Sari la continut
alt

Raluca Ion

Raluca Ion este editor Republica și are 14 ani de experiență jurnalistică. Este absolventă a Facultății de Litere a Universității București și a scris la Gândul.info, Dilema Veche, Cotidianul și Evenimentul Zilei. Este bursier Superscrieri în domeniul educației.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Ultimele articole scrise

Grindeanu și Juncker

Premierul Sorin Grindeanu a declarat la Bruxelles, după mai multe discuții cu oficiali europeni că respectă opinia protestatarilor. „Apreciez creativitatea de care mulți dintre concetățeni au dat dovadă, mesajele pe care le-au transmis le-am înțeles. OUG 13 a fost abrogată”, a spus Grindeanu. (Foto: gov.ro)

Citește mai mult

Nicolae Robu

Actualul primar al Timișoarei, Nicolaea Robu, și fostul edil Gheorghe Ciuhandu, au fost chemați vineri la DNA. Procurorii le-au comunicat că au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un dosar legat de vânzarea ilegală a aproape 1.000 de imobile naționalizate din Timișoara. (Foto: Liviu Albei/Inquam Photos)

Citește mai mult

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a acordat miercuri un interviu postului Radio România Actualități. În timpul unei discuții legate de abuzul în serviciu, președintele PSD i-a răspuns jurnalistei Alexandra Anton. „Am lungit-o cam mult”.

Citește mai mult

Lia Olguța Vasilescu în campanie

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie recunoaște că libera exprimare este un drept fundamental al oricărui cetățean român, dar vorbește, în mod paradoxal, în aceeași frază, despre riscurile pe care și le asumă cei care vor să și-l exercite

Citește mai mult

Augustin Lazăr

Potrivit Parchetului instanție supreme, decizia prin care CCR a stabilit că prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii” nu a "dezincriminat" infracţiunea de abuz în serviciu.

Citește mai mult

Liviu Dragnea Proces

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat o decizie a Curţii de Apel Alba-Iulia de anulare a unei pedepse pentru abuz în serviciu. "Curtea Constituţională a spus că Guvernul a acţionat legal, Curtea de la Alba-Iulia a decis, practic, să dezincrimineze abuzul în serviciu”, a susținut el.

Citește mai mult

Liviu Dragnea Foto

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat marți afirmațiile critice făcute la adresa conducerii partidului de primarul din Iași, Mihai Chirică, spunând că nu e nicio fractură în PSD.

Citește mai mult

Șerban Nicolae și Cătălin Voicu

„Sunt tot copiii noștri, dar s-au luat după firmele la care ei lucrează. La firmele de mobiliere, de telefoane mobile. Le-au dat telefoane cu becuri aprinse și i-au trimis în stradă”, spune o doamnă în vârstă filmată de reporteri în fața Palatului Cotroceni la mitingul împotriva președintelui Iohannis.

Citește mai mult

Corporație

După 27 de ani de economie de piață în România, din care primele două decenii au fost dominate de infamul „capitalism de cumetrie" care a ținut în loc societatea și economia, astăzi, capitalul românesc este încă într-un stadiu embrionar. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Mircea Dumitru

Academia Română a lansat, în timpul protestelor de stradă de la București, un apel naționalist în care nu pomenea nimic despre încercarea Guvernului de a slăbi lupta anticorupție. Tema lui era în schimb „continua şi alarmanta încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”.

Citește mai mult

Iohannis in fata protestatarilor

Președintele Klaus Iohannis a ieșit miercuri în fața Palatului Cotroceni, pentru a încerca să aibă un dialog cu manifestanții care îi cereau demisia. „Este absolut firesc să existe diferențe de păreri şi puncte de vedere şi este dreptul fiecărui cetăţean de a-şi face cunoscute convingerile, în mod paşnic şi civilizat”, a scris Iohannis pe pagina de Facebook.

Citește mai mult

Discursul lui Iohannis in Parlament

Președintele a omis astăzi pe cineva din discursul lui: pe oamenii aceia, mulți dintre ei în vârstă, cu figuri furioase și triste, care își manifestă, zgribuliți, nemulțumirea în fața Palatului Cotroceni. (Foto: Presidency.ro)

Citește mai mult

Abrogati si apoi plecati

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare. Ministrul Justiției a declarat însă, fugind de jurnaliști pe holurile Parlamentului, că proiectul nu va mai fi depus niciunde. (Foto: Alberto Groșescu)

Citește mai mult

Steven van Groningen

Președintele Raiffeisen Bank a reacționat printr-un mesaj pe Facebook după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că i se pare incorect ca „președintele unei bănci străine să protesteze împotriva Guvernului României”.

Citește mai mult

Luminile la CNN

„La ora 9 seara, protestatarii și-au aprins luminile telefoanelor mobile și le-au îndreptat către cer, creând o mare de puncte strălucitoare. Au cântat imnul național și, ceva mai târziu, au păstrat cinci minute de reculegere în memoria eroilor din 1989 care l-au înlăturat de la putere pe liderul comunist Nicolae Ceaușescu”, relatează CNN.

Citește mai mult

Liviu Dragnea - USR

Liviu Dragnea a susținut că manifestațiile de stradă ar putea degenera, că de pe urma lor ar avea de profita cei din afara României și că „toți românii vor plăti această perioadă”. „Dacă nu vor mai continua protestele, lucrurile vor reveni încet, încet la normal. Dacă vor continua, nu știu să vă spun cât vor pierde”, a declarat Dragnea.

Citește mai mult

Proteste 3 februarie

Mari televiziuni și publicații internaționale au dedicat spații ample protestelor din România. CNN, BBC, Euronews, Sky News, New York Times, Washington Post, Reuters, Associated Press, Deutsche Welle, Al Jazeera au relatat despre atmosfera de pe străzile din România și despre deciziile Guvernului Grindeanu. (Foto: ics photo/ Mosloc Andrei)

Citește mai mult

Mircea Cărtărescu la protest

„Democrația în era Facebook e cu mult mai participativă, mai directă și mai rapidă decât înainte. Partidele politice sunt actualmente scăldate, și uneori topite în magma socializării pe net. Rețelele încep să semene mai degrabă cu agora antică, unde totul se decidea între toți cetățenii”, a scris Mircea Cărtărescu. (Foto: Facebook Mircea Cărtărescu)

Citește mai mult

Proteste 3 februarie

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a spus că CCR va analiza cu celeritate sesizările privind ordonanța de schimbare a codurilor și că speră să dea un verdict până pe data de 10 februarie, când aceasta ar urma să intre în vigoare. (Foto: © icsPhoto/Mosloc Andrei)

Citește mai mult

Sesizare CCR

„Firesc este ca principala consecință a unei infracțiuni de serviciu să fie reprezentată de o pedeapsă, indiferent de cuantumul prejudiciului, cu particularitățile pe care legiuitorul alege să le adopte, însă în niciun caz prin excluderea de la responsabilitatea penală a unei categorii de persoane”, se arată în sesizarea depusă de Avocatul Poporului la CCR.

Citește mai mult

Kevin Hamilton

Ambasadorul Canadei la București, Kevin Hamilton, a afirmat pentru Republica.ro, că, în această fază, guvernul ar trebui să ia în considerare abrogarea ordonanței de urgență care schimbă codurile penale, cel puțin până când vor avea loc consultări mai largi. „Niciun guvern ales democratic nu poate să fie surd la voința oamenilor”, a declarat acesta.

Citește mai mult

Patriarhul Daniel

„Adesea există violență și tulburare și pentru că oamenii nu mai adună în sufletul lor pacea care vine de la Dumnezeu și care pacifică patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material fără limite”, a transmis Patriarhul Daniel într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a agenției de presă a BOR, Basilica.

Citește mai mult

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, o scrisoare prin care solicită să adreseze Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislației penale, precum și la evenimentele generate de acestea. (Foto: presidency.ro)

Citește mai mult

Smiley, Loredana, Chirilă

Artiști și personalități publice, printre care Inna, Smiley, Tudor Chirilă sau Loredana, au postat pe Facebook mesaje de solidaritate cu protestatarii care au manifestat în România împotriva felului în care Guvernul Grindeanu vrea să schimbe sistemul de Justiție din România. (Foto: Facebook Vocea României)

Citește mai mult

Manifest Voltaj

Trupa Voltaj a creat un manifest al protestelor, în care vorbește despre zilele rămase până ce ordonanța de urgență care schimbă Codurile penale ar urma să intre în vigoare. Postat pe Facebook de Voltaj cu mesajul „Dacă România ar putea vorbi, cred ca ar spune așa...”, manifestul a fost distribuit și de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Citește mai mult

100.000 de oameni în Piața Victoriei

„Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acțiunile din noapte de 31 ianuarie ale Guvernului României, care au subminat progresele înregistrate de România în ceea ce privește statul de drept și lupta anticorupție în mai bine de 10 ani”, se arată în luarea comună de poziție transmisă de ambasadele SUA, Canadei, Belgiei, Franței, Germaniei și Olandei. (Foto: Alberto Groșescu)

Citește mai mult

Demisia lui Daniel Sandru

„Menționez că recurg la acest gest de onoare întrucât, din poziția pe care o dețineți, ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor Penale”, i-a scris secretarul de stat Daniel Șandru premierului Sorin Grindeanu.

Citește mai mult

Mihai Șora

„Ceea ce au făcut guvernanții în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiție. Dacă acum pui lacăt pe independența Justiției, mâine poți interzice circulația persoanelor, poți suprima internetul, presa liberă; poți închide granițele, poți trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poți, pur și simplu, extermina”, a scris filosoful Mihai Șora pe Facebook. (Foto: Facebook Mihai Șora)

Citește mai mult

GovITHub

„În urma adoptării ordonanței de urgență prin care sunt modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu și a proiectului de lege privind grațierea, bursierii GovITHub se declară indignați și refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului guvern și a echipei sale de miniștri”, se arată într-un comunicat.

Citește mai mult

Jean-Claude Juncker

„Comisia lansează un avertisment cu privire la regresele în domeniul justiției și, din această perspectivă, va urmări în detaliu ordonanța de urgență referitoare la Codurile Penale și proiectul de lege a grațierii”, se arată într-o declarație comună emisă de președintele și vicepreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans.

Citește mai mult

Ciorbea și Dragnea

Președintele Klaus Iohannis s-a dus la sediul Avocatului Poporului. Șeful statului a spus că Cirobea i-a promis că va analiza cu celeritate OUG privind modificarea codurilor penale şi și că speră că mâine sau poimâine Avocatul Poporului va lua decizia corectă în privinţa sesizării CCR. Iohannis a mai afirmat că ordonanța poate fi atacată la CCR de Avocatul Poporului chiar dacă prevederile acesteia intră în vigoare abia peste 10 zile.

Citește mai mult

New York Times

„Guvernul de stânga al României a decriminalizat marți seara o serie de infracțiuni de corupție, incluzând unele cazuri de abuz în serviciu, în cel mai mare pas înapoi în ceea ce privește reforma anticorupție pe care statul ex-comunist l-a făcut de la aderarea sa la UE”, scrie Reuters, într-un articol preluat de The New York Times.

Citește mai mult

Codruța Kovesi

„Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial. Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală”, a declarat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Citește mai mult

Dragnea și Grindeanu

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, în ceea ce privește ordonanțele din Justiție, vrea ca „săptămâna viitoare să nu mai discutăm despre a fi sau a nu fi” și cere Guvernului „să decidă ceva”, iar discuția să se tranșeze în această săptămână, „într-un fel sau altul”. (Foto: gov.ro)

Citește mai mult

Sorin Grindeanu

Guvernul se reunește în această seară în ședință de la ordinea 19:45. Ordinea de zi nu a fost făcută publică până în acest moment, însă, potrivit Biroului de Presă, la finalul acesteia va face declarații ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan.

Citește mai mult

Șerban Nicolae și Cătălin Voicu

Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice din Senat și liderul senatorilor PSD, a lansat marți varianta potrivit căreia modificările Codului Penal ar putea fi făcute printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, în timp ce grațierea prin lege, în cadrul procedurii parlamentare obișnuite.

Citește mai mult

Liviu Dragnea Proces

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut după primul termen al procesului în care este acuzat de abuz în serviciu, că pe el, personal, nu îl ajută ordonanța grațierii, și că România e „patria denunțurilor și a ascultărilor”. (Foto: Inquam Photos/George Călin)

Citește mai mult

Florin Iordache

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus că nu știe încă dacă prevederile referitoare la grațiere și modificarea Codurilor Penale vor fi introduse prin ordonanță de urgență, lege organică dezbătută în Parlament sau asumarea răspunderii Guvernului. „Dezbatere înseamnă și atunci când își asumă răspunderea Guvernul”, a adăugat însă el.

Citește mai mult

Klaus Iohannis la proteste

„Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Citește mai mult

Merkel si Iohannis

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a spus într-o convorbire telefonică președintelui României, Klaus Iohannis, că o diluare a intensităţii combaterii corupţiei şi o relativizare a statului de drept şi a politicii reformiste ar reprezenta un semnal absolut greşit. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Donald Trump - John Florescu

Producătorul John Florescu, realizatorul unui documentar despre Donald Trump, crede că acesta va acționa în relația cu Rusia ca un om de afaceri care gata să facă un schimb. „E foarte pragmatic, este un comerciant, va spune: „Asta este ceea ce vreau” și poate Putin va spune: „Vreau Țările Baltice. Sau Ucraina. Sau poate vrem să tragem o nouă linie, un nou tip de Yalta. Poate linia aia e România, Bulgaria, dar nu și ceea ce este mai departe în est””. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Societe Gourmet

„Participanții la team cooking au timp limită, trebuie să împartă anumite produse, le mai punem piedici. Foarte mulți ne-au spus: „Exact așa e și la birou, numai că aici, în bucătărie, s-au văzut mult mai repede lucrurile””, povestește Raluca Ichim.

Citește mai mult

Proteste față de ordonanța grațierii

Mii de oameni s-au adunat la București pentru a protesta față de ordonanța grațierii. (FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Florian Coldea

La câteva zile după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a fostului adjunct al SRI, acesta iese prima dată public, într-o declarație oferită Agerpres. „În ultima perioadă am fost evocat și invocat excesiv în spațiul public. Alegații defăimătoare, acuzații grave și speculații dintre cele mai diverse incluzând numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proporții care a afectat atât imaginea mea cât și, mai ales, activitatea instituției."

Citește mai mult

Zero Robotics

Patru elevi din Timișoara vor concura, la sfârșitul lunii ianuarie, în finala concursului Zero Robotics organizat de NASA. În timpul competiției, programul creat de liceenii de clasa a zecea va rula pe microroboții SPHERES aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Citește mai mult

Raluca și Bianca

„Tata a lucrat în străinătate de când mă știu eu. Din când în când, mai venea acasă, apoi pleca din nou, era ceva normal. Dar când a plecat și mama, mi s-a făcut teamă. Teama a fost primul sentiment, deși credeam că va fi dorul. Foarte mult timp, eu nu am știut ce se întâmplă cu mine. Abia la liceu a început să îmi fie dor”, spune Raluca Ionescu, o adolescentă în vârstă de 18 ani.

Citește mai mult

Pista de biciclete

Miercuri seara, în jur de 20 de bicicliști au ieșit pentru a treia oară în această săptămână să deszăpezească pista de pe Calea Victoriei, după aceasta a fost acoperită cu zăpada rezultată după curățarea carosabilului și a trotuarelor. (Foto: Facebook: Mihai Deneș)

Citește mai mult

Liviu Dragnea - Daniel Constantin

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns iritat luni, când a fost întrebat dacă se va renunţa la cota unică şi se va introduce o cotă progresivă, aşa cum a sugerat Daniel Constantin. „Domnul Daniel Constantin ar trebui să vorbească despre problemele de la ministerul Mediului. Asta are ca şi temă în Guvern”, a spus Dragnea. (Foto: Inquam Photos/ George Calin)

Citește mai mult

Dacian Cioloș - Facebook

„Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, "o gaură de zece miliarde în buget"”, scrie fostul premier Dacian Cioloș.

Citește mai mult

Mircea Dumitru

EXCLUSIV. Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, consideră decizia noului ministru al Educației, Pavel Năstase, de a le permite profesorilor care au picat concursul pentru directori să conducă școlile o atitudine „de desconsiderare” a directorilor care s-au pregătit și au fost corecți.

Citește mai mult

Fundația de Sprijin Comunitar

De când sunt foarte mici, mulți copii din comunitățile rurale sărace merg cu vaca pe câmp, hrănesc animalele, taie lemnele, fac focul. Fetele fac mâncare, spală, deretică, își cresc frații mai mici. Trudesc toată ziua, iar la capătul acestei munci grele se află zidul acela mare care le închide viitorul. (Foto: Facebook Fundația de Sprijin Comunitar)

Citește mai mult

Bobotează

Arhiepiscopia Tomisului a anulat slujba de Sfințire mare a apei Mării Negre ce trebuia să aibă loc, vineri, în jurul orei 11:30, în Portul Tomis.

Citește mai mult

La Două Bufnițe

„Toată lumea ne spunea să nu facem asta, că nu va merge niciodată, că nu se fac bani din vânzarea de carte. Că o librărie este cea mai proastă afacere”, își amintesc Raluca și Oana. Au început să se întrebe ele însele dacă nu cumva au făcut o alegere greșită.

Citește mai mult

Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu și-a început discursul prin care cere votul de încredere al Parlamentului pentru echipa sa de miniștri și pentru programul de guvernare, lăudându-l pe Liviu Dragnea. „Salut în mod deosebit echilibrul domnului preşedinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarătat om de stat”, a spus Grindeanu. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Carmen Daniela Dan

„Îi urez succes în activitate şi sper să nu confunde căruțele cu maşinile de poliție, aşa cum a confundat buticurile şi gheretele de ziare cu librăriile”, a spus Marian Godină despre noul ministru de Interne, Carmen Daniela Dan.

Citește mai mult

Liviu Dragnea pensii

Deputații se vor întâlni joi, în sesiune extraordinară pentru a aproba proiectul Cristianei Anghel prin care se elimină plata impozitului de 16% și a contribuţiilor de sănătate pentru pensii, scrie News.ro. Cel care i-a convocat pe deputați a fost președintele Camerei, Liviu Dragnea. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult

Up & Above

Timp de un an și jumătate, art director-ul Bogdan Teodorescu a filmat cu ajutorul unei drone imagini din toate locurile din țară pe care le-a vizitat. Așa a apărut proiectul „Up and Above #2016”, care arată cât de frumoasă este România privită de sus.

Citește mai mult

Dacian Cioloș Mesaj

„România este după chipul si asemănarea noastră. Dacă ne-o dorim mai bună, mai prosperă, mai curată, mai respectată, vă urez tuturor să aveți încredere că putem, fiecare dintre noi și toți împreună, să fim astfel”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook. (Foto: Inquam Photos/Sandor Manases)

Citește mai mult

Vrăbi

Vrăbi, iubita fostului manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a urcat, în luna noiembrie, pe scenă la Londra în calitate de Gabriela Firea. Deși a fost prezentată de mai multe ori drept primarul Capitalei, Gabriela Firea, Vrăbi, pe numele ei real Eugenia Chiriac, nu a făcut niciun gest pentru a lămuri că nu așa stau lucrurile. (Sursa: Captură gsp.ro)

Citește mai mult

Scrisori pentru Moș Crăciun

Când râd, toți copiii din lume par egali și ai putea să nu-ți dai seama că mulți dintre copiii din această sală duc o luptă inegală cu viața. Cu ceva vreme în urmă, ei au scris câte o scrisoare.

Citește mai mult

Vlad Voiculescu despre achiziții

Statul cheltuiește anual opt miliarde de lei pe medicamente, iar 20% dintre acești bani se duc pe medicamente oncologice. Pentru prima dată, 12 medicamente oncologice vor fi cumpărate printr-un sistem de achiziții publice centralizate. La fel se întâmplă și cu antibioticele, spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Citește mai mult

România Nedescoperită

În pagina de Facebook România Nedescoperită, românii considerați adevărate tezaure umane vii ne învață LIVE cum să ne pregătim de sărbători! Miercuri, de la ora 19.00, învățăm cum să ne pregătim casa și masa după datinile păstrate de mătușile din Oaș.

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Germanul își întinde puțin din universul interior în piețele de Crăciun, în piețele mari și mici ale orașelor. Dincolo de numărul victimelor, atacul a avut loc într-un centru geometric intim. Momentul pentru atentatori a fost foarte bine ales, s-a creat o stare de profundă neliniște”, spune Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

Citește mai mult

spital

Din 2011 până în 2015, Ministerul Sănătății a rămas de fiecare cu bani necheltuiți proveniți din veniturile proprii - în medie 180.142.000 anual. În 2015 însă a stabilit un record: la sfârșitul anului trecut, disponibilul din cont al veniturilor proprii a ajuns la 521.610.000 de lei, bani cu care, spun experții Curții de Conturi, ar fi putut fi cumpărate 72 de aparate RMN

Citește mai mult

Atac Berlin

Un camion a intrat în oamenii adunați la târgul de Crăciun din Berlin. Numărul persoanelor care au murit a ajuns la 12, iar 48 sunt rănite. 18 dintre răniți sunt în stare gravă. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

GovIT

Ionuț Aionițoaei și-a petrecut ultimii cinci ani la Bruxelles, unde a fost consultant pe probleme de IT al Comisiei Europene. A intrat ca bursier în echipa GovITHub și acum este unul dintre oamenii care vor stabili ce este în neregulă cu sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Citește mai mult

Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat pentru Republica.ro prevederea din Codul de Deontologie al Colegiului Medicilor din România care îi împiedică pe medici să sesizeze eventuale erori ale colegilor, fără să le scrie acestora mai întâi o scrisoare medicală, sau să le facă publice înainte să se pronunțe asupra lor organismele profesionale.

Citește mai mult

Gheorge Burnei

Iată cum explică șeful Colegiului Medicilor, într-un interviu pentru Republica, existența acestei prevederi: „Pentru că medicii au niște obiceiuri proaste. Adesea se întâmplă să constatăm la Colegiu că există medici care îi vorbesc de rău pe colegii lor”.

Citește mai mult

Cristian Levcovici

Cristian Levcovici, un inginer software care a lucrat la Microsoft în SUA, lucrează la o soluție pentru a reduce timpul pe care românii îl petrec la coadă în instituțiile de stat.

Citește mai mult

Gheorghe Burnei

În sistemul medical românesc, cultura organizațională se bazează pe domnia celui mai puternic. La vârful ierahiei ajung, adesea, cei care au capacitatea de a-i supune pe ceilalți și abilitatea de a construi alianțe indestructibile cu mai marii comunității profesionale, dar și ai lumii politice. Sunt cei care nu au dubii, nici ezitări în a-și clama sus și tare superioritatea. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Burnei

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii, îi obliga pe părinții copiilor pe care îi opera să cumpere proteze de la o firmă care îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese, se arată în referatul procurorilor. (Foto: Octav ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Vot în mediul urban

58% dintre cei care votaseră până la ora 14:30 sunt din mediul urban, iar 42% din mediul rural, arată statisticile biroului electoral central. Acest raport este atipic în peisajul electoral românesc, unde numărul votanțior din comune și sate îl depășește, de obicei, pe al celor din orașe.

Citește mai mult

Harta vot

Românii îi votează astăzi pe cei care vor deveni deputații și senatorii României pentru următorii patru ani. Parlamentul României va urma să aibă 464 de membri, față de 588 câți are în prezent: 328 de deputați și 136 de senatori.

Citește mai mult

Alegerile locale

Un sondaj realizat în luna septembrie la comanda USR printre românii care vor să voteze și știu cu cine să voteze arăta că PSD ar obține în alegeri un scor de 45%, PNL, 25%, USR, 10%, iar ALDE, 7%.

Citește mai mult

Coada la Gara de Nord

Sute de elevi și studenți au stat vineri la cozi la Gara de Nord din București, pentru a-și lua biletele gratuite de tren cu care să meargă acasă în acest weekend. Potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, aceștia beneficiază de călătorii dus-întors gratuite pentru a merge în localitățile de domiciliu ca să voteze. (Sursa: Ioana Constantin/Facebook)

Citește mai mult

Cloud No. 9

Pe 17 și 18 decembrie, 70 de designeri români își vor prezenta produsele într-un magazin temporar pe nume Cloud No. 9.

Citește mai mult

Fetiță la școală

Ordinul referitor la teme al ministrului Educației stabilește că timpul necesar pentru rezolvarea acestora nu trebuie să depășească două ore, dar și că temele pentru acasă nu pot fi folosite ca instrument de pedeapsă sau ca o modalitate prin care elevii să își însușească pe cont propriu noțiuni ce ar trebui predate de fapt în clasă.

Citește mai mult

Tedy Ursuleanu

Supraviețuitori ai incendiului din Colectiv au realizat un videoclip prin care le dau românilor motive să meargă la vot.

Citește mai mult

Ana Alexe

Tinerii care se angajează acum în multinaționale sunt mult mai puțin dispuși să aștepte ca lucrurile să se întâmple și mult mai dornici să facă lucrurile să se întâmple. Își doresc un program flexibil care să le permită să meargă la facultate și să își trăiască viața așa cum își doresc. Vor cursuri în care să exerseze situații reale, în loc să asculte un trainer vorbind ore în șir, spune Ana Alexe director Customer Operations Vodafone.

Citește mai mult

Organizarea locuintei

Unii oameni nu își țin niciodată cheile de la casă, de pildă, în același loc. Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când au nevoie de ele, singurul lucru se pot baza ca să le găsească este memoria lor. Acești oameni trăiesc, de fapt, într-o tensiune foarte mare. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Cold Mountain

O asemenea investiție înseamnă că aceste companii de audiovizual vin cu echipele lor cu producția de filme. Colaborarea cu echipele străine profesionalizează industria, dezvoltă industria de film din România, acesta este marele avantaj.

Citește mai mult

Mihail Hanzu

„Îmi spuneau periodic că o să o pățesc. Îmi aduceau aminte că pot să îmi facă rău fizic. Că pot să mă omoare, că despre asta era vorba, chiar dacă nu foloseau întotdeauna cuvintele astea”, spune doctorul în silvicultură Mihail Hanzu despre anul petrecut la Ocolul Silvic Valea Frumoasei Săliște.

Citește mai mult

Connecting for Good

La mese de lucru așezate una lângă alta, zeci de oameni care și-au făcut o profesie din a-i ajuta pe ceilalți vorbesc însuflețiți cu specialiști în product development, programare, telecomunicații, user experience și marketing.

Citește mai mult

Protest MȚR

„Criza de la Operă, criza de la Muzeul Țăranului Român, criza managerilor, criza concursurilor... Aceste crize au scos la iveală disfuncționalitățile legate de felul în care un manager își gândește poziția din momentul în care o ia”, spune ministrul Culturii, Corina Șuteu, într-un interviu pentru Republica.ro. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Sala Palatului

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, spune într-un interviu pentru Republica.ro că a renunțat la planurile predecesorului său, Vlad Alexandrescu, de a construi o sală nouă de concerte în București, dar că, în următorii ani, vor fi făcute lucrări de refacere a Sălii Palatului. (Foto: Inquam Photos/David Muntean)

Citește mai mult

Dragoș Pîslaru

Ministrul Muncii. Dragoș Pîslaru, spunea, în urmă cu două săptămâni că Teamnet deține REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților) „în mod fraudulos” refuzând să predea codul sursă și dreptul de proprietate intelectuală. Din acest motiv, declara Pîslaru, autoritățile nu au putut dezvolta registrul salariilor din sistemul public, care va sta la baza legii salarizarii unitare.

Citește mai mult

FIRST Tech Challenge

Când te uiți la pasiunea pe care elevii o au când vorbesc despre ceea ce fac împreună îți dai seama că în acele cutii de plastic se află mai mult decât surubelnițe și chei hexagonale bune la asamblat roboți. Se află uneltele pentru mecanismele ce pun în mișcare o viață.

Citește mai mult

GovITHub

„Foarte multe coduri sursă mai trebuie recuperate, nu vreau să evităm să spunem ceea ce știm cu toții. În trecut, lucrurile s-au făcut într-un mod de multe ori fraudulos și ilegal. Pe de altă parte, firmele au profitate de lipsa de înțelegere tehnică, de cunoștințe tehnice, a anumitor instituții”, spune Dan Nechita, coordonatorul proiectului GovITHub, într-un interviu pentru Republica.ro.

Citește mai mult

Mircea Dumitru

„Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara ca să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care are şapte, opt, nouă ani, 11 ani, trebuie să lucreze încontinuu în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă”, spune ministrul Educației. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

GovITHub

Primul proiect terminat al GovITHub este site-ul desprevaccin.ro, prin intermediul căruia românii sunt informați despre beneficiile vaccinurilor, spune Dan Nechita, coordonatorul programului guvernamental. (Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Citește mai mult

Dragoș Pîslaru

„Am constatat că în România există foarte mulți oameni care iau beneficii nemeritat, nu neapărat din vina lor,ci pentru că sistemul o permite. Fie pentru că există înțelegeri înțelegeri între cei care le dau și beneficiari, fie pentru că beneficiarii au constat că merge și pot să le obțină, fie pentru că nimeni nu s-a dus în teren să îi verifice dacă ei chiar există sau sunt plecați în străinătate, fie pentru că există niște erori administrative”, spune ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Citește mai mult

Vlad Voiculescu

Vicepremierul Vasile Dîncu a vorbit în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi 24, despre „ordonanța managerilor de spitale”, care își propune să pună capăt la ceea ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a numit „sistemul feudal” din Sănătate. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Ajutoare sociale

„Există un sistem în care să ai o masă de manevră. Stă în semnătura ta să îi ajuți pe acești oameni, ceea ce devine foarte interesant mai ales în perioade electorale și nu numai. Noi pretindem că rezolvăm problemele oamenilor dar, de fapt, știm cine beneficiază, cine controleză, cine nu poate să verifice aceste lucruri și menținem un astfel de comportament”, spune Ministrul Muncii.

Citește mai mult

5 to go

Pe 7 ianuarie 2015 se deschidea, în apropiere de Piața Lahovari și la câțiva pași de Teatrul Țăndărică, un mic coffee shop, de vreo 12 metri pătrați, cu atmosferă și lumină calde. Tot ce-ți puteai cumpăra de acolo, de la cafea la sucuri și sandvișuri costa cinci lei, iar un barista profesionist și colegul său făceau latte-uri și conversație cu clienții. (Foto: 5 to go/Vlad Pahonțu)

Citește mai mult

Copii la scoala

Gabriela Alexandrescu vorbește despre atmosfera toxică din școlile românești, despre cum afectează volumul mare de teme dezvoltarea copiilor, dar și cum în multe situații, drepturile profesorilor abuzivi prevalează în fața drepturilor copiilor. (Foto: Inquam Photos/Alexandru Busca)

Citește mai mult

Iconarul Nicolae Muntean

Când tehnologia ne schimbă viața în fiecare zi, nu trebuie să uităm, totuși, de valorile tradiției care ne-au definit ca națiune. Astăzi putem să străbatem, cu ajutorul tehnologiei, distanțe pe care ne-ar fi greu să le parcurgem fizic pentru a-i cunoaște pe cei care păstrează esența istoriei acestui popor.

Citește mai mult

La teme

Într-un sat din Dolj în care s-a deschis un afterschool pentru copiii vulnerabili, o mamă le-a spus membrilor asociației care duceau la bun sfârșit proiectul: „Dar de ce să îi dați voi o masă caldă? Ce eu nu pot să îi dau de mâncare?” Cei care au auzit aceste cuvinte aveau să afle, nu multă vreme mai târziu, că aceea era cea mai nevoiașă familie din toată comunitatea.

Citește mai mult

Angajați ai Casei Albe

Joi dimineață, înainte ca președintele încă în funcție Barack Obama să se întâlnească cu președintele ales Donald Trump, această fotografie a apărut pe Twitter cu următorul mesaj:„Privirea angajaților Casei Albe când Obama îl întâmpină pe Trump”. Care este realitatea.

Citește mai mult

Leonard Cohen

Leonard Cohen, muzicianul, poetul și romanicierul a cărui voce a marcat evoluția muzicii în ultima jumătate de secol, a murit la vârsta de 82 de ani. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Proteste SUA

Demonstranții au mărșăluit miercuri pe străzi în mai multe orașe ale Statelor Unite pentru a protesta față de alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA. La New York, mii de manifestanți s-au îndreptat către Trump Tower, casa lui Trump de pe Fifth Avenue, purtând pancarte e care scria „Not my president”. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Klaus Iohannis

Trebuie „să avem grijă”, crede Iohannis, în ceea ce privește inițiativele de modificare a Constituției pe tema familiei. „A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conștient că sunt alții cu alte păreri”, a spus șeful statului. (Foto: Ovidiu Micsik/Inquam Photos)

Citește mai mult

Hillary Clinton

Hillary Clinton a ținut miercuri seară primul discurs după înfrângerea suferită în alegerile prezidențiale. „Trebuie să acceptăm rezultatul. Donald Trump va fi președintele nostru. Îi datorăm o minte deschisă și șansa de a conduce”, a spus ea.

Citește mai mult

Vot pentru majorarea salariilor

PNL susține că: „PSD fură! Acestea sunt dovezile incontestabile ale faptului că PSD nu știe să facă altfel de politică în România decât încălcând legile în Parlamentul României.”. Și agenția News.ro publică o filmare realizată de la balconul sălii de plen a Camerei Deputaților care arată că doar 153 de parlamentari se aflau în sală la votul final, sub numărul de 177 necesar.

Citește mai mult

Protest sănătate

Marți dimineață, cardul de sănătate s-a blocat din nou, după ce în urmă cu trei săptămâni cardul a fost blocat mai bine de patru zile. Însă și atunci când sistemul informatic care asigură funcționarea cardurilor de sănătate merge, merge de parcă stă, spun medicii.

Citește mai mult

Violență domestică

Când ești victima violenței domestice, „a pleca” nu înseamnă cu a ieși pur și simplu pe o ușă, a părăsi într-o clipă o viață toxică pentru a se îndrepta înspre o alta mai senină. „A pleca” este un proces plin de riscuri, amânări și răzgândiri așa cum este și construirea unui tunel care să te ducă dinspre o temniță spre libertate. (Articol de Raluca Ion și Diana Marcu. Ilustrație: Luca Florian)

Citește mai mult

Iohannis

"Clasa politică se schimbă încet, dar se schimbă. Aceste schimbări sunt inevitabile, iar cei care au înţeles mesajul românilor, mesajul României, după Colectiv vor avea probabil o poziţie mai bună în alegeri, iar cei care nu au înţeles acest mesaj încet, dar sigur, vor fi măturaţi de pe scena publică", a declarat președintele Klaus Iohannis.(Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos)

Citește mai mult

Adina Apostol

Prietenii ei care au plecat cu o secundă mai devreme spre ieșire au scăpat neatinși. Prietenii ei aflați cu o secundă în urmă sunt morți. Între ele s-a aflat secunda de neșansă și șansă în care s-a născut noua viață pe care Adina, ca și ceilalți răniți de la Colectiv, trebuie să învețe să o trăiască.

Citește mai mult

Tudor Chirilă

„Morții din Colectiv au scos lumea în stradă și au transformat acel eveniment nefericit într-o zi care va rămâne în memoria colectivă mulți ani de acum înainte. Pentru ei coșmarul a luat sfârșit odată cu sunetul neîntrerupt al aparatelor de la terapie intensivă. Familiilor lor le-au rămas certificatele de deces, durerea și întrebările fără răspuns. COLECTIV este însă și despre cei care au supraviețuit”, scrie Tudor Chirilă. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Fabrica

Potrivit proiectului, firmele care urmează să investească în dezvoltarea școlilor profesionale și care urmează să trimită specialiști pentru a-i pregăti pe elevi ar urma să beneficieze de o serie de facilități fiscale. (Foto: Cornel Putan/Inquam Photos)

Citește mai mult

Violența domestică

Am vrut să aflăm de ce femeilor care sunt bătute ani în șir de bărbații lor le e așa de greu să se smulgă din relația care le-a rănit trupul, le-a făcut inima bucăți și le-a furat, zi după zi, tot ce au visat că ar putea fi vreodată. (Articol de Raluca Ion și Diana Marcu. Ilustrație: Luca Florian)

Citește mai mult

Liviu Dragnea

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, afirmă, într-un interviu acordat News.ro, că susţine "pe deplin" mesajul transmis recent de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a spus că nu va nominaliza pentru funcția de premier o persoană condamnată pentru corupție

Citește mai mult

Slogan

Nicușor Dan a prezentat sloganul sub care Uniunea Salvați România va candida în alegeri, „Dacian Cioloș, în sfârșit ai cu cine!”. Pe lista candidaților USR se va afla și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Citește mai mult

Telefonul Vârstnicului

Potrivit unui studiu GfK România, aproximativ 1.500.000 de vârstnici din România sunt astăzi afectaţi de singurătate. Cercetarea arată că principalele probleme cu care se confruntă românii ajunși la vârsta a treia sunt situația financiară precară, problemele de sănătate, dependenţa de ceilalţi, sentimentul de inutilitate şi de singurătate şi lipsa interlocutorilor

Citește mai mult

Ursul de la Sibiu

”Am privit stupefiat imaginile cu un urs care se plimbă prin oraşul meu şi pur şi simplu este împuşcat. Cum este posibil să existe ISU, Poliţie Locală, să se adune 50 de oameni la urs, să strige toţi pe acolo şi, în loc să vină cineva cu o puşcă cu tranchilizante, cineva zice hai să îl împuşcăm, că poate este periculos?”, a spus șeful statului.

Citește mai mult

vlad voiculescu

Un proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice prevede că unitățile sanitare vor fi obligate să dea publicității atât informațiile despre achizițiile făcute, cât și despre sponsorizările primite de medici de la producătorii sau distribuitorii de medicamente. Totodată, aceștia din urmă vor avea obligația transparentizării studiilor clinice.

Citește mai mult

GovITHub

„Fiecare dezvoltator vine cu un framework. Acest framework te face dependent de el toată viața. Cred că cheltuirea banului public trebuie făcută cu atenție. Eu plătesc impozite foarte mari pe lună și fiului meu trebuie să îi cumpăr la școală bancă și scaun”, spune Alexandru Moldovan, voluntar IT.

Citește mai mult

Smiley

De când a apărut casa de producție, Andrei Maria a investit constant bani în ea. General Manager este fratele său, Filip, iar mama lor este la rândul ei apropiată de afacere. „Mama a avut grijă să nu cheltuim prea mulți bani, ne mai atenționează din când în când”, spune el.

Citește mai mult

vlad voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că nu intenționează să candideze la alegerile parlamentare din acest an. „La Ministerul Sănătății lucrăm la câteva proiecte importante pentru pacienți și personalul medical și voi folosi fiecare oră care mi-a mai rămas din acest mandat pentru a le duce la capăt”, a scris Vlad Voiculescu.

Citește mai mult

Ecaterina Andronescu

Comisia de Învățământ din Senat, condusă de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a respins cererea e reexaminare a legii care stabilește regulile de funcționare a școlilor doctorale. Potrivit acesteia, verdictul de plagiat în cazul tezelor de doctorat ar urma să fie dat de universități, fapt ce lasă CNATDCU fără niciun fel de putere.

Citește mai mult

Adrian Severin

Condamnat în primă instanță la trei ani și trei luni de închisoare pentru fapte de corupție, fostul europarlamentar PSD Adrian Severin a vorbit în Parlament în cadrul unei debateri despre independența justiției. La dezbatere au mai participat Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Florin Iordache (PSD), dar și fostul ministru PSD al Justiției, Rodica Stănoiu. (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Mihaela Vlăiculescu

„Dacă e la școală, copilul trebuie să poată mânca în oră, chiar atunci când i-a scăzut glicemia. Nu poți să-l forțezi să aștepte pauza. Până să vină pauza el poate să moară”, spune medicul Mihaela Vlăiculescu. Viața copiilor cu diabet de tip 1 și a părinților lor. „Sprijineam ore în șir gardul grădiniței cu insulina în geantă”

Citește mai mult

Ioan Gyuri Pascu

Fosta soție a lui Ioan Gyuri Pascu, Daniela Marin, a publicat pe blog propria mărturie despre noaptea morții artistului. Ea a mai povestit că lui Ioan Gyuri Pascu îi era frică să meargă la medic și că, în afară de analizele obligatorii făcute în 2003, „pentru că altfel nu ne înscria copilul la şcoală, omul ăsta a refuzat orice alt control sau analiză medicală până în 2010, când a fost accidentul vascular cerebral”.

Citește mai mult

Avocatul Diavolului

Invitată vineri în emisiunea Avocatul Diavolului, de la Europa FM, Kovesi a vorbit cu jurnaliștii Cristian Tudor Popescu și Vlad Petreanu despre acuzațiile de plagiat ce i se aduc, despre motivul pentru care astăzi investigațiile merg mai greu la DNA, dar și despre o serie de cazuri mari pe care le investighează procurorii anticorupție.

Citește mai mult

Nicușor Dan

„Există simpatie reciprocă cu cei cu care am vorbit. Dilema multora dintre ei este dacă să facă asta acum și să piardă două luni de mandat și să poată să candideze pentru Parlament sau să rămână în Guvern până în ultimul moment. Asta este dilema lor și încă reflectează”, a spus acesta într-un interviu pentru Republica.ro. (Foto: Inquam Photos/George Călin)

Citește mai mult

Gyuri Pascu

Tolo.ro dezvăluie faptul că, în noaptea morții, Ioan Gyuri Pascu și fosta lui soție au chemat la ora trei o ambulanță. Diagnosticul inițial pus de medicul de pe salvare a fost acela de atac de panică. Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112. Pentru Gyuri Pascu nu s-a mai putut face nimic.

Citește mai mult

Clip

Românii s-au simți jigniți de gestul Ambasadei Rusiei de a dona „modesta” sumă de 100 de euro pentru Cumințenia Pământului și au organizați, marți seară, în fața Ambasadei Federației Ruse la București, un eveniment de protest, sub deviza: „Donează un cent pentru Rusia”.

Citește mai mult

Valentin Mircea

Valentin Mircea, șeful Corpului de control al premierului, rămâne în Guvern, deși sugerase că va pleca de la 1 octombrie. El a explicat într-o postare pe Facebook că încă de la începutul lunii septembrie i-a cerut premierului să fie eliberat din funcție pentru a se putea ocupa de proiectele sale profesionale și academice, dar a fost convins să rămână. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Premiile Superscrieri

„Se vede structura interioară a jurnalistului inclusiv în știri, din felul în care își alege cuvintele, din numărul de predicate folosite. Acolo e vorba de mine, de tine. Și atunci mai important decât existența unor redacții pe care să le admirăm, mai important decât finanțarea în presă, este caracterul ziaristului”, spune jurnalistul Teodor Tiță, președintele juriului Superscrieri.

Citește mai mult

Vaccin

Am întrebat două mame, care nu le-au făcut schema completă de vaccinare copiilor lor, care au fost motivele care au stat la baza deciziei lor. Roxana, mama unui băiețel de cinci ani, nu i-a făcut până la această vârstă vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei

Citește mai mult

Bogdan Gigină

Carmen Gigină: „M-am prăbușit la picioarele lui, sărutându-le și strigându-l. Încă avea șosetele ude în picioare. M-am trezit ridicată brusc și zguduită de umerii...medicul de gardă plângea și încerca să mă facă să înțeleg că nu se mai poate face nimic”. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

Dorian Boguta

Actorul Dorian Boguță a aflat ce este succesul pe când avea doar 12 ani. Un asistent de regie a intrat în clasa lui din Chișinău, s-a uitat la copiii din bănci și l-a întrebat dacă nu poate să vină la un casting. A zis că poate și a ajuns să fie distribuit într-un film

Citește mai mult

Gabriel Oprea

„Sunt momente, totuşi, când îmi pare rău că sunt polițist, iar seara asta e unul dintre acele momente. Îmi pare rău, pentru că statutul îmi interzice să îmi exprim public opinii politice, pentru că tare mă mănâncă să scriu nişte cuvinte după ce s-a petrecut azi”, a scris luni Marian Godină. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Alexandru Manda

„Eu am intrat în școală în 2006. Generația mea nu a prins manageri profesioniști, a prins numai directori numiți politic”, spune tânărul care este astăzi președintele Asociației Elevilor din Constanța. (Foto: Alexandru Lache/Facebook Alexandru Manda)

Citește mai mult

Dacian Cioloș în fața Parlamentului

Președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a atacat pe premierul Dacian Cioloș, după acesta a prezentat în plenul reunit al Parlamentului raportul despre starea economiei. „Dl. Cioloș nu a vorbit în limba română, ci în limba tehnocraților, o limbă străină și ruptă de realitate”, a spus Dragnea. Replica premierului a venit în scurt timp (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Mircea Dumitru

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, amendamentul din Comisia de Învățământ din Senat, care ar putea duce la amânarea concursurilor pentru directori până în 2017. (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Tiramisu

Mărturia unei mame care face homeschooling: „Când citim, facem și istorie, pentru că plasăm în timp evenimentele, facem legături cu alte cărți, facem și geografie, facem legături cu viața noastră actuală, după care ne gândim că am putea face legătura și cu un muzeu”.

Citește mai mult

Ecaterina Andronescu

Pe 14 septembrie ajunge în Comisia de Învățământ din Senat un proiect de lege referitor la orientarea școlară a elevilor. Nu era pe ordinea de zi și se îmbogățește cu un amendament care nu are legătură cu obiectul actului normativ. Potrivit acestuia, concursurile pentru posturile de director și director adjunct de școala, urmează să fie amânate până în 2017

Citește mai mult

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur

„Mi-am dat seama că sistemul de învățământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în fața altora că și cât știu, că și cât au învățat, este depășit de vremurile pe care le trăim”, spune Dana Nălbaru. (Foto: Facebook Dana Nălbaru)

Citește mai mult

Otilia Mantelers

Copiii care se reîntorc la școală după vacanța de vară se tem, adesea, de două feluri de separare. Prima este despărțirea fizică de părinți, cu care vor ajunge, în multe dintre cazuri, să petreacă și mai puțin timp decât înainte. Cea de-a doua este separarea emoțională.

Citește mai mult

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, județul Ilfov

Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a explicat pentru Hotnews de ce s-a urcat pe catedră pentru a le vorbi copiilor, părinților și profesorilor la deschiderea anului școlar. „M-am urcat cu picioarele pe catedră că erau 2000 de părinți și copii și nu mă vedea lumea. Asa mi-a dat mie prin cap”, a spus Pandele.

Citește mai mult

Mihai Coca Cozma, Metropolitan Life Pensii

Piața pensiilor private este un barometru al stării economiei românești, spune Mihai Coca-Cozma, director general Metropolitan Life Pensii. Creșterea economică s-a văzut, astfel, în prima jumătate a acestui an, în felul în care a crescut contribuția medie pentru un angajat, de la 115 lei la 124 de lei. În paralel însă, a existat o altă tendință, una îngrijorătoare.

Citește mai mult

Mirela Neag

„Sigur e o persoană normală?”, a întrebat Cătălin Tolontan, când Mirela Neag a venit în redacție cu două rețete care demonstrau că spitalele românești au ajuns să folosescă substanțe dezinfectante diluate încă din fabrică. Era omul din spatele unuia dintre sutele de mesaje primite la redacție după anchetele despre Colectiv.

Citește mai mult

Teme de vacanță

„Dacă am păstra același ritm și aceeași încărcătură de sarcini, vă asigur că noi ca adulți nu am putea să facem față mai mult de câteva săptămâni la acest gen de stres continuu. Atuul pe care îl au copiii, dar nu ar trebui să îl exploatăm, pentru că este în detrimentul lor, este dinamismul extraordinar specific vârstei și plasticitatea extraordinară pe care o au”, spune Mircea Dumitru.

Citește mai mult

Petre Toba

Comisia de specialitate a CNATDCU a decis că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, nu și-au plagiat tezele de doctorat, a declarat pentru Republica.ro Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației. O decizie finală urmează să fie luată în consiliul general al CNATDCU

Citește mai mult

Tânără tableta

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, vorbește într-un interviu pentru Republica.ro despre rolul internetului în educație: „Când eram student în anii '80, era uneori o sarcină imposibilă să citești cărți care apăruseră cu doi ani, trei ani, cinci ani în urmă. Ce eforturi uriașe făceam să obținem această informație, să aducem acele cărți...”.

Citește mai mult

Tiberiu Ușeriu

„În momentele dificile, îmi spun că mai pot și mai găsesc un strop de energie ca să merg mai departe. În timpul alergării, sunt eu cu mine, cu corpul meu, cu respirația mea, cu durerile mele și atunci încep să fac o legătură între spiritul meu și mine”, povestește Tiberiu Ușeriu.

Citește mai mult

Jurnalistul Cătălin Tolontan vorbește, într-un interviu pentru Republica.ro, despre declarațiile confuze ale procurorului general Augustin Lazăr în cazul Hexi Pharma, despre mersul anchetei în ceea ce privește dezinfectanții diluați și despre schimbările petrecute în sistemul sanitar în ultima perioadă.

Cătălin Tolontan
Citește mai mult

Ada Solomon

„Ce știu sigur e că gloria nu e ușor de dus, e la fel de greu de dus ca eșecul. Și cine crede că succesul e ușor și în momentul ăla nu mai ai nicio problemă, trebuie să afle că succesul este o presiune enormă”, spune producătorul de film Ada Solomon.

Citește mai mult

Dacian Cioloș - Cristian Ghinea

„În contextul unei mașinării de propagandă nu ostile, ci ucigătoare, sunt forțe politice care nu se lasă atrase în această presiune psihologică a propagandei și spun: Acesta e un Guvern care a făcut lucruri bune și ar trebui să găsim o formulă de a continua. Dacă aceste forțe politice vor putea să convingă populația și programul acestui Guvern poate fi prelungit, eu m-aș bucura foarte mult”, a declarat Ghinea.

Citește mai mult

Icirlik

Două surse independente au declarat pentru Euractiv.com, că Statele Unite ale Americii au început să transfere armele nucleare aflate în Turcia în România, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara. Ministerul Afacerilor Externe a negat informația. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Stuart Ramsay

Potrivit News.ro, jurnaliştii de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din România sunt urmăriţi penal de DIICOT pentru transmitere de informaţi false care ar putea afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene şi pentru iniţierea unui grup infracţional organizat.

Citește mai mult

Spital

Guvernul a decis creșterea plății pentru gărzile medicilor. „Medicii merită această mărire, știu că toată țara este de acord cu asta. Și pacienții merită respect din partea medicilor și servicii medicale fără plic”, a scris ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Citește mai mult

Dacian Cioloș

În ultimele zile, membrii Guvernului tehnocrat, în frunte cu premierul Dacian Cioloș, au început să răspundă dur, în declarații publice sau în postări pe paginile personale de Facebook, atacurilor lansate de politicieni precum Liviu Dragnea, Victor Ponta, Sebastian Ghiță sau Daniel Constantin. (Foto: Gov.ro)

Citește mai mult

Camelia Coman

Adrian și Clai, românul și americanul care s-au căsătorit în 2010 în Belgia și care cer statului român recunoașterea căsătoriei lor, vorbesc despre viața lor împreună, începută cu 14 ani în urmă, la New York. Alături de ei se află avocata Iustina Ionescu, cea care le-a pledat cauza în fața Curții Constituționale și o doamna, trecută de 60 de ani. (Foto: Adrian Coman, arhivă personală)

Citește mai mult

Fizică

Peste 1.400 de profesori de fizică din învățământul preuniversitar românesc au învățat să predea materia din manual printr-o altă metodă, cea a investigației. Adică îi încurajează pe elevi să descopere singuri relațiile cauzale, să își explice de ce un anumit experiment a decurs într-un anume fel, să ajungă pe cont propriu la formule. (Foto: CEAE)

Citește mai mult

Mircea Dumitru

„Școala românească, punând accent în mare măsură pe reproducere și pe memorizare, a fost un mediu în care s-a cultivat involuntar un fel de cultură a copiatului. Copiem de oriunde putem”, a spus ministrul Educației în timpul dezbaterii publice organizate de Ministerul Justiției și Cancelaria premierului pe tema noii Strategii Naționale Anticorupție (FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Matei Vișniec

Dramaturgul Matei Vișniec vorbește într-un interviu pentru Republica.ro despre întrebările care se pun după atacul de la Nisa: „Cum de a reușit un camion să intre într-o zonă securizată? Cum de s-a putut ca, într-un loc în care era atâta lume, să nu fie blocate total străzile” (FOTO: Radio France Internationale)

Citește mai mult

incendii vacaresti

În doar 24 de ore, trei incendii au avut loc în Parcul Natural Văcărești, o zonă de o biodiversitate uimitoare, locul în care natura a reușit cumva în ultimii 26 de ani să recâștige o parte dintr-un oraș aglomerat și poluat. Cristian Lascu, unul dintre fondatorii Asociației Parcul Natural Văcărești, vorbește despre pericolul în care se află Delta din spatele blocurilor. (Inquam Photos / Corneliu G)

Citește mai mult

Victor Ponta

„După mine este trist faptul că au trebuit să treacă atâția ani și au trebuit să se consume atâtea energii pentru a spune că împăratul este gol. Domnul acesta va fi în continuare vioi, el nu are probleme cu conștiința și cu chestiuni din astea desuete precum onoarea”, spune Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București. (Foto: Adel Al Haddad/Inquam Photos)

Citește mai mult

violeta alexandru dacian ciolos

Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, a vorbit pentru Republica.ro despre termenul limită în care se va face debirocratizarea, de la dispariția copiei legalizate cerută de instituțiile publice, până la posibilitatea de a plăti cu cardul la ANAF peste tot în țară. (Foto: Facebook Violeta Alexandru)

Citește mai mult

Nigel Farage

Liderii partidelor extremiste din Europa s-au dezlănțuit, marți, în Parlamentul European. „Niciunul dintre voi nu ați avut vreo slujbă adevărată în viața voastră și nici nu ați lucrat vreo afacere sau în comerț și nu ați creat vreo slujbă”, le-a spus liderul UKIP, Nigel Farage, europarlamentarilor prezenți. (Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Aferim!

„Am văzut comentarii ale românilor, care spuneau că filmul românesc face țara de râs. Vreau să spun că, după „Aferim”, am auzit de nenumărate ori, străini spunând: „Ce țară frumoasă aveți!” Eu le spun și românilor, și străinilor că nu am făcut un film turistic, dar că România din „Aferim” se vede foarte frumos”.

Citește mai mult

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a criticat felul în care Ministerul Transporturilor a gestionat situația taxiurilor de pe aeroportul Otopeni, care îi face pe pasageri să aștepte zeci de minute până să găsească o mașină. „Este un eșec de guvernare”, a spus acesta

Taxi
Citește mai mult

Cristian Ghinea

Tăierea hârtiilor care îi pun inutil pe drumuri pe oameni s-a dovedit o misiunea dificilă pentru Cabinetul Cioloș. „Am pierdut câteva luni în discuții exasperante cu șefi de instituții”, spune ministrul Cristian Ghinea, unul dintre cei care a inițiat proiectul pe vremea când era consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru.

Citește mai mult

Augustin Zegrean

Miercuri, 15 iunie, Curtea Constituțională a României este așteptată să ia o decizie cu privire la dezincriminarea abuzului în serviciu. „Am amânat la ultimul termen pentru a cere nişte documente de la Parchetul General. Le-am primit, sigur, nu pot să spun astăzi că vom decide neapărat miercuri, sunt condiţiile îndeplinite pentru a ne decide, dar poate că ne vin şi alte idei”, a declarat Zegrean pentru News.ro.

Citește mai mult

Laura Codruța Kovesi

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus într-un interviu pentru Republica.ro că 42% dintre dosarele aflate în lucru la Direcția Națională Anticorupție au ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu. În total este vorba de 3.200 de dosare, care potrivit acesteia, vor fi închise în cazul în care CCR va dezincrimina pe 15 iunie această infracțiune.

Citește mai mult

Codruța Kovesi

Pe 15 iunie, Curtea Constituțională a României, este așteptată să ia o decizie în legătură cu posibila dezincriminare a abuzului în serviciu. Dacă acest lucru se va întâmpla, va pune în pericol dosarele care vizează această infracțiune instrumentate intrumentate de Direcția Națională Anticorupție

Citește mai mult

Educație finlandeză

„Sistemul educațional finlandez are în centrul său copilul. Orice decizie s-ar lua, la orice nivel, finlandezii știu că totul se va răsfrânge asupra copilului, elevului, studentului. Când un profesor finlandez are de completat un document, se întreabă automat: „Mă face această hârtie un profesor mai bun?” Dacă răspunsul este „da”, atunci o va completa, altfel nu”

Citește mai mult

Maria Olaru

Maria Olariu, campioană mondială și campioană olimpică la gimnastică, vorbește pentru Republica.ro despre motivele care au determinat-o să scrie „Prețul aurului. Sinceritate incomodă”. În această carte, ea vorbește despre bătăi și umilințe îndurate în perioada în care a făcut parte din lotul de gimnastică al României. (Foto: Facebook Maria Olaru)

Citește mai mult