Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Țigări la prețuri prohibitive în România? Interviu cu Aurelia Cristea, „mama” legii antifumat

Inițiatoarea legii antifumat, deputata Aurelia Cristea, vorbește într-un interviu acordat Republica.ro despre două Românii, una a corporatiștilor care fumează pe balcon sau afară, în fața clădirii de birouri, și cea a instituțiilor de stat în care se fumează în birouri sau pe holuri.

Cine îi va amenda pe cei care vor fuma, după 16 martie, în clădirile instituțiilor publice? Care sunt noutățile aduse de legea antifumat? Ce amenzi riscă cei care o vor încălca? Ce crede inițiatoarea legii despre liberalizarea prețurilor la țigări? Cum este legislația antifumat în alte state din UE? Sunt câteva întrebări la care a răspuns într-un interviu pentru Republica.ro deputata Aurelia Cristea.

CITEȘTE ȘI

„Alo, am văzut un fumător!” Autoritățile pregătesc un hotline unde vor fi reclamați cei care încalcă legea antifumat

 „Pot să mai fumez la terasă? Sau pe balconul de la serviciu?” Lista locurilor unde (nu) se mai poate fuma din 16 martie

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum

Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!

De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România

- Care sunt principalele prevederi ale legii ?

- Nu este o lege antifumat, este o lege care să protejeze nefumătorii, în special copiii, de fumatul pasiv care este la fel de dăunător ca fumatul activ. Este o amendare a legii 349/2002, lege care nu a fost funcțională și s-a dovedit asta. Din 16 martie va fi interzis fumatul in toate spațiile publice inchise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Până la momentul modificării legii exista posibilitatea amenajării de spații pentru fumători și nefumători la localurile care aveau peste 100 de metri pătrați. Ceea ce aduce nou legea este că interzice complet fumatul în spațiile închise, practic nu mai există acea posibilitate de amenajare a spațiilor pentru fumători în incinta spaților închise, așa cum e definit spațiul închis în lege. Practic fumatul e interzis în tot ce înseamnă instituții publice, învățământ, educație, instituții pentru îngrijirea copilului, centre pentru copii, restaurante, baruri, cafenele, cluburi. Legea adaugă mijloace de transport în comun, inclusiv taxiurile. Sunt definite însă două spații publice închise unde fumatul este permis: în aeroportul internațional, unde în zonele de tranzit există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, și în celulele de maximă siguranță din penitenciare, unde se află câte un singur deținut.

- Respectarea legii va depinde de aplicarea sancțiunilor prevăzute în lege?

- Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei. În cazul persoaneleor juridice sunt prevăzute amenzi contravenționale între 5.000 lei și 10.000 lei, precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității. Vreau să subliniez că ideea nu este să pedepsim, să dăm amenzi, ci să ajungem la un nivel de acceptare cât mai mare, astfel încât să fie extrem de rare situațiile în care nu se respectă prevederile legii. Eu zic că în primele 3 luni trebuie făcute controale, dar cu mențiunea că, cel puțin eu așa mi-aș dori și acesta este mesajul pe care aș dori să-l transmit și celor de la Ministerul de Interne ca măsurile să fie aplicate etapizat, să fie de avertizare. Nu gata, am dat amendă. Eu zic că aplicarea graduală a sancțiunilor trebuie să fie o practică în ceea ce privește controlul care se face. Spiritul acestei legi a fost să protejăm nefumătorii, în special copiii, în spațiile publice. Indiferent unde sunt aceștia. Dacă sunt în instituții publice, că sunt la operatori economici, la locul de muncă.

- Este pregătită România pentru această lege?

- Nefumătorii sunt majoritari în România. Un sondaj IRES recent arată că 22-25% dintre români sunt fumători, iar 75% sunt nefumători. Dintre cei 25% care sunt fumători, mulți sunt de acord cu această inițiativă. Sondajul IRES arată că 92% din români au auzit de această lege. România este pregătită de această lege, chiar dacă mai sunt voci care se consideră discriminate și o consideră abuzivă. Dreptul la sănătate nu este abuziv pentru nimeni.

- Corporatiștii vor mai putea fuma pe balcoanele clădirilor de birouri?

- Nu putem prevedea toate cazurile în lege. Este un exemplu foarte clar că noi aveam două Românii. Aceea a corporatiștilor care fumau pe balcon, sau afară în fața clădirii de birouri, și cea a instituțiilor de stat în care se fumează în birouri sau pe holuri.

- Cine se va duce în instituția publică să îi amendeze pe cei ce își aprind o țigară?

- Poliția. În zona de instituții publice Poliția are o prezență stabilită, teritorial vorbesc. Poliția este cea care va aplica sancțiunile. Mie mi-au scris foarte mulți cetățeni și mi-au spus cum se întâmplă lucrurile. Pur si simplu oamenii nu știau ce să facă în momentul în care erau obligați, la locul de muncă, să inhaleze fumul de țigară și nu se lua nici o măsură. Sper că această lege îi va ajuta mai mult și sper că ei vor reacționa, pentru că este vorba de sănătatea fiecăruia. Libertatea de a alege ce faci cu sănătatea ta o ai, dar până acolo când îi afectezi sănătatea celuilalt. Din acest motiv fumatul are o componentă aparte. Am primit mesaje că există alimente cu E-uri, de exemplu. Este reală și această problemă, este un alt subiect de care este nevoie să ne ocupăm, dar fiecare alege ce cumpără de pe raft. În schimb un nefumător, un copil nu poate alege să nu inspire dacă lângă el se fumează.

- Ați făcut la un moment dat o declarație legată de prețurile țigărilor, care ar fi prea accesibile pentru tineri și ar trebui liberalizate. Considerați că țigările ar trebui să facă parte dintre produsele cu prețuri prohibitive?

- Consider că merită o discuție serioasă despre faptul că prețurile la țigări sunt stabilite la o limită superioară. Ceea ce e o măsură ce contravine legilor economiei de piață. Aceste prețuri ar trebui liberalizate. Asta se întâmplă în Germania, Marea Britanie. În țările din jur pachetul de țigări costă ceva bani, nu este accesibil unui tânăr, unui copil în special. Există o grijă și pentru acest lucru tocmai pentru a descuraja fumatul la vârste fragede. Am spus că merită să avem o discuție și pe această temă cu Ministerul Finanțelor. Dacă ne uităm și facem o paralelă cu o piață competitivă, mă uit la lapte, care poate este mai necesar. La lapte nu este un preț maximal, prețul poate să ajungă oricât. La țigări de ce ar fi preț maximal?

- Luați în calcul o inițiativă legislativă pentru liberalizarea prețului la țigări?

- Mai întâi este nevoie de discuții, inclusiv cu producătorii de țigări.

- Cat ar putea să coste un pachet de țigări?

- Nu pot estima. E o discuție pe care trebuie să o purtăm. Este nevoie de o dezbatere serioasă pe această temă. Să vedem care sunt mecanismele și tot ce presupune liberalizarea prețului la țigări. Probabil că va trebui să avem discuții și cu producătorii de țigări.

- Ați fost contactată de reprezentanți din industria tutunului în legătură cu legea privind interzicerea fumatului în spații publice?

- Vă mărturisesc că au fost destul de evazive câteva mesaje care au ajuns la mine cum că ar fi bine să renunț, că nu e bine, că poate politic nu e bine… Dar nu pot spune că a fost asupra mea un lobby sau o presiune directă. Am simțit-o pe parcursul dezbaterilor, a diverselor amânări, a dezbaterilor din presă. Indirect a fost și este exercitată în continuare.

- Cum este legislația antifumat în alte state?

- În Marea Britanie a fost interzis anul trecut fumatul în mașină dacă este prezent un minor. În Belgia se discută zilele acestea despre interzicerea fumatului în locuințe dacă sunt copii. Sunt legi mult mai restrictive în zona aceasta, în special pentru protejarea copiilor și a tinerei generații. Suntem în linie cu alte 17 țări care au aceeași legislație, iar unele chiar înăspresc legislația. Suedia și-a propus să aibă în 2030 prima generație de copii nefumători. În SUA sunt străzi unde nu se fumează. Ca să nu mai vorbim de state care au adoptat deja pachetul generic de țigări. Asta înseamnă că nu mai există nici o modalitate a producătorilor de țigări de a-și brandui vizibil marca de țigări. Este un pachet alb de țigări, ca să interzică reclama și atracția către pachetele colorate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimata domnisoara cu tot respectul nu o cunoasteti deloc pe asa numita "deputata Aurelia Cristea"care a facut bani de pe prostia oamenilor corecti.
    Eu o cunosc personal din pacate!
    Aceasta femeie "care a ajuns deputat" era o nimeni in drum data afara de sot pentru ca practica cea mai veche meserie din lume.Are doua fete Ioana si Dana care locuiau in cartierul Plopilor.Ea a venit cu cele doua fete din sat,fara scoala si s-a apucat de asigurari.Acele fete au crescut fara mama,aceea femeie nu a avut nici o secunda instinctul maternitatii .Dana a fost un copil cuminte dar Ioana era exact ca si stimata "doamna deputat" toata lumea stia ce facea!Dezmat in lant!!Unde a ajuns,a ajuns pentru ca si-a practicat meseria in continuarea nu a renuntat.Este extrem de bogata pentru ca a furat de la firma de asigurari la care era directoare,aceea firma a intrat in insolventa!Dar ea s-a aranjat bine binisor!Aceasta femeie care este o "mare doamna vagaboanta " !!!!!
    A dat legea antifumat cand ea fuma si bea impreuna cu "prietenii ei" mare rusine!!!
    Panaramele ajung sa dea legi foarte frumos!
    Ma bucur ca oameni care au muncit,care au facut facultati,masterate,nu au facut nici un compromis sunt nimeni in drum si stimata "doamna Aurelia Cristea" a ajuns in top!
    Rusine ar trebuii prima data sa verificati inainte sa postati ce spune aceasta mare doamna deputat!
    Ea nu se face de ras, dar voi da!Prima data ar fi trebuit sa faceti investigatii jurnalistice!!!!!!!!
    • Like 0
  • Cred ca sacrific destule libertati pentru copiii altora.
    Ceea ce mi se pare complet ilogic este argumentul cu protejatul copiilor de fumul de tigara dintr-un bar la 2 dimineata.

    • Like 2
  • Eu unul sunt curios ce se intamlla cu bugetul nostru de stat daca noi, fumatorii, " daunatorii societatii" ca de asa ne face sa ne simtim aceasta lege. A avut cineva macar initiativa sa vada cati bagi intra in bugetul de stat din accize si taxe pe tigari?? Va spus eu ca daca maine dispar fumatorii din tara asta bugetul are mari probleme. Dar voi ce vreiti sa faceti? Sa liberalizam preturile?? O idee geniala care va avea repercursiuni grave. Daca eu fumatorul vad ca in Romania pachetul este 30 de lei atunci ma indrept care moldova unde este sub 10 lei. Contrabanda cu tigari va creste la un nivel alarmant. Dar hai sa o facem ca noi suntem destepti...valabil si pentru legea antifumat unde am postat un comentariu la un articol anterior acum cateva saptamani si am fost cristicat ca de ce mint ca se fumeaza in spatiile publice in Germania si ca de fapt nu am fost acolo. Ba am fost si piate am fost inteles gresit. Eu nu vorbesc de ce spune legea , eu vorbesc de fapte concrete. Ce credeti ca la ei e lapte si miere si totul se respecta. Normal ca vor exista puburi si baruri unde se va fuma pentru ca eradicarea acestui fapt este imposibila, va fi ceva gen la mica intelegere intre patron si clienti fideli. Si am spus si o repet ne trazim tarziu cu aceste legi cand ele deja au fost "fumate" in alte tari precum Marea Britanie unde se vrea retragerea ei din cauza inconvenientelor produse. Sincer am impresia ca ne meritam soarta si nu gandim in perspectiva asupra repercursiunilor ce ar putea sa apara. Exista o sintagma cu raul cel mai mic dar la nu prea se tine cont de ea. Sincer incep sa cred ca tara asta chiar nu ne mai vrea. Sunt prea multe probleme...cum sa nu mai predai istorie in invatamantul preuniversitar si sa ai pretentia unei constiinte nationale? Cum sa treatezi niste fumatura cica cu drepturi si libertati ca pe niste gunoie sa ii trimiti in frig? Daa libertatea mea nu trebuie sa o afecteze pe a celor din jur si totusi daca suntem destepti si tari cu noile nostre legi de ce eu cetateanul de rand cand ies pe strada sunt obligat sa suport emisiile provocate de masini desi nu merg cu masina. Este acelasi principu si totusi nu interzicem mersul cu masina . Ma pot trezi si eu intr-o dimineata sa fac o lege bazata pe aceleasi princiii ca cea antifumat legata de masini. Nu asta e pasul urmator? Logic vorbind.Cica suntem un sistem in care statul fondeaza dreptul si dreptul fobdeaza statul dar acest sistem circular nu prea merge la noi. La noi ca la nimeni
    • Like 0
    • @ Mario Tudora
      Si scuzati eventualele greseli gramaticale. A fost scris din graba si neverificat
      • Like 0
  • As dori sa imi explice cineva cum un spatiu delimitat de doua ziduri, inidferent de natura lor si un tavan reprezinta un spatiu inchis. Ori logica este o chestie straina celei care a initiat/revigorat legea? Ce se intimpla cu cladirile rotunde? Cate ziduri au ele?
    • Like 4
    • @ Conu Alecu
      Legea specifica spatiile inchise, iar, pe langa acestea, si cele delimitate de doua ziduri si un tava, cum ar fi spatiile de autobuz. Acolo nu este vorba neaparat ca fumul ar ramane in acel spatiu, dar, daca ploua, si toata lumea din statie se refugiaza sub acel acoperis, consideri ca este corect ca cineva sa fumeze in acel spatiu? Este posibil ca acele cladiri rotunde sa iasa in afar legii. Iti recomand sa cauti in orasul tau acele spatii in care sa poti fuma. Succes
      • Like 0
  • nobody check icon
    Ok, ok, am inteles ca nefumatorii trebuie protejati. Mi se pare chiar nesimtire sa fumezi intr-un spatiu inchis unde exista si nefumatori. Dar sunt unele chestii lipsite de sens, de exemplu: (1) De ce nu se poate fuma pe balcon? Ca doar nu intra fumul in cladire. (2) Care este logica pentru ca nu se pot amenaja spatii pentru fumatori in cladirile inchise? Fumul se poate ventila. (3) Care este logica pentru care nu se pot crea localuri strict pentru fumatori? (4) Doamna deputat crede ca e o idee buna sa scoatem fumatorii afara din localuri? Mi se pare un obicei urat sa fumezi pe strada. Oare cati dintre fumatori vor arunca chiştoacele in scrumiere si cate chiştoace vor fi aruncate te miri pe unde?
    • Like 2
    • @ nobody
      Faptul ca atat de multi fumatori sunt asa de refractari la o lege care pe termen lung le e benefica chiar si lor (nu doar amicilor nefumatori, copiilor etc) arata cat de mult suntem in spate cu nivelul de civilizatie, informare si constientizare. Raspunsul la primele 3 intrebari ale tale mi-l imaginez a fi destul de simplu - suntem romani, si inventivi si "descurcareti", pe deasupra. Cativa ani a fost in vigoare legea cu delimitarea spatiilor, ventilarea lor etc. Din cate baruri am colindat in anii astia, nu-mi aduc aminte unul singur in care sa se fi respectat ceva de bun simt. Era asa.. la aprecierea (a se citi "sictirul") proprietarului, intr-un veritabil stil balcanic al unora care se vor europeni, chiar in UE. Iar intrebarea 4 e putin ridicola, zau.. Grija ta e ca e urat sa stea lumea sa fumeze afara, nu ca inauntru tai fumul cu cutitul, daca nu reglementezi nimic? Chistoacele (adica neam-prostimea) aruncate pe strada te sacaie mai mult? Zau acu'...
      • Like 1
    • @ Demagogus Abominabilis
      nobody check icon
      Nu te supara, dar chiar nu ma intereseaza sa aiba cineva grija de sanatatea mea, forţat. Cum nici tie nu ti-ar placea sa faci ceva impus. Libertatea nu e un moft, se câştigă greu si se pierde al naibii de usor. Raspunsul la primele trei intrebari nu e deloc simplu. Niciodata nu interzici ceva doar pentru ca nu esti in stare sa aplici legea cum trebuie. Daca n-au fost in stare sa aplice legile alea, ce te face sa crezi c-o vor face acum? Românul a ramas la fel de inventiv. Iar la (4), da, ma sacaie mai mult chiştoacele decat dreptul a fuma sau de a face ce doresc eu, fara sa-mi impuna cineva ceva, daca nu deranjez pe nimeni.
      • Like 1
    • @ nobody
      Cred ca intelegem diferit conceptul asta de "libertate", refugiul argumentativ universal al celor din lumea asa-zis civilizata. Totusi nu total diferit, din moment ce si tu ai specificat la final "daca nu deranjez pe nimeni". Intr-o lume ideala, legea nu trebuie APLICATA, cum spui tu, ci RESPECTATA. Ce-ai fi vrut sa se intample in anii in care legea a fost o struto-camila, sa ia politia locala la rand, zilnic si saptamanal, zecile de mii de localuri din tara si sa faca masuratori de suprafete, volume, debite de aer per ora, etanseitate, distante pana la zona de nefumatori etc? Sa revenim totusi pe planeta numita Pamant. O lege care nu se respecta decat in zeflemea si care nu poate fi aplicata dpdv practic trebuie modificata, e clar ca lumina zilei, e clar ca a fost o lege incropita prost, chiar daca cu bune intentii. Nu ti-a luat nimeni libertatea de a fuma la tine acasa. Dar uite, cu libertatea asta de a fuma acasa, cate sute de mii de parinti fumeaza in aceeasi camera cu copiii? Chiar daca pare trist, uneori nivelul de civilizatie se asimileaza si putin fortat. Iar daca asta presupune a-ti nega libertatea de a afuma alti 3 nefumatori (statistic vorbind) atunci cand fumezi tu in public, te poti oricand muta mai spre Est, unde ai atata libertate de a fuma oriunde incat n-o sa mai ai ce face cu ea. Doar ca si libertatea aia are un pret. Ghiceste-l.
      • Like 1
    • @ Demagogus Abominabilis
      nobody check icon
      Pai cine zice ca imi doresc sa pot fuma in aceeasi incapere cu nefumatorii? De altfel nici n-o fac, nu-mi trebuie o lege sa respect aceasta lege a bunului simţ. Pe mine ma deranjeaza prevederile absurde, de exemplu cu ce te deranjeaza ca fumez in balcon? Sau cu ce te deranjeaza daca aleg sa-mi afum plamanii impreuna cu altii de teapa mea, in localuri sau spatii dedicate noua? Referitor la "democratia" din Est, tocmai de asta mi-e teama, sa nu se transforme democratia noastra in ceva similara cu a lor. Nu de alta, dar maine-poimaine se va trezi vreunul destept care sa hotarasca ca nu ai voie sa porti plete. Sau sa bei suc de portocale. Sau orice alta idee absurda.
      • Like 0
    • @ nobody
      (1) Fumul poate intra pe geamul cel de deasupra ta, sau poate fi inhalat de o alta pesoana aflata in balconul de deasupra ta.
      (2) Exista o logica. A permite spatii special amenajate va da dreptul patronilor sa realizeze spatii care acopera aproape intreaga suprafata a localului, si ar se va ajunge la niste spatii minuscule pentru nefumatori. Cat despre ventilatii, stim foarte bine cat de eficiente sunt, ca mirosul si o parte din fum raman. Daca le dai de ales patronilor intre a achizitiona aparate de ventilat mai performante si a amplasa scrumiere la intrarea in local, cu siguranta vor alege a doua varianta.
      (3) Nu se pot crea localuri strict pentru fumatori, pentru ca astfel toti le vor face pentru fumatori (Nu inteleg cum nu te-ai gandit la varianta asta).
      (4) Ti se pare urat sa fumezi pe strada, dar ti se pare frumos sa te afumi intr-un spatiu inchis impreuna cu fumatori si nefumatori la un loc. Ciudata logica ta. SI sincer, chistocul aruncat pe strada nu ma deranjeaza la fel de mult precum fumul pe care il provoci cu a ta tigara.
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      (1) Greu de crezut ca fumul poate ajunge din balcon la un etaj mai sus. In plus, nu inteleg ce ar cauta un nefumator la balcon, fiind la munca. (2) De ce ar face suprafete mai mari pentru fumatori? Ca doar se lauda d-na deputat ca sunt mai multi nefumatori decat fumatori. (3) Repet intrebarea, de ce toate ar deveni localuri pentru fumatori? Sa inteleg ca pe patroni nu-i intereseaza sa aibe clienti? (4) Chistocul va exista acolo, vrei sau nu vrei. Iar fumul meu nu te va deranja niciodata, din moment ce nu voi fuma niciodata in acelasi spatiu cu tine.
      • Like 0
    • @ nobody
      Cred ca, in argumentarea ta, iei putin prea personal legea si cum ti se aplica ea tie. Adica tu ai bun simt si nu fumezi in aceeasi camera cu nefumatori si faci asta nu pentru ca esti obligat de vreo lege, ci din respect. Bravo tie, in cazul asta tot ce pot sa spun e ca legea, asa cum a fost ea gandita, nu ti se aplica. Dar pe langa tine, cel cu bun simt, exista alti 10 (statistic vorbind) care au alta definitie a bunului simt si-a respectului. In general legile nu sunt facute pentru cei care oricum nu le-ar incalca, tocmai asta e spilul... Iar raspunsul mai concret la treaba cu localurile dedicate "voua" - in localul ala nu sunteti doar "voi", nu? Trebuie sa fie oameni care va servesc, care curata, care poate vin si canta etc. Cu aia ce faci, ii intrebi la angajare daca fumeaza ori ba, ca sa faci trierea? Nicio libertate nu e absolut "gratuita" atunci cand e castigata, pentru ca nu suntem in eseuri filozofice, ci intr-o lume imperfecta, mereu exista ceva ce se pierde. Ce conteaza e insa rezultatul final. Inainte de '89 nu aveai voie sa porti plete, dar aveai voie sa fumezi oriunde. Acum e invers. Judecand si pragmatic, si idealist, pe care o alegi totusi?
      • Like 1
    • @ nobody
      (1) Greu de crezut, dar este posibil. Mi s-a intamplat sa imi intre fum de tigara in casa de la vecinul care fuma pe balcon. Fumul a fost purtat de vant. Si nu conteaza de ce se afla un nefumator pe balcon. Argumentul asta e chiar absurd. Daca nu fumezi nu ai ce cauta pe balcon.
      (2) Se fac suprafete mai mari decat cele pentru nefumatori pentru ca asa s-a intamplat si pana acum. Indiferent de ce spune doamna deputat. Dovada stau localurile in momentul de fata.
      (3) Pentru ca, si in momtentul de fata toate sunt pentru fumatori, si detin un mic spatiu destinat pentru nefumatori.
      (4) Intr-adevar, nu vei mai fuma niciodata in acelasi spatiu (inchis) cu mine
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      Ultima propozitie de la punctul (1) este o intrebare
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      (1) Aici vorbim de birouri sau alte locuri de munca. Ca nefumator ai dreptul sa stai la balcon, bineinteles, ziceam doar ca nu e plauzibil, ce naiba sa faci acolo, sa inspiri gazele de esapament? :) Vecinul care te-a afumat pana acum, te va afuma oricum si de acum inainte. (2) si (3) De ce? Este in vreun fel vina mea? Nu poti sa interzici ceva doar pentru ca ceva rau se va intampla. Nu de alta, dar ar trebui sa interzicem tot si sa locuim in case cu pereti capitonaţi :) (4) Si am zis eu altceva? Exact cum mie nu-mi place cand la cinema intra indivizi cu tortilla si sosuri urat mirositoare, exact la fel nici altora nu le place mirosul de tutun. Dar nu cred ca tortilla va fi interzisa in cinematografe, din pacate.
      • Like 0
    • @ nobody
      (1) Probabil nu este plauzibil. Dar nu este problema ta, ci a nefumatorului. Intr-adevar, cel care m-a afumat pana acum, o va face in continuare. Eu doar ti-am explicat cum se poate intampla. Asta era nelumurirea ta.
      (2) (3) Nu este vina ta. Dar cred ca vezi lucrurile in alb si negru. Fie lasam sa se fumeze, fie locuim in case cu pereti capitonati. Legea vine pentru a multumi pe toti. Inclusiv pe tine: nu ai voie in spatii publice inchise, dar nici nu esti obligat sa fumezi doar la tine in casa. Ai voie in fata localului.
      (4) Diferenta este ca sosul pentru tortilla nu este toxic. Sper sa nu o iei ca pe o insulta, dar stai prost cu logica. Nu uita ca libertatea ta se termina unde incepe libertatea mea
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      (1) Bun, de acord se poate intampla. Dar sunt anumite cladiri unde nu se poate intampla. Mi se pare gresit sa interzici total ceva care doar se poate intampla. Acum iar o sa zici ca exagerez, dar se poate intampla sa cazi in cutit si sa mori, ar trebui interzise si astea. (2) si (3) Pai in ce fel legea ne multumeste pe toti? Eu vreau sa am un local in care sa pot fuma pana imi fac plamanii zdrente. Pot sa fac asta? Nu pot. De ce? Naiba stie, ca cica toti patronii o sa faca localuri pentru fumatori. De ce? Naiba stie, ca doar sunt mai multi nefumatori decat fumatori. (4) Aha, deci sosul de tortilla nu e toxic, de aia nu e interzis. Si te pomenesti ca daca ajunge pana la tine un norisor de fum de tutun, brusc faci cancer pulmonar. Iti zic eu ce te deranjeaza, mirosul.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      nobody check icon
      Stai sa inteleg, asta ar fi primul loc in care se lucreaza in conditii toxice? Nu vrei sa te intoxici, nu te angajezi intr-un astfel de loc. Ce naiba sa mai zicem atunci de sudori, vopsitori, sablatori, aia care lucreaza in rafinarii si in industria siderurgica. Sau aia nu sunt si ei oameni? :)
      • Like 0
    • @ nobody
      (1) Daca eu cad in cutit este problema mea, pentru ca eu sunt cel care comite accidentul. Daca altul fumeaza, nu este vina mea ca am nevoie sa expir. Este vina lui ca fumeaza in balcon fara sa ii pese unde se duce fumul lui.
      (2) (3) Daca vrei un astfel de local, construieste-l pentru tine si doar pentru tine. Daca vrei sa aduci si alti fumatori, treaba ta. Atata timp cat nu comercializezi nimic. Daca vrei sa mergi in localui altuia si vrei sa cumperi ceva de la el, ghici ce: exista si nefumatori care vor vrea sa mearga acolo. Asta inseamna ca ei trebuie sa respire fumul tau? Sau trebuie sa se duca undeva unde nu se fumeaza? Nu exista astfel de localuri, pentru ca, patronii, din dorinta de a nu pierde clientela in defavoarea competitiei, te vor lasa sa fumezi. Cu aceasta lege incetam in a ne mai invarti "in jurul cozii".
      (4) Un norisor de fum nu provoaca, cancer pulmonar. Dar cine se rezuma la un fum? Iar daca localul este plin, va fi doar un norisor de fum? Pretinzi ca stii foarte bine ce ma deranjeaza, dar nu e doar mirosul, ci si fumul
      • Like 0
    • @ nobody
      Protectia muncii le cere sa foloseasca masti de protectie. Pregatirea lor implica adaptarea lor la asemenea conditii. Conditiile de angajare pentru ospatari nu includ inhalarea fumului. Nu este considerat un loc de munca cu un grad ridicat de risc. Si nici nu ar trebui sa fie. Cat despre localuri, de exemplu, cafenelele nu sunt pentru a consuma cafea si tigari. Sunt doar pentru cafea. De asta se si numesc cafenele. Tigara este doar tolerata. Este bine ca a aparut aceasta lege care sa ne reaminteasca faptul ca nu trebuie sa fim toleranti cu ceea ce ne face rau.
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      (1) Ok, sa mai exageram un pic. Cutitul poate fi folosit ca arma. Focul poate provoca arsuri. Alcoolul poate provoca accidente. Multe chestii inofensive pot provoca multe lucruri neplacute. E chestie de "poate". Acuma nu putem sa interzicem tot ce "poate" provoca (si) rau. (2) (3) Eu asta nu pricep nici sa ma baţi. Daca eu fac un local in care se fumeaza, de ce naiba ai vrea sa intri in el? Mie daca nu-mi place un local, nu intru in el si cu asta basta. Ce-mi plasa mie ce se intampla acolo. (4) Aici vorbeam de fumul de la balcon. Hai sa fim seriosi, o tigara nu e un furnal, cat fum poate sa produca si cat poate sa ajunga pana la tine, in aer liber? In mod sigur mai putin decat cate gaze de esapament si cat praf de azbest inghiti in fiecare zi.
      • Like 0
    • @ nobody
      Cred ca incepi sa-ti pierzi sirul argumentelor si contraargumentelor si incepe sa-ti picure logica din traista, pic cu pic. Comparatia ta cu alte profesii in medii toxice periculoase e total deplasata. A-i spune unui barman ca daca nu vrea sa se afume in barul tau destinat exclusiv fumatorilor atunci sa nu se angajeze la tine e echivalent cu a-i spune unui vopsitor ca daca nu vrea sa asculte Bach in pauza de masa, atunci sa-si caute alta vopsitorie. Intelegi analogia? Vopsitoriile sunt, din start, locuri de munca de risc, dar toti vopsitorii, cand vor sa se angajeze ca vopsitori, au (sau ar trebui sa aiba) aceleasi drepturi, indiferent de vopsitorie. Daca nu vreau sa ma umplu de toxine de la vopsea (fum de tigara de la fumatori) nu ma duc la alta vopsitorie (alt bar in care sa fiu barman), ci imi caut alta profesie. Deci, fara suparare, daca vrei sa trasezi niste paralele pentru a-ti formula un argument, ai grija cum le trasezi, ca altfel te intersectezi cu tine insuti.
      • Like 1
    • @ nobody
      (1) Focul, cutitul sunt necesare. Alcoolul nu. Doar, pentru toti cei care le folosesc necorespunzator exista legi pentru a-i impiedica. De asta a aparut si aceasta lege. Tu consumi tutun. Daca o faci in mod necorespunzator, adica in preajma altor persoane, atunci legea te va pedepsi. Presimt ca deviezi de la logica in mod intentionat, doar ca sa gasesti un argument plauzibil, dar nu exista asa ceva.
      (2) (3) Vad ca nu pricepi. Daca tu faci local in care se fumeaza (pentru ca asa este voie), atunci toti cei ce detin localuri vor face la fel, accesibil pentru fumatori. Si atunci eu nu voi mai avea unde sa merg. Acum ai inteles? E pe principiul: trebuie sa facem toti intr-un fel, altfel nu va face nici unul!
      (4) Ok. Un fum inhalat in balcon nu provoaca, cancer. Dar, unul azi, inca unul maine. Iar daca in balcon fumeaza mai multi, va fi mai mult de un fum in fiecare zi. Poate in balconul tau esti doar tu. Dar daca tu ai voie, de ce in alte balcoane nu vor avea voie mai multi? E vorba de acelasi lucru pe care l-am explicat mai inainte.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      La atata lipsa de logica, as spune ca e troll. Alta explicatie nu am
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      Pai si cu ce ajuta mastile de protectie, gazele toxice le inhalezi oricum. Nici pregatirea nu te ajuta cu nimic. Si nu sunt asa convins ca munca de ospatar exclude accidentele sau alte riscuri. In ceea ce priveste cafenelele, "cafenea" e doar un cuvant si nu inseamna ca acolo se poate bea doar cafea. Oricum, ca sa nu fiu inteles gresit: personal NU frecventez localurile, NU am nevoie sa fumezi de la balconul firmei, aceasta lege NU ma afecteaza direct in niciun fel. Mai curand ma sperie aceasta atitudine: "nu trebuie sa fim toleranti cu ceea ce ne face rau". Oh, ba da, trebuie sa tinem cu dintii de aceasta toleranta. Pentru ca legiutorul va decide EL ce e bine pentru tine, si nu se va suprapune mereu cu ce crezi TU ca e bine pentru tine. Nu stiu cati ani ai, dar eu tin minte cu precizie ce "bine" era cand statul stia tot ce e bine pentru noi si nu sunt sigur ca as dori sa repet experienta aia.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      nobody check icon
      E amuzant cand acuzi de lipsa de logica, cand tu insuti nu esti logic :) Vrei sa discutam despre vopsit? Crezi ca toate locurile de munca din domeniul asta sunt la fel de toxice? Iti zic eu ca nu. Unii vopsesc in aer liber, altii in spatii inchise, unii cu vopsele mai toxice, altii mai putin toxice. Mai continuam?
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      Ciudat, eu as spune acelasi lucru despre tine.
      • Like 0
    • @ nobody
      Acum nu este vorba ca statul decide pentru noi. Suntem majoritari cei care nu fumam, si asta ne dorim cu totii. In cazul acestei legi ne este indeplinita dorinta. Am presupus ca ne referim strict la aceasta lege. Si nu uita: "The needs of the many outweigh the needs of the few"
      • Like 0
    • @ nobody
      Nu ti-a impus nimeni sa nu fumezi. Ti s-a impus sa nu deranjezi pe cei de langa tine.
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      (1) Hmm, as fi foarte curios sa inteleg de ce pentru tine cutitul si focul sunt necesare, dar alcoolul si tutunul nu :) Dupa ce imi demonstrezi de ce alcoolul nu este necesar, te-as ruga sa continui, si sa-mi spui daca muzica, filmul, poezia, artele in general, sunt necesare. Si de ce sunt ele necesare. (2) (3) Tot repeti ca toti vor face la fel. Dar nu-mi spui de ce. Argumenteaza. Ce te opreste pe tine ca patron sa faci un local strict pt nefumatori? Vei avea un succes nebun, la cand de entuziasmati sunt nefumatorii de legea asta. (4) Aici tot n-am inteles ideea. Faptul ca "s-ar putea intampla", ne da dreptul de a interzice complet? Brrr, ma cutremur doar cand scriu cuvantul "a interzice".
      • Like 0
    • @ nobody
      "Mai curand ma sperie aceasta atitudine: "nu trebuie sa fim toleranti cu ceea ce ne face rau". Oh, ba da, trebuie sa tinem cu dintii de aceasta toleranta." Asta e bula zilei, chiar a anului, chiar daca de-abia a inceput :) Toleranta, in sensul la care te referi tu aici, tine de toleranta la cei diferiti de tine, dar care nu-ti dauneaza in niciun fel cu simplul fapt de a fi diferiti. Nu se refera la a fi tolerant cu lucrurile care iti fac rau in mod dovedit, asta e pur si simplu prostie, pe mai multe niveluri. Te rog sa ma tolerezi in timp ce-ti sparg casa, la noapte, ok? Asta asa, ca te sperie intoleranta la ceva ce ne face rau in mod dovedit. Si cu asta mi-am incheiat "pledoaria", de la un punct incolo nu mai are sens genul asta de conversatie. Sanatate la plamani!
      • Like 1
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      Tocmai, ca nici n-am deranjat vreodata. Si nu nici nu am de gand s-o fac. Dar vreau s-o pot face undeva. Undeva unde sa ma duc cu prietenii mei fumatori si sa-mi prastie plamanii. Nu afara, la -20 de grade, ca doar nu-s caine.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      nobody check icon
      Esti de-a dreptul amuzant cu aerele astea de superioritate :) Omule, eu NU VREAU SA DERANJEZ, vreau un local unde sa nu deranjez. Ce naiba e asa greu de inteles?
      • Like 0
    • @ nobody
      Alcoolul nu este necesar pentru consum, pentru ca putem supravietui fara el. Cutitul este existential pentru noi oamenii. Cutitul este foarte necesar. Putem supravietui fara arte. Este foarte bine ca le avem, si le propagam. Un lucru este cert, arta nu dauneaza sanatatii.
      (2) Toti vor face la fel de dragul banilor. Chiar nu stii cum functioneaza competitia? Tocmai aceasta competitie a determinat ca toti patronii de localuri sa puna scrumiere pe mese.
      Imi pare rau sa-ti spun ca esti limitat tare de tot. Si aparent putin paranoic. Alt raspuns nu iti pot da din moment ce esti in mod intentionat obtuz
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      *Focul este existential pentru noi oamenii.
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      (1) Pai si asta e un argument? Ca arta e buna pentru ca nu dauneaza sanatatii? Dar cine decide ce dauneaza sanatatii? Si ce te intereseaza pe tine de sanatatea mea? (2) Pai chiar tu ziceai ca nefumatorii sunt majoritari. Patronii nu vor pierde bani daca vor pierde majoritatea clientilor? Obtuz nu sunt eu, ci tu, ca refuzi sa intelegi.
      • Like 0
    • @ nobody
      Medicii decid ce dauneaza sanatatii. Si ei spun ce ca tigara dauneaza. Si nu ma intereseaza de sanatatea ta, ci de a mea. Am inteles perfect ce ai scris. Asta a fost ultimul meu raspuns.
      • Like 0
    • @ Florin Mazilu
      nobody check icon
      Inseamna ca vorbim impreuna si ne intelegem separat. Eu de o ora tot insist ca n-am nicio treaba cu sanatatea ta, ci vreau sa fiu lasat in pace sa am grija singur de sanatatea mea. Iar medicii spun ca multe chestii dauneaza, ceea ce nu ne opreste sa trecem peste parerea lor. Stii, exista un obiect mic, foarte util, pe care il tinem la ureche o mare parte din zi. Well, obiectul ala emite cu putere foarte mare unde radio. Nu sunt foarte sigur ca e ok sa-l tinem la 1cm de creier, perioade atat de lungi. Si totusi... foarte multa lume o face.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      Aici nu e vorba de civilizatie.. ba dincontre.. cine a facut legea asta nu are o intelegere elementare a civilizatiei.. De ce oare patronii aia de bar nu doreau spatii de nefumatori?? ór fi fost ei nebuni toti?? ori clientii lor sunt de fapt fumatori? ce crede cocoana asta ca va exista un fumator care sa mearga intr-un local unde nu se fumeaza?? cum sa mearga daca nu se poate simti bine? inteleg ca nefumatorii se agata de grija lor pt sanatatea fumatorilor.. asta e culmea prefacatoriei!! de fapt aceasta lege va lasa localurile fara clienti.. ca nu nefumatori merg in baruri la o cafea.. va pune angajatii intr-o situatie de vulnerabilitate obligandu-i sa lipseasca perioade lungi din birou si sa aglomereze lifturile (ca doar nu crede cineva ca poate sa stea un fumator 8 ore fara sa fumeze).. va pune bolnavii din spitale in situatii de limita (ca pe langa o boala serioasa sevrajul poate fi chiar mortal in unele cazuri).. si aici nu e vorba de 25% din populatie (25% sunt cei declarati.. procentul e mult mai mare).. pe patroni, asociati nu-i va afecta pt ca pe acestea nu ii doare pixul sa isi comodeze o incapere din firma proprie in vederea locuirii.. practic din martie, doar patronii pot fuma ca oamenii, restul nu mai sunt oameni, nu au dreptul sa isi faca propriile alegeri..
      • Like 0
    • @ Cristina-Ioana Graur
      Deja s-a ajuns la argumente a la teatrul absurdului. Aflu acum ca sevrajul de la nicotina poate fi mortal (aberatie totala), ca o sa se prabuseasca industria restaurantelor si, pe langa asta, aflu si ca bugetul statului se duce de rapa pentru ca nu mai cumpara lumea tigari. Zau, deja e rasu-plansu... Temeri de genul "n-o sa mai mearga lumea in baruri" au fost si prin Vest si toate s-au dovedit a fi nefondate. Informati-va, n-ar strica sa vorbiti in cunostinta de cauza, e plin internetul de studii facute profesionist pe tema asta, nu doar de pareri, manipulari si dezinformari (http://www.cdc.gov/pcd/issues/2013/12_0327.htm, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1931474/, http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.87.10.1687, http://www.tcsg.org/sfelp/goldstein.htm, http://www.tcsg.org/sfelp/economic.htm). Dar deh, e mult mai usor sa fii gornist alarmist decat sa discuti cu cifre. Si uitati cumva ca Romania nu e nici pe departe prima care vine cu o asa lege? Ati aflat de pe undeva ca s-au dus pe copca barurile din Anglia sau Spania, de exemplu? Singurele cazuri in care s-a demonstrat clar ca veniturile scad daca se interzice fumatul au fost cazinourile. Mare tragedie, intr-adevar, ma apuca panica... Cat despre cum sta bugetul unui stat in acciza pe tigari si impozitele aferente, asta e de-a dreptul penibil. Sute de milioane anual colectati din taxe si acciza la la tigari, si apoi miliarde evaporati pe partea cealalta, pentru tratarea zecilor de boli si afectiuni pe care tutunul le provoaca, dintre care multe chiar mortale (in sens propriu, nu "mortale" ca sevrajul de la nicotina). Asa e, de fapt, bugetul unui stat depinde de acciza si taxele pe tigari. Doar ca e vorba de o corelatie inversa, adicatelea e secatuit de ele, atunci cand tragi linie.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      nobody check icon
      Anglia, Spania... Da, da, in Romania va fi exact la fel ca in Occident :) Abia astept sa vad cum se va aplica legea in Cacautii din Deal, cum o sa iasa beţivii din crâşmă sa fumeze un Carpaţi :)

      PS Poti sa ne prezinti si niste cifre referitoare la accizele pe tutun si niste cifre cu banii cheltuiti din cauza bolilor provocate de tutun? Multumesc.
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      In Spania, Franta, Elvetia, Germania eu am fumat anul trecut.. si nu afara, in localuri de fumatori..astea sunt baliverne.. numai la noi toti au impresia ca se pricep la legislatie europeana.. si da, omule, mie mi-au facut un bine, ca tot lasam prea multi bani la restaurante si cafenele.. din martie nu mai intru, castig cca 3000 lei/luna.. f. bine! dar se va duce in locul meu un nefumator sa lase acolo cum lasam eu 3000lei/luna?? .. de fapt, o sa bata vantul?? eu pot fuma in firma, pot invita prieteni acolo.. pe mine nu ma afecteaza.. oricum in RO nr. fumatorilor e mult, mult mai mare ca in vest.. si mult mai mare decat 25% (care oricum s-ar traduce in cca 40% din populatia cu drept de vot, aviz liberalilor si lui iohanis).. Eu chiar eram votant traditional.. dar de acum sigur ne despartim..
      • Like 1
    • @ Cristina-Ioana Graur
      Ma ingrozesc citind... Castigati 3000 de lei pe luna si ii lasati pe toti prin baruri, asta spuneti? Si aveti acces la statistici mult mai relevante decat toate studiile de piata facute inclusiv de companiile de tigarete, nu? Poate ni le dati si noua, astora cu mintea intunecata. Ati accesat vreun link din alea pe care vi le-am dat, despre panica artificiala in privinta barurilor si restaurantelor care o sa ajunga toate la faliment? Precum ziceam mai devreme si altuia, in momentul cand imi dau seama ca ma "bat" cu cineva care nu foloseste argumente logice, ci isterii emotionale greu de inteles, ma opresc. Dar un ultim cuvant - TOATE strategiile antifumat, ca e vorba de campanii antifumat, de limitat nr spatiilor in care se poate fuma, de efectele asupra sanatatii etc - TOATE au ca tinta prioritara nu inveteratii care ar muri cu tigara aprinsa in gura, ci copiii, adica viitorii adulti. Care, daca nu mai cresc intr-un mediu in care un obicei atat de nociv e privit atat de normal, poate nu mai sunt atat de tentati sa ingroase randurile fumatorilor care apoi nu mai pot scapa in veci de dependenta. In toate statele din Vest nr. fumatorilor noi se reduce de la an la an, procentual vorbind. In UK, de exemplu, de la aproape 50% acum 30 de ani si-a ajuns la sub 20% in 2013. Va agitati de parca va arde casa uitand un lucru elementar - un copil care nu se apuca de fumat, asa cum v-ati apucat voi, o sa creasca mai sanatos decat voi. Dar voi dati-i inainte cu discursuri pline de isterii si perorari ilogice, "pentru ca libertate, pentru ca faliment, pentru ca Romania". Sanatate voua, mie mi-a ajuns!
      • Like 0
    • @ Demagogus Abominabilis
      @ Demagogus Abominabilis
      1. Ai inteles gresit, spuneam ca legea asta mirobolanta imi va produce un castig de 3000 de lei, prin simplu fapt ca nu voi mai intra in localuri.. nicidecum ca eu castg acum 3000 de lei..
      2. nici eu, nici fumatorii in general nu avem o problema cu limitarea spatiilor in care se fumeaza.. problema este ca legea aceasta le elimina pe toate..
      3. in vest consumatorul e diferit.. aici oamenii astea mai putin preocupati de contre pe net ajung sa iasa pe terasa si in restaurante si in baruri, nu guralivii de pe net... iti place sau nu, trebuie sa recunosti ca fumatorii sunt sociabili.. ca doar d-asta in toate cluburile patronii ii protejeaza.. apropo, tu cam cat lasi pe luna in localuri?
      3. vorbesti despre copii ca despre bibelouri... cum protejeaza legea asta copii? copii sunt in restaurante si in baruri si in cluburi?? copii nu au parinti?? ei nu traiesc in casele parintilor care uneori sunt fumatori?? sau ce crezi ca fumatorii isi vor duce copii la leagane de copii?? chiar nu inteleg..
      (la scoala nu se fumeaza - cel putin nu oficial, acasa oricum depinde de parinti, iar in baruri, cluburi si restaurante copii nu ar trebui sa se gaseasca, asta daca au parinti intregi la minte, desigur.. nici pe terasele firmelor nu ar trebui sa fie copii)
      4. nimeni in familia mea nu a fumat, niciodata.. eu fumez de la 18 ani.. deci nu e nicio o regula ca daca cresti intre nefumatori, nu o sa alegi sa fumezi la maturitate..
      5. probabil ca in vest nr fumatorilor se reduce.. si in Ro se reduce.. dar cu toate astea, iti repet in majoritatea statelor din vest exista azi localuri pentru fumatori (raportul e cam unul din trei, patru, in functie de stat), nu inteleg de ce in ro aceasta lege aberanta trebuie sa fie atat de restrictiva.. probabil ca sa nu poate fi respectata, desigur.. ca doar asta e oricum tipicul legislatiei romanesti..
      • Like 1
    • @ Cristina-Ioana Graur
      nobody check icon
      D-l Demagog este in lumea lui, citeste si interpreteaza numai cum vrea el, dupa care ii face pe ceilalti lipsiti de logica :) Se declara si ingrozit. Well...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult