Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

10 bebeluși, infectați cu coronavirus la Timișoara. Mama unui copil: „Cel mai probabil de la asistente... Până luni n-a purtat nimeni măști”

10 bebeluși care s-au născut la Maternitatea Odobescu a Spitalului Municipal din Timișoara au fost infectați cu coronavirus, în timp ce diagnosticul mamelor lor este negativ, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Atât ca management, la nivelul spitalului, cât și la nivelul Direcției de Sănătate Publică au fost lacune”, a spus Nelu Tătaru, care a anunțat că va face o anchetă în spital.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

O mamă care are bebelușul infectat cu COVID-19 a povestit că nu a aflat de la DSP că în maternitate există un caz de coronavirus. 

„Cel mai probabil a luat de la asistente... Până luni n-a purtat nimeni măști. Am trait 2 zile în stil de groază”, a spus ea.

Ea a acuzat condițiile proaste din spital și faptul că mamele nu primeau mâncare suficientă, iar bebelușii nu primeau lapte. La prânz, mamele au primit un iaurt, iar la cină au avut de ales între un corn cu mini-unt și un ou fiert sau un corn cu o felie de salam. 

Atunci când s-a descoperit primul caz de coronavirus, asistentele din tură au fost nevoite să lucreze 38-40 de ore.

„Nu se purta mască. De luni, medicii au început să poarte mască și doar o parte dintre ei. Miercuri am aflat, la fel, neoficial, de la unul dintre medici, că avem în maternitate un caz cu coronvirus. La ora 7, am auzit în spital că maternitatea intră în carantină. Asistentele dim ziua respectivă au fost extraordinare. Au rezistat eroic 38 – 40 de ore, la fel fără măști, fără absolut nimic. Miercuri la prânz ni s-a oferit un iaurt, la cină un corn cu un mini-unt, un ou fiert sau posibilitatea de a alege un corn cu o felie de parizer. Miercuri au venit, ne-au adus câte o mască, câte un sac în care ni s-a spus să punem hainele noastre și ale bebelușilor pe care le vom spăla după șapte zile, ori în maternitate, ori acasă. Miercuri ar fi trebuit să ne dea drumul, dar nu au făcut-o, au spus că vom fi testați. Au venit, miercuri, la ora zece noaptea ne-au testat pe noi, bebelușii. Joi s-a făcut dezinfectarea cu noi în spital. Ni s-au dat bebelușii în saloane, au stat cu noi în pătuț. Erau mămici care nu aveau lapte Au stat bebelușii nemâncați cinci ore. Noi, mămicile care aveam lapte, ne-am descurcat. Celelalte nu. Plângeau, plângeau și mergeau la asistente și le spuneau ”măcar dați-ne nouă lapte praf și biberon ca să-i putem hrăni”. Nu s-a întâmplat”, a povestit femeia și pentru o altă sursă, Press Alert

La Spitalul Municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou-născuți în data de 01 aprilie 2020. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie 2020. Însă nouă mame au fost trimise casă cu copiii lor in perioada 2- 4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă, relatează Digi24.

25 de persoane - cadre medicale, lehuze şi o gravidă - au fost confirmate cu Covid-19 la Maternitatea Odobescu din Timișoara.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Cum se manifesta acest virus la bebelusi? Poate vede vreo mamica care din pacate trece prin situatia asta. Noi, cei mari, stim sa spunem ce ne doare, dar bebelusii nu. Va multumesc !
  • Like 0
 • Ca de obicei, in spital e mancare proasta, chiar si pentru mame care ar trebui sa se hraneasca cum se cade ca doar in principiu alapteaza, nu? Iarasi ca de obicei, in spital e debandada, e lipsa de material sanitar, e hei-rupism si incompetenta. Sa stiti ca mangementul sanitar este, cel putin in SUA, o specialitate separata de management, am o cunostinta mai tanara care s-a dus pentru astfel de studii acolo. Ma intreb si eu ca prostul: pai daca aia au considerat ca trebuie studiata separat, la noi cine sunt managerii de spitale, ce studii au, ce scrie in CV-ul lor? Pupincurist de partid politic???
  • Like 1
 • Cazul este, într-adevăr, foarte grav! Dar declarațiile anonime demonstreză că nemulțumirea lăuzelor provine din calitatea și cantitatea porțiilor lor de mâncare.Cât despre directori... șefi...PNL-ul suportă consecințele, dacă -așa cum se vede - repetă „politica de cadre” a PSD.
  • Like 0
 • Roxana B check icon
  Toate aceste titluri de pe site-ul Republica, nu mai vbim de strilie timpite si fake aparute pe alte site-uri.
  Am si eu o intrebare : in tot acest haos, ati gasit cumva timp sa va uitati la filmul Bruce Allmighty?
  Pt ca eu cred ca de-acolo vine rezolvarea.
  Evident, nu toti trebuie s-o caute acolo, dar nici c-o vor gasi in alta parte.
  Si , desi pina acum, cu toate nenorocirile abatute asupra omenirii de 2000 de ani incoace, nu ne-am invatat minte, acuma cred c-o sa ne invatam.Evident fara liberul arbitru.
  Then what?
  Spania deja vrea sa propuna un venit minim unic, adica ceva care sa nu te lase sa mori de foame nici sa traiesti cum ai vrea tu.
  Cred ca multi se vor multumi cu asa ceva.
  In Ro mai mult ca sigur 90% din populatie.
  Cei care vor vrea mai mult....vor trebui sa faca compromisuri....si ce compromisuri!!!!
  So, let's wait and see how it all plaus out.
  Will be Boris Johnson sacrificed?
  Or will he get better, for the "relief" of Her Majesty the Queen, the British People , and the....general.impression....look!!!!
  One of them got over it/ died....
  So it was not ..."directed"....
  Sper ca bebelusii aia sa scape teferi din aceasta experienta...asa, din prima zi in aceasta lume....
  Si mamele lor sa continue a fi negative.
  Grele timpuri in care sa aduci pe lume un copil.....
  • Like 0
  • @ Roxana B
   Ori ești trol, ori un gen special de proastă... ori mai degrabă amîndouă.
   • Like 6
  • @ Roxana B
   AlexisZ check icon
   Si ce are asta cu prefectura bre cocoana ?
   In articol e vorba iarasi despre neoasare, ingalare, nesimtire, inconstienta, lipsa de empatie si de profesionalism.
   Adica tarele de 30 de ani ale unui sistem sanitar prabusit...
   • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult