Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Războiul hibrid care începe pe Telegram. Cine apasă butonul?

Rucsac

Foto: Inquam Photos

E simplu! Nu trebuie decât să arunci vopseaua pe clădire. Primești 1000 de dolari. Geanta te așteaptă!” - așa suna mesajul de Telegram primit de un tânăr ucrainean de 19 ani de la un anume ”Alexander”. Și i-a mai cerut să activeze serviciul de localizare GPS de pe telefon, pentru o ”mai bună coordonare”. Tânărul Oleh care căuta de ceva vreme un loc de muncă pentru a câștiga niște bani s-a bucurat realmente de oferta de angajare. Tot ce avea de făcut era să transporte o geantă cu vopsea dintr-un loc într-altul. Dar Oleh a avut noroc. Era monitorizat de serviciul de securitate ucrainean, care știa că tânărul de 19 ani are toate șansele să devină o armă mobilă controlată de la distanță. 

După lunile în care am văzut pe viu cum operează Rusia atunci când își pune armele hibride la lucru, credem că am înțeles totul despre acest război informațional. Că e numai despre ”spălarea de creiere” și alimentarea populațiilor cu narative care să tensioneze societățile și să le polarizeze, căci în stare de tensiune și dezbinare, popoarele devin extrem de vulnerabile.

Zilele trecute, în publicația britanică The Guardian era publicată o anchetă care arăta cum Rusia plătește tineri vulnerabili pentru a deveni, fără voia și cunoștința lor, kamikaze. Până acum Rusia s-a specializat în folosirea acestei noi arme hibride în Ucraina, unde serviciul ucrainean de securitate a arestat vreo 700 de persoane implicate în acțiuni de acest tip. Un sfert din ei sunt minori, fiind identificată inclusiv o copilă de 11 ani racolată tot pe rețelele de socializare.

Povestea lui Oleh nu este, deci, unică. Sunt zeci de povești trase de indigo care se petrec în Ucraina, însă sunt informații care arată că astfel de metode ar începe să fie folosite și la noi în țară și autoritățile ar monitoriza cazuri de acest fel, după identificarea lui Murillo Diosa Luis Alfonso, care ar fi fost coordonat de Moscova și ar fi avut misiunea de a incendia obiective strategice de pe teritoriul României, după ce a fotografiat și filmat locațiile vizate. 

Această armă hibridă folosită de Rusia pare să fie la un mic pas de utilizare și în România, unde Telegram continuă să fie una dintre rețelele pe care circulă extrem de multă propagandă și informație falsă de sorginte rusească.

Spuneam că Oleh, tânărul ucrainean folosit drept exemplu în The Guardian, a avut norocul să intre sub monitorizarea serviciului ucrainean de securitate, știind deja faptul că recrutori (agenți GRU și FSB) folosesc apeluri video și dispozitive explozive controlate de la distanță. În geanta pe care trebuia doar să o transporte la sediul unei secții de poliție se aflau, de fapt, două bombe artizanale, conectate la telefoane, pentru a fi detonate de la distanță. Desi arestat, Oleh a scăpat nevătămat din această experiență. Dar sunt copii și tineri care n-au fost atât de norocoși.

Unele misiuni sunt prezentate ca vânători de comori, de tip quest-game, și adolescenții racolați cred doar că se joacă. În acest moment, în școlile din Ucraina există cursuri în școli în care copiii sunt avertizați cu privire la acest joc periculos al Rusiei. Și nici România nu e într-o situație mai bună, țara noastră fiind menționată în sfera războiului hibrid rus ca loc în care s-ar putea utiliza această tactică, Ucraina fiind folosită drept laborator de testare în anii precedenți.

Dacă în privința posibilității unei agresiuni informaționale rusești n-am fost preveniți din timp și lucrurile au luat-o pe făgașul pe care încă îl simțim periculos și riscant, în privința acestor racolări online practicate deja în țara vecină e bine să știm din timp. Să fim măcar informați că ele există și că rețelele de socializare sunt ideale pentru realizarea unor astfel de racolări, învățate de la traficanții de persoane.

Pentru că vorbim despre o exploatare mult mai țintită a populației vulnerabile din România, care poate deveni armă la propriu în cadrul unui conflict despre care vorbim atât de puțin, pentru că ne e atât de frică, nefiind niciodată suficient pregătiți pentru a face față unor astfel de metode și unor astfel de pericole. Chiar dacă toți știm că ele sunt nu doar ipotetice, ci ne pot pândi chiar de după următorul colț.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • fan CTP check icon
    mare noroc ca are snaspa pe cineva cre are grija de tele gram. poate dl pieleanu cu dl bulescu care au promovat-o pe tanti asta, ii spun ca nu dnei jurnaliste ca telegramul e un canal privat, din care ukraina a castigat la inceput? dar e ca dna dogioiu. daca vin bani...
    • Like 0
  • Valeriu check icon
    Ucrainienii au inceput asta cand au folosit acel sofer pe podul Kerch. Saracul nici nu stia ca amoniul din masina sa va fi folosit ca bomba si el va fi kamikaze.
    Acum, ucrainienii culeg roadele propriei nemernicii.
    FAFO
    • Like 0
    • @ Valeriu
      Dan check icon
      Cu mult mai puțin nemernici decât țucălarii rusiei, totuși.
      • Like 3
    • @ Valeriu
      Mihai check icon
      Unii ar spune că rușii începând atacurile hibride în Ucraina acum mai bine de 10 ani ar trebui să culeagă roadele propriilor nemernicii. Și oricum, ucrainienii nu au manipulat intenționat minori cum fac rușii, care știu exact cui se adresează.
      • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult