Sari la continut
alt

Adrian Bențacheck icon

Adrian Bența este consultant fiscal și auditor financiar. Are o experiență profesională de 15 ani în contabilitatea și fiscalitatea românească și internațională. Este auditor pentru fonduri europene, este autorizat ca expert fiscal în litigii cu autoritatea fiscală. Autor și coautor de cărți și tratate de fiscalitate și contabilitate, Adrian Bența este lector al unui curs de fiscalitate, lector al unui curs pentru pregătirea examenului de consultant fiscal organizat de o entitate autorizată. Fondator al revistelor de specialitate Prietenii Contabilităţii și Prietenii Fiscalităţii.


Articole publicate check icon

Laptop - imagine Getty

Domnul Viorel Valentin Vasilescu este persoană fizică, cu rezidența fiscală în România. Acesta are abilități în domeniul tehnologiei informației și realizează programe pentru calculator pentru un număr de 3-4 clienți, întreprinderi mici și mijlocii. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon turism rural

Societatea Margareta din Izlaz SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile. Obiectul de activitate autorizat de Ministerul Turismului este de pensiune agroturistică cu drept de cazare și cu posibilitatea de a asigura hrana și consumul unor băuturi alcoolice către turiștii interesați de serviciile acestei pensiuni. (Foto: Nikolaus Wilhelm-Stempin / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

lux - Getty

O persoană fizică poate să facă obiectul unei astfel de verificări dacă autoritatea fiscală determină în cadrul unei analize de risc, că persoana fizică a realizat venituri mai mari cu cel puțin 10% decât veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 lei. Foto: Getty Images

Citește mai mult

anaf4

OG nr. 16/2022 aduce multiple modificări Codului fiscal, iar pe lângă acestea, abrogă începând cu data de 1 ianuarie 2023 impozitul specific, respectiv reduce plafonul cifrei de afaceri de la care operatorii economici sunt obligați să se doteze cu POS sau cu alte mijloace moderne de încasare prin carduri bancare.

Citește mai mult

ANAF - FB

Dreptul statului de a încasa taxele și impozitele prevăzute de lege trebuie să fie apărat, întarit și este unul fundamental. Autorul acestui articol vrea ca toți contribuabilii să-și achite corect taxele până la ultimul leu prevăzut de lege. Problema apare când noi combatem evaziunea fiscală fără să știm exact ce înseamnă acest fapt.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon companie mică.

Societatea Furnica Hărnicuță SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, neînregistrată în scopuri de TVA. Foto: Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon refugiati ucraineni

Din analiza textului normativ observăm că pentru o perioadă de 9 luni persoane fizice provenind din Ucraina, Republica Moldova sau Serbia pot fi încadrate în muncă în baza unui contract de muncă întocmit conform Codului Muncii. (Refugiați ucraineni, în zona vămii Siret/Foto: IPA PRESS / Sipa Press / Profimedia)

Citește mai mult