Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Medicul care se roagă la Dumnezeu înainte de a intra în sala de terapie intensivă: „Pot spune cu dovezi științifice care este efectul rugăciunii asupra creierului omului”

Radu Tincu

Înainte de a intra în sala de terapie intensivă, dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență București, obișnuiește să se roage. Spune că asta simte că îl ajută, dar nu înseamnă că e o rețeta universală. Și da, rugăciunea, ca formă de meditație, îi ajută și pe pacienți. În cei 12 ani de terapie intensivă, rar a întâlnit pacienți care să nu ceară prezența preotului sau să nu vrea o icoană, după ce s-au trezit din comă.  

Unde se termină munca medicului și unde începe munca lui Dumnezeu? „Eu cred că ele nu sunt separate. Tocmai de această separare m-am ferit tot timpul, pentru că în momentul în care separ lucrurile, în mod evident apare și un conflict la falia de separare. Eu cred că cele două lucruri merg împreună”, a spus medicul Radu Țincu, invitatul de sâmbătă al emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

„Știința de astăzi este posibilă prin prezența lui Dumnezeu și am spus frecvent acest lucru - astăzi nu putem să cerem să vedem manifestări ca în Vechiul Testament în care globuri de lumină incandescentă coboară peste oameni și asta reprezintă minunea. Faptul că am descoperit un vaccin și că vom opri această pandemie este o modalitate prin care Dumnezeu lucrează prin oameni. Oamenii aceia care cercetează și descoperă vaccinuri, mulți dintre ei au momente de iluminare, momente în care descoperă ceva. Fiindcă putem spune că penicilina a fost descoperită întâmplător, dar întâmplarea este gestionată de o anumită implicare a unor energii. Sigur, putem să nu acceptăm existența șub Dzeu sub formă de strict dogmatică religioasă ortodoxă sau creștină. Dar există forme de energie care duc la o finalitate”, a afirmat medicul Radu Țincu.

Efectul rugăciunii asupra creierului omului:  studiile arată că există o descărcare de neurotransmițători cu efect protectiv

Întrebat dacă se roagă înanite de a intra în sala de terapie intensivă, medicul a spus afirmativ, adăugând că au fost făcute studii care arată efectul asupra creierului. 

„Da, și fac acest lucru pentru că dincolo de a fi habotnic și a crede fără să cercetez, pregătirea mea științifică mi-a spus că trebuie să cercetez. Și am cercetat. Sunt foarte multe studii de neurofiziologie publicate de oameni de știință ca și mine, care ne-au arătat efectul pe care îl are rugăciunea în creierul omului. Există o descărcare de neurotransmițători cu efect protectiv, există o modificare a undelor electrice cerebrale. Ca să nu intrăm în conflict cu cei care sunt împotriva religiei, rugăciunea este doar o formă de meditație. Este o formă de meditație îți aduce un beneficiu interior. Pe mine mă ajută, nu spun că e rețeta universală”, a spus medicul.

Pe pacienți îi ajută? „În mod clar da. Am văzut în acești 12 ani de terapie intensivă foarte mulți pacienți care aveau diferite convingeri. Rar am întâlnit pacienți care să nu solicite, indiferent de convingerea religioasă de dinainte de a ajunge în terapie intensivă, rar am văzut pacienți care să nu solicite prezența preotului, sau care să nu solicițe să li se dea, atunci când s-au trezit din comă și erau conștienți, o icoană la care să se roage. Omul are nevoie de sprijinul divinității în momentele grele, pentru că în momentele grele ne vedem propriile vulnerabilități și limite. Oricât am vrea să credem că suntem perfecți și invincibili, omul are o anumită limită, și această limită nu o spun nici eu și nici dumneavoastră, o spune evoluția naturală. Faptul că suntem muritori și că murim ne arată că natura, Dumnezeu, divinitatea ne-a pus o limită și această limită nu poate fi trecută de unul singur. Omul are nevoie ca să simtă sprijinul cuiva în momentele grele.”, spune dr Radu Țincu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In sfarsit, stiinta recunoaste divinul. Nu a fost niciodata separare, doar neacceptare.
    • Like 3
  • Adevărat spune Domnul Doctor. Multă profunzime în gândire. Trebuie să ajungi la un anumit nivel de cultură științifică și spirituală, la care puțini sunt în stare, mai ales la vârsta tinereții. Ce ne este dat să știm este tot de la Dumnezeu. Știm că dacă ne aruncăm de pe zidul cetății pe pietre, murim. Nu ne aruncăm pe ideea că Dumnezeu ne salvează, ne-a dat să știm faptul că ne lovim și murim. Și chiar să avem o credință puternică ce ne-ar putea ajuta- aruncatul de pe zidul cetății nu ar fi o ispitire? Cam așa este și cu vaccinul. Ne-a dat știința de a-realiza ca remediu dar nu îl folosim. Dumnezeu ne va salva și nu ne putem îmbolnăvi și muri de Covid.
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Medicii sunt, in proportie mare, foarte credinciosi.
    • Like 1
  • Sincer nu vreau sa am vreodata nevoie de acest "doktor"....
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult