Având în vedere că multă lume mi-a adresat întrebări în acest sens, voi prezenta mai jos câteva aspecte și pentru PFA impozitați la norma de venit.
În cazul normelor de venit, unde baza de calcul este una fixă în funcție de obiectul de activitate desfășurat, plățile anticipate de CAS sunt considerate și plăți finale, aceste persoane neavând obligația depunerii Declarației 200 privind venitul realizat.
Atenție! Dacă persoana respectivă face dovada că este salariat cu norma întreagă pe durata nedeterminată, norma de venit se înjumătățește. Astfel, și din punct de vedere al CAS nu se ține cont de norma întreagă din Nomenclator, ci de norma aplicabilă persoanei în cauză.
Exemplu:
O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 4789 „Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse”, norma de venit corespunzătoare fiind de 14.400 lei (mai mare decat echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.
Dacă acea persoană face dovada că e salariat (depune o adeverință de salariat la organul fiscal), atunci norma de venit se înjumătățește și devine 7.200 lei, adică sub nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. În acest caz, persoana nu datorează plăți anticipate de CAS și nici CAS final prin regularizare.
Exemplu:
O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 6202 „Activități de consultanță în tehnologia informației”, norma de venit corespunzătoare fiind de 27.000 lei (mai mare decât echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.
Chiar dacă acea persoană face dovada că este salariată (depune o adeverință de salariat la organul fiscal) și norma se înjumătățește, aceasta devine 13.500 lei, adică peste nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. Și în acest caz, persoana datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.
CONCLUZIE:
Cazul 1. Norma de venit raportat la luna < 35% x SMB
- nu se depune Formularul 600 în ianuarie 2016;
- nu se datorează plăți anticipate în cursul anului 2016;
- nu datorează CAS pe anul 2016 nici la regularizarea finală.
Cazul 2. Norma de venit raportat la luna > 35% x SMB
- depune Formularul 600 în ianuarie 2016;
- datorează plăți anticipate în cursul anului 2016 care reprezintă și plăți finale;
Articolul a fost publicat pe noutatifiscale.ro
Articole pe tema PFA publicate în Republica.ro:
Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!
Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?
PFA 2016 - obligații declarative și de plată
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.