Cioloș puțin îi pasă că Ion Țiriac vrea să vândă Turneul ATP Bucharest Open, cel mai important eveniment sportiv internațional anual din România, care se desfășoară neîntrerupt de 20 de ani, aducând la București mari jucători, pe care altfel nu-i putem vedea decât la televizor, și mii de iubitori ai tenisului în tribune și pe aleile dintre platani.

Reacția lui Ion Țiriac este și ea îndreptățită: în aprilie, turneul se va desfășura pe terenurile secundare, cu un „Central” improvizat din schele, prin dezafectarea terenului 3; nu vor încăpea decât 2.500 de spectatori, iar jucătorii din Top 20, firesc, nu mai vin ca altădată.

Ar mai fi o soluție: dacă Guvenul și BNR nu vor să facă nimic pentru sport, pentru tenisul din România, să scoată Arena la vânzare – s-o găsi un investitor privat, care să facă din ea ce merită și să ne adunăm din nou, la anul, suporterii lui Năstase, Țiriac, Simona Halep, Monica Niculescu, Andrei Pavel, Horia Tecău, Florin Mergea în căușul ei primitor, unde suntem fericiți.

Cu aproape 20 de ani în umă, când Adrian Năstase, prim-ministru, năvălea împreună cu suita în lojă, în timpul desfășurării punctului, făcându-i pe Berasategui și Furlan să se oprească stupefiați, în fluierăturile publicului, în fața măgăriei unice în lume, credeam că nu se poate ceva mai rău pentru Arenă. Domnul prim-ministru Cioloș ține să-mi demonstreze că se poate.

P.S.

Fără ajutorul Guvernului României, Simona Halep și Monica Niculescu au câștigat azi-noapte la Indian Wells. Monica a avut de luptat cu o adversară dificilă, britanica Heather Watson, pe care, cu binecunoscuta-i dârzenie, a depășit-o în 3 seturi, 6-4, 2-6, 6-2. Americanca Vania King n-a putut face față (1-6, 1-6) jocului Simonei, care arată bine, agresiv, cu ritm susținut, deplasare în teren la maximum, serviciu sigur și reverul lung de linie „ca pe vremuri”.

În turul următor, două „pietre tari”, Agnieszka Radwańska pentru Monica și Ekaterina Makarova pentru Simona.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult