Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Victor Ponta pierde titlul de doctor. Verdictul CNATDCU: Plagiat!

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat  Dintre cei 35 de membri prezenți, au votat pentru verdictul de plagiat 34 și a existat o abținere.

CNADTCU va recomanda ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, obţinut în iulie 2003 cu teza intitulată „Curtea Penală Internaţională" la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Fostul premier are la dispoziție două săptămâni în care poate contesta decizia.

Istoria pe scurt a unui „plagiat primitiv de tip copy-paste”

În 2012, știrea că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat apare în revista Nature, în urma unei sesizări a unui „whistleblower” (s-a speculat la acel moment că sursa anonimă ar fi fost Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, ulterior consilier al lui Traian Băsescu). TVR, în ediția online, publică fragmente plagiate de Victor Ponta, subliniind că acesta a preluat bucăți, cuvânt cu cuvânt, din patru lucrări. Știrea este preluată de presa din România, dar și de media internaționale, care demonstrează că 85 de pagini din teza de doctorat reprezintă un plagiat copy-paste.

Comisia de Etică a Universității București constată plagiatul. În schimb, CNADTCU, instituția din subordinea ministerului Educației, îl „albește” pe premier, anunțând că acesta a respectat toate normele academice și că nu a plagiat. Componența comisiei care a dat această decizie a fost schimbată însă cu puțin timp înainte de verdict de ministrul Educației, Liviu Pop; mai mult, CNADTCU nu a analizat pe fond lucrarea, ci a externalizat decizia unei „comisii de experți”, a cărei componență a fost șinută secretă. S-a aflat apoi că această minicomisie de anchetă care a decis că Victor Ponta nu a plagiat a fost condusă de Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Victor Ponta. Premierul însuși s-a apărat neconvingător, declarând că, în momentul în care și-a redactat teza de doctorat, rigorile academice nu impuneau citarea cu ghilimele (sic!).

Astăzi, într-o nouă componență, CNADTCU constată evidența: plagiat de tip copy-paste.

Reacția lui Victor Ponta: Vă mulțumesc din inimă, dragi politruci!

Victor Ponta a reacționat ironic, printr-o postare pe Facebook, la verdictul dat de CNATDCU. „Ok - tehnocrații au rezolvat principala problemă a țării - mi-au luat și ei doctoratul. Înțeleg că acum (după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget, să ieșim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvențiile în agricultură, mărim salariile și pensiile. De azi nu mai mor bebelușii în spitale și nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate. Și de azi nu mai suntem "marfă" pe care o vând tehnocrații ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles! (...)Și de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema "Fabulosa Guvernare Tehnocrată și mărețele sale realizări pentru poporul român" - that will be fun!”, a scris Ponta, care a adăugat: „Vă mulțumesc din inimă, dragi politruci!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Decizia luată acum de CNADTCU cred ca intră în sfera normalității. Dar ca această normalitate să fie împlinită ar trebui ca să fie trași la răspundere ministrul Liviu Pop care a abuzat de funcția sa pentru a schimba componența CNADTCU pentru ai face pe plac superiorului său în partid și în guvern, precum și membrii CNADTCU care au închis ochii și l-au „albit” pe Victor Ponta.
  • Like 0
 • Toate beneficiile de pe urma acestui ,,doctorat" să fie restituite statului.
  • Like 1
  • @ Vasile Covaci
   mi-ati luat vorba din gura. vad ca se mai agita si altcineva pe aici cu acelasi gand. chestia e ca ar trebui sa fie dat in judecata pentru ca a incasat drepturi banesti sub false pretentii. asa, ca cei care alearga pe strada, dar au pensie de handicapat locomotor grav. cin'' sa fie cin'' sa fie acela cu datul in judecata? Ministerul Finantelor? intreb.
   • Like 0
 • Din cauza unora ca el si multor alti incompetenti care habar nu au cu ce se mananca politica ,suntem plecati din tara departe de cei dragi si muncim pentru altii ,de la revolutie si pana acum nimic hotii,doctori la printer,scriitori in puscarii,analfabeti cu permise,paduri taiate munti cheliti de niste indivizi fara scrupule,rezultatul inundatiile care sunt,nu avem autostrazi se fura ca-n codru etc etc
  • Like 1
  • @ Danut Balan
   check icon
   „...alti incompetenti care habar nu au cu ce se mananca politica”. Incompetenți da, dar chiar știu cu ce se mănâncă politica, precum scrii. Chiar așa se papă: cu tupeu, cu incompetență... Asta este România ultimilor 25 de ani. A fost o tentativă, parțial ratată (nu cu totul însă) în perioada 1996–2000. Dar asta este o altă analiză.
   • Like 1
 • Chiar atunci când nu e plagiată, majoritatea lucrărilor de doctorat de la noi sunt compilații, scrise dintr-un ambiț de famelist (Nu ești bărbat dacă n-ai doctorat). Lucrarea de doctorat autentică nu e o compilație, nu e o scârța-scârța pe hârtie. Nu e o însăilare de texte lipite cu clei de oase. E originală și (dacă se poate) revoluționară. E neprihănită ca o fată mare. Ca un medicament de ultima oră pentru o boală veche, ea trebuie să ofere soluții noi și dătătoare de speranțe la probleme mucegăite. Lucrarea de doctorat e investigație și demonstrație, rod al unei munci sisifice de cercetare și neodihnă în zonele de confort. Lucrarea de doctorat trebuie sa poarte amprenta unui stil propriu de exprimare, inconfundabil și inimitabil. Pentru a ajunge la un astfel de stil trebuie să stăpânești bine limba română (fără anglicisme și izmenisme). Altfel, “Doctore”, simt ceva mortal aici în regiunea fiinţei mele… când văd cum se duce atâta hârtie într-o veselie.
  • Like 1
 • am vrut sa-i spun pe facebook nesimtitului ca e nesimtit dar nu se poate. se pare ca m-a banat de mai bine de un an.
  • Like 0
  • @ John M. Ratt
   pai, e o actiune in futilitate. DE CE sa ii spui nesimtitului ca e nesimtit? Simte?
   • Like 0
 • Tudor check icon
  I-auziti ce zice distinsul pe facebook: "Ok - tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării - mi-au luat şi ei doctoratul (ca Băsescu în 2012)! Înţeleg că acum (după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget, să ieşim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvenţiile în agricultură, mărim salariile şi pensiile. De azi nu mai mor bebeluşii în spitale şi nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate."

  Uite pentru asta n-o sa-l iert niciodata pe Iohannis. Ca atunci cand au avut dezbaterea TV pentru prezidentiale nu a sarit peste masa sa-l stranga de gat pe Ponta.
  • Like 0
 • Si banii primiti ca salariu de la facultatile de drept unde a predat, nu ar trebui sa-i de inapoi?
  • Like 1
  • @ Eduard Man
   Eu sincer as prefera sa dea inapoi toti banii luati pe baza postului de avocat care a fost obtinut printr-un fals . Oricum omul (ca sa nu zic insecta) e sub orice critica , ei acum sunt disperati pt ca vad ca guvernul actual chiar cu 1000 de piedici puse tot face mai mult decat au facut ei in 26 de ani .
   • Like 0
 • Acum CNATDCU ar trebui sa verifice TOATE lucrarile de doctorat!
  • Like 4
  • @ Liliana Negrea
   Normalitatea cere sa fie retrase toate lucrările de doctorat aflate în situația de plagiat.
   • Like 1
  • @ Elena Lungu
   check icon
   Ei, toate ar fi greu, dar ale politicienilor „de vârf” da, de ce nu? Sunt câțiva pe listă, unii miniștri la ora actuală, alții până recent. Putem începe cu astea.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult