Inițiatoarea legii antifumat, deputata Aurelia Cristea, vorbește într-un interviu acordat Republica.ro despre două Românii, una a corporatiștilor care fumează pe balcon sau afară, în fața clădirii de birouri, și cea a instituțiilor de stat în care se fumează în birouri sau pe holuri.
Cine îi va amenda pe cei care vor fuma, după 16 martie, în clădirile instituțiilor publice? Care sunt noutățile aduse de legea antifumat? Ce amenzi riscă cei care o vor încălca? Ce crede inițiatoarea legii despre liberalizarea prețurilor la țigări? Cum este legislația antifumat în alte state din UE? Sunt câteva întrebări la care a răspuns într-un interviu pentru Republica.ro deputata Aurelia Cristea.
CITEȘTE ȘI
Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum
Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!
De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România
- Care sunt principalele prevederi ale legii ?
- Nu este o lege antifumat, este o lege care să protejeze nefumătorii, în special copiii, de fumatul pasiv care este la fel de dăunător ca fumatul activ. Este o amendare a legii 349/2002, lege care nu a fost funcțională și s-a dovedit asta. Din 16 martie va fi interzis fumatul in toate spațiile publice inchise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Până la momentul modificării legii exista posibilitatea amenajării de spații pentru fumători și nefumători la localurile care aveau peste 100 de metri pătrați. Ceea ce aduce nou legea este că interzice complet fumatul în spațiile închise, practic nu mai există acea posibilitate de amenajare a spațiilor pentru fumători în incinta spaților închise, așa cum e definit spațiul închis în lege. Practic fumatul e interzis în tot ce înseamnă instituții publice, învățământ, educație, instituții pentru îngrijirea copilului, centre pentru copii, restaurante, baruri, cafenele, cluburi. Legea adaugă mijloace de transport în comun, inclusiv taxiurile. Sunt definite însă două spații publice închise unde fumatul este permis: în aeroportul internațional, unde în zonele de tranzit există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, și în celulele de maximă siguranță din penitenciare, unde se află câte un singur deținut.
- Respectarea legii va depinde de aplicarea sancțiunilor prevăzute în lege?
- Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei. În cazul persoaneleor juridice sunt prevăzute amenzi contravenționale între 5.000 lei și 10.000 lei, precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității. Vreau să subliniez că ideea nu este să pedepsim, să dăm amenzi, ci să ajungem la un nivel de acceptare cât mai mare, astfel încât să fie extrem de rare situațiile în care nu se respectă prevederile legii. Eu zic că în primele 3 luni trebuie făcute controale, dar cu mențiunea că, cel puțin eu așa mi-aș dori și acesta este mesajul pe care aș dori să-l transmit și celor de la Ministerul de Interne ca măsurile să fie aplicate etapizat, să fie de avertizare. Nu gata, am dat amendă. Eu zic că aplicarea graduală a sancțiunilor trebuie să fie o practică în ceea ce privește controlul care se face. Spiritul acestei legi a fost să protejăm nefumătorii, în special copiii, în spațiile publice. Indiferent unde sunt aceștia. Dacă sunt în instituții publice, că sunt la operatori economici, la locul de muncă.
- Este pregătită România pentru această lege?
- Nefumătorii sunt majoritari în România. Un sondaj IRES recent arată că 22-25% dintre români sunt fumători, iar 75% sunt nefumători. Dintre cei 25% care sunt fumători, mulți sunt de acord cu această inițiativă. Sondajul IRES arată că 92% din români au auzit de această lege. România este pregătită de această lege, chiar dacă mai sunt voci care se consideră discriminate și o consideră abuzivă. Dreptul la sănătate nu este abuziv pentru nimeni.
- Corporatiștii vor mai putea fuma pe balcoanele clădirilor de birouri?
- Nu putem prevedea toate cazurile în lege. Este un exemplu foarte clar că noi aveam două Românii. Aceea a corporatiștilor care fumau pe balcon, sau afară în fața clădirii de birouri, și cea a instituțiilor de stat în care se fumează în birouri sau pe holuri.
- Cine se va duce în instituția publică să îi amendeze pe cei ce își aprind o țigară?
- Poliția. În zona de instituții publice Poliția are o prezență stabilită, teritorial vorbesc. Poliția este cea care va aplica sancțiunile. Mie mi-au scris foarte mulți cetățeni și mi-au spus cum se întâmplă lucrurile. Pur si simplu oamenii nu știau ce să facă în momentul în care erau obligați, la locul de muncă, să inhaleze fumul de țigară și nu se lua nici o măsură. Sper că această lege îi va ajuta mai mult și sper că ei vor reacționa, pentru că este vorba de sănătatea fiecăruia. Libertatea de a alege ce faci cu sănătatea ta o ai, dar până acolo când îi afectezi sănătatea celuilalt. Din acest motiv fumatul are o componentă aparte. Am primit mesaje că există alimente cu E-uri, de exemplu. Este reală și această problemă, este un alt subiect de care este nevoie să ne ocupăm, dar fiecare alege ce cumpără de pe raft. În schimb un nefumător, un copil nu poate alege să nu inspire dacă lângă el se fumează.
- Ați făcut la un moment dat o declarație legată de prețurile țigărilor, care ar fi prea accesibile pentru tineri și ar trebui liberalizate. Considerați că țigările ar trebui să facă parte dintre produsele cu prețuri prohibitive?
- Consider că merită o discuție serioasă despre faptul că prețurile la țigări sunt stabilite la o limită superioară. Ceea ce e o măsură ce contravine legilor economiei de piață. Aceste prețuri ar trebui liberalizate. Asta se întâmplă în Germania, Marea Britanie. În țările din jur pachetul de țigări costă ceva bani, nu este accesibil unui tânăr, unui copil în special. Există o grijă și pentru acest lucru tocmai pentru a descuraja fumatul la vârste fragede. Am spus că merită să avem o discuție și pe această temă cu Ministerul Finanțelor. Dacă ne uităm și facem o paralelă cu o piață competitivă, mă uit la lapte, care poate este mai necesar. La lapte nu este un preț maximal, prețul poate să ajungă oricât. La țigări de ce ar fi preț maximal?
- Luați în calcul o inițiativă legislativă pentru liberalizarea prețului la țigări?
- Mai întâi este nevoie de discuții, inclusiv cu producătorii de țigări.
- Cat ar putea să coste un pachet de țigări?
- Nu pot estima. E o discuție pe care trebuie să o purtăm. Este nevoie de o dezbatere serioasă pe această temă. Să vedem care sunt mecanismele și tot ce presupune liberalizarea prețului la țigări. Probabil că va trebui să avem discuții și cu producătorii de țigări.
- Ați fost contactată de reprezentanți din industria tutunului în legătură cu legea privind interzicerea fumatului în spații publice?
- Vă mărturisesc că au fost destul de evazive câteva mesaje care au ajuns la mine cum că ar fi bine să renunț, că nu e bine, că poate politic nu e bine… Dar nu pot spune că a fost asupra mea un lobby sau o presiune directă. Am simțit-o pe parcursul dezbaterilor, a diverselor amânări, a dezbaterilor din presă. Indirect a fost și este exercitată în continuare.
- Cum este legislația antifumat în alte state?
- În Marea Britanie a fost interzis anul trecut fumatul în mașină dacă este prezent un minor. În Belgia se discută zilele acestea despre interzicerea fumatului în locuințe dacă sunt copii. Sunt legi mult mai restrictive în zona aceasta, în special pentru protejarea copiilor și a tinerei generații. Suntem în linie cu alte 17 țări care au aceeași legislație, iar unele chiar înăspresc legislația. Suedia și-a propus să aibă în 2030 prima generație de copii nefumători. În SUA sunt străzi unde nu se fumează. Ca să nu mai vorbim de state care au adoptat deja pachetul generic de țigări. Asta înseamnă că nu mai există nici o modalitate a producătorilor de țigări de a-și brandui vizibil marca de țigări. Este un pachet alb de țigări, ca să interzică reclama și atracția către pachetele colorate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Eu o cunosc personal din pacate!
Aceasta femeie "care a ajuns deputat" era o nimeni in drum data afara de sot pentru ca practica cea mai veche meserie din lume.Are doua fete Ioana si Dana care locuiau in cartierul Plopilor.Ea a venit cu cele doua fete din sat,fara scoala si s-a apucat de asigurari.Acele fete au crescut fara mama,aceea femeie nu a avut nici o secunda instinctul maternitatii .Dana a fost un copil cuminte dar Ioana era exact ca si stimata "doamna deputat" toata lumea stia ce facea!Dezmat in lant!!Unde a ajuns,a ajuns pentru ca si-a practicat meseria in continuarea nu a renuntat.Este extrem de bogata pentru ca a furat de la firma de asigurari la care era directoare,aceea firma a intrat in insolventa!Dar ea s-a aranjat bine binisor!Aceasta femeie care este o "mare doamna vagaboanta " !!!!!
A dat legea antifumat cand ea fuma si bea impreuna cu "prietenii ei" mare rusine!!!
Panaramele ajung sa dea legi foarte frumos!
Ma bucur ca oameni care au muncit,care au facut facultati,masterate,nu au facut nici un compromis sunt nimeni in drum si stimata "doamna Aurelia Cristea" a ajuns in top!
Rusine ar trebuii prima data sa verificati inainte sa postati ce spune aceasta mare doamna deputat!
Ea nu se face de ras, dar voi da!Prima data ar fi trebuit sa faceti investigatii jurnalistice!!!!!!!!
Ceea ce mi se pare complet ilogic este argumentul cu protejatul copiilor de fumul de tigara dintr-un bar la 2 dimineata.
(2) Exista o logica. A permite spatii special amenajate va da dreptul patronilor sa realizeze spatii care acopera aproape intreaga suprafata a localului, si ar se va ajunge la niste spatii minuscule pentru nefumatori. Cat despre ventilatii, stim foarte bine cat de eficiente sunt, ca mirosul si o parte din fum raman. Daca le dai de ales patronilor intre a achizitiona aparate de ventilat mai performante si a amplasa scrumiere la intrarea in local, cu siguranta vor alege a doua varianta.
(3) Nu se pot crea localuri strict pentru fumatori, pentru ca astfel toti le vor face pentru fumatori (Nu inteleg cum nu te-ai gandit la varianta asta).
(4) Ti se pare urat sa fumezi pe strada, dar ti se pare frumos sa te afumi intr-un spatiu inchis impreuna cu fumatori si nefumatori la un loc. Ciudata logica ta. SI sincer, chistocul aruncat pe strada nu ma deranjeaza la fel de mult precum fumul pe care il provoci cu a ta tigara.
(2) Se fac suprafete mai mari decat cele pentru nefumatori pentru ca asa s-a intamplat si pana acum. Indiferent de ce spune doamna deputat. Dovada stau localurile in momentul de fata.
(3) Pentru ca, si in momtentul de fata toate sunt pentru fumatori, si detin un mic spatiu destinat pentru nefumatori.
(4) Intr-adevar, nu vei mai fuma niciodata in acelasi spatiu (inchis) cu mine
(2) (3) Nu este vina ta. Dar cred ca vezi lucrurile in alb si negru. Fie lasam sa se fumeze, fie locuim in case cu pereti capitonati. Legea vine pentru a multumi pe toti. Inclusiv pe tine: nu ai voie in spatii publice inchise, dar nici nu esti obligat sa fumezi doar la tine in casa. Ai voie in fata localului.
(4) Diferenta este ca sosul pentru tortilla nu este toxic. Sper sa nu o iei ca pe o insulta, dar stai prost cu logica. Nu uita ca libertatea ta se termina unde incepe libertatea mea
(2) (3) Daca vrei un astfel de local, construieste-l pentru tine si doar pentru tine. Daca vrei sa aduci si alti fumatori, treaba ta. Atata timp cat nu comercializezi nimic. Daca vrei sa mergi in localui altuia si vrei sa cumperi ceva de la el, ghici ce: exista si nefumatori care vor vrea sa mearga acolo. Asta inseamna ca ei trebuie sa respire fumul tau? Sau trebuie sa se duca undeva unde nu se fumeaza? Nu exista astfel de localuri, pentru ca, patronii, din dorinta de a nu pierde clientela in defavoarea competitiei, te vor lasa sa fumezi. Cu aceasta lege incetam in a ne mai invarti "in jurul cozii".
(4) Un norisor de fum nu provoaca, cancer pulmonar. Dar cine se rezuma la un fum? Iar daca localul este plin, va fi doar un norisor de fum? Pretinzi ca stii foarte bine ce ma deranjeaza, dar nu e doar mirosul, ci si fumul
(2) (3) Vad ca nu pricepi. Daca tu faci local in care se fumeaza (pentru ca asa este voie), atunci toti cei ce detin localuri vor face la fel, accesibil pentru fumatori. Si atunci eu nu voi mai avea unde sa merg. Acum ai inteles? E pe principiul: trebuie sa facem toti intr-un fel, altfel nu va face nici unul!
(4) Ok. Un fum inhalat in balcon nu provoaca, cancer. Dar, unul azi, inca unul maine. Iar daca in balcon fumeaza mai multi, va fi mai mult de un fum in fiecare zi. Poate in balconul tau esti doar tu. Dar daca tu ai voie, de ce in alte balcoane nu vor avea voie mai multi? E vorba de acelasi lucru pe care l-am explicat mai inainte.
(2) Toti vor face la fel de dragul banilor. Chiar nu stii cum functioneaza competitia? Tocmai aceasta competitie a determinat ca toti patronii de localuri sa puna scrumiere pe mese.
Imi pare rau sa-ti spun ca esti limitat tare de tot. Si aparent putin paranoic. Alt raspuns nu iti pot da din moment ce esti in mod intentionat obtuz
PS Poti sa ne prezinti si niste cifre referitoare la accizele pe tutun si niste cifre cu banii cheltuiti din cauza bolilor provocate de tutun? Multumesc.
1. Ai inteles gresit, spuneam ca legea asta mirobolanta imi va produce un castig de 3000 de lei, prin simplu fapt ca nu voi mai intra in localuri.. nicidecum ca eu castg acum 3000 de lei..
2. nici eu, nici fumatorii in general nu avem o problema cu limitarea spatiilor in care se fumeaza.. problema este ca legea aceasta le elimina pe toate..
3. in vest consumatorul e diferit.. aici oamenii astea mai putin preocupati de contre pe net ajung sa iasa pe terasa si in restaurante si in baruri, nu guralivii de pe net... iti place sau nu, trebuie sa recunosti ca fumatorii sunt sociabili.. ca doar d-asta in toate cluburile patronii ii protejeaza.. apropo, tu cam cat lasi pe luna in localuri?
3. vorbesti despre copii ca despre bibelouri... cum protejeaza legea asta copii? copii sunt in restaurante si in baruri si in cluburi?? copii nu au parinti?? ei nu traiesc in casele parintilor care uneori sunt fumatori?? sau ce crezi ca fumatorii isi vor duce copii la leagane de copii?? chiar nu inteleg..
(la scoala nu se fumeaza - cel putin nu oficial, acasa oricum depinde de parinti, iar in baruri, cluburi si restaurante copii nu ar trebui sa se gaseasca, asta daca au parinti intregi la minte, desigur.. nici pe terasele firmelor nu ar trebui sa fie copii)
4. nimeni in familia mea nu a fumat, niciodata.. eu fumez de la 18 ani.. deci nu e nicio o regula ca daca cresti intre nefumatori, nu o sa alegi sa fumezi la maturitate..
5. probabil ca in vest nr fumatorilor se reduce.. si in Ro se reduce.. dar cu toate astea, iti repet in majoritatea statelor din vest exista azi localuri pentru fumatori (raportul e cam unul din trei, patru, in functie de stat), nu inteleg de ce in ro aceasta lege aberanta trebuie sa fie atat de restrictiva.. probabil ca sa nu poate fi respectata, desigur.. ca doar asta e oricum tipicul legislatiei romanesti..