Sari la continut
alt

Adrian Bențacheck icon

Adrian Bența este consultant fiscal și auditor financiar. Are o experiență profesională de 15 ani în contabilitatea și fiscalitatea românească și internațională. Este auditor pentru fonduri europene, este autorizat ca expert fiscal în litigii cu autoritatea fiscală. Autor și coautor de cărți și tratate de fiscalitate și contabilitate, Adrian Bența este lector al unui curs de fiscalitate, lector al unui curs pentru pregătirea examenului de consultant fiscal organizat de o entitate autorizată. Fondator al revistelor de specialitate Prietenii Contabilităţii și Prietenii Fiscalităţii.


Articole publicate check icon

barbat in masina

Procedura realizării verificării la nivelul persoanei fizice este reglementată de art. 138 din Codul de procedură fiscală, iar persoanele fizice la care autoritatea fiscală identifică o diferență de venituri nedeclarată de mai mult de 10%, însă nu mai puțin de 50.000 lei, pot face obiectul unei inspecții de specialitate. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Cod fiscal

Microîntreprinderile ce înregistrează un număr de minim 2 contracte de muncă (convenții individuale de muncă conform legii speciale), cu normă întreagă, și înregistrează capitalul social mai mare de 45.000 lei, pot opta începând cu 01 aprilie 2018, o singură dată, să fie plătitori de impozit pe profit. (Foto: Alberto Groșescu/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Inchiriere apartament

Doamna Constantina Elena Bogățică este persoană fizică, cetățean român, cu rezidența în țară. Aceasta deține mai multe imobile cu destinația de locuință. Persoana fizică a închiriat un apartament pentru care încasează o chirie în sumă fixă lunară - 1.200 lei/lună, în numerar, de la o altă persoană fizică. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

formulare

În Monitorul Oficial a fost publicat recent un ordin comun al Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății pentru depunerea Declarației 112. Important: declarația a fost modificată pentru stopajul la sursă aferent veniturilor din drepturi de autor, arendă, activități sportive, asocieri ale persoanei fizice.

Citește mai mult

hol de spital

Domnul Trandafir Tricu Trandafirescu este persoană fizică, cetățean român, cu rezidența în România. Acesta s-a aflat în Spania în perioada anilor 2000 – 2017, unde a realizat venituri din salarii, fiscalizate conform legislației din Spania. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Telemunca

Telemunca este o formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Taxe auto - Getty

În ultimele zile ale anului 2017 au fost publicate în Monitorul Oficial mai multe acte normative în domeniul financiar, contabil și fiscal între care cel care stabilește procedura pentru restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

antreprenor ingrijorat

Mai sunt câteva zile până la închiderea exercițiului financiar 2017, iar pentru contribuabili regăsim situații tensionate în sensul că nu știu cum vor proceda de la 1 ianuarie 2018, una fiind prezentată în spațiul public și alta fiind realitatea fiscală publicată în Monitorul Oficial. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

tax form

Potrivit ultimelor modificări la Ordonanța nr. 23/2017, vor aplica sistemul de TVA-plată defalcată acei operatori economici aflați în procedura de prevenire a insolvenței (Legea nr. 85/2014), respectiv operatorii economici înregistrați în scopuri de TVA ce înregistrează datorii la buget la data de 31 decembrie dacă nu achită TVA scadentă până la data de 31 ianuarie 2018, caz în care intră în sistemul de TVA cu plată defalcată începând cu 1 martie 2018. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

angajator si angajat

Ne aflăm în situația în care o persoană plătește contribuții de sănătate în calitate de salariat, dar în cazul în care realizează și alte tipuri de venituri, venituri din dividende, venituri din dobânzi, din cedarea părților sociale și a acțiunilor plătește contribuția la sănătate pentru aceste venituri din dividende la o bază de calcul egală cu salariul minim pe economie. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

angajator si angajat

Salariații ar trebui să înțeleagă foarte clar că dacă nu li se mărește brutul, salariul lor în mână va scădea. Dacă se vor duce la angajatorii lor și vor obține de la ei o mărire cu circa 20%, pentru cei din IT chiar mai mult, 21-22 %, vor avea aceleași salarii în mână, iar angajatorul nu vine cu foarte multe taxe suplimentare. Este cam tanda pe manda. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

ANAF - antifrauda

Nicio decizie de respingere a înregistrării sau de anulare a înregistrării în scopuri de TVA nu se poate lua de către ANAF decât după audierea contribuabilului, iar deciziile nefavorabile sunt supuse contestației în termen de 45 de zile. (Foto: Facebook/Directia Generala Antifrauda Fiscală)

Citește mai mult

part-time--

Începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2017, angajatorii datorează plata contribuției la pensii și sănătate pentru contractele de muncă cu timp parțial, calculată la o bază egală cu valoarea salariului minim brut garantat în plată, când salariații realizează venituri salariale brute într-o sumă mai mică decât salariul minim brut. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

angajat

Guvernul vrea să oblige contribuabilii ce au încadrați salariați cu timp parțial de muncă să achite contribuțiile la pensii pentru o bază de calcul egală cu salariul minim pe economie. Desigur, presupunem că valoarea salariilor din aceste contracte parțiale în sumă brută este mai mică decât salariul minim pe economie garantat în plată.(Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

taxe

Din punct de vedere declarativ se impune depunerea acestei declarații și în perioada când nu se datorează o obligație – declarându-se suma zero, respectiv lunar, trimestrial sau anual în funcție de plătitor și tipul obligație pentru care se datorează obligația la fondul de mediu. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Tax form

Persoanele fizice ce au calitate de plătitor de impozit pe venit datorează asigurări sociale de sănătate sau contribuția la pensii vor trebui să completeze un nou formular: formularul 600. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

coada la impozite

Codul fiscal intrat în vigoare la 01 ianuarie 2016 obligă persoanele fizice rezidente în România, fără venituri, ce nu sunt scutite la plata asigurării de sănătate și nici nu sunt coasigurate, la plata contribuției la sănătate, calculată prin aplicarea procentului de 5,5% la salariul minim pe economie. (Foto Facebook/Ionel Stoica)

Citește mai mult

copil si parinte

Și în anul 2016, conform noului Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015, persoanele fizice ce realizează venituri din salarii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

taxe

Începând cu anul 2016, impozitul pe construcții nerezidențiale deținute de persoanele juridice nu se mai calculează la valoarea contabilă, ci la o valoare impozabilă. Prin urmare, întrebarea firească este: ce reprezintă valoarea impozabilă a unei clădiri din perspectiva taxelor locale, conform noului Cod fiscal?

Citește mai mult

locuinte

În umbra mult mediatizatei reduceri a cotei de TVA de la 24% la 20% drept cotă generală, se regăsesc în noul Cod fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2016 mai multe vânzări de bunuri și prestări de servicii pentru a căror achiziție vom plăti în calitate de cumpărători finali cote reduse de TVA, în procent de 5% sau 9%. (Foto Guliver Getty Images)

Citește mai mult