Foto: Inquam Photos/Bogdan Buda
Pe fondul ascensiunii extremismului la nivel mondial, mulți se întreabă acum ce s-a întâmplat cu societatea și de unde a ieșit la lumină ura aceasta aproape perceptibilă fizic între oameni care nici nu se cunosc personal. Căci trăim, iată, vremuri în care amenințarea și injuriile sunt elemente la ordinea zilei. Mulți aproape că le ignoră, pentru că, pe nesimțite, ele s-au normalizat. Drumul de aici la agresivitate fizică e scurt. Și asupra acestui pericol atrag atenția mulți oameni ai cărților, care știu din istorie ce se întâmplă cu societățile în astfel de perioade.
Invitat în emisiunea ”În fața ta”, profesorul Theodor Paleologu a fost întrebat chiar despre această transformare esențială a stării de spirit din societatea românească. Iar Theodor Paleologu remarcă faptul că, deși s-a mai confruntat cu violența verbală, parcă agresivitatea din ultimii ani, de la pandemie încoace, a crescut la niște cote greu de anticipat. Iar liderii politici care cultivă și exploatează această ură nu fac altceva decât să deschidă un drum extrem de periculos pe termen scurt și mediu.
”Am observat valul de ură și violență verbală care există în societate. Nu știu dacă am mai discutat în cadrul ăsta despre epidemia de violență verbală. Lucruri absolut incredibile pe care le primim cu toții, amenințări, insulte de-o trivialitate, de o obscenitate absolut incredibile care manifestă o imaginație bolnavă. Oamenii ăștia proiectează asupra altora propriile lor fantasme perverse, sexuale, e ceva îngrozitor. E un val de ură pe care l-am văzut, l-am simțit. Am primit înjurături mult mai intense decât… știți că eu am o experiență cu înjurăturile.
Și tatăl meu a fost înjurat în ultimul hal în presa FSN, în presa PRM, zeci de ani a fost insultat în fel și chip, înainte de a fi evident glorificat când a murit, că așa se întâmplă în România, ești glorificat doar când mori. Până atunci ești înjurat în ultimul hal. Cu cât e cineva mai ilustru, cu atât este înjurat mai oribil. Deci am o experiență cu înjurăturile, am primit înjurături din toate direcțiile. Cred că doar udemeriștii nu m-au înjurat, în rest m-a înjurat toată lumea. Iar în ultimii ani, diferența constă în violența verbală. Adică nu doar insultele, ci amenințările.
Or, această epidemie de ură, de vulgaritate, de dorință de răzbunare este alimentată de liderii acestei nebuloase extremiste, care se întrec în declarații pro-legionare. Doamna Șoșoacă urlă, în timp ce Georgescu pronunță sentențios niște tâmpenii monumentale. Iar în ultimele zile, Georgescu a amenințat cu închisoarea membrii CCR, iar doamna Șoșoacă le-a zis polițiștilor că le zboară creierii. Or, genul ăsta de manifestări au reverberații în societate. Societatea de acum este bolnavă de ură, de furie și, de la violența verbală nu sunt mulți pași până la violența fizică. Deci asta am văzut venind de câțiva ani deja, din pandemie. Lucrurile s-au amplificat chiar ulterior, după începerea războiului din Ucraina.” - a spus Theodor Paleologu.
Începutul acestei explozii de ură poate fi destul de bine plasat în istoria noastră recentă, pentru că totul a început din pandemie și s-a acutizat după invazia rusească în Ucraina, lucru pe care Theodor Paleologu îl interpretează prin prisma unei cărți foarte importante din literatura română, mai precis cartea Rinocerii a lui Eugen Ionesco. Vorbim despre o dramă existențială transpusă prin intermediul teatrului absurdului, în care oameni buni se transformă în rinoceri și, cu o singură excepție, toți acceptă asta. Rinocerizarea este fenomenul pe care l-a remarcat în ultimii ani inclusiv Theodor Paleologu chiar în apropiere. Așa cum am făcut-o cu siguranță și mulți dintre noi.
”Istoria ne arată că violența fizică nu e departe de violența verbală. Vă dau exemple cu oameni pe care i-am cunoscut: aveam un meșter foarte cumsecade, cu care ne înțelegeam bine, care făcea lucrări în casă, un om simpatic, stăteam de vorbă la cafea, eram prietenoși cu el și el cu noi. În pandemie s-a transformat cu totul, a devenit partizan înfocat al doamnei Șoșoacă, spunea că Covidul nu există, că e un complot, știți tot arsenalul de argumente,iar când mergea cu Ioana să facă cumpărături pentru reparații îi spunea ei, cu mine nu se manifesta așa. Îi spunea: ”Doamnă, vreau să iau toporul să-i omor pe toți!”
Un om altminteri liniștit se fanatizase într-un mod absolut șocant. Trebuie recitită piesa lui Ionesco, Rinocerii, pentru că astăzi poți să vezi cum oameni foarte diferiți ajung acolo, să se rinocerizeze. E o boală a minții, în care cornul servește la a împunge, la a agresa.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Rinocerul, saracu', stie doar atat: te-a vazut pe pasunea lui - te-a pocnit.
In rest, paste linistit si nu provoaca deranj.
România nu a fost, în istoria recentă, o țară a urii și intolerantei- cred eu că asemenea fenomene au existat dar fără a avea o amploare deosebită. Acum însă, când fiecare individ își poate exprima părerile- suntem liberi, nu-i așa? - a apărut, și ca o consecință a rețelelor de socializare- imbecilizare, o coalizare a rinocerilor cum scria Ionesco. Și nu numai on-line, și în viața cotidiană. Cauza principala, zic eu, este lipsa gravă a educației, atât în familie cât și în școli, pentru că bunul simt și respectul nu ne-au caracterizat niciodată- ca nație.
Viitorul nostru, din acest punct de vedere, nu sună bine și nu văd vreo îmbunătățire imediata.
Repet, nu aș vrea să spun prea multe vorbe pesimiste, așa că încheie comentariul cu un La mulți ani ! cititorilor și redacției acestei publicații.
Să sperăm în continuare și să avem credință!
Cam pesimist comentariul, pentru un inceput de an,însă foarte realist și bine punctat.Maica Domnului este aici ,printre noi,îngrijitorii grădinii-cam puțini.
cretinul golan violent simion si perfidul alunecos delirant si instabil georgescu. Trei creatii blestemate ale diavolului, trei anticristi cu orientare ruso putinista, gata sa-si tradeze si incatuseze neamul pentr a intra in istorie nu conteaza cum. Iar o parte a poporului, batjocorita,saracita si imbecilizata de catre eternii ticalosi si hoti psd pleaca imediat urechea si se inregimenteaze in hoardele celor trei. Din sete de razbunare, din pofta de sange, din instinct animalic. Cand psd a promovat incutura, ipocrizia si hotia nu s-a gandit ca asta va avea efect de bumerang. A crezut ca cu o galeate, niste mici imputiti, o posirca si niste impostori "hartisti" sau cu un pumn de gologani isi va aservi pentru eterninate pleava societatii. Iata ca apar alti papagali care cu lozini bosevice si comportament asisderea capteaza si speculeaza, in scopuri la fel de ticaloase respectiva masa de manevra. Nu uitati gradul de imbecilitate speculat de iliescu in anii 90, minerii, imgb. Acesta masa de manevra nu ar trebui sa uite ca dupa folosire este aruncata la gunoi de cei ce au folosit-o. Vezi minerii, imgb, clasa muncitoare atat de elogiata si totdata batjocrita si desconsiderata.
Eu, în schimb, am fost azi fericită să văd replica lui Daniel David pentru Georgescu. S-a găsit ac de cojocul lui, mă bucuram. Uite cineva care poate să-i răspundă cum trebuie individului și chiar e pregătit să ducă o luptă de durată pentru victoria adevărului.
Dezamăgitor, însă, Republica nu a găsit de cuviință să-l publice. O fi din cauza interesantei afirmații ”Eu cred că bunăstarea europeană stă pe doi piloni: știința (care produce cunoaștere prin cercetare și o diseminează prin educație) și religia!” ? Partea cu religia l-o fi surprins neplăcut pe domnul Popescu?
L-a publicat Adevărul, cel puțin.
https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/daniel-david-ii-raspunde-lui-calin-georgescu-2412148.html
Să rămânem pe fază. E un motiv de optimism. Și vine excelent faptul că a devenit ministru al Educației. Are mai multă vizibilitate și greutate.
Iar dacă se întâmplă să nu rămână în post prea mult, putem aprecia liniștiți că PSD=AUR.
O selecție a materialelor de publicat e firească și mai e timp... Poate vor publica episoade viitoare din controversă.
La începutul anilor '90 a existat o dezbatere în presă-cel puțin.
Sunt intelectuali toți absolvenții cu studii superioare sau doar cei de facultăți cu profil umanist ?
Eram student în Politehnica București în 1993.
A doua zi după meciul Cehoslovacia-România (5-2) am trecut prin căminele din Regie.
Aleile erau pline de televizoare, mese , scaune, borcane cu mâncarea trimisă de părinți odraslelor trimise la studii.
Trecuseră trei ani de la revoluție și de la protestele din Piață Universității.
Erau aceiași oameni,aceeași generație ?
Unde dracu' s-a dus spiritul civic?
De unde acest comportament de pitecantropi ?
E o vorbă din bătrâni:- unde-i minte-i și prostie.
P.S. Zilele trecute am văzut un mesaj foarte pasional al actriței Manuela Hărăbor întru susținerea d-lui C. Georgescu.
Mi-a amintit o opinie a unui personaj al lui Marin Preda care credea că unele femei gândesc cu acel organ situat la intersecția picioarelor.