Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Șeful Comisiei de Etică: CNATDCU trebuie să dea un semnal serios legat de complicitățile academice care favorizează impostura științifică

„După mine este trist faptul că au trebuit să treacă atâția ani și au trebuit să se consume atâtea energii pentru a spune că împăratul este gol. Domnul acesta va fi în continuare vioi, el nu are probleme cu conștiința și cu chestiuni din astea desuete precum onoarea”, a spus Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, după ce Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit că premierul VIctor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

CNATDCU îi va trimite ministrului Educației propunerea de a-i retrage titlul de doctor fostului premier.

„El nu mai poate beneficia de acum încolo de sporul de 15% pentru titlul de doctor. În mod normal, Baroul Bucureștiar trebui să țină cont de ordinul prin care care ministrul îi va retrage titlul de doctor și să îl excludă din barou. Să dea înapoi banii aceia din acel spor luat timp de 13 ani nu se poate întâmpla. Ce se poate întâmpla este ca, după ordinul de ministru, să fie exclus din barou, ceea ce e rușinos”, crede Marian Popescu.

În opinia șefului Comisiei de Etică, verdictul de astăzi închide o etapă. „Ea a fost deschisă în 2012, cu eforturi mari, și pe plan extern, dar și prin Universitatea din București. Formula veche a CNATDCU a fost prima care a dat de fapt prima dată verdictul de plagiat și a fost desființată în aceeași zi. După care a ieșit Comisia de Etică a Universității din București și a dat verdictul, ceea ce a provocat un impact internațional uriaș. După patru ani se încheie o etapă și că toată lista aceea demnitari plagiatori va fi în atenția noului CNATDCU. De altfel noi am trimis dosarul dlui Oprea, vom trimite dosarul Olguței Vasilescu. Acest nou CNATDCU nou are foarte mult de lucru. În mod normal acest nou CNATDCU ar trebui să dea un semnal serios legat de complicitățile academice care favorizează impostura științifică. Și dacă o va face, într-adevăr, intră în istorie”, spune Marian Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Daca este un principiu si nu o razbunare politica de nisa , procesul trebuie SA CONTINUE cu alte sute poate chiar mii de doctorate , altfel demersul va ramane o chestiune chiar mai vinovata decat n-ar fi fost deloc ! La lucrarea lui Kovesi are cineva curaj sa se uite ???? Ca initiatorii se dau de ceasul mortii cu corectitudinea si "principialitatea" ! Sunt niste javre PENIBILE daca nu aplica acelasi standard PENTRU TOTI !
    • Like 0
  • check icon
    si ce se intampla cu supervizorii de doctorat ai caror doctorantzi au fost doveditzi ca au plagiat??? doar nu vreti sa imi spuneti ca aia saracii nu stiau nimika si sunt saraci si cinstitzi??
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult