Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nicușor Dan vă îndeamnă să vă încercuiți în calendar data de 20 octombrie

Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvați România spune că a discutat cu câțiva membri ai Cabinetului Cioloș despre posibilitatea de a se alătura Uniunii în alegerile parlamentare.

„Există simpatie reciprocă cu cei cu care am vorbit. Dilema multora dintre ei este dacă să facă asta acum și să piardă două luni de mandat și să poată să candideze pentru Parlament sau să rămână în Guvern până în ultimul moment. Asta este dilema lor și încă reflectează”, a spus acesta într-un interviu pentru Republica.ro.

El a mai vorbit și despre cât de dificil merge procesul de strângere a semnăturilor pentru alegeri, reușind până acum să strângă doar 20.000 din necesarul de 200.000.

În ce stadiu sunteți în ceea ce privește strângerea de semnături pentru alegeri?

Sper să am vești mai bune la sfârșitul săptămânii, dar centralizarea de la sfârșitul săptîmânii ne-a dat 20.000 din 200.000. Filmulețul de pe Facebook în care vorbeam despre semnături avea foarte multe vizualizări, 800.000 de oameni au văzut postul și 160.000 au văzut filmulețul, o să îl mai întăresc cu o filmare azi și cu una mâine. Ca oamenii să facă exercițiul ăsta acum. Numărul e foarte mare și o să strângem semnături până în ultimul moment. Mai este problema semnăturilor pentru diaspora. Din cauza votului prin corespondență, și candidații, și semnăturile trebuie depuse pe 12 octombrie, nu pe 27, cum se depun celelalte și acolo este și mai trist. Acolo trebuie să strângem 6.100 și comunitățile nu sunt omogene, e foarte greu.

De ce este atât de dificil procesul de strângere de semnături?

Sunt trei factori. Unu, că nu avem notoritate în țară, în special, doi, că oamenii care sunt simpatizanții noștri cred, mulți dintre ei, că așa cum am rezolvat la București o să rezolvăm și la nivel național, adică cumva suntem în siajul succesului de la București. Și trei, pentru prima oară se colectează și CNP-ul și sunt oameni care sunt reticenți la a-și da CNP-ul.

Ce resurse financiare aveți la dispoziție?

Ce am spus mai devreme legat de siajul succesului se referă și la partea de bani. Adică avem mult mai puțini bani acum decât banii cu care am început campania pentru București. Cu totul, cu totul, avem vreo 15.000 de euro sau poate 20.000 de euro. Am început să lucrăm și cu firme care să strângă semnături, dar banii ăștia nu ne ajung pentru prea multe zile.

Ați avut mai puțini sponsori?

Sunt sponsori care sunt mai apropiați de noi și care și-au atins limita legală de susținere, pentru că există o limită legală pe an, Chiar dacă în anul ăla sunt două campanii electorale, suma este aceeași. Alți sponsori mari până în momentul de față nu avem și toți banii pe care îi avem sunt din donații online.

Care sunt candidații cu care veți merge în alegeri?

O să întârziem anunțarea lor până în perioada 20-25 octombrie, pentru că filialele din țară sunt noi, oamenii abia se cunosc între ei. Filiale din țară au totală autonomie în a-și stabili candidații. Ce am văzut în drumurile mele prin țară au fost oameni interesanți pe același profil cu cei pe care îi avem acum în Consiliul General și în consiliile locale din București. Pentru București o să fie o competiție de proiecte. De fapt peste tot e așa, conform statutului, o să existe o dată limită, 10-15 octombrie, până la care oamenii își depun CV-urile și proiectele și organizația o să voteze secret care sunt candidații.

Ați avut discuții cu membri ai Cabinetului Cioloș pentru a se alătura USR în alegeri?

Am avut discuții cu ei, cu mai mulți dintre ei, vreo cinci-șase persoane. Există simpatie reciprocă cu cei cu care am vorbit. Dilema multora dintre ei este dacă să facă asta acum și să piardă două luni de mandat și să poată să candideze pentru Parlament sau să rămână în Guvern până în ultimul moment. Asta este dilema lor și încă reflectează.

Pe cine ați vedea în USR dintre actualii miniștri?

Am spus deja, Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea, Dacian Cioloș însuși. Cu Dacian Cioloș nu am discutat pentru că e clar că va rămâne până în ultimul momement în fruntea Guvernului. Ei sunt pe profilul nostru, ceilalți oameni sunt de același calibru din zone de Guvern diverse.

Când estimați că va exista un răspuns clar în ceea ce-i privește pe membri cabinetului Cioloș?

Probabil că în jur de 20 octombrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Politica e complexă şi uneori se joacă cu mijloace care nu-mi plac. Nu-mi place când se etichetează persoane în loc să se discute idei şi principii. E un lucru care aş vrea să dispară.
    • Like 0
  • check icon
    Cred ca e o profunda confuzie in mintea domnului Dan. Ceilalti, despre care vorbeste, construiesc ceva, adica pe limba lui, au o atitudine pozitiva. Dansul si echipa sa sunt pe negativ in permanenta, nu au propus niciodata nimic constructiv, mereu blocheaza proiectele altora. Adica... stiti voi, Gica contra.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Din păcate așa este. L-am cunoscut personal atunci cînd și-a început cariera politică. Ca orice intelectual, am fost naiv să cred în el. Este arogant, superficial, răutăcios, neconstructiv, se laudă că a blocat nu știu de proiecte municipale. Se lăuda, bunăoară, că a blocat pasajul pietonal de la Piața Romană, pe motivul că nu era ecologic sau cam așa ceva. Unul dintre cele mai utile pasaje din București (ar mai fi necesare cel puțin 10 de acest fel în toate marile intersecții) a fost blocat de dl Nicușor Dan. Nu are efectiv nicio viziune de dezvoltare urbană, este rutinier deja prin repetarea unor clișee precum „lupta împotriva corupției”, „un București curat” etc. etc. Asemenea banalități nu înseamnă nimic. Nu cred că spun un secret: NIMENI, absolut NIMENI nu are o viziune privind Bucureștiul, starea lui actuală, perspectivele, pașii necesari pt a ajunge undeva. Lîngă Biblioteca Națională stă o groapă imensă unde urma să fie o construcție imensă; Parcul Izvor a rămas un parc pustiu după căderea nopții, mai că ți-e frică să treci prin el – existat o propunere de amenajare, nu intru în detalii, apoi nimic, nothing, niente, nada. Baliverne, vorbe lipsite de conținut, lipsă de viziune, acesta este, din păcate, Nicușor Dan. O spun cu mîhnire, credeți-mă, cu mare mîhnire.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Au şi părţi bune şi ar fi absurd să nu le recunoaştem. Cum am mai spus, iniţial a fost entuziasmat de apariţia acestei formaţiuni. De fapt sunt şi acum, numai că totul stă într-un singur punct pe care sper din toată inima că îl vor regla. Până atunci stau şi aştept.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Stai și așteaptă liniștit, nu se va întîmpla absolut nimic. USB a cîștigat în vară la locale din cauza harababurii din PNL, există un mare potențial de speranță pt un partid spre dreapta, ca să folosesc un clișeu uzual. Dacă analizăm calm, la rece ce a făcut efectiv N.D. și al său USB din 2008 încoace, vom observa că nimic, absolut nimic. Doamne ferește, nu am nimic cu acest om, pur și simplu încerc să-i calmez pe oamenii care își pun speranțe în USB > USR. Este pur și simplu un balon de săpun, USB nu are efectiv nimic, niciun plan pentru București, nicio viziune de dezvoltare. Sigur, o să-mi spui că nici alții nu au. Corect, nimeni nu are, cu atît mai puțin N.D. și al său USB. Mai puțin decît nimic este tot nimic.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Vom vedea cum se vor desfăşura lucrurile.
      • Like 0
  • check icon
    „ceilalți oameni sunt de același calibru”. Ah, cum se recunosc ei, cei care folosesc mereu terminologia militară, specifică regimurilor totalitare: luptăm pentru pace, lupta întregului popor, arme cu calibru mare/mic etc. etc.
    • Like 0
  • check icon
    Nu-s sigur că iau eu lucrurile aici prea în serios. / Un partid politic își propune a salva România (pînă deunăzi, era interesat - pe acea direcție - doar de București). /
    Înțeleg de aici că țara ne-a ajuns rău de tot, cît are nevoie să fie salvată. / Totodată.
    Oare vor izbuti aceia să izbăvească România? De pildă, peste patru ori opt ani, cum va arăta țara cea salvată? / ...Iar de-aici se sperie mintea. Cum o fi România salvată? Sînt curios de niște detalii. Unele ajunse reale, peste opt ani.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Nicușor Dan, ca și Ciorbea, vrea să sară niște etape în creșterea politică, dacă nu a ajuns primar, vrea direct premier sau secretar de stat. Păcatele ambițioșilor fără ștaif... În plus, un bărbat scund care, ca toți bărbații scunzi, suferă de complexul lui Napoleon.
      • Like 1
    • @
      Integritatea ,competenta ,cinstea sunt criteriile in politica nu inaltimea ,culoarea ochilor
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Argumentul cu etapele mi se pare foarte bun.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Tudor check icon
      "dar politica are oriunde nişte etape şi nişte reguli" Corect, iar in Romania etapele sunt: 1. te imbogatesti din afaceri cu statul in schimbul sponsorizarii unui partid. 2. profiti de relatiile facute pentru a ajunge pe lista de partid. 3. esti ales in parlament. 4. esti politician.
      • Like 0
    • @ Seby Mikey
      check icon
      Lipsesc calificative precum „tern”, „blazat”, „complexat”, „lipsit de inițiativă”, „lipsit de viziune”... Aș fi curios să știu ce ați văzut în sfera competenței la N.D.? Întreb serios, nu fac mișto.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    " ...conștient de faptul ca politic nu exista sperante". Subscriu!
    • Like 0
  • check icon
    Am citi statutul celor de la USR. Apare un element esential si nou. Este vorba de singurul statut de partid politic care in care membrii simpli pot candida pentru functii de conducere si adunarea generala de la nivelul local la care exista candidatura este singura care decide care dintre candidati este admis sau nu in competitia pentru functia respectiva. Singurul atribut discretionar pe care si-l rezerva conducerea centrala este acela de a putea respinge candidaturi neconforme. Asta inseamna ca delegatii membrilor simpli vor fi produsul vointei lor si nu a sefului de partid la nivel judetean sau national. Sistemul este de natura sa promoveze competitivitatea si sa permita accesul in politica a oamenilor competenti si fara ”sustinere”. Pe de alta parte remarc ca USR nu are nici un mijloc de comunicare cu simpatizantii. NU sunt transparente mecanismele de implicare in organizatiile locale. Lipsesc data de contact elementare. Parerea mea este ca partidul este captiv intereselor unor grupuri de indivizi din organizatiile locale care nu vor sa se deschida spre oricine si care spera ca in grup restrans, in siajul succesului de la Bucuresti, au sanse sa prinda un loc in parlamentul Romanei. Si mai vad ca conducerea partidului nu vede aceste probleme. La nivel de provincie eu nu stiu cine este in stafful de conducere, unde se afla acestia, unde pot fi gasiti, cum sa te implici, cu cine sa vorbesti si in final pe cine sa votezi. Site-ul usb (b de la Bucuresti) este neadaptat in vestul tarii care face alergie la mitici. In plus site-ul te limiteaza la ce vor ei sa faci si nu la ce vrei tu sa faci si nu-ti da nici o posibilitate sa discuti cu cineva si uite asa te regasesti si aici in pline metehne de smechereala si ti se face greata si itit vezi de viata ta conștient de faptul ca politic nu exista sperante.
    • Like 1
    • @
      Liviu check icon
      Daca vrei sa ajuti USR, poti sa te inscrii atat pe usb.ro (inscriere) cat si pe usr.ro (lasandu-ti adresa de e-mail acolo). Daca vrei sa iei legatura cu cineva, pe orice canal al organizatiei este o metoda de contact, trebuie doar sa o folosesti.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Bun, e clar că o formaţiune nouă are anumite probleme şi bâlbâieli. La început - când nu le citisem încă programul pentru Bucureşti - a fost un adevărat fan. Mă gândeam să mă implic, să ajut, să fac tot ce pot. Din păcate le-am citit programul şi tot entuziasmul a dispărut. Sunt totuşi o persoană optimistă. Nu e un punct imposibil de revizuit. Poate că vor reveni asupra lui, dar până atunci aştept.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Valentin check icon
      A, scuze, vorbeai cu Cristian :) Oricum, pentru mine problema e clară. Dacă apare o schimbare de viziune, atunci ajut şi eu. Dacă nu... nu.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Sunt cooptaţi politicieni?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Dacă îşi schimbă opinia pot să mă mai gândesc.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Semnăturile is pentru participare la alegeri, nu pentru câștigarea lor. Așa că ai putea sa le oferi o șansă dacă ai doar obiecția cu animalele, nu e obligatoriu să i votezi. Dacă nu-și clarifică poziția e dreptul tău să votezi cu cine crezi tu ...
      • Like 1
    • @ Valentin
      In papucii mei de casa/ niciun caine nu ma latra. Tine-o tot asa. Esti un factor de stabilitate pentru psd-pnl.
      • Like 1
    • @ Sorin Grig
      Valentin check icon
      Prefer să aştept clarificarea şi pe urmă să semnez. Îmi dau seama de diferenţă, dar deocamdată nu pot semna. Cel puţin e vorba de mine, e opţiunea mea.
      • Like 1
    • @ Dalia Amal
      Valentin check icon
      Prefer să aştept clarificarea şi pe urmă să semnez. Îmi dau seama de diferenţă, dar deocamdată nu pot semna. Cel puţin e vorba de mine, e opţiunea mea.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Valentin check icon
      Ca să închei: situaţia actuală - în care străzile sunt mai curate şi mai sigure comparativ cu anii trecuţi - mi se pare foarte ok.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult