Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dumnezeu chiar preferă lemnul și spațiile mici? Manifestul antiCatedrala

34 de personalități s-au alăturat trupei Taxi, pentru a transmite un mesaj extrem de simplu: acela că nu ai nevoie de „construcții faraonice”, precum catedrala Mânturii Neamului, pentru a te ruga și pentru a-ți arăta credința. 

Andreea Esca, Andi Moisescu, Andi Vasluianu, Dan Byron, Mircea Cărtărescu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Toni Grecu sunt doar câțiva dintre cei care s-au alăturat mesajului de smerenie transmis de trupa Taxi în noul său videoclip. 

„Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, spune piesa, distribuită de nenumărate ori pe rețelele de socializare.

„Eu sunt o persoană foarte credincioasă și chiar cred în mesajul acelui clip. Oamenii pot să creadă în Dumnezeu și să se roage și la ei acasă într-un loc foarte mic, și într-o biserică mică, și, pur și simplu, afară în câmp și că nu are nicio legătură cu mărimea locului în care ne aflăm, ci cu mărimea sufletului nostru”, a spus jurnalista Andreea Esca pentru Republica.ro, care speră că mulți dintre români își vor da seama că și ei simt același lucru.

Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului de umor Divertis, vede în clip o „dojană smerită”. „Nu e vorba de un atac la cele sfinte, dacă ar fi fost nu m-aș fi băgat în chestia asta. E un mesaj de bun gust, spus cu ironie, o ironie ușor tristă, dar ironie. Pentru cine are urechi să audă poate va avea un rezultat, deși eu cred că e prea târziu pentru a schimba ceva. Acest cântecel este o exprimare publică a vocii unei părți a populației, o parte din populație gândește așa”, spune Toni Grecu.

Piesa „Despre smerenie” vorbește de la bun început despre Catedrala Mânturii Neamului: „Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la Catedrală, de dimineață, să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că sigur era acolo, dar ur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”. Apoi de o biserică mult mai modestă, din lemn. „Până la urmă l-am găsit, într-o biserică din lemn. L-am văzut de la intrare. N-a fost greu, biserica are 100 de metri pătraţi în total. Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici: eu cred că Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un lucru e sigur : Bunului Dumnezeu SIGUR nu-i place fastul, exibiționismul.
    • Like 1
  • Nu se dădeau ei în vânt după spaţii mici. Era doar un pretext. Dacă numai unul singur cânta, ceilalţi 32 ce mai căutau acolo? Ca românul nu-i niciunul, unde-s mulţi putea fi unul. A fost o provocare în plasa căreia au căzut multi jurnalişti.
    • Like 0
  • check icon
    nene Valentin NU MAI CERSII MILA ! situatia este clara : voi faceti ce doriti cu banii poporului si va kkati pe popor, la fiecare 20 de ani se cutremura lumea voastra, poporul munceste zilnic pentru voi si va scuipam in gand, nu stiu sa zic care este mai fericit, ontanu nicolae fierar betonistul sau ontanu nicolae primarul !
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu erau termopane, dar dupa perioada hristica apare perioada genezei bisericii - scrisorile lui Pavel - unde se dau sfaturi de organizare, de conducere a unei biserici etc. Tot acolo.
    • Like 0
  • După unii Dumnezeu preferă termopanele. Deși, dacă stau un pic sa mă găndesc, Hristos nu avea nici Catedrală, nici termopane ... Dar avea o conștiință atât de evoluată, încă se pare că nici după 2000 de ani unii n-au reușit să o înțeleagă!
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Cand nu era criza de lemn, era ok. Acum mai avem paduri?
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Printre altele: complexul respectiv include si spitalul Sf. Luca, un spital ultramodern, cu primiri urgente, heliport, blocuri operatorii, terapie intensiva etc. Deci e si spital. A fost prins in proiect de la bun inceput. E bun? Ne foloseste? Sau avem prea multe spitale si nu ne mai trebuiesc?
    • Like 2
    • @ Valentin
      storo check icon
      ....si unde-s toate alea, ca nimeni nu vorbeste/pomeneste de ele ?? De ce nu au facut mai intii spitalul ultramodern, cu toate facilitatile, si mai apoi hangarul asta de biserica...? Trufia e unul din pacatele de moarte, din cite stiu eu....
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Fratilor, ia luati de-aici: 1) Basilica San Pietro; 2) Notre Dames; 3) Sagrada Familia; 4) Catedrala Sf. Maria (Valencia); 5) Domul din Florenta; 6) Sf. Sofia; 7) Catedrala Wawel (Cracovia); 8) Domul din Pisa (turnul inclinat din Pisa); 9) Catedrala Sf. Stefan (Viena); 10) Domul din Siena; 11) Catedrala Sf. Vitus (Praga); 12) Catedrala din Koln; 13) Catedrala Saint Paul (Londra). Toate din lemn, nu?
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      maestre, vorba e, l-au avut ei pe stefan ce mare, mircea cel batran, ... ? nu ? nasol, ca noi facem catedrala si ei n-au dastia :) ... ca sa zic direct, tare retardat poti fi daca ai ajuns sa compari istoria unei tari de granita intre imperii cu asa tari mari !
      • Like 0
    • @ Valentin
      buna comparatie. Toate acestea au fost facute de imperii cuceritoare in secole unde alaturi copiii mureau de subnutritie si in analfabetism.
      Cred ca ai descris nivelul emotional al bisericii romanesti: evul mediu intunecat, 1750 toamna, roasa de invidie ca nu a construit nimic la fel de monumental ...
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Dumnezeu prefera spatiile mici numai la ortodocsi. Pe catolici ii lasa cu spatii gigant.
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      cred ca anumite cazuri, Dumnezeu prefera prostii cafre vorbesc in numele lui :)
      • Like 1
  • Cum zice si Dan Todorescu "EU cred ca..." eu cred ca daca ar exista dumnezeu, ar prefera lemnul si spatiile mici. Iar asta e doar o credinta, o banuiala nu o certitudine. Acest aspect se pare ca le scapa cohortelor de cruciati din presa sau de aievea care i-au si le-au sarit in cap : " dar de unde stie asta/ astia ce prefera dumnezeu ??!!! E decoratoru lui de interioare !!?? " - Nu stie ba, boule, doar crede ! Asa cum si tu crezi...sau tu ai certitudinea ? Hai, demonstreaza tu ca de fapt nu prefera lemnul. Certitudinosule
    • Like 3
    • @ Boboiciov Andrei
      Valentin check icon
      Si spitalul care urma sa fie construit in acest complex tot din lemn ar trebui sa fie?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult