Sari la continut
alt

Raluca Ion

Raluca Ion este editor Republica și are 14 ani de experiență jurnalistică. Este absolventă a Facultății de Litere a Universității București și a scris la Gândul.info, Dilema Veche, Cotidianul și Evenimentul Zilei. Este bursier Superscrieri în domeniul educației.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Ultimele articole scrise

Mircea Dumitru

Consorțiul Universitaria, format din cele mai reprezentative universități din România, îi cere, printr-o scrisoare deschisă, premierului Sorin Grindeanu demiterea ministrului Cercetării și Inovării, Șerban Valeca. „Momentul pe care cercetarea românească îl trăiește acum este unul extrem de îngrijorător nu doar pentru România recentă, ci și pentru cea viitoare, fiind puse sub semnul întrebării mecanisme și principii de bază pentru orice sistem de cercetare solid”, se arată în scrisoarea deschisă.

Citește mai mult

Andrei Pitis

„Majoritate școlilor spun: „Ăsta este setul de probleme pe care trebuie să le rezolvi”, așa se rezolvă și după aceea verifică dacă știi să le rezolvi. Apoi treci la niște probleme mai grele. Nimeni nu te învață cum să pui probleme, asta mi s-a părut cel mai greu lucru din lume”, spune Andrei Pitiș, fondatorul Vector Watch. (Foto: Facebook Innovation Labs)

Citește mai mult

Mugur Isărescu

„Există formatori de opinie și deformatori de opinie. Există informatori și dezinformatori și tehnologia modernă a dat câmp larg de manifestare tuturor. Această problemă nu e întâlnită doar la noi, ci în toată lumea occidentală”, a spus vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Citește mai mult

Ilie Năstase

„Ştiu că nimic nu poate scuza cu adevărat vorbele mele – nici tensiunea unui meci la vârf, nici atitudinea nonconformistă pentru care sunt cunoscut, nici nefericita escaladare a situaţiei. Dar viaţa mea rămâne dedicată tenisului şi publicului său şi vă rog să acceptaţi, atât cât se poate, scuzele mele", a scris Ilie Năstase pe pagina oficială de Facebook. (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Realitate virtuală

În câțiva ani, un arhitect va sta într-o cameră goală, cu o cască pe cap și cu câte un controller în fiecare mână, și va proiecta o clădire în realitatea virtuală. Cu gesturi ce ar putea părea de neînțeles pentru un privitor, el ar crea de fapt o părticică de lume, spune arhitectul Tudor Gheorghe. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Medicamente

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, vrea să blocheze exporturile de medicamente oncologice, de medicamente din programele naționale de Sănătate și de vaccinuri. Din cauza măsurii care a dus la ieftinirea bruscă a medicamentelor cu 35%, multe dintre acestea, unele absolut esențiale în tratarea unor boli grave, au dispărut de pe piață. Distribuitorii preferă acum să le vândă în alte state. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Vaccin

Premierul Sorin Grindeanu a spus că este „100% hotărât” să rezolve criza vaccinurilor. ”Înainte de a gândi campanii de informare sau obligativităţi în legătură cu vaccinarea, trebuie să ne asigurăm că acele vaccinuri există şi sunt disponibile pe piaţă. Pentru că altfel, riscăm să ajungem într-o situaţie ridicolă în care impunem sancţiuni, dar nu avem stocuri”, a declarat Grindeanu. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Lia Olguța Vasilescu-

Pe 5 aprilie, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, declara la Antena 3:„În momentul în care am fost reținută 24 de ore am fost întrebată de personalul respectiv cu cine vreau să stau în cameră. Și-am spus <<nu știu>>, adică nu pot să aleg pentru că nu știu cine este aici. Și mi-au spus <<stați liniștită, doamnă, că toate sunt intelectuale>>. Închisorile sunt pline de intelectuali”. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

Angela Roșca

Angela Roșca, managing partner Tax House și membru în consiliul director al Romanian Business Leaders, a criticat noul impozit pe venitul global al gospodăriilor, despre care a spus că face o trecere netransparentă înspre impozitarea progresivă și presupune schimbarea întregii paradigme fiscale. Aceasta a mai arătat că sistemul consultanților fiscali nu poate funcționa în maniera descrisă de membrii Guvernului.

Citește mai mult

Paște în Bucuresti

„Potrivit statisticilor Eurostat, zona București-Ilfov are un PIB/locuitor comparabil cu al celor mai bogate zone din Europa Occidentală, peste regiunea Berlinului sau a Romei, dar haosul, mizeria și praful din București ne arată o administrație incompetentă, care disprețuiește interesele bucureștenilor”, se arată în comunicatul grupului de inițiativă civică. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Afterschool Eșelnița

În timpul unui curs pentru reprezentanții ONG-urilor din domeniul dezvoltării comunitare, învățătoarea Elisabeta Păcuraru a primit de la unul dintre formatori următoare întrebare: „Ce faci dacă primești finanțare pentru un proiect, dar nimeni din comunitate nu îl sprijină și nimeni nu te ajută?” Își amintește că a spus, la acea vreme, că îl va continua. „Nu”, i-a răspuns formatorul, „abandonezi proiectul. Într-o comunitate, nu poți pune lucrurile în mișcare fără sprijinul comunității”.

Citește mai mult

Inchisoare

CEDO a dat marți o hotărâre prin care a stabilit faptul că, în penitenciarele românești, condițiile de detenție contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, și a dat României un termen de șase luni, de la data rămânerii definitive a deciziei, pentru a veni cu un calendar de implementare a unor măsuri care să rezolve situația din închisori.

Citește mai mult

Tudorel Toader MJ

Șeful PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că întârzie „nepermis” de mult cu pachetul de legi ale Justiţiei. La puțin timp după această afirmație, ministerul Justiției anunță începerea unui amplu proces de consultare pe tema amintitului pachet de acte normative.

Citește mai mult

Viorel Stefan - Sorin Grindeanu

În prezent, la o cotă unică de 16%, sunt încasate 28 de miliarde de lei anual din impozitul pe salarii, din care, a spus ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, 72,5% reprezintă cotele defalcate care se duc la administrațiile locale, diferența rămânând la bugetul de stat. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că privește cu „îngrijorare și preocupare” fenomenele meteo din ultimele zile. „Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată țara pentru că solul și plantele au nevoie de apă, dar ne întristează aceste fenomene extreme”, a declarat Daea, citat de Agerpres.

Citește mai mult

Elena Udrea și Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la legea grațierii care prevăd, între altele, grațierea pedepselor sub 10 ani și reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile care au fost condamnate la fapte comise fără violență. (Foto: Facebook Elena Udrea)

Citește mai mult

Theresa May

Potrivit unui sondaj realizat de YouGov pentru The Times, conservatorii aveau un avans de 17% față de laburiști, la începutul acestei luni, în timp ce alte sondaje arată că diferența e chiar mai mare, de 21%. Așadar, în cazul în care diferența s-ar menține și la urne, conservatorii ar avea legitimitatea pentru a-și impune propria versiune de Brexit „dur”. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Nod Maker Space

Alex face jucării pentru oameni mari, avioane care au o anvergură a aripilor de trei metri și care sunt programate să zboare prin radiocomandă. Bogdan face ochelari din lemn, Vasile lucrează la un nou concept de plăci longboard, un fel de skateboard mai lung cu care poți prinde viteze mult mai mari. Cu toții fac parte din din comunitatea Nod Maker Space, fondată de doi arhitecți, Florin Cobuz și Tamina Lolev.

Citește mai mult

Paște în Bucuresti

„O găină uriașă înhămată la un car în care se află ouă, mânată de un iepure e o imagine care nu coincide cu viziunea tradițională asupra Paștelui, care trebuie să rămână o sărbătoare sobră”, spune Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Lumina de Paște

„Eu nu i-o explic, eu i-o arăt. Nu doar în mână, ci și în suflet. Cea mai mare dovadă a Învierii e mormântul gol, e o lipsă. Unde apare pentru mine Hristos înviat azi? Pentru un copil poate să apară în părinți, frați, surori”, spune preotul catolic Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. (Foto: Adrian Pâclișan/Inquam Photos)

Citește mai mult

Supermarket

Preotul ortodox Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și preotul catolic, Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, vorbesc despre cum este percepută astăzi ideea de sărbătoare religioasă, cum este afectată de consumerism și cum putem să îi regăsim semnificația.

Citește mai mult

Spălătoria comunitară

Când în Țibănești a fost deschisă o spălătorie comunitară, oamenii au fost la început reticenți. „Eu aș veni, dar nu vreau să mă vadă lumea”, spuneau mulți dintre cei cărora spălătoria chiar le-ar fi făcut viața mai ușoară

Citește mai mult

taxe

Cu acești bani ar putea fi angajați 28.667 de medici specialiști, plătiți cu salariul maxim de 2.705 euro, promis de PSD pentru 2018 în proiectul legii salarizării unitare, sau 50.724 de profesori de liceu, cu grad maxim, plătiți cu salariul maxim de 6.900 de lei, promis de PSD pentru 2022 prin același proiect de act normativ.

Citește mai mult

Taxe și impozite. Casierie

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a vorbit despre noul impozit global și a spus că statul va angaja consultanți fiscali pentru a-i ajuta gratuit pe oameni să își depună declarațiile. De asemenea, va fi definit termenul de „gospodărie fiscală” care se va referi la persoanele, indiferent de grad de rudenie, care își constituie un patrimoniu comun.

Citește mai mult

Liliana Turoiu

Propunerea PSD pentru conducerea Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru cultură şi media şi a celei de politică externă din Senat pentru conducerea acestei instituții. (Foto: George Călin Iquam Photos)

Citește mai mult

Pădure văzută de sus

În viitor, o mostră luată din trunchiul unui copac ar putea arăta dacă acesta a fost sau nu tăiat ilegal. Fiecare arbore are o amprentă genetică unică, iar o analiză ADN ar putea să le ofere autorităților, companiilor din industria lemnului și activiștilor pentru protecția mediului date despre locul exact în care a fost tăiat un anumit copac. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Dacian Cioloș, la Palatul Victoria

Fostul premier, Dacian Cioloș, a spus în timpul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social că nu intenționează să își înființeze un nou partid. „O angajare acum într-un partid nou n-ar face decât să dezbine și mai mult forțele care încearcă să se regăsească. Nu doresc să fiu cel care dezbină, care fracturează și mai mult”, a declarat Cioloș.

Citește mai mult

Victor Ponta

După ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că există o serie de atacuri „coordonate” împotriva sa, atât din partea unor politicieni precum Victor Ponta sau Daniel Constantin, cât şi din partea unor jurnalişti, Ponta a replicat: „Să comentez minciunile și prostiile "Cârmaciului" din Teleorman??”

Citește mai mult

Mircea Titus Dobre

Ministrul Turismului spune că sistemul public „este un sistem cangrenat, în care fiecare protejează pe fiecare” și că a ajuns să facă inspecții prin birouri și să descopere că directorii nu vin la serviciu la ora stabilită pentru începerea programului. (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Liviu Dragnea-

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulțumit de evaluarea făcută de ministrul Justiției procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorului general Augustin Lazăr. „Eu am spus de multe ori, în toate apariţiile mele publice, că voi susţine decizia ministrului, într-un fel sau altul, dacă va fi argumentată. Din păcate, nu am ce să susţin”, a spus Dragnea.

Citește mai mult

Roboți

În urmă cu mai puțin de un an, niciunul dintre elevii de la Colegiul Tehnic „Petru Rareș” din Beclean, un orășel din Bistrița, nu și-ar fi imaginat că la ei în liceu se va construi un robot. Și totuși, iată-l, bătându-se, în alianță cu alți doi, în finala competiției BRD FIRST Tech Challenge powered by Vodafone pentru un loc la Campionatul Mondial de Robotică din SUA.

Citește mai mult

Codruța Kovesi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, va anunța miercuri rezultatele evaluării procuroului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general Augustin Lazăr.

Citește mai mult

Elena Udrea

După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o la șase ani de închisoare, Elena Udrea a intrat în direct, prin telefon la Antena 3. „Din acest moment, lupta este pe viață și pe moarte. Mai am foarte multe lucruri de spus”, a declarat Udrea. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

Proteste în Rusia

„Important este că o rețea întreagă de orașe, 80 s-a vehiculat în presă, a început să își expirme nemulțumirea în stradă, pentru că la nivelul acestor orașe mici începe să se degradeze viața într-un ritm mult mai evident. Asta e, de fapt, știrea”, crede analistul de politică externă Dan Dungaciu. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Dragnea la pescuit

Președintele PSD Liviu Dragnea a postat pe Facebook fotografii din timpul unei partide de pescuit, la care l-a avut drept companion pe premierul Sorin Grindeanu. „Sper să fie deștept și să își pună urgent o vestă solidă de salvare pe el - istoria se repetă pentru cei care nu învață din exeriențele trecutului”, a comentat ironic imaginile fostul premier Victor Ponta. (Foto: Facebook Liviu Dragnea)

Citește mai mult

FTC

Unul dintre participanții la concursul de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone este Flavian Glonț cel care a câștigat, cu echipa Speed Cubing, concursul Românii au talent. E cunoscut în toată lumea pentru viteza cu care poate să rezolve cubul Rubik și acum a decis să își asume o nouă provocare.

Citește mai mult

Robotică

Un an extrem de important pentru construcția de roboți din România a fost anul 1984. „Atunci, în România s-a fabricat linia pentru prelucrat tamburi de frână, servită cu roboți. Aceasta s-a cuplat cu o secțiune din linia de producție de la Volkswagen, din Germania. Era sută la sută de concepție românească”

Citește mai mult

Cătălin Rădulescu

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a spus marți că a depus plângere penală împotriva a 150 de persoane care l-ar fi amenințat cu moartea, în urma interviului în care acesta spunea că protestatarii ar trebui alungați din Piața Victoriei cu tunurile cu apă.

Citește mai mult

Laura Codruța Kovesi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seară că va avea discuții pe tema OUG 13 cu Procurorul General, Augustin Lazăr, și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. "Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", a spus Tudorel Toader.

Citește mai mult

Leonard Orban

Consilierul prezidențial Leonard Orban spune că România are viziuni total diferite privind viitorul Uniunii Europene faţă de Polonia şi Ungaria, țări care fac parte, alături de Cehia și Slovacia, din așa-zisul grup al țărilor de la Vișegrad. (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Eric Hanushek

„Pentru mine ce este îngrijorător în legătură cu România este că există un număr mare de elevi care nu dobândesc abilități de bază”, spune profesorul Eric Hanushek, membru al Institutului Hoover din cadrul Universității Stanford și membru al Academiei Americane de Cercetare în Educație. (Foto: Romanian Business Leaders)

Citește mai mult

Pavel Năstase

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a declarat la Interviurile Europa FM că va începe revizuirea totală și sistematică a manualelor, inclusiv a celor nou aprobate. Această operațiune ar urma să dureze maximum un an și ar trebui să ducă la o simplificare a tuturor manualelor.

Citește mai mult

Protest Arad

Zeci de părinți au protestat marți seară în fața Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad față de felul în care personalul medical i-a tratat pe copiii lor în timp ce erau internați, dar și față de condițiile din spital. (Foto: Glasul Aradului)

Citește mai mult

Tricolor

Comunitatea „Corupția Ucide” a anunțat organizarea în această duminică a unui nou protest. Oamenii se vor aduna și își vor manifesta dezaprobarea față de proiectul depus de Șerban Nicolae pentru amendarea legii grațierii, față de decizia ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu de a dubla salariile bugetarilor, dar și față de alte acte normative. (Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Citește mai mult

Confectii

De la creșterea salariului minim pe economie, industria textilă a început să trimită, prin diverse voci, în spațiul public mesaje prin care susținea că această măsura va face mai multe companii să se retragă din România, iar angajații care luau până acum bani puțini pentru muncă grea vor rămâne fără niciun venit. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Innovation Labs

Alexandru Șolot, un tânăr student la Calculatoare, poartă pe mâna dreaptă o mănușă neagră cu senzori. Este un prototip al unui dispozitiv care ar putea în viitor să îi ajute pe bolnavii de Parkinson.

Citește mai mult

Sebastian Ghiță

Procurorii DNA au întocmit un referat de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiță, în cel mai nou dosar în care acesta este anchetat. Potrivit DNA, Ghiță ar fi cerut le-ar fi cerut, în repetate rânduri, reprezentaţilor Siveco România bani pentru a interveni în favoarea acestei companii la politicieni cu funcţii importante, între care Victor Ponta, Valerian Vreme, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu sau Zsolt Nagy, dar şi pe lângă fostul şef al CNAS Doru Bădescu şi cel al APIA Doru Nechiti

Citește mai mult

Innovation Lab

O studentă în anul I la Calculatoare vorbește despre Inhabiget, o aplicație care, odată dezvoltată, ar putea să îi pună pe turiștii care ajung într-un oraș în legătură cu un localnic dispus să își ofere, contra cost, serviciile de ghid. O altă echipă vrea să creeze o priză inteligentă, EMMA, care să te anunțe dacă se întrerupe curentul cât timp nu ești acasă

Citește mai mult

Profesori Merito

„Atunci când s-a creat acest sistem industrial al școlii, în care intră în clasă 30 de inși și stau acolo șapte ore, nu s-a gândit nimeni că elevii ar trebui să vină cu plăcere”, spune Dumitrel Toma, care predă filosofie la Liceul „Danubius” din Călărași. Este încă o voce care vorbește despre infinitele probleme ale școlii românești, însă acest profesor este o parte a soluției.

Citește mai mult

Sorin Marinescu

În anul 2001, Sorin Marinescu era student la Asistență Socială în București, iar niște colegi de facultate l-au întrebat dacă nu vrea să facă voluntariat. A spus „Da” și a ajuns să lucreze cu copiii străzii, la Gara de Nord. „Îi ajutam cu haine, alimente, le ofeream posibilitatea să se spele, îi tundeam. Intram după ei din în canale, de multe ori erau tăiați, bătuți și trebuia să îi pansăm. Nu aveam tot ce ne trebuie și eram nevoiți să improvizăm”.

Citește mai mult

Klaus Iohannis la proteste

Elevii din Bistrița Năsăud care au participat la faza județeană a olimpiadei de limba engleză au avut avut de făcut un eseu după un editorial din The Guardian, în care să își exprime părerea față de prezența președintelui Klaus Iohannis printre manifestanții care au ieșit în stradă pentru a protesta față de schimbările pe care Guvernul a încercat să le facă în justitie

Citește mai mult

Protetstatar Târgoviște

PSD a adus sâmbătă la Târgoviște câteva mii de simpatizanți pentru a-și arăta susținerea față de Guvernul Grindeanu. Intervievat de jurnaliști, unul dintre aceștia a dat o explicație bizară pentru apariția ordonanței 13.

Citește mai mult

Miting PSD

Pesediștii au organizat sâmbătă dimineața, la Târgoviște, un miting de susținere al Guvernului Grindeanu, la care au participat, spune PSD, 10.000 de oameni. „Toată lumea este cu ochii pe Târgoviște”, le-a spus oamenilor șeful PSD Dâmbovița. Adrian Țuțuianu, care ceruse anterior SRI să verifice informațiile despre implicarea multinaționalelor în organziarea protestelor față de OUG 13. (Foto: Facebook Sebastian Lăzăroiu)

Citește mai mult

Mircea Cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, că simte nevoia unui nou partid politic „cu reprezentare mai amplă, care să erodeze puțin și din electoratul PSD, construit pe imensul grup de nehotărâți care au determinat soarta alegerilor”. Cărtărescu le-a declarat jurnaliștilor Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu că ar fi dispus să sprijine acest proiect politic cu imaginea sa.

Citește mai mult

Radu Gologan

Matematicianul Radu Gologan a comentat propunerea prin care Academia Română vrea să îi oblige pe absolvenții de facultate să rămână în țară, în contul studiilor plătite de stat. „Cred că e un grup la Academie care a rămas încremenit într-un proiect vechi. Nu se poate pune problema în ziua de astăzi de așa ceva”, a spus el. (Foto: Facebook Radu Gologan)

Citește mai mult

Resist

În urmă cu o săptămână, mii de protestatari anti-Trump din SUA scriau „RESIST”, cu trupurile lor, pe o plajă din San Francisco pentru a-și manifesta dezacordul față de măsurile anunțate de noul președinte american. La București, americanul Anthony Shields poartă o insignă pe care scrie „#rezist”, deviza protestelor anticorupție din România. (Foto: Brad Newsham)

Citește mai mult

Revoluția luminii

Washington Post publică o analiză realizată de Associated Press, despre felul în care au protestat, în ultimele săptămâni, românii. „Prin urmare, ce înseamnă să protestezi ca un român?”, se întreabă autoarea, Alison Mutler, care enumeră principalele trăsături ale manifestațiilor din România, dominate de umor și inteligență. (Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Citește mai mult

Tăriceanu

Proiectul de lege de respingere a OUG 13, care schimba Codurile penale și care a fost abrogată de Guvern la presiunea străzii, a fost aprobat de Senat, cu 110 voturi „pentru”, nouă abțineri și un singur vot „împotrivă”.

Citește mai mult

Alexandru Holicov

„Vrem să scoatem birocrația din educație și să le permitem profesorilor să se concentreze pe pregătirea lecțiilor și pe relația cu elevii”, spune Alexandru Holicov, un tânăr antreprenor din Iași care a creat, împreună cu vărul său, Ștefan Holicov, platforma de management educațional Adservio. Platforma are astăzi 100.000 de utilizatori - profesori, părinți și elevi.

Citește mai mult

Grindeanu și Juncker

Premierul Sorin Grindeanu a declarat la Bruxelles, după mai multe discuții cu oficiali europeni că respectă opinia protestatarilor. „Apreciez creativitatea de care mulți dintre concetățeni au dat dovadă, mesajele pe care le-au transmis le-am înțeles. OUG 13 a fost abrogată”, a spus Grindeanu. (Foto: gov.ro)

Citește mai mult

Nicolae Robu

Actualul primar al Timișoarei, Nicolaea Robu, și fostul edil Gheorghe Ciuhandu, au fost chemați vineri la DNA. Procurorii le-au comunicat că au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un dosar legat de vânzarea ilegală a aproape 1.000 de imobile naționalizate din Timișoara. (Foto: Liviu Albei/Inquam Photos)

Citește mai mult

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a acordat miercuri un interviu postului Radio România Actualități. În timpul unei discuții legate de abuzul în serviciu, președintele PSD i-a răspuns jurnalistei Alexandra Anton. „Am lungit-o cam mult”.

Citește mai mult

Lia Olguța Vasilescu în campanie

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie recunoaște că libera exprimare este un drept fundamental al oricărui cetățean român, dar vorbește, în mod paradoxal, în aceeași frază, despre riscurile pe care și le asumă cei care vor să și-l exercite

Citește mai mult

Augustin Lazăr

Potrivit Parchetului instanție supreme, decizia prin care CCR a stabilit că prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii” nu a "dezincriminat" infracţiunea de abuz în serviciu.

Citește mai mult

Liviu Dragnea Proces

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat o decizie a Curţii de Apel Alba-Iulia de anulare a unei pedepse pentru abuz în serviciu. "Curtea Constituţională a spus că Guvernul a acţionat legal, Curtea de la Alba-Iulia a decis, practic, să dezincrimineze abuzul în serviciu”, a susținut el.

Citește mai mult

Liviu Dragnea Foto

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat marți afirmațiile critice făcute la adresa conducerii partidului de primarul din Iași, Mihai Chirică, spunând că nu e nicio fractură în PSD.

Citește mai mult

Șerban Nicolae și Cătălin Voicu

„Sunt tot copiii noștri, dar s-au luat după firmele la care ei lucrează. La firmele de mobiliere, de telefoane mobile. Le-au dat telefoane cu becuri aprinse și i-au trimis în stradă”, spune o doamnă în vârstă filmată de reporteri în fața Palatului Cotroceni la mitingul împotriva președintelui Iohannis.

Citește mai mult

Corporație

După 27 de ani de economie de piață în România, din care primele două decenii au fost dominate de infamul „capitalism de cumetrie" care a ținut în loc societatea și economia, astăzi, capitalul românesc este încă într-un stadiu embrionar. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Mircea Dumitru

Academia Română a lansat, în timpul protestelor de stradă de la București, un apel naționalist în care nu pomenea nimic despre încercarea Guvernului de a slăbi lupta anticorupție. Tema lui era în schimb „continua şi alarmanta încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”.

Citește mai mult

Iohannis in fata protestatarilor

Președintele Klaus Iohannis a ieșit miercuri în fața Palatului Cotroceni, pentru a încerca să aibă un dialog cu manifestanții care îi cereau demisia. „Este absolut firesc să existe diferențe de păreri şi puncte de vedere şi este dreptul fiecărui cetăţean de a-şi face cunoscute convingerile, în mod paşnic şi civilizat”, a scris Iohannis pe pagina de Facebook.

Citește mai mult

Discursul lui Iohannis in Parlament

Președintele a omis astăzi pe cineva din discursul lui: pe oamenii aceia, mulți dintre ei în vârstă, cu figuri furioase și triste, care își manifestă, zgribuliți, nemulțumirea în fața Palatului Cotroceni. (Foto: Presidency.ro)

Citește mai mult

Abrogati si apoi plecati

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare. Ministrul Justiției a declarat însă, fugind de jurnaliști pe holurile Parlamentului, că proiectul nu va mai fi depus niciunde. (Foto: Alberto Groșescu)

Citește mai mult

Steven van Groningen

Președintele Raiffeisen Bank a reacționat printr-un mesaj pe Facebook după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că i se pare incorect ca „președintele unei bănci străine să protesteze împotriva Guvernului României”.

Citește mai mult

Luminile la CNN

„La ora 9 seara, protestatarii și-au aprins luminile telefoanelor mobile și le-au îndreptat către cer, creând o mare de puncte strălucitoare. Au cântat imnul național și, ceva mai târziu, au păstrat cinci minute de reculegere în memoria eroilor din 1989 care l-au înlăturat de la putere pe liderul comunist Nicolae Ceaușescu”, relatează CNN.

Citește mai mult

Liviu Dragnea - USR

Liviu Dragnea a susținut că manifestațiile de stradă ar putea degenera, că de pe urma lor ar avea de profita cei din afara României și că „toți românii vor plăti această perioadă”. „Dacă nu vor mai continua protestele, lucrurile vor reveni încet, încet la normal. Dacă vor continua, nu știu să vă spun cât vor pierde”, a declarat Dragnea.

Citește mai mult

Proteste 3 februarie

Mari televiziuni și publicații internaționale au dedicat spații ample protestelor din România. CNN, BBC, Euronews, Sky News, New York Times, Washington Post, Reuters, Associated Press, Deutsche Welle, Al Jazeera au relatat despre atmosfera de pe străzile din România și despre deciziile Guvernului Grindeanu. (Foto: ics photo/ Mosloc Andrei)

Citește mai mult

Mircea Cărtărescu la protest

„Democrația în era Facebook e cu mult mai participativă, mai directă și mai rapidă decât înainte. Partidele politice sunt actualmente scăldate, și uneori topite în magma socializării pe net. Rețelele încep să semene mai degrabă cu agora antică, unde totul se decidea între toți cetățenii”, a scris Mircea Cărtărescu. (Foto: Facebook Mircea Cărtărescu)

Citește mai mult

Proteste 3 februarie

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a spus că CCR va analiza cu celeritate sesizările privind ordonanța de schimbare a codurilor și că speră să dea un verdict până pe data de 10 februarie, când aceasta ar urma să intre în vigoare. (Foto: © icsPhoto/Mosloc Andrei)

Citește mai mult

Sesizare CCR

„Firesc este ca principala consecință a unei infracțiuni de serviciu să fie reprezentată de o pedeapsă, indiferent de cuantumul prejudiciului, cu particularitățile pe care legiuitorul alege să le adopte, însă în niciun caz prin excluderea de la responsabilitatea penală a unei categorii de persoane”, se arată în sesizarea depusă de Avocatul Poporului la CCR.

Citește mai mult

Kevin Hamilton

Ambasadorul Canadei la București, Kevin Hamilton, a afirmat pentru Republica.ro, că, în această fază, guvernul ar trebui să ia în considerare abrogarea ordonanței de urgență care schimbă codurile penale, cel puțin până când vor avea loc consultări mai largi. „Niciun guvern ales democratic nu poate să fie surd la voința oamenilor”, a declarat acesta.

Citește mai mult

Patriarhul Daniel

„Adesea există violență și tulburare și pentru că oamenii nu mai adună în sufletul lor pacea care vine de la Dumnezeu și care pacifică patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material fără limite”, a transmis Patriarhul Daniel într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a agenției de presă a BOR, Basilica.

Citește mai mult

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, o scrisoare prin care solicită să adreseze Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislației penale, precum și la evenimentele generate de acestea. (Foto: presidency.ro)

Citește mai mult

Smiley, Loredana, Chirilă

Artiști și personalități publice, printre care Inna, Smiley, Tudor Chirilă sau Loredana, au postat pe Facebook mesaje de solidaritate cu protestatarii care au manifestat în România împotriva felului în care Guvernul Grindeanu vrea să schimbe sistemul de Justiție din România. (Foto: Facebook Vocea României)

Citește mai mult

Manifest Voltaj

Trupa Voltaj a creat un manifest al protestelor, în care vorbește despre zilele rămase până ce ordonanța de urgență care schimbă Codurile penale ar urma să intre în vigoare. Postat pe Facebook de Voltaj cu mesajul „Dacă România ar putea vorbi, cred ca ar spune așa...”, manifestul a fost distribuit și de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Citește mai mult

100.000 de oameni în Piața Victoriei

„Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acțiunile din noapte de 31 ianuarie ale Guvernului României, care au subminat progresele înregistrate de România în ceea ce privește statul de drept și lupta anticorupție în mai bine de 10 ani”, se arată în luarea comună de poziție transmisă de ambasadele SUA, Canadei, Belgiei, Franței, Germaniei și Olandei. (Foto: Alberto Groșescu)

Citește mai mult

Demisia lui Daniel Sandru

„Menționez că recurg la acest gest de onoare întrucât, din poziția pe care o dețineți, ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor Penale”, i-a scris secretarul de stat Daniel Șandru premierului Sorin Grindeanu.

Citește mai mult

Mihai Șora

„Ceea ce au făcut guvernanții în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiție. Dacă acum pui lacăt pe independența Justiției, mâine poți interzice circulația persoanelor, poți suprima internetul, presa liberă; poți închide granițele, poți trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poți, pur și simplu, extermina”, a scris filosoful Mihai Șora pe Facebook. (Foto: Facebook Mihai Șora)

Citește mai mult

GovITHub

„În urma adoptării ordonanței de urgență prin care sunt modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu și a proiectului de lege privind grațierea, bursierii GovITHub se declară indignați și refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului guvern și a echipei sale de miniștri”, se arată într-un comunicat.

Citește mai mult

Jean-Claude Juncker

„Comisia lansează un avertisment cu privire la regresele în domeniul justiției și, din această perspectivă, va urmări în detaliu ordonanța de urgență referitoare la Codurile Penale și proiectul de lege a grațierii”, se arată într-o declarație comună emisă de președintele și vicepreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans.

Citește mai mult

Ciorbea și Dragnea

Președintele Klaus Iohannis s-a dus la sediul Avocatului Poporului. Șeful statului a spus că Cirobea i-a promis că va analiza cu celeritate OUG privind modificarea codurilor penale şi și că speră că mâine sau poimâine Avocatul Poporului va lua decizia corectă în privinţa sesizării CCR. Iohannis a mai afirmat că ordonanța poate fi atacată la CCR de Avocatul Poporului chiar dacă prevederile acesteia intră în vigoare abia peste 10 zile.

Citește mai mult

New York Times

„Guvernul de stânga al României a decriminalizat marți seara o serie de infracțiuni de corupție, incluzând unele cazuri de abuz în serviciu, în cel mai mare pas înapoi în ceea ce privește reforma anticorupție pe care statul ex-comunist l-a făcut de la aderarea sa la UE”, scrie Reuters, într-un articol preluat de The New York Times.

Citește mai mult

Codruța Kovesi

„Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial. Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală”, a declarat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Citește mai mult

Dragnea și Grindeanu

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, în ceea ce privește ordonanțele din Justiție, vrea ca „săptămâna viitoare să nu mai discutăm despre a fi sau a nu fi” și cere Guvernului „să decidă ceva”, iar discuția să se tranșeze în această săptămână, „într-un fel sau altul”. (Foto: gov.ro)

Citește mai mult

Sorin Grindeanu

Guvernul se reunește în această seară în ședință de la ordinea 19:45. Ordinea de zi nu a fost făcută publică până în acest moment, însă, potrivit Biroului de Presă, la finalul acesteia va face declarații ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan.

Citește mai mult

Șerban Nicolae și Cătălin Voicu

Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice din Senat și liderul senatorilor PSD, a lansat marți varianta potrivit căreia modificările Codului Penal ar putea fi făcute printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, în timp ce grațierea prin lege, în cadrul procedurii parlamentare obișnuite.

Citește mai mult

Liviu Dragnea Proces

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut după primul termen al procesului în care este acuzat de abuz în serviciu, că pe el, personal, nu îl ajută ordonanța grațierii, și că România e „patria denunțurilor și a ascultărilor”. (Foto: Inquam Photos/George Călin)

Citește mai mult

Florin Iordache

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus că nu știe încă dacă prevederile referitoare la grațiere și modificarea Codurilor Penale vor fi introduse prin ordonanță de urgență, lege organică dezbătută în Parlament sau asumarea răspunderii Guvernului. „Dezbatere înseamnă și atunci când își asumă răspunderea Guvernul”, a adăugat însă el.

Citește mai mult

Klaus Iohannis la proteste

„Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Citește mai mult

Merkel si Iohannis

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a spus într-o convorbire telefonică președintelui României, Klaus Iohannis, că o diluare a intensităţii combaterii corupţiei şi o relativizare a statului de drept şi a politicii reformiste ar reprezenta un semnal absolut greşit. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Donald Trump - John Florescu

Producătorul John Florescu, realizatorul unui documentar despre Donald Trump, crede că acesta va acționa în relația cu Rusia ca un om de afaceri care gata să facă un schimb. „E foarte pragmatic, este un comerciant, va spune: „Asta este ceea ce vreau” și poate Putin va spune: „Vreau Țările Baltice. Sau Ucraina. Sau poate vrem să tragem o nouă linie, un nou tip de Yalta. Poate linia aia e România, Bulgaria, dar nu și ceea ce este mai departe în est””. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Societe Gourmet

„Participanții la team cooking au timp limită, trebuie să împartă anumite produse, le mai punem piedici. Foarte mulți ne-au spus: „Exact așa e și la birou, numai că aici, în bucătărie, s-au văzut mult mai repede lucrurile””, povestește Raluca Ichim.

Citește mai mult

Proteste față de ordonanța grațierii

Mii de oameni s-au adunat la București pentru a protesta față de ordonanța grațierii. (FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Florian Coldea

La câteva zile după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a fostului adjunct al SRI, acesta iese prima dată public, într-o declarație oferită Agerpres. „În ultima perioadă am fost evocat și invocat excesiv în spațiul public. Alegații defăimătoare, acuzații grave și speculații dintre cele mai diverse incluzând numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proporții care a afectat atât imaginea mea cât și, mai ales, activitatea instituției."

Citește mai mult

Zero Robotics

Patru elevi din Timișoara vor concura, la sfârșitul lunii ianuarie, în finala concursului Zero Robotics organizat de NASA. În timpul competiției, programul creat de liceenii de clasa a zecea va rula pe microroboții SPHERES aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Citește mai mult

Raluca și Bianca

„Tata a lucrat în străinătate de când mă știu eu. Din când în când, mai venea acasă, apoi pleca din nou, era ceva normal. Dar când a plecat și mama, mi s-a făcut teamă. Teama a fost primul sentiment, deși credeam că va fi dorul. Foarte mult timp, eu nu am știut ce se întâmplă cu mine. Abia la liceu a început să îmi fie dor”, spune Raluca Ionescu, o adolescentă în vârstă de 18 ani.

Citește mai mult

Pista de biciclete

Miercuri seara, în jur de 20 de bicicliști au ieșit pentru a treia oară în această săptămână să deszăpezească pista de pe Calea Victoriei, după aceasta a fost acoperită cu zăpada rezultată după curățarea carosabilului și a trotuarelor. (Foto: Facebook: Mihai Deneș)

Citește mai mult

Liviu Dragnea - Daniel Constantin

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns iritat luni, când a fost întrebat dacă se va renunţa la cota unică şi se va introduce o cotă progresivă, aşa cum a sugerat Daniel Constantin. „Domnul Daniel Constantin ar trebui să vorbească despre problemele de la ministerul Mediului. Asta are ca şi temă în Guvern”, a spus Dragnea. (Foto: Inquam Photos/ George Calin)

Citește mai mult

Dacian Cioloș - Facebook

„Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, "o gaură de zece miliarde în buget"”, scrie fostul premier Dacian Cioloș.

Citește mai mult

Mircea Dumitru

EXCLUSIV. Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, consideră decizia noului ministru al Educației, Pavel Năstase, de a le permite profesorilor care au picat concursul pentru directori să conducă școlile o atitudine „de desconsiderare” a directorilor care s-au pregătit și au fost corecți.

Citește mai mult

Fundația de Sprijin Comunitar

De când sunt foarte mici, mulți copii din comunitățile rurale sărace merg cu vaca pe câmp, hrănesc animalele, taie lemnele, fac focul. Fetele fac mâncare, spală, deretică, își cresc frații mai mici. Trudesc toată ziua, iar la capătul acestei munci grele se află zidul acela mare care le închide viitorul. (Foto: Facebook Fundația de Sprijin Comunitar)

Citește mai mult

Bobotează

Arhiepiscopia Tomisului a anulat slujba de Sfințire mare a apei Mării Negre ce trebuia să aibă loc, vineri, în jurul orei 11:30, în Portul Tomis.

Citește mai mult

La Două Bufnițe

„Toată lumea ne spunea să nu facem asta, că nu va merge niciodată, că nu se fac bani din vânzarea de carte. Că o librărie este cea mai proastă afacere”, își amintesc Raluca și Oana. Au început să se întrebe ele însele dacă nu cumva au făcut o alegere greșită.

Citește mai mult

Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu și-a început discursul prin care cere votul de încredere al Parlamentului pentru echipa sa de miniștri și pentru programul de guvernare, lăudându-l pe Liviu Dragnea. „Salut în mod deosebit echilibrul domnului preşedinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarătat om de stat”, a spus Grindeanu. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Carmen Daniela Dan

„Îi urez succes în activitate şi sper să nu confunde căruțele cu maşinile de poliție, aşa cum a confundat buticurile şi gheretele de ziare cu librăriile”, a spus Marian Godină despre noul ministru de Interne, Carmen Daniela Dan.

Citește mai mult

Liviu Dragnea pensii

Deputații se vor întâlni joi, în sesiune extraordinară pentru a aproba proiectul Cristianei Anghel prin care se elimină plata impozitului de 16% și a contribuţiilor de sănătate pentru pensii, scrie News.ro. Cel care i-a convocat pe deputați a fost președintele Camerei, Liviu Dragnea. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult

Up & Above

Timp de un an și jumătate, art director-ul Bogdan Teodorescu a filmat cu ajutorul unei drone imagini din toate locurile din țară pe care le-a vizitat. Așa a apărut proiectul „Up and Above #2016”, care arată cât de frumoasă este România privită de sus.

Citește mai mult

Dacian Cioloș Mesaj

„România este după chipul si asemănarea noastră. Dacă ne-o dorim mai bună, mai prosperă, mai curată, mai respectată, vă urez tuturor să aveți încredere că putem, fiecare dintre noi și toți împreună, să fim astfel”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook. (Foto: Inquam Photos/Sandor Manases)

Citește mai mult

Vrăbi

Vrăbi, iubita fostului manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a urcat, în luna noiembrie, pe scenă la Londra în calitate de Gabriela Firea. Deși a fost prezentată de mai multe ori drept primarul Capitalei, Gabriela Firea, Vrăbi, pe numele ei real Eugenia Chiriac, nu a făcut niciun gest pentru a lămuri că nu așa stau lucrurile. (Sursa: Captură gsp.ro)

Citește mai mult

Scrisori pentru Moș Crăciun

Când râd, toți copiii din lume par egali și ai putea să nu-ți dai seama că mulți dintre copiii din această sală duc o luptă inegală cu viața. Cu ceva vreme în urmă, ei au scris câte o scrisoare.

Citește mai mult

Vlad Voiculescu despre achiziții

Statul cheltuiește anual opt miliarde de lei pe medicamente, iar 20% dintre acești bani se duc pe medicamente oncologice. Pentru prima dată, 12 medicamente oncologice vor fi cumpărate printr-un sistem de achiziții publice centralizate. La fel se întâmplă și cu antibioticele, spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Citește mai mult

România Nedescoperită

În pagina de Facebook România Nedescoperită, românii considerați adevărate tezaure umane vii ne învață LIVE cum să ne pregătim de sărbători! Miercuri, de la ora 19.00, învățăm cum să ne pregătim casa și masa după datinile păstrate de mătușile din Oaș.

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Germanul își întinde puțin din universul interior în piețele de Crăciun, în piețele mari și mici ale orașelor. Dincolo de numărul victimelor, atacul a avut loc într-un centru geometric intim. Momentul pentru atentatori a fost foarte bine ales, s-a creat o stare de profundă neliniște”, spune Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

Citește mai mult

spital

Din 2011 până în 2015, Ministerul Sănătății a rămas de fiecare cu bani necheltuiți proveniți din veniturile proprii - în medie 180.142.000 anual. În 2015 însă a stabilit un record: la sfârșitul anului trecut, disponibilul din cont al veniturilor proprii a ajuns la 521.610.000 de lei, bani cu care, spun experții Curții de Conturi, ar fi putut fi cumpărate 72 de aparate RMN

Citește mai mult

Atac Berlin

Un camion a intrat în oamenii adunați la târgul de Crăciun din Berlin. Numărul persoanelor care au murit a ajuns la 12, iar 48 sunt rănite. 18 dintre răniți sunt în stare gravă. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

GovIT

Ionuț Aionițoaei și-a petrecut ultimii cinci ani la Bruxelles, unde a fost consultant pe probleme de IT al Comisiei Europene. A intrat ca bursier în echipa GovITHub și acum este unul dintre oamenii care vor stabili ce este în neregulă cu sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Citește mai mult

Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat pentru Republica.ro prevederea din Codul de Deontologie al Colegiului Medicilor din România care îi împiedică pe medici să sesizeze eventuale erori ale colegilor, fără să le scrie acestora mai întâi o scrisoare medicală, sau să le facă publice înainte să se pronunțe asupra lor organismele profesionale.

Citește mai mult

Gheorge Burnei

Iată cum explică șeful Colegiului Medicilor, într-un interviu pentru Republica, existența acestei prevederi: „Pentru că medicii au niște obiceiuri proaste. Adesea se întâmplă să constatăm la Colegiu că există medici care îi vorbesc de rău pe colegii lor”.

Citește mai mult

Cristian Levcovici

Cristian Levcovici, un inginer software care a lucrat la Microsoft în SUA, lucrează la o soluție pentru a reduce timpul pe care românii îl petrec la coadă în instituțiile de stat.

Citește mai mult

Gheorghe Burnei

În sistemul medical românesc, cultura organizațională se bazează pe domnia celui mai puternic. La vârful ierahiei ajung, adesea, cei care au capacitatea de a-i supune pe ceilalți și abilitatea de a construi alianțe indestructibile cu mai marii comunității profesionale, dar și ai lumii politice. Sunt cei care nu au dubii, nici ezitări în a-și clama sus și tare superioritatea. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Burnei

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii, îi obliga pe părinții copiilor pe care îi opera să cumpere proteze de la o firmă care îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese, se arată în referatul procurorilor. (Foto: Octav ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Vot în mediul urban

58% dintre cei care votaseră până la ora 14:30 sunt din mediul urban, iar 42% din mediul rural, arată statisticile biroului electoral central. Acest raport este atipic în peisajul electoral românesc, unde numărul votanțior din comune și sate îl depășește, de obicei, pe al celor din orașe.

Citește mai mult

Harta vot

Românii îi votează astăzi pe cei care vor deveni deputații și senatorii României pentru următorii patru ani. Parlamentul României va urma să aibă 464 de membri, față de 588 câți are în prezent: 328 de deputați și 136 de senatori.

Citește mai mult

Alegerile locale

Un sondaj realizat în luna septembrie la comanda USR printre românii care vor să voteze și știu cu cine să voteze arăta că PSD ar obține în alegeri un scor de 45%, PNL, 25%, USR, 10%, iar ALDE, 7%.

Citește mai mult

Coada la Gara de Nord

Sute de elevi și studenți au stat vineri la cozi la Gara de Nord din București, pentru a-și lua biletele gratuite de tren cu care să meargă acasă în acest weekend. Potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, aceștia beneficiază de călătorii dus-întors gratuite pentru a merge în localitățile de domiciliu ca să voteze. (Sursa: Ioana Constantin/Facebook)

Citește mai mult

Cloud No. 9

Pe 17 și 18 decembrie, 70 de designeri români își vor prezenta produsele într-un magazin temporar pe nume Cloud No. 9.

Citește mai mult

Fetiță la școală

Ordinul referitor la teme al ministrului Educației stabilește că timpul necesar pentru rezolvarea acestora nu trebuie să depășească două ore, dar și că temele pentru acasă nu pot fi folosite ca instrument de pedeapsă sau ca o modalitate prin care elevii să își însușească pe cont propriu noțiuni ce ar trebui predate de fapt în clasă.

Citește mai mult

Tedy Ursuleanu

Supraviețuitori ai incendiului din Colectiv au realizat un videoclip prin care le dau românilor motive să meargă la vot.

Citește mai mult

Ana Alexe

Tinerii care se angajează acum în multinaționale sunt mult mai puțin dispuși să aștepte ca lucrurile să se întâmple și mult mai dornici să facă lucrurile să se întâmple. Își doresc un program flexibil care să le permită să meargă la facultate și să își trăiască viața așa cum își doresc. Vor cursuri în care să exerseze situații reale, în loc să asculte un trainer vorbind ore în șir, spune Ana Alexe director Customer Operations Vodafone.

Citește mai mult

Organizarea locuintei

Unii oameni nu își țin niciodată cheile de la casă, de pildă, în același loc. Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când au nevoie de ele, singurul lucru se pot baza ca să le găsească este memoria lor. Acești oameni trăiesc, de fapt, într-o tensiune foarte mare. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Cold Mountain

O asemenea investiție înseamnă că aceste companii de audiovizual vin cu echipele lor cu producția de filme. Colaborarea cu echipele străine profesionalizează industria, dezvoltă industria de film din România, acesta este marele avantaj.

Citește mai mult

Mihail Hanzu

„Îmi spuneau periodic că o să o pățesc. Îmi aduceau aminte că pot să îmi facă rău fizic. Că pot să mă omoare, că despre asta era vorba, chiar dacă nu foloseau întotdeauna cuvintele astea”, spune doctorul în silvicultură Mihail Hanzu despre anul petrecut la Ocolul Silvic Valea Frumoasei Săliște.

Citește mai mult

Connecting for Good

La mese de lucru așezate una lângă alta, zeci de oameni care și-au făcut o profesie din a-i ajuta pe ceilalți vorbesc însuflețiți cu specialiști în product development, programare, telecomunicații, user experience și marketing.

Citește mai mult

Protest MȚR

„Criza de la Operă, criza de la Muzeul Țăranului Român, criza managerilor, criza concursurilor... Aceste crize au scos la iveală disfuncționalitățile legate de felul în care un manager își gândește poziția din momentul în care o ia”, spune ministrul Culturii, Corina Șuteu, într-un interviu pentru Republica.ro. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Sala Palatului

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, spune într-un interviu pentru Republica.ro că a renunțat la planurile predecesorului său, Vlad Alexandrescu, de a construi o sală nouă de concerte în București, dar că, în următorii ani, vor fi făcute lucrări de refacere a Sălii Palatului. (Foto: Inquam Photos/David Muntean)

Citește mai mult

Dragoș Pîslaru

Ministrul Muncii. Dragoș Pîslaru, spunea, în urmă cu două săptămâni că Teamnet deține REVISAL (Registrul General de Evidență a Salariaților) „în mod fraudulos” refuzând să predea codul sursă și dreptul de proprietate intelectuală. Din acest motiv, declara Pîslaru, autoritățile nu au putut dezvolta registrul salariilor din sistemul public, care va sta la baza legii salarizarii unitare.

Citește mai mult

FIRST Tech Challenge

Când te uiți la pasiunea pe care elevii o au când vorbesc despre ceea ce fac împreună îți dai seama că în acele cutii de plastic se află mai mult decât surubelnițe și chei hexagonale bune la asamblat roboți. Se află uneltele pentru mecanismele ce pun în mișcare o viață.

Citește mai mult

GovITHub

„Foarte multe coduri sursă mai trebuie recuperate, nu vreau să evităm să spunem ceea ce știm cu toții. În trecut, lucrurile s-au făcut într-un mod de multe ori fraudulos și ilegal. Pe de altă parte, firmele au profitate de lipsa de înțelegere tehnică, de cunoștințe tehnice, a anumitor instituții”, spune Dan Nechita, coordonatorul proiectului GovITHub, într-un interviu pentru Republica.ro.

Citește mai mult

Mircea Dumitru

„Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara ca să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care are şapte, opt, nouă ani, 11 ani, trebuie să lucreze încontinuu în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă”, spune ministrul Educației. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

GovITHub

Primul proiect terminat al GovITHub este site-ul desprevaccin.ro, prin intermediul căruia românii sunt informați despre beneficiile vaccinurilor, spune Dan Nechita, coordonatorul programului guvernamental. (Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Citește mai mult

Dragoș Pîslaru

„Am constatat că în România există foarte mulți oameni care iau beneficii nemeritat, nu neapărat din vina lor,ci pentru că sistemul o permite. Fie pentru că există înțelegeri înțelegeri între cei care le dau și beneficiari, fie pentru că beneficiarii au constat că merge și pot să le obțină, fie pentru că nimeni nu s-a dus în teren să îi verifice dacă ei chiar există sau sunt plecați în străinătate, fie pentru că există niște erori administrative”, spune ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Citește mai mult

Vlad Voiculescu

Vicepremierul Vasile Dîncu a vorbit în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi 24, despre „ordonanța managerilor de spitale”, care își propune să pună capăt la ceea ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a numit „sistemul feudal” din Sănătate. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Ajutoare sociale

„Există un sistem în care să ai o masă de manevră. Stă în semnătura ta să îi ajuți pe acești oameni, ceea ce devine foarte interesant mai ales în perioade electorale și nu numai. Noi pretindem că rezolvăm problemele oamenilor dar, de fapt, știm cine beneficiază, cine controleză, cine nu poate să verifice aceste lucruri și menținem un astfel de comportament”, spune Ministrul Muncii.

Citește mai mult

5 to go

Pe 7 ianuarie 2015 se deschidea, în apropiere de Piața Lahovari și la câțiva pași de Teatrul Țăndărică, un mic coffee shop, de vreo 12 metri pătrați, cu atmosferă și lumină calde. Tot ce-ți puteai cumpăra de acolo, de la cafea la sucuri și sandvișuri costa cinci lei, iar un barista profesionist și colegul său făceau latte-uri și conversație cu clienții. (Foto: 5 to go/Vlad Pahonțu)

Citește mai mult

Copii la scoala

Gabriela Alexandrescu vorbește despre atmosfera toxică din școlile românești, despre cum afectează volumul mare de teme dezvoltarea copiilor, dar și cum în multe situații, drepturile profesorilor abuzivi prevalează în fața drepturilor copiilor. (Foto: Inquam Photos/Alexandru Busca)

Citește mai mult

Iconarul Nicolae Muntean

Când tehnologia ne schimbă viața în fiecare zi, nu trebuie să uităm, totuși, de valorile tradiției care ne-au definit ca națiune. Astăzi putem să străbatem, cu ajutorul tehnologiei, distanțe pe care ne-ar fi greu să le parcurgem fizic pentru a-i cunoaște pe cei care păstrează esența istoriei acestui popor.

Citește mai mult

La teme

Într-un sat din Dolj în care s-a deschis un afterschool pentru copiii vulnerabili, o mamă le-a spus membrilor asociației care duceau la bun sfârșit proiectul: „Dar de ce să îi dați voi o masă caldă? Ce eu nu pot să îi dau de mâncare?” Cei care au auzit aceste cuvinte aveau să afle, nu multă vreme mai târziu, că aceea era cea mai nevoiașă familie din toată comunitatea.

Citește mai mult

Angajați ai Casei Albe

Joi dimineață, înainte ca președintele încă în funcție Barack Obama să se întâlnească cu președintele ales Donald Trump, această fotografie a apărut pe Twitter cu următorul mesaj:„Privirea angajaților Casei Albe când Obama îl întâmpină pe Trump”. Care este realitatea.

Citește mai mult

Leonard Cohen

Leonard Cohen, muzicianul, poetul și romanicierul a cărui voce a marcat evoluția muzicii în ultima jumătate de secol, a murit la vârsta de 82 de ani. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Proteste SUA

Demonstranții au mărșăluit miercuri pe străzi în mai multe orașe ale Statelor Unite pentru a protesta față de alegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA. La New York, mii de manifestanți s-au îndreptat către Trump Tower, casa lui Trump de pe Fifth Avenue, purtând pancarte e care scria „Not my president”. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Klaus Iohannis

Trebuie „să avem grijă”, crede Iohannis, în ceea ce privește inițiativele de modificare a Constituției pe tema familiei. „A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conștient că sunt alții cu alte păreri”, a spus șeful statului. (Foto: Ovidiu Micsik/Inquam Photos)

Citește mai mult

Hillary Clinton

Hillary Clinton a ținut miercuri seară primul discurs după înfrângerea suferită în alegerile prezidențiale. „Trebuie să acceptăm rezultatul. Donald Trump va fi președintele nostru. Îi datorăm o minte deschisă și șansa de a conduce”, a spus ea.

Citește mai mult

Vot pentru majorarea salariilor

PNL susține că: „PSD fură! Acestea sunt dovezile incontestabile ale faptului că PSD nu știe să facă altfel de politică în România decât încălcând legile în Parlamentul României.”. Și agenția News.ro publică o filmare realizată de la balconul sălii de plen a Camerei Deputaților care arată că doar 153 de parlamentari se aflau în sală la votul final, sub numărul de 177 necesar.

Citește mai mult

Protest sănătate

Marți dimineață, cardul de sănătate s-a blocat din nou, după ce în urmă cu trei săptămâni cardul a fost blocat mai bine de patru zile. Însă și atunci când sistemul informatic care asigură funcționarea cardurilor de sănătate merge, merge de parcă stă, spun medicii.

Citește mai mult

Violență domestică

Când ești victima violenței domestice, „a pleca” nu înseamnă cu a ieși pur și simplu pe o ușă, a părăsi într-o clipă o viață toxică pentru a se îndrepta înspre o alta mai senină. „A pleca” este un proces plin de riscuri, amânări și răzgândiri așa cum este și construirea unui tunel care să te ducă dinspre o temniță spre libertate. (Articol de Raluca Ion și Diana Marcu. Ilustrație: Luca Florian)

Citește mai mult

Iohannis

"Clasa politică se schimbă încet, dar se schimbă. Aceste schimbări sunt inevitabile, iar cei care au înţeles mesajul românilor, mesajul României, după Colectiv vor avea probabil o poziţie mai bună în alegeri, iar cei care nu au înţeles acest mesaj încet, dar sigur, vor fi măturaţi de pe scena publică", a declarat președintele Klaus Iohannis.(Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos)

Citește mai mult

Adina Apostol

Prietenii ei care au plecat cu o secundă mai devreme spre ieșire au scăpat neatinși. Prietenii ei aflați cu o secundă în urmă sunt morți. Între ele s-a aflat secunda de neșansă și șansă în care s-a născut noua viață pe care Adina, ca și ceilalți răniți de la Colectiv, trebuie să învețe să o trăiască.

Citește mai mult

Tudor Chirilă

„Morții din Colectiv au scos lumea în stradă și au transformat acel eveniment nefericit într-o zi care va rămâne în memoria colectivă mulți ani de acum înainte. Pentru ei coșmarul a luat sfârșit odată cu sunetul neîntrerupt al aparatelor de la terapie intensivă. Familiilor lor le-au rămas certificatele de deces, durerea și întrebările fără răspuns. COLECTIV este însă și despre cei care au supraviețuit”, scrie Tudor Chirilă. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Fabrica

Potrivit proiectului, firmele care urmează să investească în dezvoltarea școlilor profesionale și care urmează să trimită specialiști pentru a-i pregăti pe elevi ar urma să beneficieze de o serie de facilități fiscale. (Foto: Cornel Putan/Inquam Photos)

Citește mai mult

Violența domestică

Am vrut să aflăm de ce femeilor care sunt bătute ani în șir de bărbații lor le e așa de greu să se smulgă din relația care le-a rănit trupul, le-a făcut inima bucăți și le-a furat, zi după zi, tot ce au visat că ar putea fi vreodată. (Articol de Raluca Ion și Diana Marcu. Ilustrație: Luca Florian)

Citește mai mult

Liviu Dragnea

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, afirmă, într-un interviu acordat News.ro, că susţine "pe deplin" mesajul transmis recent de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a spus că nu va nominaliza pentru funcția de premier o persoană condamnată pentru corupție

Citește mai mult

Slogan

Nicușor Dan a prezentat sloganul sub care Uniunea Salvați România va candida în alegeri, „Dacian Cioloș, în sfârșit ai cu cine!”. Pe lista candidaților USR se va afla și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Citește mai mult

Telefonul Vârstnicului

Potrivit unui studiu GfK România, aproximativ 1.500.000 de vârstnici din România sunt astăzi afectaţi de singurătate. Cercetarea arată că principalele probleme cu care se confruntă românii ajunși la vârsta a treia sunt situația financiară precară, problemele de sănătate, dependenţa de ceilalţi, sentimentul de inutilitate şi de singurătate şi lipsa interlocutorilor

Citește mai mult

Ursul de la Sibiu

”Am privit stupefiat imaginile cu un urs care se plimbă prin oraşul meu şi pur şi simplu este împuşcat. Cum este posibil să existe ISU, Poliţie Locală, să se adune 50 de oameni la urs, să strige toţi pe acolo şi, în loc să vină cineva cu o puşcă cu tranchilizante, cineva zice hai să îl împuşcăm, că poate este periculos?”, a spus șeful statului.

Citește mai mult

vlad voiculescu

Un proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice prevede că unitățile sanitare vor fi obligate să dea publicității atât informațiile despre achizițiile făcute, cât și despre sponsorizările primite de medici de la producătorii sau distribuitorii de medicamente. Totodată, aceștia din urmă vor avea obligația transparentizării studiilor clinice.

Citește mai mult

GovITHub

„Fiecare dezvoltator vine cu un framework. Acest framework te face dependent de el toată viața. Cred că cheltuirea banului public trebuie făcută cu atenție. Eu plătesc impozite foarte mari pe lună și fiului meu trebuie să îi cumpăr la școală bancă și scaun”, spune Alexandru Moldovan, voluntar IT.

Citește mai mult

Smiley

De când a apărut casa de producție, Andrei Maria a investit constant bani în ea. General Manager este fratele său, Filip, iar mama lor este la rândul ei apropiată de afacere. „Mama a avut grijă să nu cheltuim prea mulți bani, ne mai atenționează din când în când”, spune el.

Citește mai mult

vlad voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că nu intenționează să candideze la alegerile parlamentare din acest an. „La Ministerul Sănătății lucrăm la câteva proiecte importante pentru pacienți și personalul medical și voi folosi fiecare oră care mi-a mai rămas din acest mandat pentru a le duce la capăt”, a scris Vlad Voiculescu.

Citește mai mult

Ecaterina Andronescu

Comisia de Învățământ din Senat, condusă de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a respins cererea e reexaminare a legii care stabilește regulile de funcționare a școlilor doctorale. Potrivit acesteia, verdictul de plagiat în cazul tezelor de doctorat ar urma să fie dat de universități, fapt ce lasă CNATDCU fără niciun fel de putere.

Citește mai mult

Adrian Severin

Condamnat în primă instanță la trei ani și trei luni de închisoare pentru fapte de corupție, fostul europarlamentar PSD Adrian Severin a vorbit în Parlament în cadrul unei debateri despre independența justiției. La dezbatere au mai participat Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Florin Iordache (PSD), dar și fostul ministru PSD al Justiției, Rodica Stănoiu. (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Mihaela Vlăiculescu

„Dacă e la școală, copilul trebuie să poată mânca în oră, chiar atunci când i-a scăzut glicemia. Nu poți să-l forțezi să aștepte pauza. Până să vină pauza el poate să moară”, spune medicul Mihaela Vlăiculescu. Viața copiilor cu diabet de tip 1 și a părinților lor. „Sprijineam ore în șir gardul grădiniței cu insulina în geantă”

Citește mai mult

Ioan Gyuri Pascu

Fosta soție a lui Ioan Gyuri Pascu, Daniela Marin, a publicat pe blog propria mărturie despre noaptea morții artistului. Ea a mai povestit că lui Ioan Gyuri Pascu îi era frică să meargă la medic și că, în afară de analizele obligatorii făcute în 2003, „pentru că altfel nu ne înscria copilul la şcoală, omul ăsta a refuzat orice alt control sau analiză medicală până în 2010, când a fost accidentul vascular cerebral”.

Citește mai mult

Avocatul Diavolului

Invitată vineri în emisiunea Avocatul Diavolului, de la Europa FM, Kovesi a vorbit cu jurnaliștii Cristian Tudor Popescu și Vlad Petreanu despre acuzațiile de plagiat ce i se aduc, despre motivul pentru care astăzi investigațiile merg mai greu la DNA, dar și despre o serie de cazuri mari pe care le investighează procurorii anticorupție.

Citește mai mult

Nicușor Dan

„Există simpatie reciprocă cu cei cu care am vorbit. Dilema multora dintre ei este dacă să facă asta acum și să piardă două luni de mandat și să poată să candideze pentru Parlament sau să rămână în Guvern până în ultimul moment. Asta este dilema lor și încă reflectează”, a spus acesta într-un interviu pentru Republica.ro. (Foto: Inquam Photos/George Călin)

Citește mai mult

Gyuri Pascu

Tolo.ro dezvăluie faptul că, în noaptea morții, Ioan Gyuri Pascu și fosta lui soție au chemat la ora trei o ambulanță. Diagnosticul inițial pus de medicul de pe salvare a fost acela de atac de panică. Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112. Pentru Gyuri Pascu nu s-a mai putut face nimic.

Citește mai mult