Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Microîntreprinderea la care patronul este și salariatul societății, cea mai avantajoasă impozitare

A doua modificare a noului Cod fiscal înainte de intrarea în vigoare aduce o măsură foarte bună pentru mediul de afaceri din categoria întreprinderilor mici și mijlocii din România, respectiv cota de impozit pe dividende distribuite persoanelor fizice de 5%, procent aplicabil pentru dividendele distribuite începând cu 1 ianuarie 2016.

Acest venit din dividende este scutit la plata contribuției de sănătate în anul 2016 dacă persoana fizică ce încasează dividendul este deja asigurată în sistemul public de sănătate. Din anul 2017, veniturile din dividende sunt în sfera contribuției de sănătate în procent de 5,5%, indiferent dacă persoana fizică mai realizează alte venituri pentru care datorează contribuția la sănătate, urmând ca plafonul maxim al contribuției să fie de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni.

Desigur, este mai mult o măsură reparatorie a impozitării capitalului național având în vedere că plățile de dividende făcute de societăți din România către societăți din alte state membre sunt încă de la 1 ianuarie 2007 scutite de impozit pe dividend dacă societatea din celălalt stat membru îndeplinește două condiții foarte ușoare respectiv deține mai mult de 10% din capitalul social al societății din România pe o perioadă mai mare de 1 an analizată la data plății dividendului.

Astfel, această măsură este una bună de stimulare a activității de investiții pe plan național însă este, per ansamblu, o măsură de diminuare asupra impozitării capitalului românesc în raport cu cel străin.

Aceeași ordonanță de modificare a Codului fiscal aduce și o nouă noțiune fiscală, un nou concept privind microîntreprinderea, concept ce poate să fie o alternativă de desfășurare a unei activități economice, având în vedere supraimpozitarea activității independente și a profesiilor libere din anul 2016.

Începând cu 1 ianuarie 2016 o microîntreprindere este societatea ce realizează venituri într-un exercițiu fiscal de până la 100.000 euro. Impozitul pe venitul microîntreprinderii se stabilește în mod diferențiat în funcție de numărul de salariați, respectiv:

- 3% din venituri pentru microîntreprinderile fără salariați;

- 2% din venituri pentru microîntreprinderile cu un salariat;

- 1% din venituri pentru microîntreprinderile cu doi sau mai mulți salariați.

Desigur, pot fi microîntreprinderi societățile cu o foarte largă gamă de servicii, mai puțin cele care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;

d) desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale.

Mai mult, o microîntreprindere nu poate realiza mai mult de 20% venituri din consultanță și management.

Prin urmare, orice microîntreprindere ce are obiectul de activitate altul decât cele precizate anterior poate beneficia de această impozitare favorabilă, impozitare ce devine optimizare fiscală în condiția plății impozitului pe divinded în procent de 5%.

Dacă ținem cont de faptul că proprietarul societății se poate angaja la aceasta, pentru microîntreprinderile cu venituri mai mari reducerea de impozit pe venit de la 3% la 2% acoperă cheltuielile cu impozitele și taxele aferente salariului persoanei angajate, persoană ce va beneficia de asigurările de sănătate și de vechimea contribuțiilor la sistemul public de pensii.

Rămânând în aceeași zonă a analizei fiscale, dacă aceeași activitate ar fi fost prestată sub forma unei activități independente/ profesii libere, activitate desfășurată ca PFA conform limbajului uzual, impozitele datorate în anul 2016 sunt:

- impozitul pe venit 16%;

- contribuția la sănătate de 5,5%;

- contribuția la pensii de 10,5%, plafonată superior la valoarea de 5 ori salariul mediu x 12 luni, contribuție ce nu asigură stagiul complet de cotizare la pensii;

- dacă PFA dorește un stagiu întreg de cotizare la pensii mai achită și procentul de 15,8%.

În acest sens, dragi cititori, dacă doriți să efectuați o activitate și nu aveți o perspectivă de a deveni multinațională în scurt timp, luați în considerare și mecanismul fiscal al microîntreprinderii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • priamus check icon
    Buna ziua
    Ma numesc Sorin Ferche sunt de profesie medic dentist si detin un cabinet stomatologic ,forma de organizare Cabinet medical individual.

    Cabinetele medicale fără personalitate juridică , sunt inregistrate doar la Directia de Sanatate Publica , in registrul cabinetelor medicale .
    Va rog sa ma lamuriti pe mine , si pe alti colegi in urmatoarele aspecte:
    1. Ce tip de activitate desfasuram ? ( sociala sau economica)
    2.Ce text de lege specifica clar activitatea pe care o desfasuram?
    3.De ce trebuie sa platim aceleasi taxe ca si un SRL daca nu suntem inregistrati in Registrul comertului ?
    va multumesc anticipat
    cu stima dr.Ferche sorin

    Cabinete medicale individuale (de sine stătătoare, asociate sau grupate)
    Societăți civile medicale

    • Like 0
  • Mircea check icon
    Buna seara.
    In speranta ca nu voi parea troll, as dori sa atrag atentia asupra unei erori din textul de mai sus, mai exact in paragraful care contine fraza: "este mai mult o măsură reparatorie a impozitării capitalului național având în vedere că plățile de dividende făcute de societăți din România către societăți din alte state membre sunt încă de la 1 ianuarie 2007 scutite de impozit pe dividend".
    In aceasta fraza se confunda 2 tipuri de impozite si anume cel pe profit si cel pe venitul nerezidentilor (ambele aplicate si dividendelor). Trebuie precizat ca nerezidentii membrii UE care indeplineau conditiile precizate in articol erau scutiti doar de impozitul pe venitul nerezidentilor ce ar fi fost retinut la sursa in Romania, ei urmand sa fie oricum impozitati in tara lor de rezidenta pentru venitul obtinut. Astfel, prin scutirea acordata incepand cu 2007 s-a evitat dubla impozitare (o data prin retinere la sursa in Romania si odata pe profit in tara de rezidenta), nu s-a acordat o scutire. Similar si in Romania in aceasta perioada se evita dubla impozitare prin faptul ca impozitul se retinea la sursa de societatea platitoare, dar reprezenta venit neimpozabil la societatea care primea dividendele. In concluzie, modalitatea de impozitare nu era nici un trecut cu nimic diferita intre nerezidenti si rezidenti - ambii erau impozitati o singura data pe veniturile din dividende, doar ca in tari diferite.
    De aceea, nu cred ca este corect sa spunem ca "este o masura reparatorie" ci este pur si simplu o scadere de taxa de la 16% la 5% la nivelul impozitului pe profit si pe venit, fara a impacta cu nimic tratatele semnate de Romania si directivele europene care reglementeaza impozitul pe venitul nerezidentilor.
    O seara frumoasa!
    • Like 2
    • @ Mircea
      Buna ziua. Critica este una constructiva si binevenita. Opinie: Nu este nici o eroare in text. Scrie foarte clar pentru cine citeste cu atentia cuvenita ca este o scutire la impozitul pe dividend, cand societatea mama este din alt stat membru, cu indeplinirea celor doua conditii. Comentariul dvs induce confuzie mentionand impozitul pe profit. Aceiasi scutire se aplica si pentru platile de redevente sau dobanzi, indeplind alte doua conditii (detinere mai mult de 25% din capitalul social pentru mai multe de 2 ani) In rest, pentru mine ca roman ma intreseaza ca veniturile din dividende sunt din Romania, rezidentii sunt impozitati iar nerezidenti sunt scutiti. In rest nu mai intereseaza cum este nerezidentul impozitat in tara mama! Chiar deloc!
      • Like 1
  • Reducerea de la 3% la 2% in cazul unui angajat acoperă taxele si impozitele ... Acum nu prea e corecta exprimarea fără sa specificam cifra de afaceri si salariul la care ne referim. In rest este foarte ok articolul si binevenit.
    • Like 1
  • Doi sau mai multi salariati la impozitul de 1%,trebuie sa fie cu norma intreaga sau poate fi si cu 4 ore?
    • Like 0
    • @ Daniel Daniel
      Bună dimineata. Doar cu norma intreaga. Numai bine. A Benta
      • Like 1
    • @ Daniel Daniel
      Mircea check icon
      Buna seara. Pot fi si mai multi salariati cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi. Astfel, o microintreprindere cu doi salariati angajati cu norma partiala de 4 ore, poate plati impozitul redus de 2% (ca si o microintreprindere cu 1 salariat cu norma intreaga) deoarece, insumat, cei doi salariati reprezinta echivalentul unei norme intregi. Similar, daca societatea are 4 angajati part-time, poate aplica cota de impozit de 1%. Weekend placut :)
      • Like 2
    • @ Mircea
      ilie check icon
      Raspunsurile tale, Mircea, mi se par extrem de bine argumentate si ma intreb daca cumva acorzi si asistenta sau consiliere fiscala . Datele mele de contact: 0733582709 iliecatoiu@yahoo.com. Multumesc si astept raspunsul tau, indiferent care ar fi. Spor si inspiratie !
      • Like 1
  • Pentru venituri din consultanta si management impozitarea rămâne ca si pana acum? Mulțumesc.
    • Like 1
    • @ Dan Bundur
      Da. O societate cu obiect de activitate consultanta sau management nu poate fi microintreprindete din punct de vedere fiscal. Aceasta plăteste impozit pe profit cu procent de 16%.
      • Like 0
  • Multumesc si felicitari pentru articol!
    • Like 0
    • @ Melinda Margareta Kovacs
      Multumesc frumos!
      • Like 0
    • @ Melinda Margareta Kovacs
      Multumesc frumos numai bine si dvs.
      • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    multumim de articol.
    • Like 0
    • @ Dan Dan
      Multumesc frumos!
      • Like 0
  • Multumesc pentru articol, utila informare :) La mai multe!
    • Like 1
    • @ Cismas Bogdan
      Multumesc frumos, speram sa avem inspiratie la mai multe articole.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult