Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Valul 4 ne va lua prin surprindere, relaxați, fără teste la hotare și fără vaccin în hambare. Marea majoritate a celor care vor muri în valul 4 fac acum această alegere, refuzând să se vaccineze

vaccinare copii - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Săptămâna care a trecut a venit cu recunoașterea oficială (și cu jumătate de gură) că varianta Delta (tulpina indiană) este în circulație comunitară în România.

Declarația dă de înțeles că tulpina indiană e limitată la o anumită zonă a țării, însă în realitate circulația comunitară este deja națională, pentru că niciun efort nu a fost făcut pentru a limita circulația acestei tulpini. Suntem cu cel puțin 4 săptămâni în urma curbei Delta (indiană), la fel cum am fost și cu tulpina Alpha (britanică) înaintea valului 3.

Așa cum se vede din tabel, majoritatea cazurilor confirmate cu tulpina Delta din România provin din Argeș, Ilfov și București, respectiv 44 (77%) din totalul de 57 identificate până acum.

surse: CNSCBT, GCS

(apasă pe imagine pentru a mări dimensiunea)

Testăm foarte puțin și secvențiem și mai puțin, prin urmare trebuie să presupunem că imaginea pe care o avem despre circulația și evoluția tulpinilor care ne îngrijorează (VOC) este logaritmic mai intensă decât măsurăm.

Ce știm până acum?

- varianta B1.617.2 (Delta) reușește să disloce tulpina B1.17 (Alpha) la o rată exponențială și reprezintă acum în jur de 20% din cazurile secvențializate săptămânal. În acest ritm de creștere, tulpina Delta va fi dominantă (peste 50% din secvențieri) cel târziu în luna august.

- dominanta este urmată în general de debutul fazei de creștere, care stă la baza unui nou val. Acest debut nu va fi probabil vizibil în România decât în septembrie, când valul va ajunge în spitale.

- numărul total de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta a crescut în medie cu peste 25% săptămânal în luna iunie. Dacă acest ritm de creștere se menține, vom depăși 100 de cazuri cu Delta pe săptămână la finalul lunii august, când totalul va depăși 500 de cazuri (estimări conservatoare și dependente de numărul de teste și secvențieri).

- nu știm numărul real de cazuri Delta, însă putem presupune că este de cel puțin 5 ori mai mare decât cel detectat, ceea ce înseamnă că sunt deja mai multe decese provocate de tulpina Delta decât cel confirmat.

- marea majoritate a cazurilor confirmate cu tulpina Dela provin din județele Argeș, Ilfov și București, ceea ce sugerează nu doar o circulație comunitară intensă în zonă, ci un posibil focar regional care se va extinde cu ușurință în restul țării, pe fondul relaxării complete și circulației inter-regionale din perioada de vacanță.

- nu știm procentul de cazuri Delta pe județe, însă având în vedere numărul scăzut de cazuri noi din ultimele săptămâni este posibil că în Argeș tulpina indiană (B.1617.2) să devină dominantă în 1-2 săptămâni, iar în restul regiunii în următoarele 2-3 săptămâni.

- rata mai scăzută de incidență Delta în București este corelată cu rata mai ridicată de vaccinare și este încă o dovadă că vaccinarea este înalt protectivă.

Ce știm despre vaccinare în relație cu tulpina Delta:

- vaccinarea oferă o protecție ridicată față de formele grave de boală, mai ales vaccinurile Pfizer și Moderna.

- vaccinul te păzește de spitalizare. Chiar dacă varianta Delta străpunge mai ușor că Alpha bariera imuna indusă de vaccin, vaccinul transformă un caz grav sau letal de COVID-19 în unul asimptomatic sau ușor care nu necesită spitalizare.

- cererea de vaccin crește în țările care anticipează valul 4

- vaccinează când poți nu când vrei. România a renunțat la livrările săptămânale și vinde stocurile de vaccin, deci e posibil să nu poată obține vaccin suplimentar atunci când vrei tu să te vaccinezi.

- durează 30 de zile până la instalarea imunității optime după vaccin. Vaccinează-te acum ca să fi bine protejat în august.

Concluzii?

Valul 4 ne va lua prin surprindere, relaxați, fără teste la hotare și fără vaccin în hambare.

Marea majoritate a celor care vor muri în valul 4 fac acum această alegere, refuzând să se vaccineze.

Când ne va apuca și pe noi panica după vaccin, ca pe indieni, nu o să putem cere înapoi dozele vândute țărilor care își vaccinează cetățenii.

Mai simplu: în septembrie când va începe furtuna Delta, va fi prea târziu să regreți că nu te-ai vaccinat (sau nu ți-ai vaccinat părinții sau copiii) în iunie sau iulie.

Și mai simplu: vara se seamănă imunitatea pe care dorești să o recoltezi la toamnă.

PS. Mergi în vacanță, o să ai nevoie de ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu astept pana la varianta Omega si apoi ma vaccinez. Ce rost are sa fac mai multe drumuri la piata? O sa scape de coronavirus cum scapam si de gripa normala. Aia de ne vaccinam in fiecare toamna dar nu mai scapam de ea.
  • Like 0
 • Dr. Robert Malone, inventatorul tehnologiei pe care se bazează vaccinurile ARNm și ADN, și Steve Kirsch, antrepenor implicat în cercetarea reacțiilor adverse provocate de terapiile împotriva Covid-19.
  Podcastul durează trei ore, iar concluziile la care ajung cei doi invitați sunt următoarele:
  • Există îngrijorări legate de lipsa de transparență a laboratoarelor privind efectele secundare.
  • Proteina spike a SARS-Cov-2 este biologic activă – contrar estimărilor inițiale – și poate cauza probleme majore. Este responsabilă de cele mai severe efecte ale bolii Covid-19, cum ar fi cheaguri de sânge și boli ale inimii. Sunt aceleași probleme pe care le regăsim la unele persoane vaccinate.
  • Proteina spike prezintă și toxicitate reproductivă, iar datele de biodistribuție ale companiei Pfizer arată că se poate afecta ovarele femeilor. Cifrele sugerează că rate de pierdere a sarcinii în primele 20 de săptămâni este de 82% în cazul femeilor vaccinate.
  • Datele din Israel arată că bărbații vaccinați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au șanse de 25 de ori mai mari de a dezvolta miocardită.
  • Vaccinurile anti-Covid au doar autorizație de utilizare de urgență, care este acordată doar atunci când nu există alte remedii sigure sau eficiente.

  • Like 1
 • Am înțeles.....
  Noi suntem de vină ca guvernul se face ca lucrează pt prevenirea valului 4 și apoi 5 și 7 și 10 și valul 20... Și tot așa...
  Mai terminati, vedeți-vă de alte treburi
  ..... Gogoașă este goală.. .
  • Like 1
 • "rata mai scăzută de incidență Delta în București este corelată cu rata mai ridicată de vaccinare și este încă o dovadă că vaccinarea este înalt protectivă." Hm. Corelarea si cauzalitatea nu-s nicidecum același lucru, cum gresit sugerează autorul. Dar da, corelarea este o indicație ca ar putea exista o cauzalitate, care insa tebuie investigată și dovedită ca atare, nu doar postulată în urma constatării corelației statistice. Ar putea exista si alte corelații plauzibil de-a fi (si) cauze ale acestei rate mai scăzută de incidență Delta în București. Cum ar fi, de exemplu, imunitatea în general mai bună dată de gradul de sănătate mai ridicat al unei populații urbane mai bine hrănită si îngrijită decât cea din ruralul românesc.
  • Like 1
  • @ Cosmin Constantin
   L-ai pierdut . Nu cred ca o inteles jumarate din ce i-ai explicat . Dar pseudostiinta ii mai usor de inteles decat stiinta.
   • Like 0
 • d-l Jurma nu mai are de unde castiga un banut si mai arunca articole la care primeste peste nas ..pacat ..ziarist de doi bani
  • Like 0
 • Alo, stimate autor, Israelul este printre cele mai vaccinate țări din lume. Și cea mai greu lovită de varianta delta! Ce zici, nu se bate cap în cap realitatea cu ce ne spui matale? https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjLhrWGn87xAhXng_0HHcxMAkcQFjAAegQIAhAD&url=https%3A%2F%2Fwww.digi24.ro%2Fstiri%2Fexterne%2Fisrael-una-dintre-campioanele-vaccinarii-grav-lovita-de-varianta-delta-numarul-cazurilor-covid-s-a-dublat-de-la-o-saptamana-la-alta-1585797&usg=AOvVaw0N8sEao_ROwt3IPN7_Sxr1
  • Like 1
  • @ Norma Lee
   Paul check icon
   Nu știu dacă ești in stare sa înțelegi ce scriu, dar totuși…
   1. O dublare este și de la un caz la doua. Nu “dublarea” conteaza, ci procentul din populație îmbolnăvit ca urmate a dublării.
   2. Rata de infectare trebuie luata in considerație împreuna cu procentul de persoane vaccinate.
   3. Im general imunitatea obținută după vaccin nu este de 100%. Vaccinul te apăra de formele grave ale bolii. Unele tipuri de vaccin previn la un procent însemnat de vaccinați inclusiv retransmiterea. Acest procent scade cu apariția mutațiilor fata de care vaccinul nu crează imunitate sau crează o imunitate scăzută. Probabilitatea de apariție a mutațiilor creste cu numărul de persoane care nu se vaccinează.
   4. Totul funcționează pe baza de probabilități.
   • Like 3
  • @ Norma Lee
   Eu nu stiu unde sunt dublari in numarul de noi cazuri de infectare in Israel, propun sa va consultati de pe alte surse: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/ unde vedeti numarul in scadere astazi de noi cazuri.
   • Like 2
 • din experienta altor epidemii, valurile noi sunt din ce in ce mai slabe. Contagioase, da, dar slabe. Imunitatea umana creste. Creste si vaccinarea si revaccinarea (teste de anticorpi indica vaccinul acopera pentru o perioada dar nu se activeaza la toti, si vaccinul anti gripal are eficacitate maxima primele 3-4 luni si apoi se reduce).
  Altfel nu vad o necesitate a testarii la frontiera, pt ca deja sunt cazuri in tzara, testele la frontiera ar reduce intrarea cazurilor din afara tarii dar e prea tarziu.
  Si nu in ultimul rand, vaccinul nu acopera toate tulpinele, fix la fel ca cel gripal sau rujeola dar creste (oarecum) reactivitatea sistemului imunitar in special la cei cu probleme de sanatate si in varsta. Vaccinarea populatiei in varsta e vitala. Poate se fac centre de vaccinare si la tara, eventual echipa medicala sa mearga la fiecare casa si evalueze medical, pt ca realmente romania are 50% din populatie la tara si multi nu se deplaseaza.
  • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   Delia MC Delia MC check icon
   Sunt centre de vaccinare și la țară. Oamenii însă nu vor. Și sunt mai multe cauze: unii zic " tot mor, la ce să mă vaccinez ". Dar cel mai mare deserviciu îl fac televiziunile-vuvuzele care invită acuși-acuși pe niște gică contra și răspândesc tot felul de aiureli. E o luptă inegală. Eu nu mă uit însă mi se " servesc ". Iar televiziunile cu pricina intră zilnic în casa lor însă o caravană ori echipă medicală vine odată sau de 2 ori. Plus că echipa medicală n-are ce căuta în casa omului dacă el nu vrea.
   Rămâne singura speranță că aceia care sunt mai puțin mobili rămân așa iar cei mobili care stau cu ei ori îi vizitează sunt vaccinați.
   Acuma că se secvențiază extrem de puțin e adevărat. Eu cred că delta e dominantă deja în România ( un articol spunea că in Germania e deja peste 50% iar lockdown-ul s-a terminat prin mai, deci s-ar fi întâmplat în mai puțin de 2 luni ) numai că apără imunitatea celor trecuți prin boală ori vaccinați în România și prudența plus vaccinarea în Germania. Și cel mai mult, încheierea școlii și mutarea activităților recreative afară. E un echilibru fin și precar. Ce va fi la toamnă vom vedea. Sper ca previziunea dlui Jurma să nu se adeverească.
   • Like 4
  • @ Delia MC
   My body, my choice! Motto-ul feministelor, valabil și în cazul vaccinului!
   • Like 2
  • @ Norma Lee
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă vine cineva și îmi impune ce să fac cu "my body " am sfeclit-o, am pus-o de dictatură. În ambele cazuri nu obligație ci educație.
   • Like 2
  • @ Norma Lee
   Asta nu e motto-ul feministelor, ci al femeilor inteligente. Cele doua mulțimi se intersectează, dar nu se suprapun. Însă in cazul vaccinării, nu inteligenta e explicația acestei "abordari", ci fix opusul ei.
   • Like 3
  • @ Norma Lee
   Filbert check icon
   Valabil si in cazul videochatis-tilor/elor...In cazul vaccinului e valabil doar daca te izolezi complet de societate.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Nu am ceva cu vaccinarea , dar eu sunt bio vegan. Daca ar exista vaccin pe baza de leustean , imediat as face. Ma uimeste cum sunt unii asa impotriva naturii , ca nu cumva sa moara ei cumva. De parca sunt cele mai importante piese ale umanitatii , fara ei ar disparea civilizatia. Ce atata panica ? Ne face pe noi un coronavirus? Nu ne-a exterminat ciuma si ne face asta? Ce ii curios la virus , parca ii pasta de dinti , in fiecare luna apare cu ceva in plus : heiiii noul colgate cu carbuneee , mai bun decat cel din urma colgate care era de cacat. Daca delta ii de 100 de ori mai rea decat beta iar beta ii de 100 de ori mai rea decat alfa , atunci de ce naiba ne-am inchis in casa pentru cacatul de corona alfa. Pai din ce inteleg ala o fost pipi in ploaie.

   PS. Eu am auzit ca BOR au oferta la inmormantori . 2 la pret de una. Sau mai bine zis " Cumperi una si poti chema un prieten in retea " ( reteua Domnului) . Grabiti-va ca ii oferta limitata.
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Delia MC Delia MC check icon
   Apreciez umorul și zen-ul.
   Nu, nu suntem importanți. Dar fiecare pentru sine este.
   Biologia, epidemiologia spun astea. Că un afurisit de virus poate fi așa de rău încât să îngenuncheze o lume. Numai că până acum n-a fost deși teoria o admitea numai că n-a prea luat-o nimeni în seamă iar avertismentele au fost strigăte în pustiu. Sau mai rău, interpretate post factum ca și conspirații. Fac o paranteză, cei care cred în conspirații sunt niște fataliști pe de o parte iar pe de alta își taie singuri accesul la înțelegerea faptelor și implicit la concluzii. Problema lor.
   Și partea tare: nu toți medicii au dreptate. Nici toți epidemiologii. Important e de gândit cu faptele în față și practic. De ce, asta vine mai apoi. Medicii au o gândire deseori conservatoare. Dacă mai punem și ideologia iese un talmeș balmeș de nedescris. Un singur exemplu: mulți medici, ca și dl Jurma de altfel, reduc totul la morți și conservarea vieții cu orice preț. Uită însă că în urma unui lockdown prelungit avem poate mai puțini morți dar mulți morți vii: depresivi, care au pierdut multe și nu mai știu de unde să înceapă fiindcă energia li s-a dus. Iar lockdown-ul lung după un timp nu mai are efect fiindcă oamenii încalcă regulile cu un fel de spirit de desperado că nu mai suportă izolarea. Simplu. Dl Jurma are totuși o scuză, nu știe cum se simte un lockdown lung însă unii, chiar pe aici, știu. Problema e că politicienii ori nu înțeleg ori nu vor. Iar managementul unor astfel de situații îl fac ei. Tactica ar fi alta însă una, e mult mai greu și a doua, se țin cu dinții de acest așa zis umanism ca ideologie.
   Nu, e mai rău ca pasta de dinți. Perfid. Fiindcă natura lucrează spre autoconsevare și perpetuare. De data asta a virusului.
   Cine gândește în timp ( adică ce a fost, când și ce s-a știut atunci) și practic are șansa să aiba o altă perspectivă.
   Încă o dată, am râs.
   • Like 0
 • mai lasa manipularea asta ieftina pro vaccin..israelienii s au vaccinat pe capete si tot au destui infectati......dar de efectele adverse ale vaccinului nu publici nimic sau nu vrei...ele sunt destule..dar nimeni nu zice de asta...ca oile trebuie indrumate doar intr o anumita directie....
  • Like 0
  • @ Dragos Nicolae
   "dar de efectele adverse ale vaccinului nu publici nimic sau nu vrei...ele sunt destule"
   Zici că exista foarte multe efecte adverse. Dă-ne ceva concret, un studiu, o statistică, un link. Câți israelieni au avut efecte secundare negative? Ce fel?

   Și despre cei care nu vor să se vaccineze se zice că sunt needucați, inculți, prosti, etc. Din nou fără studii, statistici. Deci doar insinuări.

   Eu cred ca nu se vaccinează de frica efectelor secundare. Dar nimeni nu spune despre ce e vorba, care sunt, cât de des apar, pe cine afectează, etc.

   Spune-ne de ce ți-e ție frică.

   • Like 0
 • La cat ii recompenseaza pe doctori, vor exista sigur si multe alte valuri... ce sunt fraieri sa lase ocazia asta deoparte?
  • Like 0
 • Paul check icon
  Pentru astfel de situații s-au instituit premiile Darwin. Problema e ce te faci când un procent însemnat (o majoritate?) din populație e eligibil pentru premiu…

  Spre norocul nostru rata mortalității e suficient de mica (încă?) incat sa afecteze doar o fracțiune din eligibili. E aceasta fracțiune prea mare? Mai ales ca e in puterea noastră sa o facem mai mică… Este responsabilitatea societății sa se apere de cei care ii fac rau, mai ales de cei care ii fac rau intenționat. Fără certificat de vaccinare ar trebui sa fie imposibil sa îți cumperi și o pâine.

  Pe de alta parte, dacă te uiți la câte mutații apar, s-ar putea sa nu mai avem mult timp la dispoziție sau sa fie deja prea târziu. Atunci o sa mai trecem prin situații asemănătoare cu cele din timpul “Gripei spaniole” din 1919 (care de fapt venea din America :-D). O sa se vaccineze natural și foarte repede cât trebuie pana sa ajungem la imunitatea de turma și un anumit procent o sa dea colțul. Tinand cont de faptul ca acum spre deosebire de 1919 avem un vaccin (sau mai multe), morții o sa fie pe conștiința celor care au supraviețuit, dar nu au vrut sa se vaccineze desi au putut. Însă, ca sa ai o conștiința îți trebuie o anumită inteligenta…
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult