Sari la continut
alt

Cristian Păuncheck icon

Cristian Păun este profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, titularul disciplinei de Tehnica plăților și finanțării internaționale. Activează în domeniul consultanței financiare pe diferite proiecte dezvoltate cu finanțare privată sau publică. Cristian Păun este și cadru universitar asociat la Universitatea Româno-Americană din 2007 și la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, Facultatea de Management și Facultatea de Comunicare din 2006. Ocupă și funcția administrativă de Director Executiv al Societății Române de Economie, fiind și membru al acesteia din 2009. Este Directorul Executiv al Centrului de Cercetare în Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București din anul 2011. Este membru al Institutului Murray Rothbard din România din cadrul Universității Romano-Americană și colaborează pe diferite proiecte cu Institutul Mises din România.


Articole publicate check icon

Adrian Câciu - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Salariile bugetarilor sunt din taxele oamenilor. Contribuția lor, prin taxele percepute pe salariile lor, sunt fonduri din taxe returnate înapoi în bugetul de stat. Adică bani plimbați aiurea în tramvai. Taxe care fac roata împrejur. (Foto Inquam Photos / Ilona Andrei)

Citește mai mult

oameni in Bucuresti

Problema e că un impozit de 40% pe venituri sau dividende brute mai mari de 6000 de lei e imposibil de aplicat. De ce? La aceste venituri se aplică și contribuțiile pentru pensie și sănătate, de vreo 46% pe brut. Ar însemna ca venitul brut peste 6000 de lei să fie poprit cu vreo 80%. Dacă mai aplici, la netul rămas, și TVA-ul de 19%, pare că rămâi cu mult mai puțin ca cei care au venit de 2000 de lei. Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește mai mult

oameni pe strada - 2022

„O politică monetară expansionistă care ne ține de ceva vreme (prin inflație) în zona dobânzilor negative. Nici măcar Ministerul Finanțelor nu este capabil să ofere dobânzi real pozitive la lei (oferă astăzi cam 5% cu o inflație care se apropie de 10%);” Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește mai mult

energie - Foto: Getty Images

Piața energiei, dominată și ea tot de jucători de stat, a fost victima sigură a unor decizii la fel de proaste luate de companiile de stat de pe piață, ca și piața gazelor (corelată fiind cu aceasta în bună măsură). O astfel de piață nu are cum să funcționeze normal, cu un număr mic de producători, toți de stat și foarte diverși în privința costurilor de producție. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult