
Înainte de a intra în sala de terapie intensivă, dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență București, obișnuiește să se roage. Spune că asta simte că îl ajută, dar nu înseamnă că e o rețeta universală. Și da, rugăciunea, ca formă de meditație, îi ajută și pe pacienți. În cei 12 ani de terapie intensivă, rar a întâlnit pacienți care să nu ceară prezența preotului sau să nu vrea o icoană, după ce s-au trezit din comă.
Unde se termină munca medicului și unde începe munca lui Dumnezeu? „Eu cred că ele nu sunt separate. Tocmai de această separare m-am ferit tot timpul, pentru că în momentul în care separ lucrurile, în mod evident apare și un conflict la falia de separare. Eu cred că cele două lucruri merg împreună”, a spus medicul Radu Țincu, invitatul de sâmbătă al emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.
„Știința de astăzi este posibilă prin prezența lui Dumnezeu și am spus frecvent acest lucru - astăzi nu putem să cerem să vedem manifestări ca în Vechiul Testament în care globuri de lumină incandescentă coboară peste oameni și asta reprezintă minunea. Faptul că am descoperit un vaccin și că vom opri această pandemie este o modalitate prin care Dumnezeu lucrează prin oameni. Oamenii aceia care cercetează și descoperă vaccinuri, mulți dintre ei au momente de iluminare, momente în care descoperă ceva. Fiindcă putem spune că penicilina a fost descoperită întâmplător, dar întâmplarea este gestionată de o anumită implicare a unor energii. Sigur, putem să nu acceptăm existența șub Dzeu sub formă de strict dogmatică religioasă ortodoxă sau creștină. Dar există forme de energie care duc la o finalitate”, a afirmat medicul Radu Țincu.
Efectul rugăciunii asupra creierului omului: studiile arată că există o descărcare de neurotransmițători cu efect protectiv
Întrebat dacă se roagă înanite de a intra în sala de terapie intensivă, medicul a spus afirmativ, adăugând că au fost făcute studii care arată efectul asupra creierului.
„Da, și fac acest lucru pentru că dincolo de a fi habotnic și a crede fără să cercetez, pregătirea mea științifică mi-a spus că trebuie să cercetez. Și am cercetat. Sunt foarte multe studii de neurofiziologie publicate de oameni de știință ca și mine, care ne-au arătat efectul pe care îl are rugăciunea în creierul omului. Există o descărcare de neurotransmițători cu efect protectiv, există o modificare a undelor electrice cerebrale. Ca să nu intrăm în conflict cu cei care sunt împotriva religiei, rugăciunea este doar o formă de meditație. Este o formă de meditație îți aduce un beneficiu interior. Pe mine mă ajută, nu spun că e rețeta universală”, a spus medicul.
Pe pacienți îi ajută? „În mod clar da. Am văzut în acești 12 ani de terapie intensivă foarte mulți pacienți care aveau diferite convingeri. Rar am întâlnit pacienți care să nu solicite, indiferent de convingerea religioasă de dinainte de a ajunge în terapie intensivă, rar am văzut pacienți care să nu solicite prezența preotului, sau care să nu solicițe să li se dea, atunci când s-au trezit din comă și erau conștienți, o icoană la care să se roage. Omul are nevoie de sprijinul divinității în momentele grele, pentru că în momentele grele ne vedem propriile vulnerabilități și limite. Oricât am vrea să credem că suntem perfecți și invincibili, omul are o anumită limită, și această limită nu o spun nici eu și nici dumneavoastră, o spune evoluția naturală. Faptul că suntem muritori și că murim ne arată că natura, Dumnezeu, divinitatea ne-a pus o limită și această limită nu poate fi trecută de unul singur. Omul are nevoie ca să simtă sprijinul cuiva în momentele grele.”, spune dr Radu Țincu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.