Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

România pierde fonduri din PNRR pentru segmente din Autostrada Moldovei. Plătim dobânzi pentru incompetența și șmecheriile lor

Grindeanu si Ciolacu

foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grindeanu a bălmăjit câteva proceduri, selecții și achiziții publice din poziția de ministru al transporturilor, când a decis cine și cum construiește autostrăzi în România.

Motiv pentru care am pierdut definitiv fondurile europene pentru acele secțiuni de autostradă. Las deoparte faptul că, făcând asta, am primit încă o bilă neagră de la partenerii europeni care ne trimit bani și ne cer să îi cheltuim transparent și cu cap. Și cât mai repede. Și integral. Pentru dezvoltarea noastră. Suntem și mai ciumați decât eram înainte. Suntem și mai ciudați decât eram înainte. Se vor uita la noi și mai contrariați.

Evident, sumele pierdute au fost luate în calcul în construcția bugetară. Contau la partea de venituri nefiscale. Lipsa lor a accentuat deficitul. Mai mult, banii europeni pierduți au fost „compensați” cu bani din rezerva prietenului Ciolacu. Pe deficit și datorie. Pentru care plătim noi dobânzi, nu cei aflați în spatele acestei combinații sulfuroase. Europenii se uită la noi și mai ciudat. Refuzăm bani ”gratis”, ”nerambursabili”, ca să îndatorăm și mai mult țara, cu dobânzi tot mai mari și mai greu de acoperit din taxele pe care le colectăm. Fapt pentru care acum mărim taxele. Ca preț pentru astfel de șmecherii, ca preț pentru astfel de incompetențe.

Între timp, Grindeanu rânjește și urlă la noi că nu el și ai lui sunt de vină că cresc taxele. Că ne aflăm în situația în care ne aflăm. Că vinovații sunt alții, trebuie căutați în altă parte. Că el și ai lui sunt stelari. Nu incompetenți. Nu rău intenționați. Performanți. Lipsiți de orice pată.

Da, vina este la noi, nu la ei. Că tăcem. Că nu spunem lucrurilor pe nume. Că nu reacționăm. Că nu le spunem verde în față cine sunt, ce fac. Îi lăsăm să facă ce vor. Să fie vătafi. Să fie stăpâni, nu angajații noștri. Să fim noi la cheremul lor, nu invers. Să scape mult prea ușor. Să nu dea socoteală. Să se cocoațe cât mai sus, cu cât sunt mai incompetenți. Mai puși pe fapte rele. Pe șmecherie. Pe harneală...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    banii din pnrr sunt blocați de pensiile speciale. cam tace presa. tot eșichierul, ș-ăia colorați ș-ăia cualiti.
    • Like 0
  • Cuuuum?!? Nu pot să cred. S-au pierdut fonduri europene din cauza actualei clase politice pro-europene?!? Păi eu înțelesesem de la voi că vom pierde fonduri europene doar dacă vin la putere suveraniștii - bau-bau. Acum spuneți că se întâmplă nasoale și cu acești Feți-Frumoși pro-europeni la butoane? Păi atunci....
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult