Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Exemple CAS în cazul PFA impozitate la norma de venit

Având în vedere că multă lume mi-a adresat întrebări în acest sens, voi prezenta mai jos câteva aspecte și pentru PFA impozitați la norma de venit.

În cazul normelor de venit, unde baza de calcul este una fixă în funcție de obiectul de activitate desfășurat, plățile anticipate de CAS sunt considerate și plăți finale, aceste persoane neavând obligația depunerii Declarației 200 privind venitul realizat.

Atenție! Dacă persoana respectivă face dovada că este salariat cu norma întreagă pe durata nedeterminată, norma de venit se înjumătățește. Astfel, și din punct de vedere al CAS nu se ține cont de norma întreagă din Nomenclator, ci de norma aplicabilă persoanei în cauză.

Exemplu:

O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 4789 „Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse”, norma de venit corespunzătoare fiind de 14.400 lei (mai mare decat echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

Dacă acea persoană face dovada că e salariat (depune o adeverință de salariat la organul fiscal), atunci norma de venit se înjumătățește și devine 7.200 lei, adică sub nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. În acest caz, persoana nu datorează plăți anticipate de CAS și nici CAS final prin regularizare.

Exemplu:

O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 6202 „Activități de consultanță în tehnologia informației”, norma de venit corespunzătoare fiind de 27.000 lei (mai mare decât echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

Chiar dacă acea persoană face dovada că este salariată (depune o adeverință de salariat la organul fiscal) și norma se înjumătățește, aceasta devine 13.500 lei, adică peste nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. Și în acest caz, persoana datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

CONCLUZIE:

Cazul 1. Norma de venit raportat la luna < 35% x SMB

- nu se depune Formularul 600 în ianuarie 2016;

- nu se datorează plăți anticipate în cursul anului 2016;

- nu datorează CAS pe anul 2016 nici la regularizarea finală.

Cazul 2. Norma de venit raportat la luna > 35% x SMB

- depune Formularul 600 în ianuarie 2016;

- datorează plăți anticipate în cursul anului 2016 care reprezintă și plăți finale;

Articolul a fost publicat pe noutatifiscale.ro

Articole pe tema PFA publicate în Republica.ro:

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu sunt la norma de venit , n-am depus declaratia 200 si am primit adresa de la ANAF ca conf. art. 83 alin 1 si 2 din lg.571/2003 completat, trebuia sa depun declaratia 200 si daca nu depun in 15 zile ma amendeaza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult