112, numărul de la Protecția Consumatorului sau o linie telefonică specială? Acestea sunt cele trei variante la care se gândesc autoritățile, care vor să pună la dispoziția cetățenilor un hotline unde pot fi reclamate persoanele care încalcă legea antifumat.
Fumatul în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii – inclusiv cele din parc, în unitățile de învățământ, în unități sanitare precum și în cele destinate protecției copilului va fi interzis, începând din 16 martie.
Cei care încalcă legea antifumat vor putea fi reclamați fie la Poliție, Poliția locală sau Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC), după cum a declarat pentru Republica.ro directorul general al ANPC, Paul Anghel.
Deocamdată nu este clar dacă va exista și un număr de telefon special unde cetățenii vor putea suna în astfel de cazuri sau se va putea apela chiar numărul de urgență 112. Autoritățile urmează să stabilească inclusiv un ghid de aplicare a legii, în cadrul unui grup de lucru.
CITEȘTE ȘI:
Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum
Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!
De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România
„Va fi o discuție. Nu s-a stabilit dacă vor fi preluate pe 112 apelurile pe neîncălcarea acestei legi, sau va fi o linie specială telefonică, astfel încât să nu fie încărcată linia 112 sau numerele de la Protecția Consumatorului. Săptămâna viitoare sper să avem prima întâlnire pe această temă”, a declarat pentru Republica.ro deputata Aurelia Cristea, inițiatoarea legii care interzice fumatul în spații publice închise.
Cei care își vor aprinde o țigară într-un loc nepermis riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.
Patronii de localuri unde va fi încălcată legea pot lua amenzi între 5000 și 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.
Totuși, în primele trei luni după intrarea în vigoare a legii antifumat este de așteptat ca Poliția și Poliția locală să manifeste o oarecare „înțelegere” și să nu aplice măsuri drastice celor care vor fuma într-un loc nepermis. Clienţii sau localurile care nu respectă legea vor primi în prima fază un avertisment.
„Ei ( Poliția, Poliția locală -n.n. ) trebuie să cunoască foarte bine legea. În primele trei luni de la aplicare trebuie făcute controale, dar cu mențiunea că, cel puțin acesta este mesajul pe care aș dori să-l transmit și celor de la Ministerul de Interne, sancțiunile să fie aplicate etapizat, să fie mai întâi de avertizare. Nu gata, am dat amendă. Eu zic că aplicarea graduală a sancțiunilor trebuie să fie o practică în ceea ce privește controlul care se face. Lumea să accepte și să se obișnuiască cu legea, să existe o cazuistică destul de redusă în ceea ce privește nerespectarea noii legi”, a explicat pentru Republica.ro deputatul Aurelia Cristea.
Pentru că legea antifumat nu va avea norme de aplicare, poliția va avea la dispoziție un ghid de aplicare a legii. Inițiatoarea legii antifumat spune că reprezentanții Guvernului au dat asigurări că vor acorda sprijin pentru ca aplicarea prevederilor noii legi să fie una de succes.
La întâlnirea cu grupul de lucru vor fi chemați, pe lângă reprezentanții Ministerului de Interne, Ministerul Sănătății, ANPC și reprezentanți ai asociațiilor hoteliere, restaurante, baruri.
Un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an, potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.
Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72. Cunoscută sub numele de „legea antifumat”, această lege a fost promulgată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis.
Actul normativ prevede că fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.
Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică pe 16 martie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.