Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum a fost experimentul #TestatEHot la Electric Castle: Educație sexuală cu luminile aprinse și cu ușile deschise

TestatEHot

Bonțida, Cluj, vara lui 2025. La Electric Castle, unde adolescenții și tinerii adulți vin pentru muzică, libertate și… explorare, MedLife a venit cu un mesaj direct: „Testează-te ca în 2025. #TestatEHot”.

Este al doilea an al experimentului #TestatEHot la festivalurile de muzică, după ce anul trecut MedLife a spart gheața la EC și SummerWell cu acest subiect considerat de mulți tabu. Între timp, campania a luat mai multe premii internaționale pentru creație și a convins foarte mulți tineri să se testeze de BTS, unii pentru prima dată în viața lor.

„Am venit anul ăsta la Electric pentru două lucruri: pentru muzică și ca să mă testez gratis”, spune Alexandru, unul dintre sutele de tineri care au trecut în zilele de Electric Castle pe la cortul MedLife România. Tinerii au primit consiliere din partea #medicilorbuni specializați în psihologie, urologie și ginecologie, veniți să facă educație pentru sănătate exact acolo unde e nevoie de ei: la un festival pentru tineri.

Unul dintre acești medici este urologul Yaser Karaki, cu rezidențiat făcut în Franța și în România, prezent într-o după-amiază de festival într-o sesiune de Q/A. Dialogul medicului cu tinerii începe cu o provocare („Se iau sau nu se iau BTS-urile de pe colacul toaletei?”), după care întrebările încep să curgă. 


Nevoia de răspunsuri avizate este uriașă. I s-a spus „generația care nu discută despre sex”, în ciuda avalanșei de informații online de care dispune: un studiu recent arată de că, în lipsa unor cursuri serios făcute în școală, sănătatea sexuală este pentru tinerii români un tărâm al miturilor.

- 90% dintre tinerii din România nu au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de infecțiile și bolile cu transmitere sexuală.

- 1 din 10 tineri cred, în mod greșit, că bolile cu transmitere sexuală nu pot fi diagnosticate.

- 44% dintre tineri nu s-ar simți confortabil să discute cu un medic despre sănătatea sexuală, iar 18% nu au vorbit niciodată cu cineva despre subiectul BTS.

- 52% din tinerii între 16 și 18 ani afirmă că fac sex neprotejat.

- aproximativ 20% dintre tinerii români nu cunosc mai mult de 3 boli cu transmitere sexuală.

doar 37% dintre respondenți s-au testat cel puțin o dată pentru BTS de la începerea vieții sexuale.

(Sursa: studiu comandat de MedLife)

„E evident că România are nevoie de mai mult decât de informație pasivă când vine vorba de educație sexuală. Are nevoie de intervenții reale, adaptate contextului actual. Studiul pe care l-am realizat arată o lipsă majoră de cunoștințe în rândul tinerilor privind BTS, iar acest gol informațional se traduce în decizii riscante pentru sănătate. De aceea, revenim anul acesta în mijlocul tinerilor, la marile festivaluri de muzică, cu un demers integrat: testare gratuită, discuții deschise și tehnologii de ultimă generație, precum dronele pentru transportul probelor. Prevenția trebuie să fie parte din conversația publică, iar festivalurile sunt un punct de pornire relevant, unde încurajăm distracția responsabilă. A venit momentul ca sănătatea sexuală să țină pasul cu prezentul. „Escape from the past” înseamnă Testează-te ca în 2025,” spune Ina Bădărău-Ilie, director de comunicare MedLife.  

Există BTS-uri care „nu dor”

Și medicul Karaki spune că e mai ușor să faci o legătură de încredere cu tinerii „pe terenul lor” decât într-un cabinet, dovadă și numărul mare de oameni interesați de subiect. E important să te testezi, spune medicul Karaki, deoarece există BTS-uri care „nu dor”, adică infecții care „nu dau semne”, dar care netratate pot duce la boli grave neurologice sau la infertilitate.

Și ca totul să fie și mai interactiv, MedLife a organizat în festival și un „loc de joacă” de tip „escape room”, unde tinerii au putut face un quizz despre BTS-uri și au putut câștiga premii.

Și chiar dacă tonul a fost relaxat, MedLife a făcut o campanie serioasă, deoarece a înțeles un adevăr simplu, dar ignorat de generații întregi de politicieni, profesori și părinți: educația sexuală nu se face cu rușine, ci cu realitate.

Pentru că România e încă țara unde:

- Educația sexuală e un subiect tabu în școală.

- Avem printre cele mai mari rate de sarcini în rândul adolescentelor din UE.

- Se trăiește cu mitul „dacă arăți bine, n-ai cum să fii bolnav”.

- Mulți tineri nu știu ce e HPV sau cum se transmite HIV.

- Prevenția e confundată cu abstinența, iar responsabilitatea cu vina.

Al doilea an cu drone la Bonțida

Cei care s-au testat au primit răspunsul în aceeași zi sau în cel mult 24 de ore. Și anul acesta, MedLife a folosit drona pentru a transporta probele în laboratorul din Cluj. Compania este primul operator medical privat din Europa Centrală și de Est care utilizează drone pentru transportul de probe biologice, reducând semnificativ timpul de răspuns.

Festivalierii care doresc testarea în clinică, o pot face cu un discount de 20% în baza prezentării biletului sau brățării de festival până la data de 31 august. Totodată, suplimentar pachetului oferit la festival, pacienții pot opta în clinică sau puncte de recoltare pentru pachetul extins „Testat e Hot”, ce conține în plus testele pentru HIV și sifilis, deopotrivă cu discount de 20% în aceleași condiții. 

În concluzie,

Sistemul public de sănătate face zero campanii relevante de educație sexuală. Niciun inspectorat școlar nu vrea să audă de „sex” în programa școlară. Politicienii cred că „testarea e subiect delicat”. Rezultatul? Ignoranță.

MedLife sparge tăcerea și normalizează ceva ce ar trebui să fie banal: ai o viață sexuală? Testează-te. Fără rușine, fără dramă. E un act de responsabilitate, ca spălatul pe mâini.

„Testat e Hot” nu e doar o campanie, e un semn că în România se poate face educație fără dogmă și prevenție fără panică.

Acesta este un pas mare în privința schimbării stigmatului din jurul testărilor BTS și învingerea prejudecăților despre educația pentru sănătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult