Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Tu știi ce fac bunicii tăi acum? Joacă Warcraft în rețeaua televiziunilor de știri

Le spuneam, prietenilor, în campania electorală din toamna lui 2014, să nu judece atât de rece și distant situația pensionarilor care au altă opțiune politică și care petrec ore întregi în fața televizoarelor pe posturile de știri.

Multe voci - de la jurnaliști, până la bloggeri și internauți - reduc telespectatorii aflați vineri în Piața Constituției la o mână de bătrâni decuplați de România și nevoile sale reale, analfabeți în democrație, săraci, prost îmbrăcați și cu o sănătate precară. S-a umplut netul de glume, fragmente de interviuri, sentințe despre pensionarii senili care merg la vot și ne decid viitorul.

Imaginile cu participanții la manifestația de vineri ar trebui să ne provoace, însă, dureri insuportabile, pentru ca sunt, în fond, oglinda unei bune părți din România, proiecția noastră, a celor care pretindem că prin munca noastră, „îi ținem în spate și le plătim pensiile”.

Gradul de civilizație al unui popor se măsoară în modul în care își tratează copiii, dar și la felul în care are grijă de bătrânii săi. 

Să ne reproșăm că nu ne-am văzut părinții și bunicii mai des, că nu îi scoatem în oraș, că nu îi luăm cu noi în city-break-uri, ca să le explicăm ce țară ne dorim pentru nepoții lor. 

Să ne pară rău pentru că nu le arătăm că lumea noastră e altfel. Să ne întrebăm de ce i-am abandonat acolo, pe fotolii, ca să devină captivii unor scenarii fictive, care le alimentează senzații grele de insecuritate, care îi îndeamnă să lupte, înfricoșați, într-un fals război al supraviețuirii, având ca arme telecomanda și ecranul TV.

Întrebați-vă cum ați reacționa voi, cei mai tineri, dacă ați avea vârsta lor, copiii ar trece rar să vă vadă, plecați pe afară sau prin alte orașe, nepoții deloc, iar universul vostru s-ar restrânge la câțiva oameni care latră în televizor, vă provoacă temeri pentru care tot ei au cheia, vă asaltează cu titluri apocaliptice despre pericole inexistente cu tactici de supraviețuire date tot de ei. 

Să provoci sentimente de insecuritate și pericol iminente - aceasta este una din cele mai vechi metode de manipulare, iar cei care o practică zi de zi știu foarte bine și s-au perfecționat. Ei anunță dezastrul imaginar, ei se luptă pentru victime și sunt solidare cu ele, ei găsesc răspunsul, tot ei sunt trimișii lui Dumnezeu pentru cei din fotolii. Monitorizați titlurile de pe ecrane, cu mici excepții pe care le găsiți pe unele posturi onorabile: „dezastru imediat/ decizia care afectează toată România/ scumpiri în lanț/ șoc la pompe/ exploziv/ urmează- pericolul care pândește/ negocierile secrete care afectează pensionarii".

Dacă nu ar exista amenințări, ei, cei care le țin partea necăjiților, nu ar avea de ce să lupte pentru telespectatori. Dacă nu ar exista pericole după colț, nu ar avea cum să îi țină în fața televizorului. Și nu ar avea nici rezolvări pe care să le urle.

Aceste microuniversuri în care au căzut prizonieri pensonarii noștri sunt, dacă vreți, precum jocurile de calculator în rețea, în care înarmat și trecând de peripeții la fiecare secundă, riști să stai 24 de ore pe scaun și cu căștile pe urechi fără să-ți dai seama, omorând dușmani la fiecare metru, doborând dragoni, construind tranșee ca să stai la adăpost și câștigând vieți și averi în mediul virtual.

Ca o paralelă, la final de zi, hipnotizați de posturile de știri cu retorică apocaliptică, bătrânii noștri pică obosiți ca după o zi de Warcraft, își fac cruce recunoscători că au mai trecut printr-o luptă cu politicienii, instituțiile care le scumpesc pâinea și cartofii sau guvernele de tehnocrați care le taie pensia și le cresc TVA-ul, vânzându-le țara străinilor.

În ce privește modul în care noi, populația activă, ne îngrijim bătrânii nu e un motiv pentru care să fim mândri. 

De ce ne batjocorim bătrânii?

În cele mai multe state din Vestul Europei, vârsta de peste 65 de ani este considerată cea mai liniștită și aducătoare de satisfacție. Majoritatea cetățenilor UE o descrie ca fiind cea mai frumoasă perioadă a vieții, în timp ce în România este considerată cea mai urâtă. Un studiu Eurostat făcut public în 20 martie 2014, de Ziua Fericirii, citat de Știrile ProTV, indică faptul că satisfacția vieții pentru românii de peste 64 de ani este punctată la 6.2, una dintre cele mai scăzute în Europa. În oglindă, tendința este inversă în rândul tinerilor, care dau nota 7.1 vieții lor.

Și dacă vorbim cu adevărat despre pericole reale, nu cele imaginate pentru audiență, o anchetă "România, te iubesc", despre modul în care își tratează cetățenii acestei țări pensionarii, aduce în față cifre care ar trebui să nu ne lase să dormim. Se estima, în 2014, că în țara noastră ar putea fi un milion de bătrâni lăsați să se descurce singuri de copiii și nepoții plecați afară la muncă. În timp ce pentru cetățenii din occident vârsta a treia este o lungă vacanță, în cazul bunicilor noștri, căminele arată ca adevărate lagăre. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte rezonabile observațiile despre instrumentele și mecanismele manipulării, de asemenea analogia cu jocurile în rețea, foarte inspirată și poate i-a făcut pe tineri să înțeleagă mai bine dependența asta față de tv. Mi se par realizabile și recomandările de a-i vizita mai des și de a le acorda mai multă atenție părinților și bunicilor. Dar, pe ici pe colo, am câteva nelămuriri, ale mele personale. Pensionarii de azi au fost în putere pe vremea lui ceaușescu. Bine n-a fost, am prins și eu 14 ani de comunism. Întrebarea e câți dintre ei și-au cerut atunci drepturile, câți au îndrăznit să se opună sistemului, câți au riscat pentru binele urmașilor lor? După revoluție au devenit pensionari cu pensii de mizerie dar cu drept de liberă exprimare. Câți dintre ei l-au folosit? Câți dintre ei au ieșit în stradă să strige că vor pensii mai mari sau să spună că nu sunt de acord cu privatizările frauduloase și în general cu politicile abuzive care au dus țara de râpă? Acum există așa, o tendință să-i victimizăm, săracii bătrâni, care, s-o recunoaștem, au dus-o prost tot timpul, în multe cazuri complăcându-se în sărăcia și mizeria lor: „Las, că de foame n-am murit niciodată” mi-a zis unul dintre ei când i-am reproșat cele de mai sus. I-am spus că viața nu-i numai despre stomac. Mare spirit revoluționar n-au avut ei niciodată: „gura bate curu” îmi zicea bunică-mea și dacă mai caut zicale românești pe tema asta găsesc destule cât să scriu o broșurică mare. Pur și simplu eu, personal, nu pot să simt vreo vină, că n-am făcut eu ce trebuia și de aia ei au ajuns cum au ajuns, captivi în fața teveului, nebăgați în seamă prin spitale, batjocoriți de înșiși ăia pe care i-au votat. Adică ei dorm acum așa cum și-au așternut întreaga viață.
    • Like 0
  • Articolul dumneavoastră îmi amintește de poezia lui Adrian Păunescu,Repetabila povară,scrisă prin anii ”70 ai secolului precedent. Îmi amintesc de ea pentru că la prima lectură mi-a stors lacrimi.Tot despre starea sau soarta bătrânilor era vorba. În linii generale ceea ce spuneți dumneavoastră despre situația lor este adevărat. Dar numai în linii generale. Este adevărat că dictatura ne-a deformat,mai ales pe cei vârstnici,și la fel procedează și posturile de televiziune,însă cred că fiecare din noi trebuie să fie responsabil de ceea ce i se întâmplă. Sigur,în limitele lucidității sale. Să nu credeți că cei prezenți la manifestația despre care vorbiți erau dor bătrâni manipulați.Aș zice că nu erau de loc. Mulți dintre ei erau probabil legați de fosta securitate,colegii gălăgiosului Dogaru sau foștii activiști politici de perioada Ceaușescu veniți acolo să apere bunurile unui apropiat de-al lor. Aceștia nu cred că erau manipulați,cred mai degrabă că manipulau chiar ei. Vă reproșați că generația dumneavoastră nu vă ocupați mai mult de bătrâni,că nu le arătați occidentul,să vadă și ei cum s-ar putea trăi. Dar,oare,puteți? Are generația dumneavoastră sau,în orice caz,marea ei majoritate timpul și banii necesari să facă acest lucru? Oare cei care au plecat din țară pentru un câștig mai bun își pot și ei permite? Cred că doar o parte destul de mică dintre ei.
    • Like 0
  • Vine randul tuturor..nu scapa nimeni...cine crede ca va fi vesnic tanar...se inseala....asa cum tratam batranii azi...asa vom fi tratati si noi....
    • Like 1
  • As dori sa abordez "problema pensionarilor" (care e una cat se poate de reala) dintr-o alta perspectiva. Nu cumva asta e generatia lui "timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim"? Pai... nu stiu ce sa zic... o fi venit scadenta? Cu alte cuvinte, cand eficienta muncii unei generatii intregi e dezastruoasa (ca medie, evident) te miri tare ca mai devreme sau mai tarziu va da faliment? Asta dincolo de alte accidente de parcurs, nu intram in detaliu.
    Cat despre comparatia cu occidentul, este deplasata. Si tot de aia. Ca ei nu au auzit niciodata ca "timpul trece..." Si nici pe ei nu-i intretin tinerii sau adultii. Batranii din occident o duc bine pe banii lor. Munciti.
    P.S. Nu insinuez ca asta ar fi fost vina lor. Spun doar ca asta e efectul.
    • Like 0
    • @ Andrei Muresan
      Păi, dacă tata făcea niscai legi, lucrurile nu erau atât de proaste precum sunt, nici pt bebei, nici pt tineri si nici pt bătrâni, însă el si-a făcut treaba in litera si spiritul legii si nu a avut timp si nici cuget pt a face bani ilegal pt a-si cumpăra treptele spre fruntea țării. Asa că nu face el legile. Ceea ce spuneți, spuneți pt că nu ați înțeles nimic.
      • Like 2
    • @ Andrei Muresan
      check icon
      Andrei Muresan, cred ca mama sau tata, invatatoare si respectiv profesor, cei care te-au invatat pe tine sa scrii (inclusiv pe aces site) nu pot fi acuzati de banuiala " timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim". Nici medicul care te-a adus pe lume sau tratat in copilarie.Si multe alte exemple. Dovada ca tu stii sa scrii. Si existi. Oricum ar fi, sunt pensionari, au traiy intr-un sistem de care nu sunt ei responsabili. Daca tu muncesti cu spor, ia-ti colegii de generatie si voteaza pentru ca pensia ta sa fie alta iar a lor adaptata nivelului de trai al timpurilor.
      • Like 1
    • @
      Dacă ați fi citit cu atenție comentariul ați fi remarcat că făceam referire la o situație generică (”ca medie, evident” spuneam eu acolo); excepțiile care m-au învățat pe mine și pe dumneavoastră să scriem există la fel de evident. Regula, însă, era alta.
      Și nu, nu sunt ei responsabili. Am subliniat și asta.
      Și da, votez.
      Aș aprecia însă dacă ați citi mai atent comentariile înainte de a le răspunde și dacă am folosi pronumele de politețe în adresare. Uneori ajută.
      Cordial.
      • Like 0
    • @ Ina Dumitru
      Mai citiți odată (cu atenție, de data asta) comentariul meu.
      • Like 0
  • Din pacate acei batrani sunt lipsiti de orice logica.
    Pai daca tu ca pensionar te plangi ca nu te descurci cu 1000 RON pensie ce poate spune un tanar care are acest salariu si trebuie sa cumpere o casa sa isi intemeieze o familie, sa creasca un copil?
    Sau medicamentele si traiul unui pensionar de zi cu zi ar trebui sa coste mai mult decat cele enumerate mai sus?
    Dansii ar trebui sa ceara marirea salariilor pentru ca de acolo sunt platite si pensiile lor. Apoi cresterea salariilor nu trebuie facuta asa din pix.
    Ea presupune de fapt sa fim mai eficienti in ceea ce facem.
    Oameni lipsiti de orice logica vor vota oameni care sunt ca ei.
    Oamenii care ne conduc au valoarea medie a oamenilor care au mers la vot.
    Probabil o sa mai treaca inca 20-30 de ani pana vor muri toti ca sa putem avansa.
    • Like 0
    • @ Muntean Dumitru
      Mai prietene, dumneata chiar gandesti cand vorbeti ? Vorbesti de batranii lipsiti de logica. De care logica vorbesti ? Si eu ma plang de o pensie de 1310 lei brut, pentru ca am muncit aproape 40 de ani, dintre care 22 dupa '89, in asa zisa societate capitalista. Si n-am muncit la stat. Si toti anii pe care i-am muncit nu i-am muncit la modul "timpul trece, leafa merge". Am fost inginer si sef de atelier si mai tarziu , de departament, si am asigurat conditii de munca pentru 5500 de oameni (departamentul energetic). Ti se pare normal ca un inginer sa aiba doar 1310 lei pensie. Nu mai spun ca din cauza lui Boc cu noua lui lege a pensiilor am cam cu 350 de lei mai putin decat cei iesiti pe vechea lege, in aceleasi conditii de vechime si salariu. Dupa parerea dumitale pensionarii trebuie sa stea linistiti in casa si sa-si astepte sfarsitul ? Iar ultima dumitale fraza chiar ma face sa ma intreb daca nu esti idiot. La fel ca Boc care vorbea de iesirea pe cale naturala din scena a pensionarilor. Imi pare rau, e prima data cand insult pe cineva intr-un comentariu, dar cu oameni ca dumneata nu prevad un viitor prea luminos Romaniei.
      • Like 3
    • @ Muntean Dumitru
      Inca o intrebare : cine va impiedica pe dumneavoastra, tinerii, sa iesiti in numar mai mare decat pensionarii la vot ?
      • Like 2
    • @ Vladimir Marton
      Imi pare rau, Vladimir, dar dau dreptate lui Dumitru. BATRANII SUNT LIPSITI DE LOGICA, iar asta din pricina ca nu sunt racordati la timpurile curente. Mereu aud batrani zicand: "asa de scumpa e carnea?" la un sorlic de 12 lei - ceea ce e extrem de ieftin, continuand cu "pe vremea lui Ceausescu era doar 2 lei". Din pacate, saracii, chiar daca au fost alfabetizati pe vremea raposatului, nu au fost educati ca sa "fie inteligenti", ci doar sa aiba niste cunostiinte generala. Apoi au trait o revolutie, schimburi de regimuri politice si cea mai mare devalorizare a banilor pe care a avut-o Romania moderna. Iar in prezent, al treilea la mana, sunt prostiti continuu de televizor, antena 3 fiind cireasa de pe tort. NORMAL CA SUNT LIPSITI DE LOGICA. Sunt prosti, si sunt prostiti. Si nu sunt optimist ca autorul acestui text sa cred ca ii mai poti schimba in bine, asa ca si Dumitru, de mai sus. Cand a spus ca "trebuie sa moara cateva generatii" el de fapt se referea la acesti batrani, dar nu din pricina banilor, ci pur si simplu al civilizatiei. Si da, mi se pare o pensie OK cea de 1000 de lei, avand in vedere ca, asa cum zici si tu, au lucrat o viata in care ar fi putut sa isi injghebeze o gospodarie sau o afacere. Din nou, fara succes - au asteptat ca niste gaini, ca pe vremea raposatului, sa vina statul sa le faca tot. Numai sa pice din cer, ei sa nu faca nimic. Vorbim de mentalitati aici...
      • Like 0
    • @ Dan Putopalmistul
      Nu contest ca cea mai mare parte a pensionarilor sunt asa cum spui dumneata, (eu nu ma recunosc printre ei). Atunci revin la postarea mea anterioara : iesiti mai fratilor la vot, voi, astia tineri ! Alegeti ceea ce credeti ca e corect ! De ce va lasati coplesiti de pensionari ? Atitudinea de lehamite pe care o arborati e total contraproductiva.
      • Like 2
    • @ Muntean Dumitru
      Păi, unii cu mintea domniei tale sunt si la scrierea si activarea sau dezactivarea legilor si de aia vei avea si măria ta asa pensii. Dusi de nas, mai sunteți, Doamne fereste de netoti cu gură mare!
      • Like 2
  • check icon
    din pacate, spectatorii Antenei 3, sunt ceea ce numim noi, Romania pierduta, o Romanie ce se scalda nu neaparat in nevoi materiale, ci in CRIZA MORALA, este foarte greu sa te schimbi, sa tii pasul cand , devii , o povara; ........va dau exemplul meu, locuiesc singura, si nu-mi vad familia decat poate o data pe an, de Craciun; ........atunci ne cautam refugiul acolo, in fata sticlei, unde bate o inima calda.........sa recunoastem, cei de la Antene, stiu sa o arate.......in rest, motive politice, financiate, aparteneta de grup, pe mine, pensionarul singur , nu prea ma intereseaza.........nu sunt fana Antena 3, dar am in bloc 440 de familii, care ar veni pe jos pana la Bucureti, daca Antena 3 o cere.....
    • Like 0
  • check icon
    Un pic idealist articolul... Fiecare facem ce putem, tineri ori senecți.

    Rîndurile de aici m-au pus însă pe gînduri într-o problemă...
    Oare bătrînețea sosește la fel pe un areal geografic, indiferent de generație?

    Zic astea socotind că acei compatrioți din fotografie articol vor fi fost și ei foarte siguri pe dînșii, acum vreo 40 ani, făcînd paradă de optimismul lor, dar și glume pe seama bătrînilor de la momentul respectiv...
    Se considerau în lancea noutăților, de pildă pentru că știau ce e aia SDV ori lampă pfl...
    Practic, și ei au îmbrățișat cele mai moderne idei ale momentului (și locului), asemenea urmașilor de la 2016.

    • Like 3
    • @
      Acum 40 de ani, batranii de acum ii injurau de mama focului pe alde Ceausescu, faceau bancuri politice, inghetau in case pentru ca n-aveau gaze, faceau cozi pentru ca nu se gasea nimic de mancare, munceau pe niste bani care nu valorau nimic, oportunistii intrau in partid fara nicio convingere doar pentru a-si asigura o viata ceva mai buna dar cand erau trimisi la specializare peste granita ramaneau pe acolo, inchideau televizorul cand aparea to'arasu' si ascultau Europa Libera si Vocea Americii sperand ca totusi vor veni americanii. Doar prin anii '70 erau ceva mai optimisti. Dupa cutremurul din '77 s-a prabusit totul.
      • Like 3
  • Corect. Paradoxul este că ei nu-si mai fac probleme pt ei insisi (majoritatea ), ci tot pt urmașii care îi cam ignoră (ca să folosesc un termen delicat). Cum se întâmplă asta? Simplu. Asa cum se întâmplă toate relele: distrugi educația, produci netoti si creezi generații de răi (chiar dacă răi prin ignoranță, tot răi sunt - oameni care cred că dacă mor alții, trăiesc ei mai bine...si mai mult). Greu de priceput, dar răul pornește din prost.
    • Like 2
  • Naked truth! Cei care comentează pe aici despre defectele acestei generații cu voința amputata de stalinism, lipsită de modelele naturale aruncate in temnițe, se fac ca nu văd ca de noi, tinerii, atârnă singura șansă de schimbare..Noi trebuie sa fim altfel ! Avem si altă șansă de a fi informați.. Ei au fost manipulați o viață întreagă într o,efectiv, crescătorie stalinistă, din care au fost eliminate modelele valoroase românești ( scriitori,poeți, oameni politici), nu înainte de a se obține acordul lor pentru crimă, prin minciună și manipulare josnică.. Voi distribui articolul.
    • Like 1
  • Excelent articolul. Parintii mei isi duc viata la doua televizoare, in camere diferite, fiecare la canalele preferate, intr-o simbioza perfecta. Ne vedem rar iar cand vorbim maica-mea imi da numai exemple din viata "vedetelor" sau chiar tipa la mine daca nu inteleg ceva in politica. Ea "stie tot" iar taica-meu imi face semn sa o aprob pentru ca "ce stiu eu?" si e bine sa evitam conflictul. I-am scos in lume, le-am vorbit, le-am explicat, dar nu am reusit nimic pentru ca sunt tot copilul lor nestiutor. Daca dau telefon acasa la orele de mare audienta discutiile se rezuma la: "bine, bine, mai vorbim, pa".
    • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult