Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Don`t get butthurt, internăucilor!

Mulți internauți români got butthurt, adică au sărit de fund în sus la zicerea lui Bernie Sanders: „Today, people living în Bucharest, Romania, have access to much faster Internet than most of the US. That`s unacceptable and must change”.

Ei traduc asta așa: „Sanders e profesorul care spune clasei «N-ați fost în stare să faceți la teză nici cât Gigel», Gigel fiind România, loaza din ultima bancă”. Înainte de a fi eronată, această interpretare e înfumurată. De ce? Deoarece ea presupune că Gigel, așa loază cum e el, este cunoscut de restul clasei – ceea ce nu e cazul României în SUA. Nu vreți să știți câți dintre americani n-au habar unde e România pe glob și nici cea mai firavă dorință să afle. Darmite să știe că Bucharest e capitala acestei România.

Bernie este un candidat de prim-plan al campaniei prezidențiale. Afirmația lui, înainte de orice, a făcut un mare serviciu României, aducând în mintea a milioane de americani numele unei țări cu capitala mai tare decât SUA la net – nu la criminalitate, nu la poluare sau corupție, la internet, internăucilor!

Mulți navigatori pe net din SUA vor fi intrat să vadă what the fuck is Bucharest, România, și cum a făcut să aibă viteza asta. Alții își vor fi zis că n-ar strica o vizită în România – dacă românii sunt așa de iuți la net, poate că mai au și alte oportunități, facilități pe-acolo, cine știe, poate chiar și autostrăzi.

L-am urmărit atent pe bunicul Bernie. E un om onest, inteligent, plin de bun-simț, un umanist care vrea să-i apere pe simplii americani de lăcomia fat cats, cotoșmanii de pe Wall Street. L-aș vota mâine, chiar dacă știu cât îi e de greu să se lupte cu hoașca Udrea de Washington.

Bernie are umor, replică, e ironic, chiar caustic, dar nu e agresiv, nu insultă, nu-și jignește adversarii. Ce-a spus el are un sens cât se poate de clar: o țară mult mai mică și infinit mai puțin cunoscută decât America, reușește, bravo, să ne bată în linia întâi a competiției tehnologiei de vârf mondiale.

E inacceptabil. Ceea ce nu înseamnă că ambasadorul Hans Klemm trebuie să le ceară bucureștenilor să-și gâtuie netul, că nu e de nasul lor, ci să schimbăm lucrurile în US ca să-i ajungem din urmă.

Internăucii, în schimb, au sărit ca arși că Bernie Sanders s-a atins de „țărișoară”. Din diminutivul ăsta, scoate capul un frumos complex de inferioritate deghizat în unul de superioritate. Sau invers. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult