Sari la continut
alt

Raluca Ioncheck icon

Raluca Ion este editor Republica. Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, a scris de-a lungul timpului la Gândul.info, Dilema Veche, Cotidianul și Evenimentul Zilei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Ultimele articole scrise

Simulare evaluarea națională

„Nu pot să trec de ideea că în România încă nu am definit ce este o școală bună. Am prieteni care au copii la colegiile naționale aici în București. Nu vreau sa generalizez, depinde de experiența fiecăruia. Dar uneori chiar mă gândesc, când ascult poveștile lor: este aceasta cu adevărat o școală bună? Întrebarea de bază este: Ce fel de valori oferă această școală? Este o școală incluzivă?”, crede profesoara Daniela Vasile. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Citește mai mult

Profesorii Mark Saul și Daniela Vasile

„Să ne gândim la astronomie. Poți vorbi despre planete și despre înclinarea unei planete, despre cum se leagă asta cu clima din apropierea polilor. Să spunem că există nouă planete în Sistemul Solar, hai să nu ne certăm pe tema asta. Poți preda informații despre nouă planete și toată lumea le memorează și sunt utile, dar elevii nu vor ști cum se ajunge la acestea. Dacă inventezi o planetă și spui: Să presupunem că ar exista o nouă planetă, cum s-ar comporta ea?, atunci copiii chiar vor învăța. Și acesta este genul de lucru pe care îl facem în matematică”, spune într-un interviu pentru Republica matematicianul Mark Saul, coordonatorul unui centru de excelența în matematică la New York și arbitru la olimpiade internaționale de matematică.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Corina Buzoianu

„Dacă elevii își fac temele apelând la inteligență artificială și vin cu teme redactate de aceasta și profesorul nu poate să le identifice ca fiind făcute de inteligență artificială, atunci avem o problemă. Avem nevoie, ca profesori, de pregătire în ceea ce privește modul în care putem aborda inteligența artificială la clasă. Este un domeniu nou, pentru care trebuie să ne pregătim”, crede Corina Buzoianu. Foto: Proiectul Merito

Citește mai mult

Ștefan Liiceanu

„Cel prins cu un act de corupție își pierde automat poziția publică, este făcut de rușine în mod public. În ziare i se printează poza și se spune: a făcut asta, asta, asta. Nu i se mai spune „domnia sa”, așa cum văd că se spune la noi, la televizor. De exemplu, Dumitru Buzatu, care a fost prins cu acei bani în portbagaj. Am remarcat acum vreo lună că încă în anumite emisiuni se refereau la el cu „domnia sa”. În clipa în care trădezi mandatul pe care l-ai primit de la popor nu mai ești „domnia sa”, ești „suspectul” în Japonia”, a explicat Ștefan Liiceanu.

Citește mai mult

Cătălin Ciupală

Anul acesta, subiectele la proba de matematică de la Evaluarea Națională au fost mai dificile și ar trebui să facă o departajare mai bună în cazul notelor mari, crede profesorul Cătălin Ciupală, de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov.

Citește mai mult