Sari la continut
alt

Florin Negruțiucheck icon

De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. În ultimii trei ani, redactor-șef la Gândul. În prezent, realizator al emisiunii „În fața ta”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator Republica.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Ultimele articole scrise

Gabriela Firea, pe Arena Națională

În această seară, Gabriela Firea, această Elena Udrea a PSD-ului, sora de tupeu, ambiție și sete de parvenire a ilustrei refugiate în Costa Rica, și-a primit porția de papară din partea mulțimii. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Summit RBL

În timp ce puterea politică ține de un an poporul telespectator lipit de micul ecran cu o producție în care se împletesc elemente de comedie neagră, thriller, SF și teoria conspirației - film intitulat „Statul paralel” -, economia se pregătește de o aterizare forțată. (Foto: Facebook Răzvan Costache)

Citește mai mult

Liviu Dragnea "Tot inainte"

Tinerii care au murit în 1989 ca proștii ne-au dat nouă, celorlați, libertatea de a-i spune prostului prost, boului bou și hoțului hoț. Legea antidefăimare ne va obliga să-i spunem prostului ministru, boului patriot și hoțului martir. (Foto: Alberto Groșescu/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, legea salarizării

Dacă nu-i poți convinge, zăpăcește-i! La asta se rezumă conferința de marți a doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, în care preț de aproape o oră a turnat în capul publicului telespectator cifre, legi, procente și paragrafe, în încercarea de a demonstra că scăderea înseamnă creștere. (Foto: George Călin/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Viorica Dăncilă ie

Partidul lui Liviu Dragnea trăiește sindromul Scornicești: contează originea sănătoasă de Teleorman sau buletinul de Roșiori sau de Videle. Leagănul noii civilizații politice orbitează în jurul Farului din Alexandria, a cărui statură politică nu este cu nimic mai prejos decât cea a Stejarului din Scornicești. (Foto: Facebook Viorica Dăncilă)

Citește mai mult

Tudorel Toader ambasadori

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a încercat astăzi să transmită publicului din România că legile justiției, au în sfârșit, susținere externă. Fals! a reacționat, pentru Republica.ro, unul dintre ambasadorii prezenți la discuția cu ministrul. (Foto: Ministerul Justiției)

Citește mai mult

Convingerea doamnei Rovana Plumb că benzina nu se scumpește dacă așa zice domnul Dragnea are ceva din credința oarbă a comuniștilor chinezi că un râu nu curge din amonte în aval, respectând legile fizicii, ci din aval în amonte, dacă așa o cere Partidul. (Foto: Facebook Rovana Plumb)

Rovana Plumb - TSD
Citește mai mult

Premierul Mihai Tudose

A ajuns boasca Partidului la putere, dau ochii peste cap intelectualii șovăielnici din PSD. Aveți ce-ați aplaudat, le-aș aminti disidenților de ziua a șaptea, care primesc acum decontul lașității lor unanime. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult

Șerban Nicolae

De 5 luni vorbim numai de pușcării. E obsesia supremă a conducătorimii instalate la putere după ultimele alegeri. Ca picătura chinezească, sapă necontenit în creierii noștri, noaptea ca hoții, ziua ca senatorii, până când îi vom ruga noi să deschidă pușcăriile, ca să avem unde găsi puțină liniște și sănătate mintală. (Foto: Facebook Șerban Nicolae)

Citește mai mult

Primarul Gabriel Mutu

„Sincer pe mine mă sperie ultimele informații pe care le-am citit că că un anumit provider, un anumit motor de căutare te ascultă și când telefonul este pe masă fără să-l folosești sau când stai în fața televizorului”.

Citește mai mult

Gabriela Firea la MAI

Astăzi elevii care nu au aprofundat deja fenomenul au șansa să primească informații direct de la doamna primar Gabriel Firea și de la doamna ministru de Interne Carmen Dan, care au anunțat că pleacă în turneu prin școlile bucureștene să vorbească despre acest joc. (Foto: Facebook Gabriela Firea)

Citește mai mult

Desen Dan Parjovschi

- Ce mai caută, domne, ăștia aici? N-a făcut Guvernul ce au vrut, pentru ce mai protestează? (Foto: Dan Perjovschi)

Citește mai mult

Guvernul Dragnea, cu acest premier-breloc, cu acești miniștri nearticulați, care n-ar prinde un interviu la companiile private care funcționează după reguli corporatiste, nu este altceva decât expresia votului din 11 decembrie. (Foto: Facebook Liviu Dragnea)

Liviu Dragnea la pescuit
Citește mai mult

Liviu Dragnea

EXCLUSIV Republica.ro: Premierul Dacian Cioloș le-a reproșat liderilor PSD că folosesc o modalitate „injustă” de a specula electoral problemele cu care se confruntă oamenii din județele conduse de lideri social-democrați. (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult

Marius Apostol

Senatorul ALDE Daniel Barbu a declarat că meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât meseriile cele mai periculoase, precum mineritul şi a adăugat că este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan, pentru că ”spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”. (Foto: Gândul)

Citește mai mult

Elena Udrea

Prefer un sincer necredincios decât adunătura asta de farisei care mimează ritualurile, de dive politice înnebunite după publicitate creștin-ortodoxă, de creștiincioși raw-vegani care fac paradă de credința lor în zilele cu roșu din calendar. (Foto: Facebook Elena Udrea)

Citește mai mult

Klaus Iohannis

Dacă la alegerile prezidențiale din 2019, alegătorii domnului Iohannis vor veni la urne după ora 18.30 (oră la care dl. președinte a binevoit a se prezenta azi la vot), cu câtă atenție și îngrijorare credeți că-și va urmări dl. președinte spectaculoasa prăbușire în neant? (FOTO: Liviu Florin Albei/Inquam Photos)

Citește mai mult

Buletin

Sunt un om greu de dezamăgit. Asta pentru că amăgirile mele sunt din ce în ce mai puține. Am ajuns la vârsta la care îmi permit să-mi aleg cu zgârcenie oamenii care să mă dezamăgească. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult

Marian Munteanu

„Avem discutii, am avut contacte cu persoane din partide. Eu sunt un partener de dialog pentru toata lumea. Deocamdată sunt explorate mai multe opțiuni, eu sprijin o soluție optimă pentru București. Societatea civilă trebuie să aibă un cuvânt de spus în România, după ce ani de zile a stat acolo jos”.

Citește mai mult

Premier Islanda

„Mânie. Națiunea nu va tolera. Reacția oamenilor îmi dă cu adevărat speranță. Există un sentiment puternic de dreptate și integritate în rândul oamenilor” - interviu Republica.ro, cu parlamentarul islandez Guðmundur Steingrímsson (Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Panama Papers

Panama Papers este o investigație internațională de amploare, care a fost realizată în comun de peste 100 de publicații și care a pornit de la o scurgere masivă de informații din arhivele secrete ale societatii de consultanță Mossack Fonseca din Panama, o societate de avocatură specializată în consultanță pentru crearea companiilor off-shore.

Citește mai mult

Che Guevara

„Tricoul cu Che Guevara e cool și n-are rost să ne apucăm acum de discuții cu privire la câți oameni a omorât eroul proletar. Nici să amintim cât de rasiste erau opiniile sale cu privire la o parte însemnată a populației Cubei. Fără o experiență directă a comunismului, acești oameni se raportează la el ca la ultima generație de iPhone. Dacă vreunul dintre amicii lor pe Facebook ridică comunismul în slăvi, it must be cool, so let's do it." (Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Gabriel Oprea

„Sunt o victimă colaterală a luptelor pentru putere”, spune azi dl. Oprea. Eu cred că, la fel ca dl. Sebastian Ghiță – celălalt copil teribil al securismului de tip nou deghizat în interes național - Gabriel Oprea este doar victima propriei lăcomii și a unui nesănătos sentiment al impunității. (Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult
Subiectele zilei în presa internațională

Nu a pornit al III-lea Război Mondial

Președintele Obama a numit Statul Islamic drept fața răului, dar este acum sub presiunea celor care spun că nu face suficient pentru a-l învinge, relatează CNN. Numai că, spune articolul cu titlul de mai sus, deși suntem în război cu ISIS, acesta nu constituie o națiune rivală, de o mărime comparabilă cu a vreunui stat pe care l-a atacat și nici nu primește sprijin consistent de dincolo de granițele sale veșnic mobile.

Citește articolul original
Subiectele zilei în presa internațională

The New York Times: Drumul individual către teroare

Hasna Aitboulahcen, presupusă a fi prima femeie purtătoare a unei veste sinucigașe pe pământ occidental a murit în urma atacului forțelor de ordine. The New York Times încearcă să găsească o legătură între femeia ce-și făcea selfie-uri în cada plină cu spumă, consuma alcool și ieșea noaptea cu prietenii în oraș și fundamentalista ce visa să ajungă în Siria.

Citește articolul original
Subiectele zilei în presa internațională

The Guardian: Adevărul Isis - Haosul, detonatorul terorii

Editorialul din The Guardian amintește ținta strategică de bază din manifestul al-Qaeda – The Management of Savagery/Chaos: identificarea, crearea și coordonarea haosului. Care este cadrul de recrutare, unde sunt focarele de haos, de ce trebuie acesta generat, citiți în articolul lui Scott Atran, antropologul american chemat de Senatul Statelor Unite să explice fenomenul Isis.

Citește articolul original

Bloomberg: 14 predicții financiare pentru 2016

Bloomberg a chemat experți financiari de top să treacă în revistă horoscopul economic al lumii în anul următor. Următoarea criză financiară va debuta în China, europenii își vor schimba tiparele de consum în urma crizei refugiaților, iar piețele în general sunt supuse riscului inflației.

Citește articolul original