Platforma GovITHub se bucură de un mare succes. În mai puţin de două săptămâni de la lansarea GovITHub, 1.070 de persoane s-au înscris pe platformă şi şi-au exprimat disponibilitatea de a contribui la proiecte open-source de guvernare electronică.
De asemenea, 40 de companii și-au exprimat interesul de a susține programul și de a deveni partenere ale Cancelariei prim-ministrului pentru a dezvolta platforme informatice în serviciul cetățenilor.
Premierul Dacian Cioloș a participat la începutul lunii august la lansarea programului guvernamental care îşi propune să îi reunească pe toţi cei dornici să aducă o îmbunătățire a calității serviciilor publice în mediul online. Proiectul a fost bine primit de către specialiști din industria IT și din mediul antreprenorial atât din țară, cât şi din străinătate, a anunțat joi Biroul de presă al Guvernului.
GovITHub este unul din proiectele prin care Executivul încurajează inovaţia provenită din zona antreprenorială şi cooperarea pentru a depăşi barierele birocratice şi pentru a implementa proiecte digitale în serviciul cetățenilor. Programul se va desfăşura atât cu ajutorul a 10 bursieri pe o perioadă de 6 luni, cât şi cu ajutorul unor voluntari cu normă de 8 ore/săptămână.
„Din cele peste 1.000 de persoane înscrise, cei 10 bursieri precum şi contributorii pentru fiecare proiect vor fi selectaţi de către o comisie de specialiști IT – în baza unor criterii meritocratice și în funcție de propunerile candidaților. Dat fiind interesul ridicat pentru acest program, responsabilitatea privind alegerea proiectelor, voluntarilor şi bursierilor este crescută. Pentru a asigura un proces transparent şi echitabil pentru persoanele interesate, comunitatea IT va fi implicată în procesul de luare a deciziilor. În ceea ce priveşte selecţia proiectelor, un accent deosebit va cădea asupra impactului pentru cetățeni și a fezabilității propunerilor transmise”, se arată în comunicatul de la Guvern.
„Avem nevoie de puncte de vedere din exterior care să vină să lucreze în administrație. Asta e ideea: să găsim oameni care sunt dispuși, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru 6 luni, de 2.000 de euro pe lună - sigur, nu e miraculos 2.000 de euro pe lună, dar e suficient de stimulativ pentru oameni, mă gândesc la tineri, dar nu numai”, a declarat premierul Cioloș la lansarea GovITHub.
Guvernul a anunțat că înscrierile și comentariile persoanelor interesate sunt analizate de către echipa responsabilă cu programul GovITHub. Pe platforma http://ithub.gov.ro/ a fost creată o secţiune care cuprinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la acest program.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pentru voi și recunoștința e scumpă?