Sari la continut
alt

Adrian Bențacheck icon

Adrian Bența este consultant fiscal și auditor financiar. Are o experiență profesională de 15 ani în contabilitatea și fiscalitatea românească și internațională. Este auditor pentru fonduri europene, este autorizat ca expert fiscal în litigii cu autoritatea fiscală. Autor și coautor de cărți și tratate de fiscalitate și contabilitate, Adrian Bența este lector al unui curs de fiscalitate, lector al unui curs pentru pregătirea examenului de consultant fiscal organizat de o entitate autorizată. Fondator al revistelor de specialitate Prietenii Contabilităţii și Prietenii Fiscalităţii.


Articole publicate check icon

ANAF - FB

Dreptul statului de a încasa taxele și impozitele prevăzute de lege trebuie să fie apărat, întarit și este unul fundamental. Autorul acestui articol vrea ca toți contribuabilii să-și achite corect taxele până la ultimul leu prevăzut de lege. Problema apare când noi combatem evaziunea fiscală fără să știm exact ce înseamnă acest fapt.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon companie mică.

Societatea Furnica Hărnicuță SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, neînregistrată în scopuri de TVA. Foto: Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon refugiati ucraineni

Din analiza textului normativ observăm că pentru o perioadă de 9 luni persoane fizice provenind din Ucraina, Republica Moldova sau Serbia pot fi încadrate în muncă în baza unui contract de muncă întocmit conform Codului Muncii. (Refugiați ucraineni, în zona vămii Siret/Foto: IPA PRESS / Sipa Press / Profimedia)

Citește mai mult

companie mijlocie - Getty

De exemplu, la calculul impozitului pe profit pentru anul 2022, cea mai mică valoare dintre 7,5 la mie din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit este suma teoretică de 1.000 lei. Dacă din perioada anterioară se reportează și se diminuează o sumă teoretică de 700 lei, pentru anul 2022 se poate diminua impozitul pe profit doar cu suma de 300 lei. Foto: Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon e-Factura

Pentru a utiliza sistemul, operatorii economici emitenți ai facturii trebuie să fie înregistrați în Spațiu Privat Virtual (SPV) în nume propriu sau printr-un împuternicit. Autoritățile și entitățile contractante destinatare ale facturii trebuie să fie înregistrate în Registrul Entităților Publice. Foto: Getty Images

Citește mai mult

taxe si impozite - sector 6

Notă: procedurile intră în vigoare treptat, unele începând cu trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial, unele de la data de 1 noiembrie 2021, iar altele de la 1 ianuarie 2021!, probabil este o eroare de tehnoredactare.

Citește mai mult

restaurant - TVA

Actul normativ analizat astăzi se adresează contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA ce înregistrează un risc fiscal pentru care autoritatea fiscală poate anula din oficiu codul de înregistrare fiscală, respectiv se adresează acelor contribuabili ce au codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat din oficiu din cauza riscului fiscal și doresc să se reînregistreze în scopuri de TVA. Foto: Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon gradinita - Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

Începând cu 1 ianuarie 2021 salariații ce au copii înscriși într-o unitate de învățământ timpurie – creșă sau grădiniță – cu acordul angajatorului, ce este plătitor de impozit pe profit, pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor minori în sumă de până la 1.500 lei lunar. (Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia)

Citește mai mult

ANAF

Actul normativ analizat astăzi extinde comunicarea electronică între contribuabil persoană fizică sau juridică, entitate fără personalitate juridică, prin utilizarea Spațiului Privat Virtual (SPV) și Ministerul Finanțelor Publice sau Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Citește mai mult