Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„- La fiecare pensie, mai cumpăr o cărămidă…” La câte cărămizi a ajuns extraordinarul „domn Claudiu”, pensionarul nevăzător care donează bani ca să „vadă” ridicat primul teatru independent construit de la zero în România după 77 de ani. Chris Simion Mercurian la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu”

După ce a ascultat un interviu cu regizoarea și scriitoarea Chris Simion-Mercurian despre construirea primului teatru care se construiește în România după 77 de ani, Claudiu, o persoană nevăzătoare, a decis să se implice cu pasiune și dăruire în sprijinirea proiectului. Acesta a ajuns să doneze până acum, din pensia și economiile sale, peste 1.500 de euro, cumpărând peste 30 de cărămizi.

Claudiu este doar unul dintre cei peste 11.000 de ctitori ai teatrului care se construiește în prezent pe Grivița, la nr 53, în București, la inițiativa cunoscutei regizoare, invitate recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu”, powered by glo.

„Am auzit despre proiect la televizor. (Și câte carămizi ați cumpărat?) Cam 30 de bucăți. (Din pensia de nevăzător?) Din economii. M-am gândit să particip eu”, a spus Claudiu, într-un dialog cu Florin Negruțiu.

Nu este singurul ajutor oferit de Claudiu pentru proiectul Grivița 53. „Domnul Claudiu ne-a dat ideea senzațională cum să putem să îi integrăm în proiectul nostru pe toți cei care sunt în situația dânsului și ne-a sugerat cum să facem asta cu viitorii spectatori”, a adăugat Chris Simion-Mercurian, care i-a mulțumit ctitorului special și a precizat că, pentru ca proiectul să devină funcțional, mai este nevoie de câteva sute de mii de euro, iar oricine vrea să devină ctitor este binevenit

Regizoarea a spus că sunt foarte mulți donatori implicați în proiect care au impresionat-o - copii care și-au spart pușculițele și au cumpărat cărămida, bunici care au renunțat la pensie să cumpere nepoților cărămida, oameni care și-au rupt din traiul de zi cu zi, neavând nici măcar o viață decentă, ci o viață numărată, și au vrut să sprijine acest demers, până la povestea lui Claudiu, care la fiecare pensie primită își mai cumpără o cărămidă.

„Ajunsese la 15 cărămizi cumpărate și mă rugase să îi trimit cărămida prin curier. Eu am răspuns pe numărul public al campaniei în acea zi, și m-a rugat să îl rog pe curier să îi primească banii cash, pentru că nu poate să plătească prin POS. Mi-a explicat că până la momentul respectiv a putut să plătească, dar atunci era o situație excepțională. Mi-a spus: Știți, eu nu am în momentul acesta ajutor în casă, luna asta. Sunt nevăzător și nu am cum să tastez și să am siguranța că vor ajunge banii în contul dvs,, dar vă urmăresc de luni de zile și cred în demersul dvs.”, a povestit Chris Simion, la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu”. 

În prezent, construcția teatrului din Grivița 53 a ajuns la cota zero - „aproape am ieșit din pământ”, spune regizoarea, adăugând că din punctul de vedere al constructorului, dacă există toți banii necesari, construcția va fi terminată exact când e termenul limită. Pe lângă sprijinul comunității, proiectul beneficiază și de o finanțare de 1,9 milioane de euro din fonduri norvegiene, obținută prin Ministerul Culturii.

Chris și Tiberiu

„La anul trebuie să fim gata, pentru că până în aprilie trebuie să consumăm fondurile norvegiene, altfel dăm banii înapoi, iar până în noiembrie teatrul trebuie să fie funcțional. Acest calm al meu cu care vorbesc ascunde o disperare, pentru că mai avem nevoie de câteva sute de mii de euro”, a precizat regizoarea.

romancierul Pascal Bruckner, ctitor la Grivița 53

Chris Simion-Mercurian și dramaturgul și regizorul Eric-Emmanuel Schmitt

În podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu”, Chris Simion-Mercurian a dezvăluit că aventura Grivița 53 a început cu vânzarea casei bunicii sale, pentru a achiziționa terenul necesar construcției noului teatru. Costul proiectului a fost estimat la peste 200.000 de euro, iar banii inițiali au provenit din vânzarea imobilulului. Campania "Vindem cărămizi, construim un teatru" invită oamenii să facă parte din povestea Grivița 53. Fiecare cărămidă cumpărată primește numele cumpărătorului și poartă motto-ul demersului: "A construi sau a nu fi."

Proiectul nu este doar despre construcția unui teatru, ci și despre construirea unui spirit și a unei moșteniri culturale, spune regizoarea Chris Simion-Mercurian, care subliniază importanța gestului fiecărui susținător și evidențiază că aceasta nu este doar o acțiune simbolică, ci un gest profund și semnificativ pentru viitorul cultural al comunității. Teatrul Grivița 53 devine astfel un exemplu și un reper cultural pentru generațiile viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult