Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cea mai mare catedrală este în noi, în oameni, nu în afara noastră

Falnică se ridică în centrul, politic mai degrabă, al Bucureştiului. La doi paşi de clădirea în care DNA-ul ar trebui să-şi deschidă măcar un birou de reprezentare să zicem. Ritmul în care avansează construcţia îi face cu siguranţă invidioşi pe credincioşii din Berceni şi nu numai care, zi de zi, parcurg drumul Golgotei la Piaţa Sudului. Acolo lucrarea, pământească de această dată, numită Pasajul Piaţa Sudului avansează ca în balada Meşterului Manole.

Aud că pe lista obiectivelor finanţabile prin bugetul Capitalei sau al sectoarelor acesteia, prioritate au desigur cele sfinte şi pentru anul viitor. Biserica Amzei va intra astfel în a zecea consolidare şi refacere din ultimii opt ani.

Probabil şi în urbea mea natală, lucrurile stau cam la fel. Pe o rază de cca. un kilometru sunt trei locaşuri de cult. Puţin mai departe, încă unul... Despre Spitalul Judeţean ştiu că e doar unul. Care nu va are norocul celui din Constanţa care a primit, urmarea donaţiei făcute de către tenismenul Horia Tecău, aparatură medicală vitală pentru supravieţuirea nou-născuţilor prematur. Mă întreb cam câţi copii nu au văzut lumina zilei datorită lipsei acelui aparat medical şi cam câte lumânări s-au aprins... 

Recunosc, relaţia mea cu cele sfinte nu e foarte uşoară. Şi nu de ieri, de azi. Cam de la 18 ani, vârsta idealurilor, nu?, când bunicul meu care cânta cu evlavie săptămână de săptămână în corul bisericii, a murit. „Greu mai este să mori” i-a spus bunicii mele. Am fost lovit năprasnic de două ori în logica vârstei mele: De ce a murit aşa de repede? Şi de ce a murit aşa de greu? N-am nici acum un răspuns mulţumitor...

Am însă o convingere. Că cea mai mare catedrală este în noi, în oameni, iar nu în afara noastră. Că nu e nevoie de public ca martor al credinţei noastre. De aceea nu văd de ce viaţa trebuie să facă loc unor cupole aurite. Doar dacă nu sunt altceva decât alte forme de drenare a banului public. „Fericiţi cei săraci cu duhul!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • http://www.propagandablog.ro/cynicpropaganda/dumnezeu-ultima-preferinta/
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Asta cu paritatea spitalelor contra bieserici e o chestia aiuristica. Tocmai vin dintr-un orasel mai de provincie din Olanda. Am numarat special bisericile si spitalele. Oraselul avea o catedrala luterana (monument istoric), o biserica romano-catolica, una greaca (ortodoxa) si parca una penticostala si una baptisa. La un singur spital. Unul singur. Si nu vad legatura. Fiecare cult isi face lacasul sau. Sunt lacase private, destinate celor care le frectventeaza.
    • Like 0
  • Domnul meu, aveti dreptate sa credeti asa. Templul omului nu poate fi impus ca Templul lui Dumnezeu. Am strans si cateva dovezi biblice. M-au intrigat reactiile extreme ale celor care-au vazut in clipul trupei Taxi un atac la Catedrala Mantuirii. Considerau ca este atacata Biserica lui Dumnezeu. Si ia uitati aici: "Nu stiti, oare, ca VOI sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, il va strica Dumnezeu pe el, pentru ca sfant este templul lui Dumnezeu, care sunteti VOI" - 1 Corinteni 3:16,17. Cu alte cuvinte, NOI INSINE suntem Templul lui Dumnezeu, adica Adunarea sau Biserica lui Dumnezeu, a "celor sfintiti in Iisus Hristos, celor numiti sfinti, impreuna cu toti cei ce cheama numele Domnului nostru Iisus Hristos in tot locul, si al lor si al nostru"- 1Corinteni 1:2. Trupul individual nu este Templul lui Dumnezeu sau Biserica lui Dumnezeu, ci al Duhului Sfant, asa ca un individ nu poate vorbi in numele Adunarii. Mai departe: "tu esti Petru si pe aceasta piatra VOI ZIDI (el va zidi, nu voi veti zidi) Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui" Matei 16:18. "Apropiati-va de El, piatra cea vie, de oameni intr-adevar neluata in seama, dar la Dumnezeu aleasa si de pret; Si voi insiva, ca pietre vii, ziditi-va drept casa duhovniceasca, preotie sfanta, ca sa aduceti jertfe duhovnicesti, bine-placute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos" - 1Petru 2:4,5. "Deci, dar, nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici, ci sunteti impreuna cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu, Ziditi fiind pe temelia apostolilor si a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind insusi Iisus Hristos. Intru El, orice zidire bine alcatuita creste ca sa ajunga un locas sfant in Domnul, In Care voi impreuna sunteti ziditi, spre a fi locas al lui Dumnezeu in Duh" - Efeseni 2:19,22; "Iar Hristos a fost credincios ca Fiu peste casa Sa. Si casa Lui suntem noi, numai daca tinem pana la sfarsit cu neclintire, indrazneala marturisirii si lauda nadejdii noastre." - Evreii 3:6. Mai clar: "Cel Preainalt nu locuieste in temple facute de maini, precum zice proorocul: "Cerul este tronul Meu si pamantul asternut picioarelor Mele. Ce casa Imi veti zidi Mie? - zice Domnul - sau care este locul odihnei Mele? - Faptele Sfintilor Apostoli 7:48,49 sau "Dumnezeu, Care a facut lumea si toate cele ce sunt in ea, Acesta fiind Domnul cerului si al pamantului, nu locuieste in temple facute de maini, Nici nu este slujit de maini omenesti, ca si cum ar avea nevoie de ceva, El dand tuturor viata si suflare si toate" - Faptele Apostolilor 17:24,25
    Cu alte cuvinte, Casa lui Dumnezeu este azi la fel de reala ca pe vremuri, cu deosebirea ca pe vremuri exista o casa vizibila, facuta din lemn si piatra, in timp ce azi ea este o casa facuta din pietre vii si vizibila cu ochiul credintei. Cand aceasta casa va fi terminata, abia atunci Templul lui Dumnezeu va fi vazut. Acest templu inca nevazut este singura casa pe care Dumnezeu o recunoaste ca fiind Casa Lui, Biserica Lui, Templul Lui. Toate celelalte case si temple pe care oamenii le construiesc si le numesc "casa lui Dumnezeu", nu pot avea pretentia de a fi numite astfel, Dumnezeu nu le recunoaste! Asa cum nu-l recunoaste pe cel care judeca si acuza si cauta sa-l rusineze pe seamanul sau pentru ca nu l-a gasit pe Dumnezeu in ele.
    • Like 2
    • @ Magdalena Ileana Mucenica Nita
      Perfect, Magdalena Ileana Mucenica Nita. Asta e lucru bine făcut. Discutam cu argumente, nu cu impresii. Cu pasajul din Matei 16: 16-18 pare sa fie o mică problema, de care nu mă indoiesc că aveți cunoștință. În Marcu 8: 27-32 și Luca 9: 18-22 care sunt echivalente, nu se face mentiune de nicio „biserica” care ar fi Sf. Petru. Or Marcu era discipolul lui Petru; daca Christos ar fi zis acest lucru despre Petru, Marcu nu ar fi uitat sa-l mentioneze. La momentul in care lucrul e spus, nu exista inca „biserica”, ci doar sinagoga. Unii (protestantii) cred ca mentiunea despre Sf. Petru ca piata unghiulara a Bisericii e facuta ca sa sprijine Papalitatea, si introdusa mai tarziu in text, in epoca in care Biserica exista. Nu știu daca Ortodoxia da vreo importanța lucrului....Felicitari inca o data.
      • Like 0
  • check icon
    Dvs. nu vedeti, dar in tarile civilizate exista si lacase de cult, aurite sau mai putin aurite. Proportia spitale-lacase de cult e aceeasi cam peste tot, si va spun din experienta directa, din ce am vazut. Stiu ca si acolo statul contribuie financiar cu ceva. Exista chiar stimulente, de exemplu contributiile pentru biserici se scad din taxele curente. Stiu ca asa se face in SUA (tara care scrie pe bancnote IN GOD WE TRUST). Nimeni nu face scandal si nu propune daramarea lacaselor de cult, mai ales celor care sunt si monumente istorice. Deci lumea e foarte ok, fara obsesii de genul acesta. Cel putin in afara, ca la noi... Noi stam rau pe toate planurile.
    • Like 1
    • @
      De atâția copaci, bag de seamă că nu mai vedeți pădurea.

      Mă bucur că ne dați exemplu din SUA, unde scrie pe bancnote despre Dzeu. V-aș propune să-l punem și noi cu numele pe bancnote și să-l scoatem din școli.
      Că doar în SUA nu se face religie în școlile publice.

      V-aș mai propune să facem și scăderea taxelor cum spuneți dar și finanțarea de la buget la fel. Adică zero. Fără salarii plătite de stat, fără donații de terenuri, clădiri și bani an după an, atât de la Guvern cât și de la primării, consilii județene și alte autorități.

      Dacă Dvs. chiar doriți să fim ca afară, poate porniți și o campanie de înlăturare a icoanelor ortodoxe din școli, că în SUA nu e permis și poate de asemenea alegeți să protestați împotriva prezențelor ierahilor la discuții în Parlament, la deschiderea sau închiderea anului școlar, precum și alte evenimente publice care nu au legătură cu credința cetățenilor. Că așa e în SUA, Franța, Germania, și în general... afară.

      • Like 2
  • check icon
    Eliberati-va domnule Dinu de frica si de credinta si veti gasi raspunsuri multumitoare la toate intrebarile. Stiti cum e sa nu credeti intr-un zeu: nu credeti in Zeus, Ra, Buddha, sau alte mii de zei care au existat de-a lungul istoriei. Mai aveti un singur pas spre libertate.
    • Like 2
    • @
      check icon
      Libertatea, Natura sau Realitatea fiind un fel de dumnezeu in sine :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Puteti sa filozofati, insa nu vad nici o legatura cu zeul propus de religia iudeo-crestina.
      • Like 0
  • check icon
    Eu zic sa daramam biserica Amzei si biserica Stavropoleos si din resturile lor sa facem un spital. Mai mic. Lasand gluma la o parte stiu un orasel cochet dintr-o tara occidentala la care ne uitam cu jind. Am fost acolo acum doi ani, chiar de sarbatorile pascale. Aveau trei biserici, una luterana, monument istoric, o biserica romano-catolica si una greaca, de rit ortodox. Exista un singur spital.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult