Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, răspunde, într-o postare pe Facebook, la comentariile venite din partea cititorilor după interviul acordat Republica.ro.
În interviu, Biriș spunea că trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome”, după cum s-a exprimat noul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor.
O parte dintre aceste persoane ar putea fi „aduse la lumină” în acest an. În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună - , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum.
Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.
Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.
„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.
Una dintre declarațiile lui Biriș care a stârnit multe comentarii din partea publicului a fost legată de persoanele fără venituri.
„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.
Biriș se declară „consternat” de interpretarea dată răspunsurilor sale, cerându-și scuze celor ce s-au simțit ofensați de declarațiile lui. Oficialul de la Finanțe face câteva precizări, legate de articolul din Codul Fiscal care se referă la obligaţia persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.
„Am văzut valul de comentarii ridicat de răspunsurile la câteva întrebări, în urmă cu câteva zile. Sunt consternat de interpretarea dată răspunsurilor mele și îmi cer scuze tuturor celor care s-au simțit ofensați de cele spuse de mine. Simț nevoia să fac câteva precizări:
-prevederea respectivă de la art. 180 nu a fost introdusă de acest guvern (nu, nu o să vorbesc de greaua moștenire, ci de ce avem de făcut pentru a ajunge odată la o normalitate);
-prevederea respectivă nu se referă la șomeri și nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Să nu uităm, vorbim de plată contribuției de 5,5% la sănătate, plată în schimbul căreia adultul primește servicii medicale dacă are nevoie, servicii care altfel ar costa mult mai mult decât cei aproximativ 40 de lei pe lună ce ar trebui plătiți. Nu este vorba de un impozit aici, chiar dacă contribuția aceasta este în Codul fiscal”, explică Gabriel Biriș în postarea sa.
Proaspătul secretar de stat de la Finanțe le răspunde celor care critică modul de calcul al contribuției la sănătate, precizând că s-a numărat printre cei care nu au fost de acord cu calculul acestei contribuții la un venit minim.
„ Am criticat calculul acestei contribuții la un venit minim, considerând că nu așa trebuie rezolvată problema. Am și fost unul dintre susținătorii legii 209/2015 prin care s-au "aministiat" sumele cerute (legal) de anaf prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obținute de unii concetățeni. Am și atras atenția că păstrarea prevederii va genera același tip de probleme în viitor. Uite că le avem. O să mai avem și altele... ”, spune Biriș.
„Pe de altă parte, cred că înțelegem cu toții că sănătatea costă. Nu putem vorbi de servicii de sănătate decente fără medicamente, fără spitale și, mai nou, și fără medici și asistențe, că ne pleacă cu miile din țară în fiecare an (știu, este și foarte multă risipă și hoție, dar de această problemă se ocupă acum alții). Cine plătește? Dacă nu noi, atunci cine? Copiii noștri, pentru datoriile făcute de noi azi? ”, arată Biriș.
Secretarul de stat continuă exemplificând cu subfinanțarea sistemului de pensii. „Cred că este de datoria noastră să vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor și despre cum eliminăm cauzele care generează problemele și nu doar despre redus efectele. A se vedea și sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci când noi, "decrețeii" vom fi ieșit la pensie sistemul se va prăbuși în lipsa unor măsuri serioase încă de azi (trebuiau de ieri, dar asta e...)”, spune Biriș în postarea sa după interviul din Republica.
”În plus, cred că trebuie cu toții să fim conștienți cât de grav ne afectează evaziunea pe fiecare dintre noi”, încheie Biriș.
Biroul de presă al Ministerul Finanțelor a făcut de asemenea câteva precizări după interviul acordat de Gabriel Biriș în Republica.
„Declarațiile secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriș, au avut rolul de informare și nicidecum o notă de ironie la adresa șomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal. Subfinanțarea sistemului de sănătate este o problemă care îi afectează pe toți românii, de aceea este nevoie ca plata contribuției să fie realizată de toți beneficiarii. Articolul 180 din Codul Fiscal face referire la persoanele care nu au realizat sau nu au declarat venituri în ultimele șase luni. Acestea trebuie să plătească o contribuție la sistemul de sănătate echivalentă cu 5,5% din salariul minim pe economie”, se arată în comunicatul de la Ministerul Finanțelor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vad ca esti fata desteapta si daca tot esti arunca si tu un ochi pe ce se intampla cu deszapezirea drumurilor. Ar fi interesanta o cercetare din teren, despre modul in care isi fac treaba drumarii...mai exact despre cum nu o fac. Am auzit ca cica li s-a zis sa nu puna plugul pe asfalt, ci doar sa se plimbe. O vrea psdu' sa supere oamenii? ca de' multi dintre patronii companiilor ce au contractele in speta is prietenii lor... .
ziua buna
Nooooo, dvs mai dihai, daca Ponta e un abject, dvs ii tineti mai dihai isonul, aaaa, pai sa vedeti dom 'le ce surpriza or sa aiba, aaaa, pai voi credeti ca astia mananca radacini???! Deja asta e neamprostie, ce era daca va tineati gura?
Sau poate ca nu v-ati tinut gura ca sa regretam guvernul USL, sa votam la anul USL? Nu conteaza, lumea o sa va tina minte dl biris, si sa-i transmiteti si lui iohannis ca si el va plati, ca doar el a numit guvernul. Nu a cerut strada guvern de tehnocrati, strada a vrut doar sa se care dracului politicienii corupti!!!
Draga Biris, cand iesi in public tre sa fii pregatit nene, nu sa faci pe erou natiunii cu o carte scrisa.
#autistiidracu