34 de personalități s-au alăturat trupei Taxi, pentru a transmite un mesaj extrem de simplu: acela că nu ai nevoie de „construcții faraonice”, precum catedrala Mânturii Neamului, pentru a te ruga și pentru a-ți arăta credința.
Andreea Esca, Andi Moisescu, Andi Vasluianu, Dan Byron, Mircea Cărtărescu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Toni Grecu sunt doar câțiva dintre cei care s-au alăturat mesajului de smerenie transmis de trupa Taxi în noul său videoclip.
„Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, spune piesa, distribuită de nenumărate ori pe rețelele de socializare.
„Eu sunt o persoană foarte credincioasă și chiar cred în mesajul acelui clip. Oamenii pot să creadă în Dumnezeu și să se roage și la ei acasă într-un loc foarte mic, și într-o biserică mică, și, pur și simplu, afară în câmp și că nu are nicio legătură cu mărimea locului în care ne aflăm, ci cu mărimea sufletului nostru”, a spus jurnalista Andreea Esca pentru Republica.ro, care speră că mulți dintre români își vor da seama că și ei simt același lucru.
Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului de umor Divertis, vede în clip o „dojană smerită”. „Nu e vorba de un atac la cele sfinte, dacă ar fi fost nu m-aș fi băgat în chestia asta. E un mesaj de bun gust, spus cu ironie, o ironie ușor tristă, dar ironie. Pentru cine are urechi să audă poate va avea un rezultat, deși eu cred că e prea târziu pentru a schimba ceva. Acest cântecel este o exprimare publică a vocii unei părți a populației, o parte din populație gândește așa”, spune Toni Grecu.
Piesa „Despre smerenie” vorbește de la bun început despre Catedrala Mânturii Neamului: „Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la Catedrală, de dimineață, să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că sigur era acolo, dar ur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”. Apoi de o biserică mult mai modestă, din lemn. „Până la urmă l-am găsit, într-o biserică din lemn. L-am văzut de la intrare. N-a fost greu, biserica are 100 de metri pătraţi în total. Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici: eu cred că Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cred ca ai descris nivelul emotional al bisericii romanesti: evul mediu intunecat, 1750 toamna, roasa de invidie ca nu a construit nimic la fel de monumental ...