Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Morții lui Nea Nelu Vișinelu

„Nu ştiu cui slujeşte aşa ceva”, s-a întrebat azi Ion Iliescu, comentând redeschiderea dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor.

„A fost un moment de istorie, cu părţile lui bune şi cu părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm....el trebuie să fie obiectul unor persoane care studiază istoria. (…) La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Acum, să stăm să tot plângem morţii, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societăţii”, a continuat fostul președinte al României.

De morți trebuie să-i fi urat lui Ion Iliescu mare parte dintre cei care au aflat azi despre zicerile domnului președinte. Șocantă lipsa de empatie și, în definitiv, de umanitate a acestei declarații. Haideți să tragem concluziile politice adecvate, tovarăși, doar n-o să ne împiedicăm de câțiva morți. Doar vreo 1.100 de oameni morți la Revoluție, la care se adaugă 3.300 de răniți. La scara marilor revoluții din istorie, insignifiant! Istoricii nici nu se vor mai obosi să-i dezgroape…

Chiar și în amurgul vieții sale, dl. Iliescu nu poate ieși din programarea mentală operată de Partid. Nicio ezitare de intelectual șovăielnic în fața acestei grozăvii care este moartea. Inima sa zis de stânga nu bate mai tare în fața uriașei suferințe pe care au îndurat-o mii de familii care și-au pierdut copiii, soții, părinții. Cipul său este intact ca în ziua adeziunii la PCR. Pentru domnia sa, morții de la Revoluție și de la mineriade nu sunt oameni cu nume și prenume, nu sunt ființe din carne și sânge, ci „sacrificii umane”. La toate comemorările de eroi la care, în virtutea funcției, a participat în ultimii 26 de ani, domnul Iliescu nu și-a aruncat nicio secundă o privire înfricoșată înlăuntrul său. Mental, și la 85 de ani, dl. Iliescu e oțel, rece ca glonțul.

Am mai văzut comportamentul acesta rece la nonagenarul Vișinescu. Nici în ceasul al doisprezecelea nu s-a căit, nu a căzut pe gânduri, nu a simțit vreun sentiment de compasiune față de cimitirul de victime pe care l-a lăsat în urma lui. A plâns doar când a aflat că i se va lua gradul militar. Copil de trupă al Securității, Vișinescu s-a înfiorat doar când și-a dat seama că a ajuns orfan. Căci Securitatea i-a dat nu doar o haină militară, ci și un sens, singurul sens în viață. Restul, fleacuri!

Așa și dl. Iliescu. Știu că mulți dintre cei care-l înconjoară socotesc că dl. Iliescu este un om inimos. Dar ceea ce prețuiește cel mai tare dl. Iliescu sunt mulțimile, nu oamenii, deoarece pentru domnia sa structura de partid prevalează omului. Că au murit niște oameni la Revoluție, asta nu-i o tragedie pentru Ion Iliescu, n-o să stăm acum să dezgropăm morții, n-o să-i plângem la infinit. O tragedie ar fi fost ca Ion Iliescu să fie exclus din Partid. Prin urmare, redeschiderea dosarelor Revoluției și mineriadei nu-l sperie, nu-i prilejuiește dileme morale, nu-i provoacă insomnii legate de cei care și-au pierdut viața în acele zile.

Desigur, Ion Iliescu nu a omorât direct oameni, cum a făcut-o Vișinescu, desigur că vina pentru morții de la Revoluție și mineriade trebuie stabilită de un judecător și că până la verdict dl. președinte beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar reacția celor doi față de mormanul de cadavre este aceeași: nicio reacție. Nicio tresărire. Niciun vis urât. Din păcate, dacă România nu se trezește nici azi din acest lung vis urât, asta este pentru că, în urmă cu 26 de ani, a permis ca Partidul și Securitatea să privatizeze România și să realizeze capitalismul, cu consecințe dramatice pentru generația mea. Este aceasta o „concluzie politică adecvată”, domnule Iliescu?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „Am mai văzut comportamentul acesta rece la nonagenarul Vișinescu. Nici în ceasul al doisprezecelea nu s-a căit, nu a căzut pe gânduri, nu a simțit vreun sentiment de compasiune față de cimitirul de victime pe care l-a lăsat în urma lui.” /// ÎNȚELEG CĂ NU-I DELOC la modă a explora, de ce o treabă se petrece altfel decît vrei noi (sub aferentele falduri morale). Dar parcă tot aș lansa autorului articolului provocarea unei meditațiuni, de ce dl Vișinescu acționează cum o face. /// Rog a se evita eventualul răspuns: „De-al dracului domne! Dă ticălos, nu l-ar mai răbda pămîntu dă nenorocit!...”...
    • Like 0
  • check icon
    „ La toate comemorările de eroi la care, în virtutea funcției, a participat în ultimii 26 de ani, domnul Iliescu nu și-a aruncat nicio secundă o privire înfricoșată înlăuntrul său. ” /// Trec peste faptul că acea privire în interior sălășuiește și-n altă parte decît cărți pentru slabi de înger... Însă dl Negruțiu s-o uita des înlăuntrul personal? /// Teoretic, eu-s măgar aici, că ridic așa problemă... Dar poate-ar trebui să fim atenție la vorbele emise /// Altminteri înțeleg perfect că e-n firea umană a lansa torpile, iar apoi a ne mira că le ia vreunul la purecat, de seriozitate... /// PS Se înțelege că paște inclusiv pe subsemnatul așa mărunțire.
    • Like 0
  • check icon
    „Șocantă lipsa de empatie și, în definitiv, de umanitate a acestei declarații.” ///
    Să fiu iertat, dar mie nu-mi pare ca dl autor Negruțiu să fie dat afară din casă de vreo putință întru empatie. /// În context, îmi recunosc lipsa de suplețe mentală, materializată în a nu mă uita cine face o afirmație oarecare... /// Neserioasă mi se pare și vorba „Vișinelu”... O, suflete omenesc...! Să zici că nu mai poți de grija unor morți, iar în paralel să nutrești dorința exteriorizării unor așa copilărisme...
    • Like 0
  • Exista câteva detalii care fac diferența in cazul d lui Iliescu..: 1. A comis ce a comis în libertate, deci a ales sa facă ce a făcut. 2. A fost principalul beneficiar al crimei, si strateg premeditator.
    • Like 0
  • Cami Di Cami Di check icon
    Cred că au fost mult mai mulți de 1100 de morți la Revoluție. Neoficial, ce cifre se vehiculează, totuși?
    • Like 0
  • In cei 600 de ani de la descalecarul lui Basarb( 1400) nu cred ca exista vr-un conducator care sa omoare atatia oameni ( In partidele de dreapta .... omul este o resursa umana care nu este neglijata. Ma indoiesc ca Iliescu si-a insusit doctrina de partid) Este adevarat din istorie trebuie sa invatam dar consider ca trebuie sa ne omoram si monstri. Pentru Iliescu si Visinescu cred ca trebuie instalata pedeapsa cu moartea pt crime impotriva umanitatii
    • Like 0
  • Nea Nelu Criminelu'
    • Like 0
  • Mai trăiește Iliescu ?! ..Incredibil domle...
    • Like 1
  • As prefera un articol mai putin tendentios pe aceasta tema. Desigur, Ion Iliescu merita multe randuri de acest gen, dar abordarea usor sarcastica si cu o tenta de ura si melodrama nu serveste victimelor acestui om. Trebuie sa vorbim concret despre revolutie, cu fapte, dovezi si cu scopul suprem de a descoperi adevarul, indiferent care ar fi acela. In acest sens e mai bine sa vorbim despre ce a facut Iliescu ca sa merite acum sa fie urmarit pentru crime impotriva umanitatii, haideti sa analizam din toate unghiurile. Eu cred ca adevarul este mult mai brutal si mai infricosator decat ni-l imaginam, iar Iliescu, si nu numai, sunt vinovati de lucruri foarte grave, pana la submniarea economiei nationale si inalta tradare.
    • Like 1
  • Eu inca astept sa moara iliiliovici sa vad cine il plange , si cei care il plange mai tare ne v-or spune cine au fost cartitele , si uite asa cum va incepe adevarata vanatoare de comunisti ... Iar sfatul meu pentru creierul declinului nostru am un singur sfat ... Sa nu isi doreasca un loc de veci deoarece va fi singurul loc din cimitir unde oamenii v-or face pelerinaj doar pentru a urina peste un hoit de criminal activist ... Sa iti fie tarana sarata scursura fara suflet ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult