Ghemul 1: 15-30. Horia îi servește tare în corp lui Mike Bryan, returul e slab, deasupra fileului, punct Rojer cu voleul. 40-30. Serviciu 2 derutant, Horia pe reverul aceluiași Mike, așezat să dea tare cu dreapta. Retur moale, vole Rojer, punct.
2: 0-15. Servește Bob și vine spre fileu. Horia îi returnează nu tare, plasat, în dreapta-jos. Stângaciul Bob agață un demivole scurt, dar Horia a plecat cu anticipație spre fileu – passing-ul în cros scurt pe lângă Mike e o formalitate. 15-30. Bob servește în Horia, dar românul ghicește direcția mingii, se ferește un pas lateral pentru forehand și dă tare în Mike, semipassing, punct.
3: 30-0. Servește Rojer, pe reverul lui Bob, care lobează înalt în adâncime. Horia aleargă cu spatele și face un smeci din săritură, nu prea tare, dar plasat la șosetele lui Mike, care nu poate decât să-i ridice mingea lui Rojer – smeci, punct.
5: 30-0. Horia îi servește lui Bob pe rever, returul e foarte bun, îi vine în picioare în vreme ce avansează spre fileu. Horia alege și aruncă un demivole lung, aproape de linia de fund, silindu-l pe Bob să lovească înghesuit și să trimită afară.
7: 0-0. Serviciu 2 Rojer, pe reverul lui Bob, retur al acestuia la Horia care face un vole de rever scurt, în picioarele lui Mike, nevoit să-i scoată sus mingea lui Rojer, venit la fileu. Vole, punct.
9: Horia îi servește lui Mike, returul e scurt, Horia îi aruncă mingea spre burtă americanului, care, incomodat, i-o trimite în rachetă lui Rojer – vole, punct.
10: 15-0. Horia îi servește lui Mike serviciul 2 pe rever, retur prea scurt, demivole de rever Horia lung cât o zi de post, aproape în vinclul culoarului de dublu – punct.
12: 15-0. Rojer servește la Mike, returul vine la Horia, care-i trimite un vole de rever cu două mâini în piept lui Bob. Ar fi putut să încerce lovitura în partea liberă, pe lângă Bob, ceea ce era mai spectaculos, dar riscant. Bob respinge greu, înăltuț, smeci scurt Horia, punct. 30-0. Returul lui Bob cu reverul e lobat pe reverul lui Horia, care se întoarce, face câțiva pași înapoi și execută imparabil cea mai dificilă lovitură din tenis, smeci de rever cu spatele la fileu.
14: De două ori în ghem, Horia îi scoate din teren cu serviciul plasat pe frații Bryan, Rojer primind mingea numai bună de vole câștigător.
16: 0-0. Serviciu Rojer pe reverul lui Bob. Retur la Horia, care, în loc să pună un stop, pentru care avea loc și timp, sau să voleieze spre culoarul de dublu, trimite lung, în picioarele lui Bob; americanul nu poate decât să-i ridice mingea la fileu lui Horia, care lovește acum decisiv, pe centru, cu siguranță 100%.
22: Tie-break. 1-2, servește Mike. Horia are spațiu să-l paseze în dreapta cu returul de forehand pe Mike care vine spre fileu, dar îi trimite la picioare, obligându-l să ridice mingea, vole de rever Rojer, punct. 5-5. Horia ar putea încerca un as, e un moment pe muchie. N-o face, îi servește lui Bob mediu cu efect în corp, iar stângaciul returnează sus și moale – smeci Rojer, punct.
Am cules aceste mostre din jocul lui Horia în semifinala de la Cincinnati, câștigată împreună cu Julien Rojer împotriva monumentalilor frați Bryan. Ce arată ele?
Horia Tecău este un jucător de dublu foarte inteligent, serios, calculat, încercând să-și mențină concentrarea tot timpul. Punctele pe care le duce spre câștig sunt adesea construite, gândite din mai multe mișcări, ca la șah, Horia nu încearcă decât foarte rar să facă punct dintr-o singură lovitură, riscantă.
Prima lui grijă nu e să-și facă lovitura favorită, ci să trimită mingea acolo unde adversarul e cel mai mult incomodat.
Și când are ca partener un profesionist ca Jean-Julien Rojer, supertehnic, iute, cu reflexe ieșite din comun, dar care face întotdeauna ce e de făcut, fără „artificii” personale, atunci e firesc ca dublul Tecău-Rojer să fie printre cele mai bune din lume.
Argintul de la Rio n-a reușit să-i sudeze pe Horia Tecău și Florin Mergea…
Pe Simona Halep nu am a o critica pentru 3-6, 4-6 cu Kerber. Ar fi cele 5 duble greșeli, dar și acestea au fost comise din pricina presiunii continue exercitate de Angelique. Nemțoaica a jucat ca un adevărat nr. 2 mondial pe cale de a deveni nr. 1. Lovituri adânci și aspre, și cu forehandul și cu reverul, serviciu solid, soluții inspirate, ritm sufocant. Mereu obligată la defensivă, Simo n-a jucat rău, pur și simplu Kerber a fost mai bună. E vremea ei…
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp