Foto: Inquam Photos / George Călin
Săptămâna care a trecut a venit cu recunoașterea oficială (și cu jumătate de gură) că varianta Delta (tulpina indiană) este în circulație comunitară în România.
Declarația dă de înțeles că tulpina indiană e limitată la o anumită zonă a țării, însă în realitate circulația comunitară este deja națională, pentru că niciun efort nu a fost făcut pentru a limita circulația acestei tulpini. Suntem cu cel puțin 4 săptămâni în urma curbei Delta (indiană), la fel cum am fost și cu tulpina Alpha (britanică) înaintea valului 3.
Așa cum se vede din tabel, majoritatea cazurilor confirmate cu tulpina Delta din România provin din Argeș, Ilfov și București, respectiv 44 (77%) din totalul de 57 identificate până acum.
surse: CNSCBT, GCS
(apasă pe imagine pentru a mări dimensiunea)
Testăm foarte puțin și secvențiem și mai puțin, prin urmare trebuie să presupunem că imaginea pe care o avem despre circulația și evoluția tulpinilor care ne îngrijorează (VOC) este logaritmic mai intensă decât măsurăm.
Ce știm până acum?
- varianta B1.617.2 (Delta) reușește să disloce tulpina B1.17 (Alpha) la o rată exponențială și reprezintă acum în jur de 20% din cazurile secvențializate săptămânal. În acest ritm de creștere, tulpina Delta va fi dominantă (peste 50% din secvențieri) cel târziu în luna august.
- dominanta este urmată în general de debutul fazei de creștere, care stă la baza unui nou val. Acest debut nu va fi probabil vizibil în România decât în septembrie, când valul va ajunge în spitale.
- numărul total de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta a crescut în medie cu peste 25% săptămânal în luna iunie. Dacă acest ritm de creștere se menține, vom depăși 100 de cazuri cu Delta pe săptămână la finalul lunii august, când totalul va depăși 500 de cazuri (estimări conservatoare și dependente de numărul de teste și secvențieri).
- nu știm numărul real de cazuri Delta, însă putem presupune că este de cel puțin 5 ori mai mare decât cel detectat, ceea ce înseamnă că sunt deja mai multe decese provocate de tulpina Delta decât cel confirmat.
- marea majoritate a cazurilor confirmate cu tulpina Dela provin din județele Argeș, Ilfov și București, ceea ce sugerează nu doar o circulație comunitară intensă în zonă, ci un posibil focar regional care se va extinde cu ușurință în restul țării, pe fondul relaxării complete și circulației inter-regionale din perioada de vacanță.
- nu știm procentul de cazuri Delta pe județe, însă având în vedere numărul scăzut de cazuri noi din ultimele săptămâni este posibil că în Argeș tulpina indiană (B.1617.2) să devină dominantă în 1-2 săptămâni, iar în restul regiunii în următoarele 2-3 săptămâni.
- rata mai scăzută de incidență Delta în București este corelată cu rata mai ridicată de vaccinare și este încă o dovadă că vaccinarea este înalt protectivă.
Ce știm despre vaccinare în relație cu tulpina Delta:
- vaccinarea oferă o protecție ridicată față de formele grave de boală, mai ales vaccinurile Pfizer și Moderna.
- vaccinul te păzește de spitalizare. Chiar dacă varianta Delta străpunge mai ușor că Alpha bariera imuna indusă de vaccin, vaccinul transformă un caz grav sau letal de COVID-19 în unul asimptomatic sau ușor care nu necesită spitalizare.
- cererea de vaccin crește în țările care anticipează valul 4
- vaccinează când poți nu când vrei. România a renunțat la livrările săptămânale și vinde stocurile de vaccin, deci e posibil să nu poată obține vaccin suplimentar atunci când vrei tu să te vaccinezi.
- durează 30 de zile până la instalarea imunității optime după vaccin. Vaccinează-te acum ca să fi bine protejat în august.
Concluzii?
Valul 4 ne va lua prin surprindere, relaxați, fără teste la hotare și fără vaccin în hambare.
Marea majoritate a celor care vor muri în valul 4 fac acum această alegere, refuzând să se vaccineze.
Când ne va apuca și pe noi panica după vaccin, ca pe indieni, nu o să putem cere înapoi dozele vândute țărilor care își vaccinează cetățenii.
Mai simplu: în septembrie când va începe furtuna Delta, va fi prea târziu să regreți că nu te-ai vaccinat (sau nu ți-ai vaccinat părinții sau copiii) în iunie sau iulie.
Și mai simplu: vara se seamănă imunitatea pe care dorești să o recoltezi la toamnă.
PS. Mergi în vacanță, o să ai nevoie de ea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Podcastul durează trei ore, iar concluziile la care ajung cei doi invitați sunt următoarele:
• Există îngrijorări legate de lipsa de transparență a laboratoarelor privind efectele secundare.
• Proteina spike a SARS-Cov-2 este biologic activă – contrar estimărilor inițiale – și poate cauza probleme majore. Este responsabilă de cele mai severe efecte ale bolii Covid-19, cum ar fi cheaguri de sânge și boli ale inimii. Sunt aceleași probleme pe care le regăsim la unele persoane vaccinate.
• Proteina spike prezintă și toxicitate reproductivă, iar datele de biodistribuție ale companiei Pfizer arată că se poate afecta ovarele femeilor. Cifrele sugerează că rate de pierdere a sarcinii în primele 20 de săptămâni este de 82% în cazul femeilor vaccinate.
• Datele din Israel arată că bărbații vaccinați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au șanse de 25 de ori mai mari de a dezvolta miocardită.
• Vaccinurile anti-Covid au doar autorizație de utilizare de urgență, care este acordată doar atunci când nu există alte remedii sigure sau eficiente.
Noi suntem de vină ca guvernul se face ca lucrează pt prevenirea valului 4 și apoi 5 și 7 și 10 și valul 20... Și tot așa...
Mai terminati, vedeți-vă de alte treburi
..... Gogoașă este goală.. .
1. O dublare este și de la un caz la doua. Nu “dublarea” conteaza, ci procentul din populație îmbolnăvit ca urmate a dublării.
2. Rata de infectare trebuie luata in considerație împreuna cu procentul de persoane vaccinate.
3. Im general imunitatea obținută după vaccin nu este de 100%. Vaccinul te apăra de formele grave ale bolii. Unele tipuri de vaccin previn la un procent însemnat de vaccinați inclusiv retransmiterea. Acest procent scade cu apariția mutațiilor fata de care vaccinul nu crează imunitate sau crează o imunitate scăzută. Probabilitatea de apariție a mutațiilor creste cu numărul de persoane care nu se vaccinează.
4. Totul funcționează pe baza de probabilități.
Altfel nu vad o necesitate a testarii la frontiera, pt ca deja sunt cazuri in tzara, testele la frontiera ar reduce intrarea cazurilor din afara tarii dar e prea tarziu.
Si nu in ultimul rand, vaccinul nu acopera toate tulpinele, fix la fel ca cel gripal sau rujeola dar creste (oarecum) reactivitatea sistemului imunitar in special la cei cu probleme de sanatate si in varsta. Vaccinarea populatiei in varsta e vitala. Poate se fac centre de vaccinare si la tara, eventual echipa medicala sa mearga la fiecare casa si evalueze medical, pt ca realmente romania are 50% din populatie la tara si multi nu se deplaseaza.
Rămâne singura speranță că aceia care sunt mai puțin mobili rămân așa iar cei mobili care stau cu ei ori îi vizitează sunt vaccinați.
Acuma că se secvențiază extrem de puțin e adevărat. Eu cred că delta e dominantă deja în România ( un articol spunea că in Germania e deja peste 50% iar lockdown-ul s-a terminat prin mai, deci s-ar fi întâmplat în mai puțin de 2 luni ) numai că apără imunitatea celor trecuți prin boală ori vaccinați în România și prudența plus vaccinarea în Germania. Și cel mai mult, încheierea școlii și mutarea activităților recreative afară. E un echilibru fin și precar. Ce va fi la toamnă vom vedea. Sper ca previziunea dlui Jurma să nu se adeverească.
PS. Eu am auzit ca BOR au oferta la inmormantori . 2 la pret de una. Sau mai bine zis " Cumperi una si poti chema un prieten in retea " ( reteua Domnului) . Grabiti-va ca ii oferta limitata.
Nu, nu suntem importanți. Dar fiecare pentru sine este.
Biologia, epidemiologia spun astea. Că un afurisit de virus poate fi așa de rău încât să îngenuncheze o lume. Numai că până acum n-a fost deși teoria o admitea numai că n-a prea luat-o nimeni în seamă iar avertismentele au fost strigăte în pustiu. Sau mai rău, interpretate post factum ca și conspirații. Fac o paranteză, cei care cred în conspirații sunt niște fataliști pe de o parte iar pe de alta își taie singuri accesul la înțelegerea faptelor și implicit la concluzii. Problema lor.
Și partea tare: nu toți medicii au dreptate. Nici toți epidemiologii. Important e de gândit cu faptele în față și practic. De ce, asta vine mai apoi. Medicii au o gândire deseori conservatoare. Dacă mai punem și ideologia iese un talmeș balmeș de nedescris. Un singur exemplu: mulți medici, ca și dl Jurma de altfel, reduc totul la morți și conservarea vieții cu orice preț. Uită însă că în urma unui lockdown prelungit avem poate mai puțini morți dar mulți morți vii: depresivi, care au pierdut multe și nu mai știu de unde să înceapă fiindcă energia li s-a dus. Iar lockdown-ul lung după un timp nu mai are efect fiindcă oamenii încalcă regulile cu un fel de spirit de desperado că nu mai suportă izolarea. Simplu. Dl Jurma are totuși o scuză, nu știe cum se simte un lockdown lung însă unii, chiar pe aici, știu. Problema e că politicienii ori nu înțeleg ori nu vor. Iar managementul unor astfel de situații îl fac ei. Tactica ar fi alta însă una, e mult mai greu și a doua, se țin cu dinții de acest așa zis umanism ca ideologie.
Nu, e mai rău ca pasta de dinți. Perfid. Fiindcă natura lucrează spre autoconsevare și perpetuare. De data asta a virusului.
Cine gândește în timp ( adică ce a fost, când și ce s-a știut atunci) și practic are șansa să aiba o altă perspectivă.
Încă o dată, am râs.
Zici că exista foarte multe efecte adverse. Dă-ne ceva concret, un studiu, o statistică, un link. Câți israelieni au avut efecte secundare negative? Ce fel?
Și despre cei care nu vor să se vaccineze se zice că sunt needucați, inculți, prosti, etc. Din nou fără studii, statistici. Deci doar insinuări.
Eu cred ca nu se vaccinează de frica efectelor secundare. Dar nimeni nu spune despre ce e vorba, care sunt, cât de des apar, pe cine afectează, etc.
Spune-ne de ce ți-e ție frică.
Spre norocul nostru rata mortalității e suficient de mica (încă?) incat sa afecteze doar o fracțiune din eligibili. E aceasta fracțiune prea mare? Mai ales ca e in puterea noastră sa o facem mai mică… Este responsabilitatea societății sa se apere de cei care ii fac rau, mai ales de cei care ii fac rau intenționat. Fără certificat de vaccinare ar trebui sa fie imposibil sa îți cumperi și o pâine.
Pe de alta parte, dacă te uiți la câte mutații apar, s-ar putea sa nu mai avem mult timp la dispoziție sau sa fie deja prea târziu. Atunci o sa mai trecem prin situații asemănătoare cu cele din timpul “Gripei spaniole” din 1919 (care de fapt venea din America :-D). O sa se vaccineze natural și foarte repede cât trebuie pana sa ajungem la imunitatea de turma și un anumit procent o sa dea colțul. Tinand cont de faptul ca acum spre deosebire de 1919 avem un vaccin (sau mai multe), morții o sa fie pe conștiința celor care au supraviețuit, dar nu au vrut sa se vaccineze desi au putut. Însă, ca sa ai o conștiința îți trebuie o anumită inteligenta…