Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Peste 1.000 de voluntari s-au înscris la GovITHub, proiectul prin care Guvernul Cioloș vrea să scoată statul din „frăția firmelor IT"

Platforma GovITHub se bucură de un mare succes. În mai puţin de două săptămâni de la lansarea GovITHub, 1.070 de persoane s-au înscris pe platformă şi şi-au exprimat disponibilitatea de a contribui la proiecte open-source de guvernare electronică.

De asemenea, 40 de companii și-au exprimat interesul de a susține programul și de a deveni partenere ale Cancelariei prim-ministrului pentru a dezvolta platforme informatice în serviciul cetățenilor.

Premierul Dacian Cioloș a participat la începutul lunii august la lansarea programului guvernamental care îşi propune să îi reunească pe toţi cei dornici să aducă o îmbunătățire a calității serviciilor publice în mediul online. Proiectul a fost bine primit de către specialiști din industria IT și din mediul antreprenorial atât din țară, cât şi din străinătate, a anunțat joi Biroul de presă al Guvernului.

GovITHub este unul din proiectele prin care Executivul încurajează inovaţia provenită din zona antreprenorială şi cooperarea pentru a depăşi barierele birocratice şi pentru a implementa proiecte digitale în serviciul cetățenilor. Programul se va desfăşura atât cu ajutorul a 10 bursieri pe o perioadă de 6 luni, cât şi cu ajutorul unor voluntari cu normă de 8 ore/săptămână.

„Din cele peste 1.000 de persoane înscrise, cei 10 bursieri precum şi contributorii pentru fiecare proiect vor fi selectaţi de către o comisie de specialiști IT – în baza unor criterii meritocratice și în funcție de propunerile candidaților. Dat fiind interesul ridicat pentru acest program, responsabilitatea privind alegerea proiectelor, voluntarilor şi bursierilor este crescută. Pentru a asigura un proces transparent şi echitabil pentru persoanele interesate, comunitatea IT va fi implicată în procesul de luare a deciziilor. În ceea ce priveşte selecţia proiectelor, un accent deosebit va cădea asupra impactului pentru cetățeni și a fezabilității propunerilor transmise”, se arată în comunicatul de la Guvern.

„Avem nevoie de puncte de vedere din exterior care să vină să lucreze în administrație. Asta e ideea: să găsim oameni care sunt dispuși, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru 6 luni, de 2.000 de euro pe lună - sigur, nu e miraculos 2.000 de euro pe lună, dar e suficient de stimulativ pentru oameni, mă gândesc la tineri, dar nu numai”, a declarat premierul Cioloș la lansarea GovITHub.

Guvernul a anunțat că înscrierile și comentariile persoanelor interesate sunt analizate de către echipa responsabilă cu programul GovITHub. Pe platforma http://ithub.gov.ro/ a fost creată o secţiune care cuprinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la acest program. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sânt foarte îngrijorată de tot ce se întâmplă în politica Românească. Nu se mai poate asa. Acesti impostori din parlament duc un război pe fata cu poporul Român. Au un tupeu fantastic si sânt pe o pozitie câștigată deocamdată. Poate sa-mi spună cineva ce este de facut. Aștept parerile voastre.
    • Like 0
  • MA BUCUR NESPUS. Nu am cuvinte.
    • Like 0
  • Ideea este sublima, dar, ma scuzati, idioata...10 tineri destepti, IT-isti redutabili, pot veni sa castige 12.000 E, sase luni, si apoi???? Cine si cum ii selecteaza, ca marea majoritate a guvernantilor nu sunt foarte racordati la realitate, ei inca viseaza....Despre voluntariat ce sa zic? Ce tanar cu nevoi materiale reale poate presta gratuit???? Poate doar daca si acest guvern presteaza gratuit, adica sa renunte la salarii de dragul unor proiecte.....
    • Like 0
    • @ Luminita Ciocazan
      Dupa 6 luni vor face ALTCEVA ! Careeste problema ?
      • Like 1
  • Asteptam de 25 de ani să facă ceva pentru noi, statul, guvernul, președintele etc. Se pare că nu vor face nimic, motiv pentru care noi trebuie să facem ceva pentru noi. Sa fim uniti, sa lăsăm lamentările virtuale și să trecem la treabă! Nu -i asa?
    • Like 3
    • @ Claudia Tun
      Norocul nostru că cel puțin 1070 de persoane, dintre cele mai valoroase, gândesc exact ca tine !
      • Like 1
  • Ce zicea Ghita "Cu tot respectul ideea mi se pare lipsită de realism. Nici un om nu-şi opreşte parcursul profesional pentru o aventură de 6 luni." Ia si-nghite mafiotule!
    • Like 3
    • @ Felix Burdusa
      adycnst check icon
      nu este vorba de oprit ceva, daca faci voluntariat nu se opreste timpul, nu pierzi nimic ci doar putin mai multa munca! ce va sperie in halul acesta!?...
      • Like 2
  • "Puterea exemplului" este ceeace ne lipseste in aceasta tara. Tinerii nu mai au, din pacate, exemple pe care sa-si doreasca sa le egaleze, sau a caror apreciere sa si-o doreasca. Toata lumea da sfaturi, dar nimeni nu are solutii. Cred ca ar trebui promovate lucrurile simple: seriozitatea, profesionalismul, munca cinstita, etc, iar rezultatele vor veni singure si cu siguranta.
    • Like 2
  • Proiecte de genul asta imi aduc aminte de "Rasuna Valea"; apropos, IT-istii voluntari o sa fie noii "brigadieri"? O sa se compuna imnuri? Rolul guvernului este sa aplice o legislatie corecta, generata printr-un proces democratic transparent nu sa vina cu solutii pompieristice. Traim intr-o societate capitalista, nimic serios/durabil nu se realizeaza cu munca voluntara, indemnuri mobilizatoare etc. Singur faptul ca puterea actuala nu este in stare sa genereze solutii viabile nu trebuie sa ne intoarca intr-o mentalitate de ani '50.
    • Like 2
    • @ Radu Iliescu
      Bayard check icon
      Nu inteleg ce legatura are in mintea ta conceptul de voluntariat cu ce se intampla in anii '50, cand te scoteau fortat la munca in weekenduri sa sapi la cartofi. Peste trei sferturi dintre lucratorii de la Olimpiade de exemplu sunt voluntari.... si ei tot comunisti sunt?? In Londra cred ca au avut de fapt vreo 2-3 oameni pe loc necesar...
      • Like 0
  • check icon
    Astia muncesc pe gratis in timp ce coada de Pruna a anuntat ca va "investi" 100 de milioane de Euro in DNA (echipamente de ascultare si monitorizare siameze cu alea de la SRI) iar amenda pt suprapopularea inchisorilor o va platin "din begetele sanatatii si educatiei" ! Voluntariatul tinerilor + investitia in ascultarea/monitorizarea INTREGII populatii = visul de aur al comunismului !!! :) BRAVO nea Ciolos !!!!! :))))
    • Like 0
    • @
      check icon
      Deci PLATESTE_I bai nea Cioloase , nu te mai zgarci atata , ca de-aia am trecut la capitalism , da-le macar niste protocoale ca lumea , deconteaza-le drumurile, .. ca sincer NU VREAU sa tipe pe urma la noi pe urma ca au facut voluntariat si le suntem datori !
      • Like 1
    • @
      check icon
      deci baietii astia de se fac ca muncesc pe gratis sunt platiti de pruna ? si ei muncesc la monitorizarea intregii populatii a romaniei ? sa inteleg ca si cainele meu cu cip va fi ascultat / monitorizat ? te pot asculta si prin cardul de pensie care are cip ? am vazut la biserica ca au montat microfoane, cred ca ii ascuta pe pipi ce canta in biserica ! Doamne, cred ca va fi nevoie de 1/2 din populatia romanieie care sa monitorizeze ceailalta 1/2, 8 ore, si apoi ? sa intelg ca va fi 12 / 24, adica raman neacoperite 12 ore, deci a sa se angajeze straini care sa monitorizeze practic intrega populatie a romaniei ! Doamne, ce lucruri importante dicuta romanii !
      • Like 0
    • @
      Confabulezi concetatene ca intotdeauna ! Era vorba ca NU MERITA sa faci voluntariat pt un stat mafiot sau stalinist , care EFECTIV FURA printr-un buget stramb si ultrapreferential ! SRI-ul tocmai si-a luat 100 de SUV-uri nemtesti ultimul racnet de ce crezi ?? Pt ca aveau PREA MULTI BANI si sa nu ramana necheltuiti sau Domne-fereste sa li se ia pt redistribuire ! Daca ai un stat si o guvernare de asta stalinista ce rost mai au "economiile", sa-si mai ia si alte nise guvernamentale alte sute de masini scumpe !!??
      • Like 0
    • @
      Și de ce nu ?
      Pentru voi și recunoștința e scumpă?
      • Like 0
  • Poate vor avea în vedere și proiectul ”Internet în școala ta” care e un DEZASTRU. Mizam pe utilizarea lui, dat trebuie anual să facem abonamente costisitoare, pentru că ăsta nu e funcțional.
    • Like 1
  • Intreprindeti actiuni de eradicare a tuturor asa zise legi in interesul cetateanului.Activati oameni corecti si buni patrioti.Succes!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult