Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Apel pentru Antoaneta Sabău

Antoaneta Sabău

Scriam în urmă cu puțină vreme aici despre miracolul Școlii de Limbi Claisice și Orientale „Dan Slușanschi” de la Universitatea din Sibiu. Atunci nu am făcut decât să amintesc numele fondatoarei și organizatoarei acestei școli extraordinare pentru spațiul academic românesc. Antoaneta Sabău are 39 de ani, este o clasicistă de top, cu studii în cele mai importante universități europene și nord-americane, are o activitate de publicare importantă și, spre deosebire de cei mai mulți membri ai comunității științifice, are darul extraordinar al construcției instituționale în scopul ajutorării altora. În răstimpul scurt de când e angajată la Centrul de Cercetare Ecumenică al Universității din Sibiu a obținut, după un efort concentrat și o viziune excepțională cu bătaie lungă, un grant internațional masiv de un milion de euro pentru ca instituția în care lucrează să deruleze programe aplicate de integrare a comunităților defavorizate din România.

Despre proiectul major al Școlii „Dan Slușanschi” nu am a adăuga decât că, începând de săptămâna trecută și până la jumătatea lunii august, se desfășoară, în sesiuni paralele o multitudine de cursuri de limbi vechi, dintre care noutate absolută pentru cultura română o reprezintă clasa de coptă sahidică ce va avea loc zilnic, vreme de o lună, cu studenți din toată lumea. 

În această atmosferă de efervescență și optimism, vestea că Antoaneta Sabău a suferit un masiv infarct cu stop respirator și o congestie cerebrală teribilă i-a șocat pe toți colegii și cunoscuții ei, printre care mă număr. Antoaneta e internată în prezent la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu, a fost vreme de patruzeci și opt de ore în comă indusă. După suprimarea sedativelor, a dat unele semne de revenire, dar doctorii sunt rezervați în privința evoluției viitoare. În această situație la limita disperării, am găsit cu cale să aduc la cunoștința societății românești cazul Antoanetei Sabău și să fac un apel public la cei care sunt în măsură să o ajute în orice fel. Timpul este foarte prețios pentru noi toți, dar pentru Antoaneta, fetița ei de treisprezece ani și soțul ei foarte devotat, mai scump decât niciodată. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru oricine este recomandabil să ajute cu ce poate dar ... pentru unii dintre noi ar merita ”cu asupra de măsură” ! Dar pentru unele dintre modalitățile posibile /recomandabile, (cei doritori) cum și unde se pot adresa ? Este recomandabil să se furnizeze informații mai directe și mai clare .... Asta dacă dorim cu adevărat ca cei care pot și cunosc să o facă cât mai prompt !
    • Like 0
    • @ Ion Filip
      Q
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult