Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Trăiește, distrează-te, crapă!

Mi-am dus aseară băieții la protest, să învețe și ei să strige. Ca toți copiii pe care familia, școala, societatea nu i-au educat încă în spiritul liniștii și al capului în pământ, sunt și ei foarte vocali și mi-am zis că e timpul să strige cu rost. Am zis că o să stăm și noi feriți mai la margine, pe treptele de la Național, să nu ne ia tsunamiul oamenilor revoltați de hexigenocid.

Când am ajuns însă în Piața Universității, protestul secase. Sau poate nici nu fusese. Oameni, nici măcar câtă înghesuială la metrou. Câteva televiziuni. Și un polițist de la circulație care parcă-și înghițise fluierul. Câteva fete cu foi A4 pe care scria „Ne-ați di-luat sănătatea” se dădeau pe Facebook.

Prin urmare, revelarea celei mai cumplite crime cu premeditare din sistemul sanitar nu scosese în stradă decât câteva sute de oameni. Iar noi nici pe aceștia nu-i găsiserăm. Vizibil iritați și dezamăgiți, băieții erau pe punctul de a-mi cere socoteală: „Ce surpriză ziceai că ne faci, tati?”

Norocul meu e că pe Victoriei, bulevardul paralel, la câteva zeci de metri distanță, era Festivalul luminilor. Se închisese circulația pe întreg bulevardul, iar câteva zeci de mii de oameni se îmbulzeau să ia lumini. Se făceau proiecții pe Cercul Militar, pe Novotel, pe Palatul Telefoanelor și pe Palatul Regal. Era frumos. Băieții mei au chiuit de fericire: „Tati, ne-ai adus la film fără bilet!” Da, popor cât pentru zece mall-uri ieșise la distracție gratis într-o seară parfumată de vineri, după ploaie. N-am mai stat pe margine, ne-am aruncat direct în mulțimea de tați, mămici, bunici, copii și liceeni, iar valul uriaș ne-a măturat și ne-a depus calm la picioarele statuii lui Iuliu Maniu, unde un el și o ea se diluau într-un sărut indiferent la problemele lumii.

După ploaie, orașul este plin de bălți în care se unduiesc lumini. Noaptea ascunde gunoaiele, canalizările înfundate, șobolanii înecați care plutesc cu burta umflată și se recompune într-un festival multicolor și feeric în care viața noastră cenușie devine glossy și trăibilă. Lopătăm ca fluturii în jurul becurilor, sperând să prindem un film fără bilet. Cum ne-o fi norocul. Norocul, acest frate bun al românului, în care ne-am pus mereu nădejdea, este îngerul nostru păzitor.

Iar dacă ajungem vreodată în vreun spital din România, tot în noroc ne punem speranța: norocul de a prinde un medic bun care să nu greșească diagnosticul; norocul de a nu ajunge într-o sală de operație dezinfectată cu apă de ploaie; norocul de a avea o cunoștință care să-ți facă rost de medicamente; norocul de a avea ceva bani puși deoparte să ți le cumperi; norocul de a da peste o asistentă care lucrează cu ciubucuri mici; norocul de a nu ieși cu trei boli din spital după ce ai intrat cu una; norocul de a avea copiii lângă tine când ai ajuns neputincios.

Foto: Inquam Photos

Am ajuns apoi acasă și am văzut ce se întâmplase cu Patrick Ekeng. El n-a mai avut noroc. Camerunezul a ajuns într-o țară africană numită România în care se trăiește cu sclipici și se moare fără scuze. Masaj cardiac, defibrilator, intervenția medicului, vinovați... o mulțime de termeni medicali, de explicații, de responsabilități post-mortem îmi trec în această dimineață prin fața ochilor. De câte ori n-am văzut asta... Și apoi am uitat. Am trăit. Ne-am distrat. Am mers mai departe. Sentimentul că nu ni se va întâmpla nouă este motorul care ne face viața suportabilă.

Iar dacă altul crapă lângă noi, înseamnă că noi am avut noroc. Iar el, vorba președintelui unui singur cuvânt, a avut ghinion. Viața merge mai departe. În alte țări.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In citeva cuvinte :nu de astazi si nici de eri totul меrje cu cracii in sus mai ales de la rasturnarea lui ALECSANDRU Ion Cuza si pupatul la cur STRAINII !
    • Like 0
  • Ne linistim dand vina pe sistem dar sistemul suntem noi toti. Am vazut accidente in strada la care lumea se uita ca la circ. Langa fotbalistul cazut pe teren , colegii lui stateau cu mana in sold, beau apa din sticla si o scuipau pe jos in timp ce lui i treceau ultimele secunde din viata. Probabil nicicand nu li s-a parut apa mai buna. Ca noua tuturora cand comentam de la calculator... Reluand un cliseu, haideti sa fim noi schimbarea pe care vrem sa o vedem in lume, fiecare la locul si la postul sau . Ne-am trezi a doua zi intr-o minune de lume facuta din noi toti!
    • Like 1
  • Tara de doi lei,ne meritam soarta cu vârf și indesat
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Medicina de urgenta este o specializare riscanta si prost platita. Drept urmare nu prea are amatori si ne cam aflam in criza. In multe cazuri vorbim de medici care au facut un curs de cateva luni de medicina de urgenta, dar care nu se pot compara cu un urgentist confectionat de la mama lui, cu facultate si practica. Iar tinerii, cand se indreapta spre facultatea de medicina, se intreaba care specializare e mai banoasa. Clar nu urgenta. Nu stiu cum a fost cazul acolo, dar stam destul de prost cu medicii.
    • Like 0
  • FESTIVALUL LUMINII, este pe 14 mai in Parcul Carol, si este ca in fiecare an, realizat de Cercetasii Romaniei..Va invitam cu drag incepand cu orele 17.00 la un ocean de lumini ...
    • Like 0
  • da ba, da' ce inmormantari se fac la noi...
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Domnu care scrie acest articol ,nu cred ca stapaneste foarte bine niste notiuni,nu notiunile pe care le vehiculeaza in presa personaje neavenite ,ca sa inteleaga ce inseamna un complex ...sau un spital..ca si conglomerat...de afectiuni..la care se adauga sutele de vizitatori care isi lasa ...apropo de germeni ..pe holurile si spatiile asa zis publice din spitale.NU exista substanta care sa elimine acesti germeni in totalitate ,doar in capul ..personajelor care scriu articole.....
    • Like 1
  • Belcin check icon
    La 26 de ani ,INFARCTUL CARDIAC ESTE MORTAL,nu cred ca exista in lume conditii de resuscitare pentru un asemenea eveniment clinic.Nu am sa tin un curs de fiziopatologie/histopatologie dar la acesta varsta un cord cu /sau hipertrofie de cord datorat efortului fizic ischemia este din pacate mortala ...
    • Like 0
    • @ Belcin
      Am avut un prieten, sportiv, boxer, in varsta de 26 de ani, ce plecase in Germania in 1991 si dupa cateva luni i-l suna sotia si-ii spune ca a nscut un baietel.. De bucurie, a mers la gara sa-si cumpere bilet apoi s-a intors la hotel sa-si ia bagajul..N-a mai ajuns la hotel. Pe drumul cate hotel a facut infarct miocardic si a murit pe trotuar, pana sa vina ambulanta ...
      • Like 0
    • @ Rasira Rinescu
      Nu-l pot uita pe baiatul acesta..Mi-a fost coleg, prieten , a luptat cu parintii fetei, pentru a-i lasa sa se casatoreasca, i-a jurat un viitor frumos impreuna,
      dar a murit in tara ce trebuia sa-l ajute sa-si implineasca visele.. Si nu si-a vazut baietelul, decat din ceruri..Asa cum l-am cunoscut eu, sunt sigura ca a vegheat asupra lui din prima clipa ce a plecat dintre noi... Era in Germania 1991.. in tara in care lucrurile toate sa fac ca la carte.... Si totusi ambulanta ori nu a ajuns la timp ori nu s-a mai putut face nimic...
      • Like 0
  • "Sentimentul că nu ni se va întâmpla nouă este motorul care ne face viața suportabilă. Iar dacă altul crapă lângă noi, înseamnă că noi am avut noroc. Iar el, vorba președintelui unui singur cuvânt, a avut ghinion."
    Cat adevăr!! Ma regăsesc complet in acest citat, cu singurul amendament ca eu sunt unul dintre cei care a avut ghinion. Se întâmpla domnule, mi s-a spus, cam unul la zece mii. Ei bine, eu am fost acela. Ghinion!
    Altfel ce poti sa-i reproșezi unui academician profesor doctor bla-bla-bla, pe care toti il pupa-n dos, iar unii ( si nu putini) cred ca ar trebui beatificat, sa mai avem in calendar o zi cu post negru.
    • Like 1
  • Alexius check icon
    Eu nu aș fi atât de general să acuz iar societatea, statul, sistemul medical. Aici e o poveste particulară și se numește Fotbalul Românesc. Da, a murit un băiat tânăr pe teren, dar nu știm încă cauza. Dacă a fost accident vascular, ataca de cord, atac cerebral, încă nu știm. Se poate ca în procent de 80% băiatul să fi murit chiar și cu acordarea primului ajutor la fața locului. Poate nu...

    Fotbalul românesc a devenit de mai mult de 26 de ani o tumoră care face victime din când în când. Boala în fotbal se numește blatuită, și mimarea performanței.
    Nu am putut să o vedem din timp că deh a fost și norocul cu generația de aur, dar după aia norii pufoși s-au rispit iar persoanele din spate și-au arătat fața hâdă.
    În fotbal noi nu am mai avut performanțe pentru că mizeria nu a fost curățată niciodată, iar cele două foruri, LPF și FRF au rămas anchilozate în jocul intereselor financiare.
    S-au scos bani frumoși din fotbal, fără să se investească mai nimic, dar acum am ajuns la fundul sacului.
    Și ca fiecare lucru făcut la plesneală, precum și fotbalul practicat de jucătorii din Liga 1, și la organizare stăm la fel de prost. De mult timp, legea cere prezența unei autospeciale de pompieri și a unei ambulanțe cu personal minimal la meciurile din Liga 1, în alte ligi nici nu mai contează.
    Adică fac oamenii contract cu o firmă privată și aduc o ambulanță la stadion pe durata meciului, de multe ori doar cu șofer. De obicei nu se întâmplă nimic iar asta a creat o stare de relaxare, neatenție, neglijență.
    Accidentul de la Dinamo a arătat încă odată hibele noastre dintotdeauna: delăsarea, neglijența, neatenția la detalii, lenea, fofilarea, fuga de răspundere, mimarea, egoismul etc.
    • Like 1
    • @ Alexius
      Alexius. Romanul, in marea lui majoritate, spune ca si tine: "Eu nu aș fi atât de general să acuz iar societatea, statul, sistemul medical". Si iata rezultatele: Clubul Colectiv, incidentul cu fotbalistul, Hexi Farma, copii morti in spitale, fara ca agentul provocator sa fie identificat. As umple multe pagini daca le-as insira pe toate. Daca tu refuzi sa vezi legatura intre efect si cauza, asta nu inseamna ca ea nu exista. Si inca ceva! Aceasta populatie, popor nu-i pot spune, din pacate, va avea o tara functionala, "ca afara", doar in momentul cand va fi in stare sa inteleaga legatura dintre cauza si efect. Si, nu in ultimul rand! Doar atunci cand va fi in stare sa vada intregul. Care este format intotdeauna din mai multe detalii.
      • Like 4
    • @ Horea Mihaltan
      Belcin check icon
      Domnu ,daca accidentul de la .....ar fi avut loc la Londra....nu cred ca au 100 de paturi pentru cei cu arsuri ,poate in Israel care este in vesnicul razboi.....ar terbui totusi sa va mai informati...ce patologie au cei cu arsuri care depasesc 50 la suta.....
      • Like 0
    • @ Horea Mihaltan
      Alexius check icon
      Horea, eu nu cred ca ai citit tot comment-ul meu.
      Conceptul de "ca afară" cred că nu va putea fi atins niciodată pe la noi. Poate câte puțin prin unele orașe mai răsărite.
      • Like 0
    • @ Belcin
      Nu as blama asa repede Romania...
      • Like 0
    • @ Belcin
      Belcin. Am trait 30 de ani in Scandinavia, unde am invatat ca este bine sa ai pareri, doar atunci cand esti bine informat. Pentru ca, o parere scoasa din rect, face intotdeauna mai mult rau decat bine. Deci n-ar fi fost rau daca te-ai fi informat tu, inainte de a-ti da cu parerea. Despre diferenta dintre un infarct miocardic si un stop cardiac, de exemplu. Sau, chiar si despre faptul ca, toti cei care au fost transportati in strainatate, in urma tragediei din Colectiv, aveau suprainfectii spitalicesti.

      Deci nu numarul mare sau mic de paturi i-a omorat pe oameni, ci suprainfectiile care nu ar fi trebuit sa existe. Un spital trebuie sa fie steril!!! Asa am invatat eu la facultatea de medicina din Göteborg, Suedia. Sunt sigur ca Banicioiu a invata altceva de la profesorii lui spagari. De unde si contractele ministerului cu Hexi Farma.

      Ceea ce a invat insa fostul ministru cel mai bine, este sa prosteasca lumea, in vederea acumularii de puncte politice. Vad ca pe tine te-a ametit, si sunt convins ca nu esti singurul care a inghitit momeala= totul este in regula, medicii "eroi" sunt stapani pe situatie. Antena3 s-a starduit si ea din rasputeri sa dezinformeze. Ca de obicei! Oare ce vor spune antenistii despre medicii implicati in cazul fotbalistului? Care nu a fost defibrilat imediat, de catre alti "eroi", asa cum trebuia sa fie. "Stapani si ei pe situatie", ca si cei implicati in cazul clubului incendiat.
      • Like 1
    • @ Alexius
      Alexius. Eu vorbesc despre proceduri, medicale in acest caz, care trebuie aplicate peste tot in lume. In medicina poti esua, chiar daca le aplici, dar, aplicandu-le, sti ca ti-a facut treaba in mod profesionist. Dandu-i pacientului toate sansele existente de-a fi salvat. Si da! Eu sunt convins ca putem atinge conceptul "ca afara". Dar numai dupa ce vom invata sa gandim sanatos. Si dupa ce vom intelege tot mai multi, relatia indubitabila care exista intre cauza si efect.
      • Like 0
    • @ Rasira Rinescu
      Rasira, cei care blameaza Romania, nu au inteles inca diferenta dintre un teritoriu si o populatie. Romania este o tara minunata si bogata, exploatata la sange de mafiotii votati de locuitori. Cu alta mentalitate, tara in care traim ne-ar putea asigura un trai elvetian. Oare cand va intelege si romanul aceste nuante?
      • Like 2


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult