Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un alt adevăr „inacceptabil” pentru socialistul Bernie Sanders: cine ne-a dat net rapid și ieftin

Tweet Bernie Sanders

Astă vară, la concertul de la București al lui Robbie Williams, o tânără aleasă de starul britanic din primele rânduri a fost urcată pe scenă și a avut parte de trei sau patru minute de faimă. Tânăra a devenit peste noapte în ziare „aia pe care a pupat-o Robbie, norocoasa!”

Într-un fel, exuberanța reacțiilor românești pe Facebook în legătură cu întâmplătorul comentariu al lui Bernie Sanders referitor la faptul „inacceptabil” ca Bucureștiul să aibă viteze de internet mai mari decât mediul rural american aduce cu provincialismul înduioșător al anonimului din mulțime care se trezește băgat în seamă de un star de pe scenă.

Să ne înțelegem, Bernie Sanders este un adolescent râzgâiat și îmbătrânit în rele ideologice, care nu a fost în stare să aibă o slujbă „de om cinstit” până pe la 40 de ani, când s-a făcut brusc funcționar public, mutând scandalul gratuit din stradă la primărie. Ce spune domnia sa despre internet este la fel de legitim sau avizat, pe cât de înțelepte sunt tiradele împotriva capitalismului care îi îmbogățește pe cei bogați și, astfel, îi nedreptățește pe săraci. La luptă, tovarăși, la lupta de clasă!

Află mai mult:

Românul care i-a dat cea mai bună replică lui Bernie Sanders: „Am stat la New York. Din fiecare apartament se auzeau înjurături la adresa furnizorului de net”

Înapoi la chestiune: internetul „nostru” este fantastic, mai bun decât al americanilor, ce chestie, domne’! Prea se mai dădeau ei deștepți cu alde Google, Apple, NASA, DARPA și așa mai departe. Or fi ei liderii politici, culturali și economici ai lumii ăsteia, dar noi, românii, suntem mai cu moț, avem internet mai tare ca al lor!

Poziția asta mi se pare la fel de amuzantă ca atunci când citesc articole îmbătate de elan patriotic despre succesele sportive ale „băieților noștri” sau ale „fetelor noastre”. Nu avem, evident, niciun merit la victoria naționalei sau la câștigarea titlului de către echipa cu care ținem, dar ținem morțiș să ne asumăm o parte din succes.

Cutare candidat la primărie vrea și el o bucățică din tortul re-tweet-urilor gratuite și declară pompos că viteza internetului din București ar fi o dovadă de cât de repede putem noi, poporul, să schimbăm Bucureștiul în bine dacă vrem! Aveam pretenția de ceva mai multă sofisticare măcar de la cei care nu trebuie să joace menuetul în falș al politichiei dâmbovițene.

Da, avem în termeni relativi o infrastructură de internet de elită la prețuri fără concurență, scuzați clișeul. Pentru multe firme din domeniu, acest fapt este o „problemă structurală” azi, nicidecum o binefacere. Se duc războaie în toată regula prin consiliile directoare ale multinaționalelor pentru obținerea capitalului necesar în această cursă nebună a „înarmării” cu internet și, de fiecare dată, obiecția de bază este că randamentul investiției este discutabil. Cele mai optimiste scenarii de business indică amortizarea investițiilor în rețele fixe GPON (Gigabit Passive Optical Network) în minimum șapte ani, cel mai probabil zece ani. Firmele din telecom au presiuni mari zi de zi să găsească resurse noi de eficientizare a operațiunilor pentru a-și conserva agilitatea pe piață. Clienții individuali însă beneficiază de un raport calitate-preț imbatabil.

În timp ce în România o conexiune de 1Gb/sec costă aproximativ 10 euro, inclusiv TVA, achiziționată separat, și pentru circa 20 de euro poți avea un pachet cu televiziune, internet, telefonie mobilă și fixă, în Germania, țara care produce BMW și Porsche, se face mare reclamă în media pentru servicii de 50 Mb/s pe o tehnologie net inferioară și oarecum revolută care costă „numai” 30 de euro.

În Macedonia, o țară unde salariul mediu pe economie este aproape 300 de euro, față de peste 500 de euro la noi, prețul mediu pentru o astfel de conexiune este de 20 de euro.

Acest miracol românesc are o singură explicație. Viteza uriașă la prețuri minuscule este rezultatul direct al unui caz fericit de concurență liberă și neîngrădită în economie pe un fond fericit și rar de minimă reglementare și intervenție din partea statului. Cumva, din fericire, statului i-a scăpat segmentul acesta, lăsând antreprenorii să-și facă treaba și să se lupte îndârjit pentru clienți din ce în ce mai pretențioși. În acest ecosistem au intrat și multinaționalele din domeniu ale căror performanțe tehnice depășesc în toate cazurile cred nivelurile atinse în piețele lor de origine și nu numai.

În plus, acest internet glorios nu e rezultatul miraculos al vreunui act de Creație spontanee, ci survine în urma unui proces de emergență prin care inițiative punctuale locale, lucrând cu mijloace empirice de „încercare și eroare”, au reușit să agrege în cele din urmă un sistem extraordinar, deși nu neapărat strict eficient. Avem vel puțin trei rețele naționale paralele de fibră optică (vreo cinci dacă le pun pe socoteală și pe cele ale statului). Pe de altă parte, redundanța este o necesitate pentru stabilitatea proceselor de business. Nu e un lucru rău: și în natură, multe sisteme au redundanțe (doi ochi, doi rinichi, doi plămâni etc.).

Însă socialiștii puri și duri, dar cumva de școală nouă de tipul lui Bernie Sanders au fantasma comunistoidă că poți decreta ca stat: să se facă și se va face. Dej și apoi Ceaușescu aveau porniri similare: să avem o scurtătură între Dunăre și Marea Neagră! La ce ne folosește? Pe hârtie economisești costuri de transport și devii țară de tranzit naval către Neagră, practic nu folosește decât la exterminarea elitelor țării pe care ai furat-o și ai siluit-o.

Evident, nu toate mega-proiectele comuniste sunt lipsite de utilitate publică. Nostalgicii suspină și astăzi după Ceaușescu „care a făcut metroul”, deși Ceaușescu, din fericire, nu a proiectat el însuși nimic și, din nefericire, nu a dat niciun târnăcop prin galerii. După ’89, statul așa-zis capitalist a reușit să construiască câteva stații - le numeri pe degete -, cu costuri exorbitante, nearătându-se cu nimic mai breaz decât statul național comunist, ba dimpotrivă.

Bernie Sanders, nu numai că avem cel mai rapid internet de prin Europa, dar e și cel mai ieftin din lume! Și asta pentru că am avut noroc, cel puțin pentru acest domeniu, să nu fi avut parte de un socialist ca dumneavoastră care să ceară taxe, impozite și reglementare împovărătoare acolo unde nu-i fierbe oala, economia privată, de la care totuși să aibă pretenția să finanțeze societatea egalitară pe care o fantazați. Fiindcă ce este în esență socialismul hardcore pe care îl propovăduiți decât caritate prost plasată pe banii altora?

Și cu asta, iată-mă în același loc cu noi și ai noștri chibițând în altă cheie, mai mult sau mai puțin ideologică o știre despre un mic mare noroc pe care nu-l apreciem decât atunci când alții mai breji par a-l observa în treacăt. Iar dincolo de indignarea patriotică, putem să ne punem de acord că, de fapt, remarca lui Bernie Sanders ne-a făcut un mare bine, pentru că ne-a făcut o reclamă neașteptată în lume și ne-a unit, doar și pentru o zi, energiile în jurul unui mic „proiect de țară”: netul ieftin și rapid.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare ca autorul incearca sa manipuleze. Inteleg ca majoritatea oamenilor de afaceri romani fac stop cand aud de socialism si pentru ei asta este egal cu comunistul de Ceausescu(vezi in text) insa sa transformi un exemplu de afaceri la negru din inceputurile internetului romanesc cu lipsa interventionismului si sa zici ca asta e reteta pentru toata economia si toate tarile... Sunt curios daca micii antreprenori de la izvorul internetului in romania nu erau atunci si intrau direct corporatiile, unde era acum viteza netului Romanesc cu toata lipsa interventiei statului(socialist sau nesocialist).
    In plus as vrea sa stiu care sunt reglementarile jocului economic impuse de stat(ca fara reglementari nu poate functiona, nu? ca picam intr-o anarhie si nici asta nu cred ca ii place autorului). Probabil minime, bine, bine, minime dar ce inseamna minim astfel incat sa functoneze? Si ce inseamna sa functioneze?
    Pana una alta mai spun "socialist" odata aici doar asa pentru ca stiu ca de cate ori autorul vede cuvantul asta se sperie. chiar daca nu stie neaparat ce inseamna.
    • Like 1
  • în sfârșit o oază de adevăr
    • Like 1
  • Iată un exemplu concret a ceea ce se întâmpla în State prin eliminarea concurenței sau "mică" înțelegere, cred eu, cu concurența. Intr-o zona foarte urbană, dacă nu te interesează cablu și telefon și vrei doar internet, singură opțiune este 70$ pentru o viteză "decenta" de 15-18mbs. Dacă nu-ti convine ai optiunea de 35$ pentru 3mbs!!!! de la singură firmă concurenta aflată în zonă. Internetul fiind o utilitate, ești forțat să plătești prețul impus. A două problemă este ca nu sunt investiții în infrastructură deoarece companiile de cablu fac bani oricum pe infrastructura actuala, nefiind amenințate de nici un potențial concurent. Toată lumea așteaptă Google Fiber, aparent singură firmă în stare să se lupte cu acești monștri.
    • Like 1
    • @ DeLaMunte
      Si toate astea se intampla inainte ca socialistul Bernie sa isi fi impus "vederile comuniste" dupa spusele autorului :) Si atunci cum poti spune care e logica articolului?
      • Like 0
  • Nu citesc Republica vreo luna si hop, se umple sectiunea de comentarii cu socialisti, egalitarieni si robinhoozi. S-a mai luat de la bogati cu rostul de a se impartii intre saraci. In mai multe state, timp de decenii. UNA sa vad unde a functionat! S-a mutat taranul in palatul boierului, dar dupa un an praf s-a ales. S-a mai incercat controlul comertului de catre stat. Nu-i bine na. Serios. Daca-i iei motivatia ca un individ sa avanseze, sa evolueze, sa se-mbogateasca, totul va sta pe loc si ramane o saracie generala in toata tara, una cronica. Uite cum e si in Anglia, daca vrei sa lucrezi la al doilea job sa-ti poti permite mai multe in viata, platesti impozit de ramai cu mai putin decat cu un singur job. Impozitare "progresiva", cum va place voua socialistilor. Meh. Fuck it. Poate o alta specie, pe o alta planeta.
    • Like 3
    • @ Szilárd McGregor
      pai treaba nu e chiar asa. nu e vorba sa-i ia boierului averea si s-o dea la saraci; e vorba sa-l faca pe boier sa plateasca impozite asa cum plateste si sarantocul care n-are o armata de avocati si finantisti care sa gaseasca chichite legislative care sa-i permita sa feteze fiscul. vrea ca boierul sa nu mai poata finanta masiv politicienii pentru astia vor face legi numai in interesul boierilor. vrea ca Wall Streetul sa nu mai fie o jungla nereglementata ca sa nu se mai ajunga iar la genul de scheme Ponzi binecuvantate de marile companii de rating ( care sunt platite de boieri ca sa le dea ratingul pe care il vor ei) care sa duca la o noua prabusire a economiei globale. sau poate recenta criza economica mondiala a fost provocata de niste comunisti incuiati care nu au inteles mecanismele pietei ? e vorba de stoparea plutocratiei care prin puterea financiara e deasupra legii si care de fapt isi face prin marionetele politice legi speciale pentru propriile interese. majoritatea oamenilor vor doar sa aiba o viata decenta, nu neaparat sa participe la jocul "care strange o avere mai mare" . asta nu inseamna ca ei nu a drepturi si ca aia de sunt pusi pe "evolutie" , pe imbogatire , sunt singurii care trebuie as faca regulile. daca ramai cu mai putini bani dupa ce platesti impozitul pentru veniturile din doua slujbe in Anglia atunci legea e prost facuta , nu neaparat ideea impozitului progresiv e proasta. cei care fac bani seriosi in Anglia reusesc sa fenteze fiscul si sa nu plateasca impozite aproape deloc.
      • Like 3
  • "Cheia" succesului au fost retelele de cartier - de fapt, Internetul de mare viteza in Romania este prezent in orase, unde, mai ales datorita politicilor comuniste de a ingramadi cat mai multi locuitori pe kmp, avem o densitate mare a populatiei, ceea ce face distributia conexiunilor de mare viteza o realitate. Un articol decent, aici: http://motherboard.vice.com/read/why-romanias-internet-is-so-much-faster-than-americas
    • Like 3
  • ratonul check icon
    Aferim dle Nicu. În Uk internetul la nivelul mării, în highland ... pfui. Si scump. Ia r când le spun că firmele pur si simplu işi bat joc de ei, ei dau din epoleţi. Mi se falfăie cine e sanders, afirmaţiile dumneavoastră sunt perfect adevărate. concurenţă acerbă, neimplicarea guvernului în oala lor şi clienţi care vor tot timpul ceva mai bun. Când ăşi vor recupera ei învestiţia, altă poveste :)
    • Like 0
  • Nu sunt neaparat de acord cu autorul articolului. In România Internetul este rapid si ieftin pentru ca am fost pentru mulți ani fără Internet, si ne-am construit infrastructura mult mai târziu decât restul lumii civilizate. Evident, fiind cu cel puțin 20 de ani in urma, tehnologiile au evoluat mult, si am reușit sa implementam rețele de fibra optica direct. Cât despre rolul minim al statului care nu a reglementat mai nimic, nu cred ca e musai subiect de lauda. Din acest motiv am ajuns sa avem miliarde de cabluri pe stâlpi, subiect de amuzament pentru turiștii străini. Asta in timp ce in orașe gen Bordeaux au reușit sa implementeze si tramvai fara cabluri suspendate. De asemenea, in marele orașe stam bine la internet, dar ca si grad de conectivitate per total ca țara, suntem pe penultimul loc in EU doar inaintea Bulgariei.

    http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Internet_access_of_households,_2009_and_2014_(%25_of_all_households)_YB15.png
    • Like 2
  • Bernie Sanders cere pentru americani lucruri de bun simt care exista de mult in tarile europene si pe care nimeni nu le considera comuniste ori hardcore socialiste. poate domnul autor este un libertarian pur si dur caruia orice reglementare si orice drept pentru salariati ii pute.
    • Like 4
  • Eu sunt mandra de cele cateva secude, ore, zile sa zicem, de faima a Romaniei, dar nu putem sa nu observam nuanta ca acel om spune ca nu e ACCEPTABIL ca Romania (un fel de Papua pentru ei) sa aiba internet mai rapid...De ce sa fie inacceptabil? La ei numai actorii lor au dreptul de a castiga milioane pentru talentul actoricesc...cand atatea mii de talente traiesc in saracie in lume...ei au adunat acolo o piramida uriasa de companii sugand resurse de pe tot globul si cred ca numai lor li se cuvine sa fie in varf. Nu e drept. Ca mentalitate ma refer. Ce e aia, nu e acceptabil?! Trebuia doar sa spuna in gluma(dar cu sens serios), 'let's compete with Romania !' Atunci da, as fi fost mai incantata de faima pe care ne-o provoca...
    • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Ati auzit "Romania" si - repede - v-ati bagat in seama cu mandria. Omul spunea ca in SUA internetul este mai lent decat al Romaniei, ceea ce este - din punctul lui de vedere - inacceptabil. Inseamna asta ca ar fi spus ca rapiditatea internetului, in Romania, este inacceptabila? Asta numai antiamericanii obsedati, bolsevicii angajati, ar putea rastalmaci, pentru tampiti. Omul deplangea lentoarea internetului lor, gasind (pe bune) ca termen de comparatie Romania - ocazie care a dat posibilitarea interpretilor romani de a suci sensuri, asa cum i-a invatat chiar comunismul incriminat... Uitati-va in politica romaneasca, in mas-media romaneasca, cat talent alchimist de transformare a cacatului in dulceata si parfum de pepene galben, sau rosu si invers...
      • Like 4
    • @ Vasile Aurelian
      Oricum asezi părțile de propoziție în propoziție, nu da bine ce a spus, dincolo de faptul că este un discurs populist - ca orice discurs de candidat la ciolan, ce are ca scop (discursul ) gadilarea orgoliului - de orice natura - a)
      • Like 0
    • @ Ina Dumitru
      Orgoliul acultatorului. Asa că nu este cazul sa ne iritam si să radiem de acuze nefericite, că doar nu vorbim de Maica Tereza, ci de un candidat la potul cel mare.
      • Like 0
  • Adevarul inacceptabil pe care autorul îl ascunde de dragul unui bombastic titlu neocon, este ca viteza internetului in romania nu are nici o legătura cu capitalismul asa cum, asa cum nici Sanders nu are legătura cu Dej, deoarece acesta viteza a apărut datorita "haiduciei" practicata de firme care nu au eliberat niciodată chitanța pentru serviciile oferite, nu au plătit vreodată un sfanț statului sub forma de impozite și și-au construit rețelele folosind software hackuit și a fost perpetuata de nevoie de operatorii de rețea ce au preluat aceste rețele.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult