Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvați România spune că a discutat cu câțiva membri ai Cabinetului Cioloș despre posibilitatea de a se alătura Uniunii în alegerile parlamentare.
„Există simpatie reciprocă cu cei cu care am vorbit. Dilema multora dintre ei este dacă să facă asta acum și să piardă două luni de mandat și să poată să candideze pentru Parlament sau să rămână în Guvern până în ultimul moment. Asta este dilema lor și încă reflectează”, a spus acesta într-un interviu pentru Republica.ro.
El a mai vorbit și despre cât de dificil merge procesul de strângere a semnăturilor pentru alegeri, reușind până acum să strângă doar 20.000 din necesarul de 200.000.
În ce stadiu sunteți în ceea ce privește strângerea de semnături pentru alegeri?
Sper să am vești mai bune la sfârșitul săptămânii, dar centralizarea de la sfârșitul săptîmânii ne-a dat 20.000 din 200.000. Filmulețul de pe Facebook în care vorbeam despre semnături avea foarte multe vizualizări, 800.000 de oameni au văzut postul și 160.000 au văzut filmulețul, o să îl mai întăresc cu o filmare azi și cu una mâine. Ca oamenii să facă exercițiul ăsta acum. Numărul e foarte mare și o să strângem semnături până în ultimul moment. Mai este problema semnăturilor pentru diaspora. Din cauza votului prin corespondență, și candidații, și semnăturile trebuie depuse pe 12 octombrie, nu pe 27, cum se depun celelalte și acolo este și mai trist. Acolo trebuie să strângem 6.100 și comunitățile nu sunt omogene, e foarte greu.
De ce este atât de dificil procesul de strângere de semnături?
Sunt trei factori. Unu, că nu avem notoritate în țară, în special, doi, că oamenii care sunt simpatizanții noștri cred, mulți dintre ei, că așa cum am rezolvat la București o să rezolvăm și la nivel național, adică cumva suntem în siajul succesului de la București. Și trei, pentru prima oară se colectează și CNP-ul și sunt oameni care sunt reticenți la a-și da CNP-ul.
Ce resurse financiare aveți la dispoziție?
Ce am spus mai devreme legat de siajul succesului se referă și la partea de bani. Adică avem mult mai puțini bani acum decât banii cu care am început campania pentru București. Cu totul, cu totul, avem vreo 15.000 de euro sau poate 20.000 de euro. Am început să lucrăm și cu firme care să strângă semnături, dar banii ăștia nu ne ajung pentru prea multe zile.
Ați avut mai puțini sponsori?
Sunt sponsori care sunt mai apropiați de noi și care și-au atins limita legală de susținere, pentru că există o limită legală pe an, Chiar dacă în anul ăla sunt două campanii electorale, suma este aceeași. Alți sponsori mari până în momentul de față nu avem și toți banii pe care îi avem sunt din donații online.
Care sunt candidații cu care veți merge în alegeri?
O să întârziem anunțarea lor până în perioada 20-25 octombrie, pentru că filialele din țară sunt noi, oamenii abia se cunosc între ei. Filiale din țară au totală autonomie în a-și stabili candidații. Ce am văzut în drumurile mele prin țară au fost oameni interesanți pe același profil cu cei pe care îi avem acum în Consiliul General și în consiliile locale din București. Pentru București o să fie o competiție de proiecte. De fapt peste tot e așa, conform statutului, o să existe o dată limită, 10-15 octombrie, până la care oamenii își depun CV-urile și proiectele și organizația o să voteze secret care sunt candidații.
Ați avut discuții cu membri ai Cabinetului Cioloș pentru a se alătura USR în alegeri?
Am avut discuții cu ei, cu mai mulți dintre ei, vreo cinci-șase persoane. Există simpatie reciprocă cu cei cu care am vorbit. Dilema multora dintre ei este dacă să facă asta acum și să piardă două luni de mandat și să poată să candideze pentru Parlament sau să rămână în Guvern până în ultimul moment. Asta este dilema lor și încă reflectează.
Pe cine ați vedea în USR dintre actualii miniștri?
Am spus deja, Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea, Dacian Cioloș însuși. Cu Dacian Cioloș nu am discutat pentru că e clar că va rămâne până în ultimul momement în fruntea Guvernului. Ei sunt pe profilul nostru, ceilalți oameni sunt de același calibru din zone de Guvern diverse.
Când estimați că va exista un răspuns clar în ceea ce-i privește pe membri cabinetului Cioloș?
Probabil că în jur de 20 octombrie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Înțeleg de aici că țara ne-a ajuns rău de tot, cît are nevoie să fie salvată. / Totodată.
Oare vor izbuti aceia să izbăvească România? De pildă, peste patru ori opt ani, cum va arăta țara cea salvată? / ...Iar de-aici se sperie mintea. Cum o fi România salvată? Sînt curios de niște detalii. Unele ajunse reale, peste opt ani.