Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O nouă rundă de finanțare „Connecting for Good”

Fundația Vodafone România lansează o nouă rundă de finanțare a programului național „Connecting for Good”, prin care susține opt proiecte digitale ce folosesc tehnologia mobilă în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social sau economic. Pentru prima dată de la lansarea programului în 2012, Fundația Vodafone România oferă, pe lângă finanțare, și opt soluții digitale ce urmează să fie dezvoltate prin intermediul platformei Civic Labs, creată de echipa Code for Romania, pentru ca ulterior să fie implementate. Suma totală alocată rundei de finanțare se ridică la 2 milioane de lei, buget care acoperă atât finanțările oferite organizațiilor aplicante, cât și consultanța tehnică oferită de Code for Romania pentru implementarea proiectelor.

Organizațiile neguvernamentale interesate pot aplica online în perioada 26 august - 16 septembrie 2019, ora 16.00, pe website-ul www.civiclabs.ro. Câștigătorii vor fi anunțați pe data de 28 octombrie 2019.

În luna februarie a acestui an, Fundația Vodafone România s-a alăturat ca partener strategic programului Civic Labs, derulat de Code for Romania, cu misiunea de a dezvolta soluții software pentru diverse probleme din domeniul sănătății și al educației. Primele luni ale programului Civic Labs au fost dedicate cercetării acestor două domenii de interes alături de specialiști, experți și alte organizații active în ariile analizate. Rapoartele rezultate în urma cercetării sunt diponibile pe platforma www.civiclabs.ro. În urma acestei analize, au fost extrase probleme care se raportează la două subdomenii strategice pentru activitatea Fundației Vodafone România: „Sănătatea mamei și a copilului‟, respectiv „Resursele umane în educație‟. Pentru acestea au fost propuse opt soluții digitale

Soluțiile digitale care vor fi finanțate prin programul „Connecting for Good” sunt următoarele:

Pentru „Sănătatea mamei și a copilului‟

1. Aplicație mobilă de transport gratuit de tip ride-sharing pentru mamele din zone defavorizate.

2. Aplicație mobilă pentru persoanele care lucrează în zone defavorizate (ex. asistenți sociali, asistenți comunitari, ONG-uri) care permite menținerea unei fișe medicale de monitorizare a viitoarei mame.

3. Bază de date cu medicii voluntari, clasificați pe specializări și regiuni, la care pot apela punctual asistenții și ONG-urile pentru consiliere sau servicii medicale.

4. Platformă de cazare, gestionată de un ONG, în care doritorii își pot înscrie un apartament sau o cameră din casă pentru a oferi cazare părinților/aparținătorilor care au copii internați în stare gravă. 

Pentru „Resursele umane în educație‟

1. Platformă de resurse pentru profesorii care lucrează cu copii cu nevoi speciale, care include un help-line integrat, operat de specialiști.

2. Platformă de bune practici pentru profesori și învățători (exemple de lecții, clipuri informative, webinarii, live streaming).

3. Platformă de formare profesională pentru profesori (conține toate cursurile acreditate și neacreditate) care poate fi utilizată de profesori sau de către școli pentru administrarea resurselor umane și a programelor de pregătire.

4. Aplicație web care include resurse în limba română ce pot fi utilizate la clasă de către orice profesor sau învățător, și care include un algoritm ce oferă recomandări de resurse în funcție de nevoile acestora.

Runda de finanțare este publică, iar juriul va fi format din reprezentanți ai Fundației Vodafone România, ai Asociației Code for Romania, precum și din membri din sectorul privat și cel public. Organizațiile neguvernamentale sunt invitate să aplice prin intermediul formularului dedicat aflat în pagina fiecărui prototip, disponibil pe website-ul www.civiclabs.ro. Sunt căutați parteneri care să dispună de experiență în cele două domenii și care să poată gestiona, comunica și implementa eficient una dintre cele opt soluții de tehnologie civică propuse spre finanțare. 

Organizațiile vor avea la dispoziție prototipul aplicației pentru implementarea căreia aplică și documente suport precum: documentația aplicației, rezultatelele cercetării derulate și alte surse suplimentare de informare. 

Code for Romania este o organizație neguvernamentală care activează în domeniul tehnologiei civice. Organizația dezvoltă soluții software, pro-bono, în sistem open-source, pentru rezolvarea unor probleme sociale, cu ajutorul unei comunități de peste 600 de voluntari din România și Diaspora. Code for Romania este parte a celei mai mari rețele internaționale de organizații de tehnologie civică, Code for All.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.132 de programe derulate de 730 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut aproape 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 30 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult