Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pentru Simona, mă rog ca Maria să nu iasă din tenis

Maria Sharapova nu s-a declarat „lucrată” de către „Binom”. N-a pretins că e victima unei conspirații, că dopajul ei este un dosar „comandat politic”, menit s-o scoată din Topul tenisului mondial. A spus: „Am comis o mare greșeală. Voi face față consecințelor. Mi-ar părea rău să ies așa din tenis, sportul pe care-l iubesc”.

Și mie mi-ar părea rău. Dar nu pot să nu observ că circumstanțele atenuante prezentate de Maria sunt subțiri. Era publică din septembrie 2015 intenția organismului antidoping WADA de a pune pe lista substanțelor interzise Meldoniumul, decizie oficializată la 1 ianuarie 2016. În 3 luni, numerosul și bine plătitul staff al Sharapovei n-a avut timp să ia la cunoștință ce spunea WADA?!

Apoi, Maria afirmă că a primit un mail în legătură cu interzicerea Meldoniumului, dar că l-a trecut cu vederea. Păi, nu ea trebuia să-l aibă în vedere, ci, iarăși, echipa, medicul – adică jucătoarea a primit mail-ul și aceștia nu? Și cum să „treci cu vederea” un anunț cu privire la o substanță ce va fi interzisă, care îți poate crea mari probleme?

Ca ziarist de tenis, studiind acest sport de o jumătate de veac, îmi iau îngăduința să spun că Sharapova nu mi s-a părut a arăta vreodată ca o jucătoare dopată. Dopingul imprimă un grafic de performanță necredibil, o rezistență susținută uimitor pe perioade mari de timp, care dă senzația de nenatural. Or, Maria are un pattern de joc marcat de suișuri fulminante și căderi surprinzătoare, uneori în timpul unui singur meci, iar stilul ei nu se bazează pe anduranță, pentru care Meldoniumul, crescând aportul de oxigen și îmbunătățind circulația, ar fi util. Ea este o atacantă pursânge, care vrea să termine punctele repede, joacă riscant, cu lovituri uneori „inventate”; acest tip de Blitzkrieg cere în primul rând concentrare mentală la nivel înalt și o tehnică deosebită în regim de viteză, nu rezistență fizică pe termen lung.

Ceea ce nu înseamnă că s-ar putea ține seama de asta în judecarea Mariei. Faptul că substanța respectivă a fost depistată recent și la alți sportivi ruși, în atletism și patinaj, face foarte puțin probabilă „iertarea” rusoaicei. Va primi în cel mai bun caz un an de suspendare. Sharapova l-ar putea traversa, mai ales că are accidentări repetate în ultima vreme și ar putea folosi acest an pentru a se reface. Dar dacă va fi vorba de 3-4 ani, la cei 28 ai ei, asta înseamnă sfârșitul...

Ceea ce ar fi o mare pierdere pentru tenis și pentru Simona. Cât de idiot poți să fii să te bucuri, cum deja unii au început, că plecarea Sharapovei i-ar lăsa „culoar liber” campioanei noastre? Rivalitatea cu Maria cea Mare nu poate să-i fie decât de folos Simonei Halep. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult