Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Arta unui târg păgubos și dezastrul prezentării lui în public

Donald Trump și Vladimir Putin la Helsinki

Foto: Guliver/Getty Images

Donald Trump vorbește mult, folosește constant mesajele Twitter și a publicat, singur sau în colaborare, mai mult de zece cărți, cea mai cunoscută fiind Arta negocierii (The Art of the Deal 1987).

În campania de alegeri, magnatul devenit politician a repetat că el are, mai mult ca alții, talentul de a încheia negocierile cu tranzacții favorabile și a dat asigurări că, odată ales, va obține pentru Statele Unite avantaje și câștiguri mult mai mari decât cele care au rezultat din eforturile președinților care l-au precedat, insinuând că aceia nu au avut - nici pe departe - talentele lui în arta tranzacțiilor.

Întâlnirea la nivel înalt cu președintele Vladimir Putin, care a avut loc la Helsinki în ziua de 16 iulie 2018, a fost așteptată cu mult interes, la fel conferința de presă care a urmat după două ore de discuții secrete ale celor doi președinți și încă o oră la care au fost admiși și consilierii cei mai apropiați.

Cu puțin timp înainte de întâlnire, președintele american a scris un mesaj pe twitter în care a spus că relația dintre USA și Rusia se află la cel mai jos nivel din cauza „prostiei și nebuniei liderilor politici americani și a investigației prelungite a comisiei condusă de Robert Mueller". El a reluat afirmația ușor modificată, la întâlnirea cu presa de după summit, spunând că amândouă țările poartă vina pentru deteriorarea relației.

Imediat a venit întrebarea multora: cum se poate să fie vini egale când numai una dintre cele două țări a invadat teritorii străine, a doborât avioane de pasageri, a blocat opoziția democratică internă și a eliminat ziariștii care investigau faptele?

Cele patruzeci și cinci de minute ale conferinței de presă au fost destinate declarațiilor celor doi șefi de stat și unui număr limitat de întrebări ale ziariștilor ruși și americani.

Cea de a doua întrebare s-a referit la anchetarea amestecului agenților ruși în alegerile prezidențiale din 2016 și ziaristul care a formulat-o a vrut să știe în cine are Trump mai multă încredere: în serviciile de informații americane sau în președintele Putin, care a negat orice ingerință.

În răspunsul lui, Donald Trump a făcut mai multe greșeli: mai întâi a numit serviciile de informații americane „serviciile mele”, folosind un pronume posesiv de tip monarhic, apoi a spus că explicațiile puternice și convingătoare ale președintelui Rusiei l-au convins că nu s-a făcut nici o încercare de amestec, apoi s-a lansat într-o lungă și prost plasată explicație despre alegerile „pe care le-a câștigat pe merit”, „învingând-o ușor pe Hillary Clinton”. După care a trecut la expunerea unor evidente frustrări, în care a menționat audierea agentului FBI Peter Strzok, unele detalii de spre ancheta Mueller și a repetat de cel puțin două ori „nu a fost nici o înțelegere (collusion)”, „nici o înțelegere”.

La o conferință de presă cu camere de televiziune și microfoane care transmit în întreaga lume, frazele președintelui american și timpul pe care l-a acordat discuției despre ancheta consilierului special au apărut stranii, nepotrivite și ambigue. În plus, s-a observat că Donald Trump este afectat - poate chiar obsedat - de ancheta prelungită, deși în alte intervenții a încercat să îi diminueze importanța și că îi arată o recunoștință ieșită din comun lui Vladimir Putin, care îi oferă protecție prin dezmințirile făcute.

Ni se spusese că cei doi președinți au abordat probleme majore, mai ales în timpul celor două ore de convorbiri secrete. Se menționaseră dezarmarea, proliferarea nucleară, războiul civil din Siria, Coreea de Nord, terorismul, Ucraina, pacea lumii și măsuri de promovare a securității Israelului prin limitarea prezenței trupelor și milițiilor iraniene în Siria de sud.

Dar la conferința de presă nu s-au dat detalii despre concluziile la care s-a ajuns în aceste subiecte, despre detaliile practice ale punerii în fapte a înțelegerilor.

Întâlnirea cu ziariștii a fost o expunere exagerată a problemelor legale ale președintelui, o critică dură și lipsită de eleganță a politicienilor și agențiilor americane și o promovare a imaginii, prestigiului și calităților lui Vladimir Putin, marele câștigător de imagine.

Încă din primele ore s-a stârnit un val de critici argumentate, venite de la politicieni din ambele partide, cea mai mare parte a presei și televiziunii din Statele Unite și a agențiilor de presă internaționale. Ele au continuat pe toată durata zilei care a urmat și se pare că vor fi repetate în perioada următoare.

În esență, critcile vizează afirmațiile celor doi președinți cu negarea sustragerii și difuzării de către cyber-spionii ruși a unor documente ale comitetului național al partidului democrat, cu răspunsuri care au poziționat la același nivel cele două țări, situându-le pe o platformă de echivalență morală.

De asemenea, lipsa de detalii asupra subiectelor de importanță majoră care s-au discutat în secret și au rămas necunoscute publicului.

Cei doi președinți au repetat multe din afirmațiile făcute la conferința de presă în timpul interviurilor acordate imediat după aceasta.

Chris Wallace, un reporter veteran al lui Fox News, care l-a intervievat pe Vladimir Putin, a încercat să-i dea acestuia lista agenților ruși puși sub acuzare de Robert Mueller cu numai o zi înaintea întâlnirii la vârf. El a fost întâmpinat cu o privire înghețată de președintele rus, care i-a făcut semn să pună documentele pe o măsuță care îi despărțea.

Putin a făcut sugestia ca anchetatorii americani să vină în Rusia pentru a interoga pe cei de pe listă, dar a strecurat și ideea că - în schimb - ar dori ca anchetatorii ruși să aibă acces la o convorbire cu oponentul și criticul său Bill Browder.

Niciun cetățean american nu are dreptul să critice Statele Unite în timpul pe care îl petrece pe un teritoriu străin, fie el un cetățean obișnuit, o celebritate sau un trimis oficial, necum șeful statului.

Gafele făcute de Donald Trump la Helsinki vor avea urmări multiple, nu se vor șterge ușor și contrazic aderența lui la lozinca „să facem America măreață din nou”, care a jucat un rol mare în alegerea lui.

Iar primele informații despre negocierea cu președintele rus situează procesul departe de un târg cu valoarea unei capodopere.

În plus, prezentarea lui în public apare ca o adevărată catastrofă mediatică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asa se intampla cand lumea confunda prostia crasa si IQ de sub 70 puncte cu genialitatea. SUA trece direct prin povestea lui Hans Christian Andersen, "Hainele imparatului". In poveste o pereche de croitori ii promite imparatului niste haine care vor fi invizibile pentru toti idiotii si incompetentii. Normal ca nu ii dau haine iar imparatul apare doar in lenjerie intima in fata multimilor si nimeni nu are curajul sa spuna nimic. In final un copil striga, spre socul tuturor: "Dar nu poarta nimic!"

    Cam la nivelul asta este astazi este America azi. Cu un presedinte care face gafa dupa gafa, la un nivel incredibil pentru un POTUS si jumatate de tara il lauda si ii cauta explicatii precum prostii si incompetentii din povestea de mai sus. "Daca as impusca un om pe strada si lumea m-ar aplauda" - a spus Trump, iar eu cred ca este 100% adevarat. Pentru ca s-ar gasi unul ca sa explice de ce a facut asta.

    Geniul stabil, de data asta, l-a pupat pe Putin in fund in fata unei lumi intregi care se uita la SUA ca la tara "protectoare" in fata agresiunilor expansioniste rusesti. Cand a fost intrebat daca el isi crede agentiile de securitate, cand ii spun ca rusii au facut eforturi de destabilizare a campaniei politice din 2016, a spus, spre socul tuturor, ca l-a intrebat pe Putin daca a facut ceva in directia asta, ca el a negat si ca il crede.

    Crede un presedinte dintr-o tara in care jurnalistii de opozitie mor, adversarii politici mor, care asasineaza proprii cetateni pe pamant strain, care anexeaza teritoriul unei tari vecine in vazul tuturor, care doboara un avion comercial cu aproape 300 de pasageri, majoritatea olandezi. Toate astea fara sa pateasca nimic.

    Asta in conditia in care a numit-o pe Rusia prietena si UE inamica. Iar pe Canada (pasnicul vecin din nord) a numit-o "risc la siguranta nationala a SUA".

    Asta este Trump. Prost de bubuie. Iar ai lui, pentru ca nu vor nici in ceasul al 12-lea sa recunoasca o greseala sau sa il confrunte, prefera sa confunde in continuare prostia cu genialitatea.
    • Like 3
  • Lista cu conducători actuali care ies din tiparul unui normal profil de un președinte de țară, este lungă : Trump, Putin, Erdogan, Maduro, etc. Întâlnirea dintre Trump și Putin a fost categorisită drept întâlnirea dintre cei mai...puternici 2 oameni ai Lumii. Chiar dacă unul dintre ei este un bufon și un iresponsabil iar celălalt un ”pitic” care vrea să fie tratat precum un Gulliver tot așa vor fi considerați, „mușchiuloșii„ Lumii. Sunt câteva popoare inteligente cu conducători inteligenți și patrioți, pe care îi doare în...kur (scuzați-mă dar..) de conducătorii Lumii și le merge bine. Poate ar fi timpul ca dintr-un patriotism nu excesiv, ca fiecare țară deci și țara noastră să-și spele rufele în familie.
    • Like 0
  • Lipsa de experiență politică şi-a spus cuvântul , Putin e probabil cel mai bun politician la ora asta iar Trump a greşit ,trebuia să se pregătească mult mai bine ,să fie mult mai atent ,Putin nu e Hillary . Răspunsul la intrebarea despre amestecul ruşilor in alegeri ( ridicolă problemă) trebuia să fie scurt ,expeditiv dar probabil presiunea de acasă pe tema asta îl apasă rău şi a greşit. Trebuia să se axeze pe subiectele Ucraina, Siria ,problemele comerciale şi militare nu să cadă in capcana discuțiilor ( intrebărilor ) despre alegeri. Distinşii democrați progresişti nu vor accepta niciodată că au pierdut alegerile iar vinovații vor fi intotdeauna cercurile imperialiste ,naționaliste ,fasciste, retrograde ,elemente care se opun adevăratei democrații progresiste şi viitorului luminos al omenirii ,în cazul de față ruşii. Din păcate de data asta Trump a picat in capcană şi şi-a luat-o in freză.
    • Like 4
    • @ Adrian Adrian
      Dnul Adrian, sunteti confuz rau de tot, dar cu optiuni conservatoare clare.
      1. Hillary nu a fost mai slab pregatita. A castigat detasat dezbaterile, dar a fost sabotata permanent cu falsa problema a email-urilor (ridicol reamintita de clovnul Trump la recenta conferinta de presa)
      2. Amestecul rusilor in alegeri nu e o 'ridicola problema', ci un grav atentat la suveranitatea SUA, dovedit si de recenta ancheta Muller
      3. Trump nu a picat in capcana, el si-a sapat-o singur, cu minciunile sale sfruntate, cu calificarea de 'fake news' a orice nu-i convine sau ii demasca ignoranta si afacerile dubioase, cu solicitudinea cu care se grabeste sa-i serveasca pe rusi. Cum sa se axeze ( nu 'acseze' cum ati scris dvs) el pe Ucraina, daca intentia lui e sa-i absolve pe rusi ? Nu a spus chiar ca e normal faptul ca au anexat Crimeea din moment de e locuita de rusi?
      Eu inteleg ca traiti in SUA si informatia acolo va vine la TV, dar nu confundati prosperitatea dvs materiala cu superioritatea ideologica.
      • Like 5
    • @ Alexandru Lefter
      Crimeea e rusească de pe vremea Ecaterinei ,populația e rusească ,Hrusciov a mutat-o in Ucraina ,ăsta e adevărul istoric aşa cum Bucovina de Nord şi Herța sunt ținuturi româneşti cu populație majoritar românească .Ucraina ar trebui readusă la dimensiunule ei fireşti ,partea estică a Poloniei face parte şi acum din Ucraina .Pactul Ribbentrop-Molotov e singurul tratat semnat de Hitler care a rămas in vigoare. Istoria e mai complicată dacă o analizăm la rece. La toate astea se mai adaugă o uriaşă problemă ( din perspectivă rusească)
      apărută odată cu dorința Ucrainei de a intra in NATO ,portul Sevastopol ,cine îşi inchipuie că portul poate deveni bază NATO e ridicol. Trump a câştigat pentru că a avut un contracandidat .văzut ca exponentul corupției şi intereselor marilor corporații la care se adaugă politica găunoasă a globalizării. Am plecat din România dar nu in SUA dar intr-adevăr urmăresc materialele politice şi intr-adevăr sunt conservator . Nu sunt atras de extremele politice fie că sunt de stânga ( progresiste ) sau de dreapta ( naționaliste) iar abordarea asta din punctul de vedere al extremelor nu va aduce nimic bun .,seamănă cu perioada anilor '20-'30 din secolul trecut.
      Nu pot lua in serios afirmația referitoare la confuzia mea din partea unuia care îşi susține comentariul cu şabloane ,,fake news" ,amestecul rusesc ,,clovn şi alte epitete marca CNN ( era să scriu Antena 3 , dar deşi mai fac greşeli acum am observat la timp).
      • Like 4
    • @ Adrian Adrian
      Filbert check icon
      Crimeea e tatara de pe vremea Hoardei de Aur. Jumatate din Europa era a dacilor pe vremea lui Burebista. Si ce sa facem acum? Rusia a semnat in 1994 un tratat prin care garanta granitele Ucrainei in schimbul armelor nucleare, asta e problema.
      • Like 4
    • @ Filbert
      Eeeee , dacă ,,jumătate din Europa era a dacilor " atunci e clar ,nu mai am argumente. Clar eu sunt cel confuz. Dar e bine că sunteți progresist şi luptați contra ,,Tiranului".
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      De acord in general. Atata doar ca progresistii nu sunt extrema politica a stangii, ci comunistii. Progresistii sunt acel centru din care pretindeti ca faceti parte, desi sunteti conservator.
      • Like 3
    • @ Alexandru Lefter
      Pentru un conservator toata stanga este progresita, ba chiar si o parte semnificativa din ceea ce este in mod curent este clasificat ca fiind de dreapta sau extrema dreapta. Astfel ca indiferent daca iti spui comunist, liberal, social democrat sau national socialist, pentru un conservator esti tot un progresist, pentru ca militeazi pentru o schimbare revolutionara a lumii prin interventie politica directa, fara a avea rabdare ca acea evolutie sa vina si sa fie acceptata de la sine, sub presiunea unei necesitati evidente.
      • Like 2
    • @ Ventidius
      Gresit. Doar comunistii militeaza pentru schimbari revolutionare, prin forta, ale lumii. Ceilalti sunt adeptii reformelor si ale schimbarilor prin mecanisme democratice.
      • Like 2
    • @ Ventidius
      Corect
      • Like 0
    • @ Alexandru Lefter
      Parol? Inseamna ca pasoptistii nostrii chiar au fost comunisti. Si eu care imi inchipuiam ca manualele alea de istorie dinainte de '89 erau propaganda pura! Credeam ca liberalii chiar au animat miscarile revolutionare cu mult inaintea comunistilor si ca primele revolutii europene si nu numai au precedat cu mult revolutia din octombrie, ba chiar si comuna pariziana. Oricum cind vorbeam de schimbari revolutionare ma refeream inclusiv la reforme impuse de sus in jos si in general la orice interventie a statului importiva cursul obisnuit al lucrurilor. Poti sa produci rasturnari sociale-economice revolutinare chiar si fara a da neaparat lovituri de stat.
      • Like 0
  • Într-adevăr, acum este aproape imposibil de de împăcat "let's make America great again" cu criticarea statului american în public, față de străini. Donald Trump n-ar fi făcut niciodată asta cu familia lui, dar a făcut-o cu statul pe care-l conduce, Nu mi se pare nici înțelept și nici etic.
    În plus, discuțiile secrete ne amintesc nouă și celorlalți din Europa de Est de Ribbentrop—Molotov, de Stalin—Roosevelt—Churchill.

    Two thumbs down for Donald Trump!
    • Like 4
    • @ Tom Dick N'Harry
      GabiC check icon
      Ceva se ascunde in spatele gesturilor lui Trump, Ceva ce n-au deslusit nici Serviciile "lui"; Pe Breitbart se speculeaza ca vrea niste capete- de la Servicii- capete care au "pactizat" cu Clintonii ( ceea ce- fie vorba intre noi- nu-i corect deopotriva) si ca l-au sapat in continuu;
      La Coast-to-Coast, intr-o emisiune- se zice ca Trump plateste fiecaruia politele pe care le-a semnat;
      Astept cu interes urmarile!
      PS: deoarece mi se pare foarte degajat si "business man" - imi place Trump; Dems-ii au fost la butoane prea multi ani si n-au facut decat sa erodeze economia americana in favoare bununarelor lor; Probabil la asta se refera si Trump; ii asteapta- unul cate unul- la cotitura;
      Cu Putin e alta treaba; El, asa pitic cum e, e o amenintare globala!
      • Like 1
  • Dnul Martin este un chirurg de exceptie. O ducea foarte bine pe vremea lui Ceausescu si o duce si mai bine acum. Banii si cariera medicala nu ii mai sunt insa suficiente. Dansul vrea sa faca din emigrarea sa in SUA si o optiune ideologica. Vrea sa fie amintit si ca eseist, ziarist, om de cultura. S-a gudurat pe langa somitati precum dnul Liiceaun si dnul Plesu, i-a invitat la dansul la ospete, i-a operat pe gratis ! doar, doar l-or baga in seama. Ceea ce s-a si intamplat, spre rusinea dlui Liiceanu, pe care altfel il apreciez deosebit: 'intelectualul' Martin a publicat la editura Humanitas, a fost invitat la dezbateri 'filozofice' etc Spiritul sau mediocru si fascistoid iese insa la iveala. Cu rusinoasa sa sustinere a gretosului, imoralului, misoginului, rasistului clovn politic Donald Trump, dl Martin si-a aratat din plin obtuzitatea sa fanatica. Degeaba incearca acum sa mai dreaga busuiocul, cand a devenit evident si pentru un copil in slujba cui e actualul presedinte al Statelor Unite. Toata 'diplomatia' exersata de la preluarea mandatului (curtarea dictatorilor din Arabia Saudita si Coreea de Nord in paralel cu distantarea belicoasa de aliatii democrati precum Canada si cei europeni) par sa fi fost doar o pregatire pentru adevarata misie a candidatului teleghidat de la Moscova: dezghetarea relatiilor cu Rusia si readucerea ei pe scena internationala (un nou G8, un rol recunoscut in Siria) , eliminarea sanctiunilor, liber la exploatarea resurselor lor de petrol,etc
    • Like 5
    • @ Alexandru Lefter
      ,,Burghez ,fascistoid," ăsta da limbaj tipic progresist ,ați fi făcut carieră in anii '50.
      • Like 4
    • @ Alexandru Lefter
      De unde ați scos că autorul are un „spirit mediocru și fascistoid” ?!
      Că este opusul dvs., un neomarxist politically correct, da, cu aș putea fi de acord...
      • Like 0
    • @ Alexandru Lefter
      Dle Lefter nu ați vrea ca România să declare război Rusiei ? Aşa poate vom afla de partea cui e " mincinosul. " Trump
      • Like 1
    • @ Titus Paul Ionescu
      Dle Ionescu, trei sferturi din afirmatiile clovnului afacerist venal Donald Trump sunt minciuni sfruntate. Trist este ca electoratul sau hard core le inghite nemestecate, chiar daca stiu ca sunt minciuni. La Helsinki a spus ca nu au fost ingerinte ale Rusiei in alegeri, iar a doua zi ca au fost, dupa ce s-a speriat de reactia publicului. Este un personaj penibil, infantil, suparacios si mincinos, o rusine in istoria Statelor Unite, care din pacate va lasa o urma greu de sters si dupa incheierea mandatului.
      • Like 4
    • @ Alexandru Lefter
      Filbert check icon
      Nu pot sti daca afirmatiile din prima parte a comentariului sint reale insa in ceea ce priveste amorul doctorului pentru catastrofa trump iti dau deplina dreptate. Ce ma surprinde pe mine e faptul ca majoritatea romanilor americani, mai putin unii din Silicon Valley/universitati, sprijina republicanii si in special pe clownul sinistru trump. Unii zic ca e vorba de anticomunismul radical al republicanilor traditionali, eu cred mai degraba ca e vorba de rasismul multor romani, vezi si comentariile despre francezii care au cistigat Cupa Mondiala, si fascinatia pentru arme.
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Nu, e doar unul din "democratii" universitatilor americane care, e drept, desi nu o spun, au imprumutat sloganul anilor 50 "cine nu e cu noi e impotriva noastra.
      • Like 0
    • @ Filbert
      Nu trebuie sa va surprinda ca majoritatea romanilor, canadieni si americani, sprijina conservatorii in Canada si republicanii in SUA. Vin dintr-o societate traditionala, provinciala, in care n-au avut contact cu alte rase, alte culturi, cu oameni de alta orientare sexuala. Sunt rasisti si homofobi. Pe ei Nord America trebuie sa-i primeasca, pentru ca sunt albi si crestini, dar sa inchida usa in urma lor. Si in marea lor majoritate ingineri si programatori, iubitori de masini si case mari si gratare in back-yard. Pentru ei artistii sunt niste pierde-vara, biciclistii niste sonati, incalzirea globala 'is a hoax', homosexualii niste bolnavi mintali care ar trebui re-educati, iar negrii si latinos niste puturosi care traiesc pe ajutoarele sociale din taxele lor. Faptul ca ei au venit cu o diploma tehnica luata pe gratis in tara 'de cacat' numita Romania, diploma care le asigura un job caldut, ii face sa creada ca toti emigrantii au aceeasi sansa.
      Astea-s dupa mine cauzele de fond. La suprafata o sa-ti spuna ca ei au plecat din cauza comunismului (trecut, dar si actual, pentru ca orice ar face sarmana Romanie, tot comunista ramane, nu ?) si prin urmare tot ce e de stanga le repugna.
      • Like 2
    • @ Alexandru Lefter
      Domnule Lefter vă face rău la ficat dezghețarea relațiilor cu Rusia ? Doriți neapărat un război ( rece sau cald ) ? La ce vă folosește ?
      • Like 0
    • @ Titus Paul Ionescu
      Nu m-ati inteles. Nu ma deranjeaza dezghetarea relatiilor cu Rusia. Suntem deja intr-un nou razboi rece, cauzat de imperialismul american prin extinderea bazelor lor militare si incercuirea Rusiei dupa '90. Regimul Putin e efectul acestei agresiuni lente, nu cauza. Rusii il vad ca o mana forte, un patriot si un om inteligent care poate contracara aceasta stransoare. Si o face cu brio, pana acum: amestecul hotarator in alegerile americane, dezbinarea NATO, UE, atragerea Turciei inspre un regim autoritar, anti-american, interventia in Sira etc
      Dezghetarea relatiilor cu Rusia nu poate fi facuta insa prin acordul intre doi leaderi nationalisti, cu tendinte autoritare, si alunecarea SUA catre modelul Putin, ci atragerea Rusiei intr-o zona democratica si de liber schimb. Ar disparea insa 'dusmanul' si cheltuielile militare n-ar mai fi justificate. Complexul militar-industrial american este problema majora a omenirii astazi,nu Rusia lui Putin, Iranul ayatolahilor, Coreea de Nord si alte marote propagandistice.
      • Like 0
    • @ Filbert
      https://adevarul.ro/cultura/carti/chirurgul-l-a-operat-liiceanu-povesti-america-1_50b86d217c42d5a663a72657/index.html
      • Like 0
    • @ Alexandru Lefter
      GabiC check icon
      Tu de unde-l cunosti pe Martin?
      V-ati ciocnit valizele in gara? Ati facut armata impreuna?
      Habar n-ai ca de mai bine de 12 ani are un "cuib de cultura si rezistenta" romaneasca, chiar daca e in USA; ii tine pe romanii din State informati, romani, cultivati;
      Tu ce-ai facut pentru romani?
      • Like 0
    • @ Alexandru Lefter
      GabiC check icon
      Traiesti aolo si i-ai facut biografia? Ca altfel nu inteleg de unde atata siguranta in afirmatii;
      Afirmatii sigure stii cine face, nu?
      • Like 0
    • @ GabiC
      Dl Gabi, in Romania 'cuiburi de rezistenta' le-au avut legionarii. Ceea ce imi confirma fanatismul si ura dlui Martin pentru tot ce e considerat de stanga, progresist.
      Daca cu pledoarii pentru josnicul Mr Trump ii tine 'informati' si 'cultivati' pe romanii din SUA (cum incearca si cu cititorii ziarului Republica si prin alte canale mediate de mult indatoratul fost pacient al dansului dl Liiceanu) mai bine lipsa. Pot incerca acesti romani sa mai citeasca o carte.
      Eu am revenit in Romania dupa 16 ani in Nord America, si incerc sa fac ceva aici, in tara, nu dintr-un buncar caldut din Tennessee.
      • Like 0
  • dan check icon
    Dupa 4 articole mai mult decat elogioase domnul Martin recunoaste catastrofa numita Trump.
    • Like 7
    • @ dan
      Filbert check icon
      Au fost mult mai mult de 4 si mi-e teama ca vor mai fi...
      • Like 1
    • @ Filbert
      Tot ce se poate. Schimbarea de parere coincide cam mult cu aparitia unor comentarii negative la adresa lui Trump pe Fox News (Sursa: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-putin-summit-fox-news-helsinki-neil-cavuto-a8450746.html).
      Probabil ca imediat ce televiziunea in cauza va reveni la "starea" anterioara (surprinsa prea bine in clipul acesta: https://www.youtube.com/watch?v=il-22Q8mECc), autorul va reveni si el la articole elogioase, dar pretins obiective, la adresa lui Trump.
      • Like 1
  • Cri check icon
    Categoric dl. Trump este un presedinte atipic.
    Toate comentariile critice aparute in urma intalnirii de la Helsinki au insa un singur numitor comun: nimeni nu stie cu adevarat ceea ce au discutat intre ei, fara martori, Trump si cu Putin.
    Mai trebuie remarcat si faptul ca Donald Trump nu face decat sa spuna cu glas tare ceea ce multi politicieni, jurnalisti sau personalitati ale societatii civile stiu foarte bine, dar lasitatea, oportunismul sau cretinismul numit ""corectitudine politica"" ii impiedica sa fie sinceri:
    1. Sunt destule cazuri in care serviciile secrete americane au esuat in a informa corect sau in a interpreta corect informatii importante pentru securitatea nationala a SUA; cazurile sunt atat de numeroase si notorii incat nu mai trebuie pomenite;
    2. Administratia Obama a cedat in fatza rusilor pe toata linia, de la relatiile politico-economice cu rusii si pana la razboiul din Siria.
    3. Tot despre fosta administratie Obama se poate spune ca nu a reprezentat aproapa niciodata interesele reale ale SUA, ci ale unui estabilishment politic mai mult sau mai putin obscur, care a ""facut jocurile"" in cele doua mandate ale fostului presedinte Obama.
    4. Criticand politica externa a Germaniei, Trump nu a facut decat sa arate un aspect evident pentru orice om care poseda ceva creier, si anume ca relatiile privilegiate, oficiale si neoficiale dintre germani si rusi au subrezit atat coeziunea NATO, cat si pe cea a UE, Germania facand astfel jocul lui Putin; iar pentru naivi, le re-amintesc faptul ca inainte de dizolvarea blocului est european comunist, d-na Merkel era tovarasa Merkel, membra in conducerea centrala a partidului comunist est-german si responsabila cu propaganda comunista; in aceeasi perioada, adica inainte de 1989, tot in fosta Germanie de Est comunista, Putin a activat ca ofiter KGB. Cei doi, Merkel si Putin, se stiau bine inca de atunci.
    5. E ceva rau in faptul ca Trump le-a cerut celorlalte state membre NATO ca acestea sa-si asume mai corect povara cheltuielilor militare ? Scrie undeva ca e musai ca Statele Unite sa sustina integral tot greul finantarii NATO ? Eu nu cred...
    6. Vajnicii hastagisti englezi care astazi mitingesc si zbiara patriotic contra SUA, ar trebui sa stie ca daca americanii nu s-ar fi implicat masiv si decisiv in Cel de-al Doilea Razboi Mondial, limba oficiala ar fi fost, in toata Europa. fie germana, fie rusa,
    7. In era postbelica, evolutia radicala si decisiva a Japoniei si Germaniei spre progres economic, prosperitate si democratie autentica nu ar fi fost posibila fara aportul decisiv al SUA.
    • Like 4
    • @ Cri
      Într-adevăr, e bine de reamintit ce ați reamintit.
      • Like 0
    • @ Cri
      In sfarsit un comentariu pertinent si bine facut. Felicitari.
      In ciuda unor expresii cam neinspirate cum ar fi "serviciile mele", Trump ramane un tough guy, bun negociator si care nu curata ouale de coaja la nimeni. Si care este din afara "establishment-ului" ceea ce de fapt doare cel mai mult.
      Fara a sti nimeni de fapt ce au discutat timp de 2 ore cei doi, toti se dau experti si incearca sa intoarca pe toate partile si sa citeasca printre randuri o conferinta de presa. Se deduce in mod cretin din aceasta conferinta de presa ca Putin a iesit triumfator, ca Trump a fost infrant ca mai stiu eu ce bazaconii. Lumea are memorie scurta, uita cum Putin l-a dominat categoric pe Obama la vremea respectiva sau cum l-a trimis acasa fara nici un acomplishment pe Bush junior.
      • Like 1
    • @ Cri
      1. Faptul ca serviciile americane au mai facut si greseli nu justifica atitudinea clovnului Trump, care intai le-a constestat profesionalismul si a doua zi a recunoscut ca au dreptate.
      3. De acord ca Obama a continuat sa faca jocul estabilishment-ului politic. Si al complexului industrial-militar. Dar asta o fac si Trump si republicanii, care au marit din nou, enorm, cheltuielile militare.
      4. Faptul ca Germania importa gaz de la rusi ieftin, prin gazoduct nu e mai putin moral decat sa importe gaz american lichefiat.
      5. NATO e de fapt o piata de desfacere a produselor militare americane pentru combaterea unor dusmani inventati (Rusia de catre democrati, Islamul de catre Trump). De ce ar fi obligati aliatii sa contribuie cu 2% la crearea de joburi in SUA si profiturile companiilor de armament americane ? Faptul ca Germania a preluat un milion de refugiati cauzati de razboaiele americane si de incalzirea globala tot de acestia cauzata in principal, cum se cuantifica in contributii financiare ?
      6 Faptul ca SUA i-a salvat de Hitler si Stalin pe vest-europeni nu s-a mai facut relativ dezinteresat ca dupa primul razboi mondial. SUA a dictat prin GATT, dolar, NATO s.a ordinea mondiala post-belica in propriul interes. Avea nevoie de piete de desfacere pentru produsele lor, cumparate in moneda scoasa din tiparnita lor!
      7 Japonia si Germania ar fi prosperat oricum, indeosebi daca NU exista SUA.
      • Like 2
    • @ Cri
      GabiC check icon
      Excelent comentariu, foarte corecte si succinte observatii;! Felicitari!
      • Like 0
  • Zeth check icon
    Nu-mi vine sa cred, domnule Martin! Trump s-a facut de rasul curcilor in fata intregii lumi si dvs. recunoasteti acesti fapt?

    Cum ramane cu aprecierile dvs. precum "... la capitolul de stil politic și performanță nu trebuie să trecem cu vederea alte elemente care îl definesc pe noul și originalul președinte american, cu rezultate care sunt în favoarea lui."

    Aveti si alte "bombe" in istoricul articolelor:

    Martin S. Martin 2018-01-22 07:02:00 - "Într-un discurs public, președintele american a spus că inamicii Statelor Unite sunt Statul Islamic și Corea de Nord, în timp ce a caracterizat China și Rusia drept competitori."
    Trump, in urma cu 3 zile: “Well, I think we have a lot of foes. I think the European Union is a foe, what they do to us in trade. Now, you wouldn’t think of the European Union, but they’re a foe,”
    Carevasazica, Rusia nu mai este "foe", a fost inlocuita de UE.

    2018-06-30 07:56:00 Martin S. Martin "Mike Pompeo a precizat: să spui că există un singur subiect care este responsabil pentru lipsa unei relații cordiale între cele două țări este o eroare. Sunt împreună situația războiului din Siria, problema ucrainiană, acțiunile rușilor..."
    Trump acum 3 zile:
    - de Ukraina, nimic. Liniste si pace.
    - de actiunile rusilor: “I have President Putin, he just said it’s not Russia,I will say this: I don’t see any reason why it would be.”

    Ce-i drept, acum 10 ore a intors-o iar ca la Ploiesti.

    Concluzia? Grea viata au fanii acestui "original" presedinte.
    • Like 10
    • @ Zeth
      Ai dreptate. Ce norocosi sunt cei care aprecieza doar nulitatile lipsite de personalitate, care nu fac un pas fara a consulta sondajele de opinie. Nu risca sa se insele niciodata.
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult