Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Doctorul și suflețeii. „Nu te lăsa, Victore, doctoratul este în suflet, nu pe diplomă”

La tupeu, Victor Ponta seamănă cu valutiștii din anii '90.

Erau amabili, cordiali, cei mai buni prieteni ai tăi. Te făceau cu zâmbetul pe buze. Plecai furat, dar cu sentimentul că ai găsit, dom'ne, pe cineva care te ajută. Ajungeai acasă cu hârtii de ziar în loc de dolari, dar, în loc să te întorci și să-i iei de guler, constatai filosofic că prea s-a înrăit lumea și că adevărul e că se fură.

Efuziunea de iubire și de susținere de pe contul de Facebook al lui Victor Ponta, prins azi - a câta oară?! - că a furat în teza de doctorat, ne arată că unii oameni sunt iremediabil pierduți. Oricât ar fi de umiliți, de jefuiți, de prostiți în față, ei se întorc la agresor reîncărcați cu și mai multă încredere.

„În inima mea vei rămâne întâiul Doctor al țării! Nu te lăsa, Victore, doctoratul este în suflet, nu pe diplomă”, îi scrie un susținător. Pe wall-ul lui Victor Ponta, care a prins momentul să se victimizeze, e Cântarea României. L-au nenorocit tehnocrații, săriți, lume, că ni-l omoară!...

O scamatorie ieftină, făcută din gâtul mâinii („mi-au luat tehnocrații doctoratul”), le-a fost de ajuns acestor sufleței să-și dea frâu liber sentimentelor alese de prețuire și respect față de cel deposedat abuziv de titlu și, în același timp, să combată energic elementele străine și tehnocrate care ne atacă valorile.

Într-un fel, inadecvați suntem noi, cei care avem prostul obicei să citim, să scriem și să ne folosim capul și la altceva decât la bătut cuie. Alții n-au dileme, ei simt cum stau lucrurile. Ei n-au nevoie de creier, ei au suflet. Un doctorat e așa, ca o carte, care în primul rând se simte, asta n-ați înțeles, proștilor care suntem! Să încerci să le arăți filă lângă filă că ce a semnat Victor Ponta a semnat și altul înaintea lui? Sufletul! Ți-o vor întoarce: Astea-s problemele țării? De-aia n-avem noi rapiță? N-o fi doctoratul lui Ponta o problemă națională, dar furtul e. Doar că ceea ce rațiunea unora problematizează, simțirea altora valorizează.

Și pentru că furtul e o valoare națională, acești sufleței se vor bate până la ultima picătură de energie pentru dreptul lor de a fi furați.

PS. Dumneavoastră, stimați cititori ai Republicii, ce răspuns le-ați dați concetățenilor noștri care ne vor întreba indignați „Dar ce-a furat, bă, Ponta?” 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • A furat ideile altora,mai buni ca el,pentru a obține funcții,bani și influență de pe urma lor. Ideile celor care-i plâng de milă pentru că i s-a retras titlul nu le putea fura pentru că ei n-au idei,au doar sentimente oarbe.
  • Like 0
 • Coruptia se invață din școală . Si începând cu doamnele învățătoare !
  • Like 0
 • La producția de rapița suntem deficitari.....stam foarte bine la producția de '' JAPITA''.....
  • Like 1

 • Nicio problema, reteta a devenit general valabila! O regula elementara invatata inca din scoala te invata ca, daca citezi sau parafrazezi, amintesti sursa. Altminteri, se presupune ca ideile sunt rosul emulatiei tale intelectuale. Dar pentru ca este baiat bun si saritor trebuie sa fim indulgenti, sa trecem cu vederea si sa nu aruncam cu venin ca nu se cade. Si iata ca se construieste un soi de scut in jurul impricinatului si continuarea este imaginea de victima inocenta, mancata cu fulgi cu tot de tehnocrati...
  Cati dintre cei ce comenteaza pe pagina dlui de Facebook au scris o lucrare, macar de licenta?
  • Like 1
 • Ceea ce n-a furat e minte! Dar minte de îngheață apele!
  • Like 0
 • check icon
  Deschideti orice lucrare stiintifica "istetuilor" si veti vedea 1 sau 2 pagini de BIBLIOGRAFIE ! Constat ca de fata autorul isi concepe artyicolele exclusiv pe erorile sale de logica/gandire/perceptie !! Este exact ca in bancul in care un sofer care circula pe sens invers suma la politie si reclama ca ii vin o gramada de nebuni din fata ! :))) Daca s-ar face un inventar al doctoratelor total originale cred ca ne-ar ajunge degetele de la ambele maini (si ar mai ramane loc :) pentru toata tara si pentru TOATE domeniile ! Tembelilor !
  • Like 0
  • @
   Marcu check icon
   Asta e raspunsul la existenta atator sustinatori pe de Fb al lui Ponta: comenteaza persoane care nu au scris in viata lor o lucreare stintifica si nici macar nu stiu ce inseamna. Stimabile, bibliografia reprezinta cartile/studiile pe care le-ai folosit pentru argumetele pro si contra tezei pe care o propui. Acestea se prezinta si se folosesc conform unor reguli de citare. Daca aceste reguli nu sunt respectate inseamna ca tu iti asumi ce a scris altul, ceea ce este furt intelectual. O lucrare care nu este plagiat nu trebuie sa fie descoperirea unui nou element chimic sau cine stie ce mare idee inovatoare. Pur si simplu iti propui sa studiezi ceva, de exemplu care au fost tarile cele mai afectate de crisa. Asa poti face un studiu, folosind date PUBLICE de genul PIB, somaj, productivitate, etc., faci corelatii cu perioada inainte, in timpul si dupa criza si PUF! ai un studiu facut de tine singurel. Apoi vezi ce spun rezultatele studiului explici in cuvinte si in cateva grafice si ce sa vezi, ai o lucrare stintifica originala. Stiu ca am prezentat foarte simplist problema, dupa cum pot sa iti explice miile de absolventi de anul acesta care au sustinut o lucrare de licenta sau disertatie se poate face o lucrare si fara sa furi. Cum acum astfel de lucrari sunt verificate cu soft-uri anti-plagiat, se pare ca niste studenti de 22 de ani reusesc sa faca lucrari fara sa fure pe nimeni si sa respecte regulile de citare, dar de la omul care vrem sa ne conduca nu avem astfel de pretentii. Cel mai trist e ca votul dumneavoastra valoreaza la fel de mult cu al meu. TRIST!
   • Like 3
  • @ Marcu
   check icon
   La unii dintre noi totul este trist , inclusiv faptul ca exista pete in Soare ! Pasajele respective erau luate din cartea indrumatorului sau de doctorat istetilor ! Nu ai cum sa-ti plagiezi taman profesorul-indrumator ! In fine eu l-am votat pt competenta ca prim-ministru nu ca specialist in drept international ! In conditiile astea ESTE BINE ca doar atata critica ii puteti aduce ! In schimb peste un an sau doi il veti lauda pe ciolos caa adunat gunoaie din Delta Vacaresti ! Eu sunt de-a dreptul inspaimantat ca voi votati dupa criterii absolut ARBITRARE , fara noima ! Probabil voi cautati mecanicii si instalatorii sa nu fie viciosi in vreun fel oarecare ! Ipocritilor ! Ideea este ca trebuie aplicate masuri EGALE pt TOTI daca tot te apuci !
   • Like 0
  • @
   Pentru a nu mai fi ipocrit va rog sa-mi spuneti si mie criteriile dupa care votati voi cei mai "inteligenti" oameni ai natiei.
   Ce a mai furat BOMBONEL al II-lea? intrebati, cititi cateva exemple:
   1. o bucata buna de autostrada care a fost inaugurata cu 2 zile inainte de alegeri ca sa aibe si el o poza cu asfaltul iar acum trebuie daramata si reconstruita din banii contrubuabililor;
   2. impreuna cu inaintemergatorul Dragnea a furat dreptul la vot a unor cetateni romani;
   3. cateva milioane de la CEO (Combinatul Energetic Oltenia), de unde cat de curand vor fi concediati cateva sute de oameni;
   4. a furat dreptul copiilor la o educatie normala intr-o tara civilizata prin impiedicarea reformei invatamantului.
   • Like 0
  • @ Ioan Petreus
   check icon
   Este insapaimantator ca voi comunistii si stalinistii adevarati votati taman oamenii care induc RECESIUNEA ECONOMICA si mai sunteti si mandri de asta ! Eu am votat pana in 2000 INCLUSIV numai taranisti si liberali ! M-am opus "comunismului" atunci cand a fost cazul , nu ma lupt ca voi cu himere ale trecutului pe care vi le reactualizati singuri sau in haite precum aici pe republica ! 1. - cand se construieste ceva INTOTDEAUNA exista sanse sa sa se greaseasca , 200 de metri nu sunt o tragedie ! Acum ca nu s-a construit nici un centimetru cu guvernul tehnocrat vi se pare perfect banuies c ! Cauzele defectului respectiv sunt mult mai complexe , s-a aprobat cel mai ieftin proiect (de catre UE) , nu cel mai bun, acolo este cauza primara ! Apoi guvernul Ponta s-a zgarcit sa mai aloce niste bani pt tunel , sugerat de zeci de ori de firma constructoare cand au ajuns efectiv cu drumul in zona ! In mod normal ei suporta totul pt ca nu si-au facut studiul si proiectul adaptat zonei , dar e posibil sa mai scoata ceva de la statul roman la arbitraj , altfel vor falimenta ! 2. Nu s-a furat nici un drept de vot , au votat 400 000 in 2014 fata de 150 000 in 2009 IN ACELASI NUMAR DE SECTII DE VOT !!! 3 . Combinatul Oltenia era de 10 ani desfiintat daca Sova consiliat de Sova nu castiga procesul impotriva Alinei Gorghiu care reprezenta Enelul pt o "datorie" absolut uriasa , care includea si f mari penalitati ! 4 . Cu asa parinti , votanti basisti, orice reforma a invatamantului este sortita esecului ! Tarele genetice si educatia primita acasa nu pot fi depasite decat cu imense eforturi de catre urmasi :))))
   • Like 0
  • @
   Comunismul nu e tot una cu Stalinismul sunt filosofii diferite, documenteazate deci prin logica nu poti fi si una si alta.
   Arborele genelogic al PSD este urmatorul: PCR- Ceausescu___FSN- Iliescu______PSDR-Iliescu(ucigasul conationalilor la revolutie, capul mineriadelor unde au fost batuti oameni care nu au cerut despartirea totala de comunism)+Nastase (indrumator de doctorat)+ Ponta seful tineretului proletar (plagiator, mincinos, hot)_____________PSD- Nastase(condamnat si executat inchisoare)+ Ponta_________PSD-Ponta_____PSD-Dragnea(condamnat definitv pentru frauda electorala).
   1. U.E. nu aproba proiecte, proiectul a fost aprobat de o comisie a ministerului transporturilor si CNADR, problema cea mare este ca s-a grabit inaugurarea tronsonului cu toate ca constructorul nu a fost de acord, dar asta nu se spune la Antena 3, Romania TV sau Realitate deci nu aveti de unde sa stiti.
   Tunelul nu are nici o legatura cu tronsonul demolat.
   Constructorul nu a facut si studiul geotehnic si nici proiectul tehnic (vedeti sa nu va incurcati in termeni), el a pus in practica o documentatie intocmita de altii si aprobata de comisia CNADR si ministerul transporturilor (nu aprea aveti habar ce inseamna un asemenea proiect deci va sa nu va mai dati cu parerea).
   2. nu are importanta cati au votat comparativ cu un alt scrutin atata timp cat la inchiderea urnelor au ramas oameni care nu au putut sa voteze din cauze organizatorice si de strategie politica, iar in turul doi se intamla acelasi lucru cu toate ca au fost cereri de suplimentare a sectiilor de votare.
   3. cum naiba Sova sa-l consilieze pe Sova. Casa de avocatura Sova si Ponta nu au castigat nimic, ei au furat bani de la combinat pentru munca depusa de juristii combinatului (dosar penal Sova si Ponta).
   4. au avut 8 ani de guvernare consecutiva cei de la PSD de ce nu au facut nimic in invatamant (inafara sa plagieze=furt intelectual). Ma gandesc cu mila=compasiune la urmasii dumneavoastra si la cata munca trebuie sa depuna pentru a iesi din semianalfabetismul indus prin educatia primita acasa.
   Le urez mult noroc si putere de munca. Dumnezeu sa-i ajute.
   • Like 1
  • @ Ioan Petreus
   check icon
   Esti prost informat man , participantii la licitatie (constructorii) au facut si proiectele integral , comisia de specialitate de la UE e mers pe criteriul pret si asta a fost rezultatul perfect previzibil ! Ulterior cand au ajuns efectiv la zona respectiva au realizat greseala si au cerut fonduri suplimentare pt a face practic un tunel de suprafata dar guvernul s-a zgarcit ! In fine ei au furat un pic si la varianta lor de executie dar pariez ca nu va tine nici dupa reconstructie daca nu se va modifica ceva la proiectul initial ! In ce priveste alegerile nu guvernul aproba numarul de sectii ci Autoritatea Electorala Permanenta ! Repet , Sova consiliat de Ponta au salvat Combinatul altfel era executat demult de Enel si casa de avocatura Gorghiu ! Cand PSD-ul a avut 8 ani de guvernare consecutiva eu nu i-am votat poate tu i-ai votat atunci ! Iar ca om "de dreapta" cand spui ca "Ponta a furat" ar trebui sa poti sustine asta si intr-o instanta , altfel este calomnie ! Din ce spui tu rezulta "logic" faptul ca ar fi trebuit sa votez de 2ori la rand Basescu nu ?! :)))) Javre pseudointelectuale ce sunteti ! Vai de tarisoara niastra ! Tot opincarii si taranii adevarati vor trebui sa salveze tara asta de prostovania voastra ratacitilor !
   • Like 0
  • @
   Pai cand a fost PSD la guvernare, presedentia era condusa de Basescu, dca nu ai votat PSD rezulta ca ai votat Basescu (noaptea logicii). Logica dumneavoastra lasa de dorit dar nu poti cere prea mult de la un schizofrenic (oameni care traiesc in lumi paralele), rog bonavii cronici de aceasta boala sa ma ierte ca-i jignesc prin comparatie.
   In ceea ce privesc licitatiile publice vad ca esti intr-un univers paralel dar totusi esti un parerolor (traducere = isi da cu parerea) de vaza al tarii.
   • Like 0
  • @ Ioan Petreus
   check icon
   Da , pai cred ca faci exact o proiectie exterioara a ceea ce esti tru cand vorbesti de lumi paralele si schizofrenie ! Stiu ca a fost Dragnea cateva luni ministru la interne in 2009 , dar asta nu inseamna ca a guvernat PSD imbecilule basist ! Guvernare inseamna sa ai primul ministru si minim ministrul de finante , al muncii si protectiei sociale si al economiei , ca sa poti vorbi de guvernare propriu-zisa , nu de participare cu 2-3 ministri obscuri ! Cu autostrada mai informeaza-te ca nu afost nici o licitatie publica in tara , a fost un concurs de proiecte la UE , ca erau fondurile lor integral !
   • Like 0
  • @
   Ba tu sigur nu esti neam cu Gadea sau Badea? Sincer ma amuz de imbecilitatile tale asa de tare ca as mai vrea sa vad comenturi (daca se poate scrise in limba romana, ca ceea ce scri VIOLEAZA CELE MAI SIMPLE REGULE GRAMATICALE). Ori ce proiect finantat din bani publici (UE contribuie cu cota parte la infrastructura) este supus regulilor achizitiilor publice.
   De aceea merge tara asta asa ca sunt oameni ca tine care din pacate se cred atot stiutori.
   Daca ai fi angajatul meu juc ca te-as tine pe post de maimuta.
   • Like 0
  • @ Ioan Petreus
   check icon
   ceea ce "scri" violeaza cele mai elementare "regule" gramaticale ..esti persoana cea mai potrivita sa-mi atragi atentia , ce sa mai zic ! mi se intampla doar sa ating si alte taste din viteza in rest cred ca stapanesc destul de bine ortografia , peste media de astazi cu siguranta !
   Gadea si Badea ca mai toata Antena 3 sunt liberali , erau fani Antonescu ceea ce eu n-am fost niciodata ! Imi placeau doar discursurile sale , in rest nu am avut incredere in el ca om politic , lucru care s-a si dovedit , ca nu e de incredere ! L-a dat pe Tariceanu jos apoi i-a dat partidul pe tava lui Iohannis si lui Blaga ! Inteleg ca tu si altii ca tine credeti ca l-ati prins pe Dumnezeu de picior cand va puneti sperantele in Blaga ! Nu ?! Asta e tot ce poti sau esti si mai tare de atat si votezi PMP la toamna ? :)) Si babele cu 2 clase de la tara sunt mai lucide si mai responsabile decat voi cand voteaza !
   • Like 0
  • @
   Am deschis o multime de lucrai stiintifice, "istetule". Nu ai inteles nimic.
   1. Lucrarile respectie sunt mentionate pentru a evidentia pareri diferite sau lucrari care sunt legate de ceea e face autorul, pentru a prezenta un fel de preambul pentru lucrare - asa numitul "state of the art". Lucrarile sunt mentionate in special in primele capitole - introducere si state of the art. Restul lucrarii trebuie sa contina munca personala a autorului.
   2. Atunci cand folosesti (te referi la) munca altor oameni, ii mentionezi si precizezi clar care parte este a ta si care parte este de la ei. Pui ghilimele pentru citat daca iei un text mot-a-mot din lucrarea altcuiva, altfel formulezi tu altfel. Si intotdeauna mentionezi autorul si lucrarea. In plus, exista reguli legat de cat de mult ai voie sa citezi dintr-o singura lucrare. Nu poti sa iei lucrarea cuiva si sa o formulezi tu altfel si sa zici ca este munca ta. Contributia ta trebuie sa fie semnificativa la ce era deja in domeniu pentru a se considera ca ai scris o lucrare de doctorat.
   3. Asa cum ai zis si tu, este vorba despre 1-2 pagini de bibliografie. Ceea ce inseamna ca un autor de doctorat prezinta domeniul in general, facand referiri scurte la o multime de lucrari. Cand prezinti o singura lucrare si iei tot ce e scris din ea si pui in lucrarea ta nu prezinti nici domeniul intreg (nicio carte nu poate prezenta singura un domeniu) si nici nu aduci o contributie proprie.
   • Like 0
  • @ Madalina Zarafin
   check icon
   Aha, acum am inteles , probabil nici indrumatorul de doctorat si autorul cartii "plagiate" nu cunostea aceste amanunte nu-i asa ?! :) Adica a venit o comisie sa-i spuna profesorului indrumator ca i s-a plagiat cartea de catre propriul elev ?!!! :)) De asemenea probabilPonta si Oprea sunt singurii in aceasta situatie din miile de doctorate nu ?! Kovesi si-a facut "doctoratul" de pe referatele.com , i se inroseste 60 % din "teza" la un simplu test antifrauda , dar evident ca ea nu va fi pusa in discutie nici macar teoretic ! In fine, daca va curge apa la baie dupa ce se retrag aceste 3 titluri ale stangistilor , dreapta fiind fara pata desigur, ei fiind cei care investigheaza si dau verdicte , atunci sa li se retraga titlurile si sa ne vedem deviata si de pacatele noastre fiecare ! Sper ca va fi pace si prosperitate in tara daca nu mai e Ponta doctor in drept international ! :)
   • Like 0
 • multi ar trebui intrebati ce inseamna un doctorat si ce avantaje iti aduce in viata sa-l ai, apoi daca ei nu au citit la viata lor e clar ca nu vor sti sa-ti raspunda.
  Dar si mai rau este ca furtul intelectual nu se pedepseste, cel putin pana acum, nici un gest!
  • Like 0
 • Viitorul copiilor tai. Sanatatea ta. Dreptul tau de a fi respectat.
  Dar, pentru ca toate astea nu-i deranjeaza prea tare, le-as spune ca le-a furat rapita.
  "Sufleteii" fura la randul lor, de aia nu-i deranjeaza hotia.
  • Like 0
 • Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm vreodată,
  Până când nu căpătăm diploma furată.

  (corul îl înjură pe Băsescu, se repetă prima strofă)
  • Like 3
 • Valentin check icon
  Pe cine să mai alegi? Eu unul sunt ca cetăţeanul turmentat. Unii cu doctoratele, alţii cu adăposturile de câini la bloc, alţii cu mai ştiu eu ce... Fiecare are agenda lui, cu hachiţele lui. Bre, nu-i de bine!
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult