Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Uneori, luxul poate arăta și așa: „Le-am întrebat pe fete ce și-ar dori pentru ele și ambele au răspuns la fel. Nu telefoane, nu televizor, nu tablete, nu pantofi…, ci cărți!” O companie privată a investit în energia oamenilor buni și rezultatele sunt spectaculoase

Există de cel puțin două decenii în România o industrie a binelui despre care presa vorbește mai puțin, chiar dacă indicatorii de performanță ai acestei industrii se depășesc constant și chiar dacă anual se descoperă noi zăcăminte de generozitate.

Scriu de la înființarea Republicii despre cei care construiesc, despre cei care se implică, despre cei care au ambiția morală să schimbe lumea. De obicei, prezentăm mici afaceri antreprenoriale, susținem inițiative comunitare sau proiecte prin care organizațiile neguvernamentale reușesc să ridice un spital, o școală sau case de tip familial pentru copiii instituționalizați.

Azi vreau să vă vorbesc despre un ecosistem al binelui, după ce am constatat că mai multe ONG-uri ale căror programe le-am susținut sau despre care am scris au un punct comun: accesează finanțări de la aceeași companie privată. E vorba nu doar de un mecanism de finanțare, ci și unul de implicare, iar întrebarea pe care mi-am pus-o a fost următoarea: cum știi tu, companie privată cu capital străin, care sunt exact nevoile comunităților din România? Și de ce te-ai implica în viața a peste 600.000 de oameni când scopul unei companii private e să facă profit?

Sau e mai mult decât atât?

Eu de ENGIE am mai scris acum câțiva ani, când m-au invitat să văd o casă solară, concept al unor tineri dintr-o organizație neguvernamentală numită EFdeN. ENGIE a făcut recent 20 de ani pe piața din România, fiind cea mai longevivă companie de energie cu capital privat pe piața de retail de energie din țară.

Dincolo de investiții și crearea de locuri de muncă, dincolo de taxele plătite la buget, dincolo de formarea profesională a propriilor angajați, valoarea unei companii se vede și în comunitățile pe care le lasă în urmă. Iar grație parteneriatului dintre ENGIE și ONG-uri precum Dăruiește Viață, Hospice Casa Speranței, Micul Geniu, Viitor Plus, Habitat for Humanity, SOS Satele Copiilor, Asociația Eco-durabil (Centrul de economie Circulară), EFdeN, Fundația Comunitară București, Grădina Botanică din București, viața a sute de mii de români pur și simplu a devenit mai bună.

Să vă dau câteva exemple:

„Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea”

Ovidiu Ursu este director executiv al organizației „Micul Geniu”, care pune panouri fotovoltaice pe casele fără acces la curent electric. Cu banii de la ENGIE, reușește să aducă în fiecare an peste 130 de familii la lumină. Până acum, Micul Geniu a adus lumină pentru peste 600 de români.

Unul dintre copiii care nu-și mai fac temele la lampa cu gaz, după ce asociația „Micul Geniu” i-a montat pe casă panouri solare

„Am ajuns în casa unei familii cu două fete care trăiau în condiții foarte dificile. O casă cu acoperișul spart, prin care ploua, două camere sărăcăcioase, fără curent electric – se descurcau doar cu lanterne. Când le-am întrebat ce și-ar dori pentru ele, ambele au răspuns: cărți. Nu telefoane, nu televizor, nu tablete, nu pantofi…, ci cărți! Astăzi, una dintre fete este în ultimul an de facultate, iar cealaltă este în ultimul an de liceu, la unul dintre cele mai bune licee din județul Teleorman – Liceul Pedagogic din Alexandria. Deși face zilnic naveta din satul ei și condițiile de acasă nu s-au schimbat prea mult, este una dintre cele mai bune eleve din clasă”.

Tot Ovidiu Ursu povestește: „Anul trecut eram în județul Argeș. Era seară și tocmai terminaserăm instalarea sistemului într-o casă. Strângeam echipamentele și, din reflex, am aprins becurile. În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

„În spatele acestor cifre sunt vieți”

Mirela Nemțanu este CEO al Fundației Hospice Casa Speranței, o organizație care se îngrijește de bolnavii în stare terminală sau pacienți cu boli incurabile.

„Țin minte că atunci când ENGIE ne-a oferit anveloparea și renovarea exterioară completă a spitalului nostru din Brașov a fost o mare bucurie – nu doar pentru că era prima acțiune complexă de renovare exterioară a clădirii după muuuuulți ani de la înființare, nu doar pentru că vizual înfrumuseța această „casă a speranței”, ci pentru că spoream astfel condițiile oferite pacienților care ajungeau să ne treacă pragul”.

Team Hospice&ENGIE, la maratonul pentru strângerea de fonduri pentru bolnavii care au nevoie de îngrijiri paliative

În cei 8 ani de parteneriat cu ENGIE, spune Mirela Nemțanu, Hospice a oferit gratuit 4.000 de internări în spitalele din Brasov și București, 6.300 de vizite la domiciliul pacienților și 7.600 de consultații în policlinicile destinate deopotrivă adulților și copiilor bolnavi incurabili.

„Iar aceste cifre sunt inestimabile, deoarece în spatele fiecărei cifre se află o viață, se află soțul, soția, bunicul, bunica sau copilul cuiva. Aceste cifre sunt vieți – viețile celor dragi nouă, cărora am încercat să le aducem alinare, alungarea durerii, demnitate și grijă”.

„A fost ca și cum am adus hematologia din România cu 25 de ani în față”

Oana Gheorghiu e fondatoare Dăruiește Viața: „Cu ENGIE am făcut unul dintre primele noastre proiecte: laboratorul de biologie moleculară și citogenetică de la Institutul Clinic Fundeni. A fost o investiție care a schimbat la propriu viața pacienților cu boli oncologice hematologice, pentru că România nu avea un astfel de laborator. Îmi amintesc perfect acel moment – a fost ca și cum am adus hematologia din România cu 25 de ani în față. Pentru prima dată, medicii puteau pune un diagnostic precis și rapid, iar pacienții primeau tratamente adaptate profilului genetic al bolii. A fost o revoluție medicală în tăcere, făcută posibilă de un partener care a înțeles ce înseamnă impact real. ENGIE a fost alături de noi nu doar cu resurse, ci cu încredere. Iar în lumea ONG-urilor, încrederea este uneori mai prețioasă decât bani”.

Noul corp al spitalului Marie Curie, ridicat de „Dăruiește Viața” cu sprijinul donațiilor de la cetățeni și de la companiile private, printre care și ENGIE

Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viața: „Sute de pacienți sunt tratați anual în secția de oncologie adulți a Spitalului Elias care a fost renovată în totalitate cu sprijinul ENGIE. Acest lucru înseamnă condiții decente de tratament pentru pacienți (saloane cu 2 și 3 paturi și grup sanitar propriu), spații adecvate pentru personalul medical, dar și infrastructura HVAC specifică spațiilor medicale. Echipamentele care au fost livrate în spitale din prima linie din Brașov și București în timpul pandemiei au ajutat personalul medical să livreze îngrijire medicală rapid și eficient, iar Unitatea Modulară de Triaj construită la Spitalul Elias în timpul pandemiei a asigurat protecția pacienților și personalului din spital”.

CEO ENGIE: „Forța noastră rămân oamenii”

Responsabilitatea socială este, așadar, parte integrantă din ADN-ul companiei, care a direcționat, în ultimii aproximativ 20 de ani, peste 15 milioane de euro către proiecte din domeniile educației, mediului și eficienței energetice, sănătății și sportului românesc. „Aniversarea a 20 de ani de prezență în România nu este doar un moment de bilanț, ci și o oportunitate de a privi cu încredere spre viitor. În tot acest timp, am fost nu doar martori, ci și actori activi ai transformărilor profunde din sectorul energetic. Prin investiții semnificative – de peste 2 miliarde de euro – și prin implicarea unei echipe excepționale, am reușit să oferim soluții sigure, eficiente și sustenabile pentru milioane de români. Mai presus de infrastructură și tehnologie, forța noastră rămân oamenii – colegii care construiesc în fiecare zi, clienții care ne acordă încrederea lor și comunitățile pe care le susținem și alături de care construim povești frumoase. ENGIE este astăzi mai mult decât un furnizor de energie: este un partener de încredere și un actor-cheie în tranziția energetică, cu o misiune clară – să construim, împreună, un viitor mai prietenos cu mediul și mai responsabil față de societate”, spune Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania

Binele se aude mai puțin, pentru că, spre deosebire de rău, binele nu se strigă, chiar dacă, așa cum ați citit mai sus, binele se face în foarte multe locuri din țara asta cu implicarea dumneavoastră. Este datoria oamenilor buni să-și pună toată energia la bătaie ca să ducă acest model de implicare mai departe, pentru scoaterea la lumină a comunităților rămase în urmă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult