Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„La patru zile după operație, am început să fac febră...” Eu nu vreau să-i iertăm niciodată

Jurnalistul Cătălin Striblea a suferit un atac cerebral în urmă cu câțiva ani și a fost salvat printr-o intervenție chirurgicală la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”. Aceasta este mărturia lui de pacient, scrisă pe blogul său: „Eu vreau să nu-i iertăm niciodată” 

La patru zile după operația pe care am avut-o în urmă cu câțiva ani, am început să fac febră. Mi-a rămas cu totul în minte pentru că țin minte debutul violent. În salon era mai tot timpul cald și eu m-am trezit la amiază tremurând cumplit.

Mi-au pus două pături și am tremurat așa până când mi-au dat perfuzii. S-a repetat, apoi cu febră mare. Au curs zeci de ape de pe mine. Mă schimbau de trei-patru ori în două ore. Nu puteam să o fac singur, partea stângă a corpului nu mă ajuta. Alternam între friguri și călduri. „O răceală”, am gândit tot timpul.

M-au verificat ORL-iști, pneumologi și nimănui nu-i era clar pe unde/ce era exact. Patru zile a durat toată povestea. Eram speriat cumplit. Nu pentru că mă băteam cu un microb, ci pentru că microbul mă împiedica să mă mișc, să fac exerciții cu mâna și piciorul care erau afectate.

Nu știu cum mi-am revenit. Nu știu ce-a fost. Știu când mi-am revenit. Alina (soția, n.r) vorbea la telefon cu o colegă de-ale mele. Nu-și dădea seama că difuzorul telefonului era dat tare. „Alina, dacă în patru zile nu i-a trecut febra, trebuie să te gândești la altceva.” Acel altceva îl voi fi auzit ceva mai târziu printre asistente, șoptit la ureche: „ați luat ceva de la noi.”

În momentul acela, mi-am spus în cap că „eu nu o să mă dau bătut aici.” Și am hotărât că nu mai fac febră. Mi s-a spus mai târziu că doctorii mi-au dat antibiotice de cal. Operația era reușită, eu mă prezentam bine și toată lumea era îngrozită pentru că totul era zădărnicit de un nenorocit de microb.

A fost o infecție din spital? A fost ceva ce am luat de la un vizitator? Greu de spus. Și nici nu mai vreau să știu. Scriu rândurile astea pentru că azi, după ce am aflat că dezinfectarea spitalelor se face cu apă, îmi dau seama că am trecut prin urechile acului.

Eu am scăpat.

Sute de alți oameni au trecut însă prin asta. Doi dintre prietenii mei duc microbul cu ei în continuare. Au viața amară pentru că undeva, cineva a mințit și a furat. Au mințit și au furat de ani buni. Au plătit șpăgi și au avut parte de protecție.

Nu știu cum dorm noaptea acești oameni. Nu știu de ce dorm noaptea acasă. Nu știu cum ar putea să-i ierte cineva vreodată. Eu, nu.

Text preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AR TREBUI DEMIȘI MANAGERII ȘI DIRECTORII SPITALELOR CARE AU ACHIZIȚIONAT DEZINFECTANTE DILUATE ȘI LE-AU DAT DREPT BUNE DE FOLOSIT ! 1.Dacă erau infecții nosocomiale - produse de microbii din spitale, de ce nu și-a pus NIMENI PÂNĂ ACUM întrebarea: dezinfectantele utilizate în spitale sunt corecte din punct de vedere sanitar?
    2. Conducerile spitalelor erau obligate să analizeze concentrațiile dezinfectantelor ? 3. Dacă testele de sanitație din spitale erau proaste, de ce nu au fost controlate fizico - chimic concentrațiile substanțelor dezinfectante achiziționate ? 4. Dacă au fost controlate concentrațiile dezinfectantelor, ce rezultate au fost găsite? UNDE E MINCIUNA ? UNDE E ÎNȘELĂTORIA ? 5. CÂȚI OAMENI INTERNAȚI ÎN SPITALE AU AVUT INFECȚII NOSOCOMIALE DATORITĂ DEZINFECTANTELOR FALSIFICATE ? 6. CÂȚI OAMENI AU MURIT DIN CAUZA DILUĂRII - FALSIFICĂRII SUBSTANȚELOR DEZINFECTANTE ? 7. DE CÂND ȘI ÎN CE MĂSURĂ SUNT VINOVAȚI MINIȘTRII SĂNĂTĂȚII, MANAGERII ȘI DIRECTORII SPITALELOR, VA STABILI PARCHETUL, DNA ȘI JUSTIȚIA ? 8. DACĂ SRI A INFORMAT PRIM MINIȘTRII ȘI CONDUCERILE JUDEȚELOR, DE CE NU S-AU LUAT MĂSURI ? ESTE UN COȘMAR, UN SCANDAL URIAȘ ȘI O TRAGEDIE NAȚIONALĂ ! VOI DE CE NU VĂ INDIGNAȚI ȘI NU VĂ REVOLTAȚI ?
    • Like 1
  • Buna ziua.au trecut fix 4ani de cand am nascut.fetitei mele ,care avea doar cateva ore de viata au inceput sa-i administreze Gentamicina si Penicilina I.v .m-au mintit si mi-au zis ca ii dau glucoza sa se hraneasca.dupa ce am insistat pe langa ei,de facusem poteca la usa ATI(era acolo pt ca avusese circulara de cordon si a avut nevoie de O2) aflu ca de fapt era antibiotic.si asta dupa 1zi si jumate de stat acolo fara alimentatie naturala,cum cerusem .intreb siderata :"de ce?"....raspunsul a cazut ca un trasnet..."ati avut infectie si pt ca ati nascut natural,ati infectat copilul".la un asemenea raspuns mi-a venit sa scot pe cineva prin geamul maternitatii.si stiti de ce: pt ca din luna a5a de sarcina am avut iminenta de avort si eram o persoana cunoscuta maternitatii datorita multiplelor internari si controale amanuntite.toate erau ff bune.nicio infectie.deci??nimic...minciuni peste minciuni...as vrea sa se mearga si in maternitati .atat de stat cat si private.ce s-ar mai descoperi si acolo...!!!
    • Like 2
  • check icon
    Catalin stie oare ca cine nu iarta aceluia nu i se va ierta? Ce lesne le este unora sa observe greselile altora. Parerea mea este ca trebuie sa fim critici cu noi insine in primul rand. Dupa aceea vom descoperi si calitatile celorlalti.
    • Like 0
  • M-am saturat de aceleasi probleme, le discutam , ne zbuciumam si nu se rezolva nimic...!!! Mergem inainte, sau inapoi, inca nu stiu , intr-o inertie vesnica, pe principiul: ,, bine ca nu mi se intampla mie" si in continuare totul ramane neschimbat...cum zicea batranul Kogalniceanu : ,, de cand lumea si pamantul , bate vantul " si va tot bate...!!! Respect!
    • Like 1
  • Cum să-i ierte dacă i-a salvat viața operîndu-l!! Ce tîmpenie cu "mi-a șoptit la urece!!!" Dacă nu primea vizitatori, nu i se întîmpla nimic! Și dacă a fost doar reacția organismului la vindecare??
    • Like 0
  • Da. Din păcate, o astfel de poveste nu este singulară. Acum cinci ani soția mea a avut o intervenție chirurgicală la Maternitatea „Cuza” din Iași. Spital renumit, medici căutați de toată lumea etc. Intervenția a fost reușită. La mai puțin de o lună de zile, a început să acuze stări de oboseală permanente, stare generală de rău, etc. Am mers la alt spital din Iași, „Parhon”, pentru analize în ambulatoriu. Acolo am descoperit că funcțiile hepatice erau total date peste cap. Cauza? Contactase Hepatita C. Prinde orbul, scoate-i ochii. Am luat din nou legătura cu medicul care o operase, iar răspunsul a fost că „aveați deja hepatita când ați ajuns aici”. Prinde orbul, scoate-i ochii...
    • Like 1
  • check icon
    @Mirela Stan "ne-am gandit ca o clinica particulara are standarde mult mai inalte"
    Rău ai făcut. Acolo te duci doar pentru mofturi sau ceva analize. Pentru lucruri serioase, la stat. Ideea de medicină privată este criminală.
    Mie cel mai scandalos din toată povestea asta capitalistă mi se pare faptul că nu exista prevederea LEGALĂ de control a dezinfectantelor de o instituţie PUBLICĂ. L-au lăsat pe criminal să îşi facă şi acreditarea!
    • Like 1
  • Clinicile particulare de cine sunt controlate epidemiologic? Nepoata mea a nascut intr-o astfel de clinica in Constanta, ISIS se numeste(ciudata coincidenta) prin cezariana si la 3 zile a fost externata iar din ziua a 5-a zi a inceput sa se simta rau si operatia sa supureze,concluzia in urma analizelor fiind stafilococ auriu luat din acea clinica.Acum este in tratament intensiv in Bucuresti.Cum este posibil asa ceva,ne-am gandit ca o clinica particulara are standarde mult mai inalte dar se spala pe jos o data la 3 zile(in ultima zi a venit cineva sa faca curatenie),lumea intra ca pe bulevard fara cea mai mica grija de igiena si ,colac peste pupaza,medicul i-a spus ca trebuie sa-si schimbe mai des pansamentul.....singura,acasa.Este inadmisibil,unde sa te duci pentru a beneficia de conditii normale fara sa-ti fie frica ca te imbolnavesti de altceva?Nici noi nu-i vom ierta,nu merita.oameni care-si pun speranta ca se vor vindeca sau ca vor aduce pe lume o viata(cazul nostru) ajung sa se chinuie ulterior fara nicio vina.De ce?
    • Like 0
  • GENOCID!!!
    • Like 0
  • Sigur că nu trebuie a fi iertați; dar... nu acarul Păun! De exemplu, azi s-a dat sentința definitivă în cazul copilului omorât de câine, dar... Mă întreb: Oare doar proprietarul câinelui este singurul vinovat? Oare marele chirurg, fost primar al Bucureștiului păstorea spitalele bucureștene și, ani de zile a fost tartorele la spitalele din București de anvergură ”Elias” și Spitalul Universitar Municipal (o realizare măreață a sistemului sanitar socialist) nu se face vinovat prin fel de fel de matrapaslâcuri pe care le ”emplementau” subalternii din diferitele servicii din cadrul Primăriei generale și domnia sa le patrona? Am fost internat la Municipal în februarie ac în secția de medicină internă - fiind adus cu salvarea datorită inimioarei mele... neleiniștite ( :) ) și, noaptea gândăciorii roșiori se distrau într-o veselie, iar medicii, asistentele, brancardierii... ar cam trebui trimiși la un nou stagiu în care să reînvețe a fi culanți și a nu mai se uita disperați dacă ”pică ceva sau nu pică” și, în funcție de cele două alternative să își facă meseria sau să o practice în scârbă!
    Fără respect pentru medici: Dan Alexandru Crișan PS Nu am nici un respect pentru toți, pentru că a nu vedea mizeria, la propriu și la figurat sau a te face că nu o vezi, în clinica unde profesezi, te face complice fără nici un dubiu!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult