Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Apel pentru Antoaneta Sabău

Antoaneta Sabău

Scriam în urmă cu puțină vreme aici despre miracolul Școlii de Limbi Claisice și Orientale „Dan Slușanschi” de la Universitatea din Sibiu. Atunci nu am făcut decât să amintesc numele fondatoarei și organizatoarei acestei școli extraordinare pentru spațiul academic românesc. Antoaneta Sabău are 39 de ani, este o clasicistă de top, cu studii în cele mai importante universități europene și nord-americane, are o activitate de publicare importantă și, spre deosebire de cei mai mulți membri ai comunității științifice, are darul extraordinar al construcției instituționale în scopul ajutorării altora. În răstimpul scurt de când e angajată la Centrul de Cercetare Ecumenică al Universității din Sibiu a obținut, după un efort concentrat și o viziune excepțională cu bătaie lungă, un grant internațional masiv de un milion de euro pentru ca instituția în care lucrează să deruleze programe aplicate de integrare a comunităților defavorizate din România.

Despre proiectul major al Școlii „Dan Slușanschi” nu am a adăuga decât că, începând de săptămâna trecută și până la jumătatea lunii august, se desfășoară, în sesiuni paralele o multitudine de cursuri de limbi vechi, dintre care noutate absolută pentru cultura română o reprezintă clasa de coptă sahidică ce va avea loc zilnic, vreme de o lună, cu studenți din toată lumea. 

În această atmosferă de efervescență și optimism, vestea că Antoaneta Sabău a suferit un masiv infarct cu stop respirator și o congestie cerebrală teribilă i-a șocat pe toți colegii și cunoscuții ei, printre care mă număr. Antoaneta e internată în prezent la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu, a fost vreme de patruzeci și opt de ore în comă indusă. După suprimarea sedativelor, a dat unele semne de revenire, dar doctorii sunt rezervați în privința evoluției viitoare. În această situație la limita disperării, am găsit cu cale să aduc la cunoștința societății românești cazul Antoanetei Sabău și să fac un apel public la cei care sunt în măsură să o ajute în orice fel. Timpul este foarte prețios pentru noi toți, dar pentru Antoaneta, fetița ei de treisprezece ani și soțul ei foarte devotat, mai scump decât niciodată. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru oricine este recomandabil să ajute cu ce poate dar ... pentru unii dintre noi ar merita ”cu asupra de măsură” ! Dar pentru unele dintre modalitățile posibile /recomandabile, (cei doritori) cum și unde se pot adresa ? Este recomandabil să se furnizeze informații mai directe și mai clare .... Asta dacă dorim cu adevărat ca cei care pot și cunosc să o facă cât mai prompt !
    • Like 0
    • @ Ion Filip
      Q
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult