Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Exemple CAS în cazul PFA impozitate la norma de venit

Având în vedere că multă lume mi-a adresat întrebări în acest sens, voi prezenta mai jos câteva aspecte și pentru PFA impozitați la norma de venit.

În cazul normelor de venit, unde baza de calcul este una fixă în funcție de obiectul de activitate desfășurat, plățile anticipate de CAS sunt considerate și plăți finale, aceste persoane neavând obligația depunerii Declarației 200 privind venitul realizat.

Atenție! Dacă persoana respectivă face dovada că este salariat cu norma întreagă pe durata nedeterminată, norma de venit se înjumătățește. Astfel, și din punct de vedere al CAS nu se ține cont de norma întreagă din Nomenclator, ci de norma aplicabilă persoanei în cauză.

Exemplu:

O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 4789 „Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse”, norma de venit corespunzătoare fiind de 14.400 lei (mai mare decat echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

Dacă acea persoană face dovada că e salariat (depune o adeverință de salariat la organul fiscal), atunci norma de venit se înjumătățește și devine 7.200 lei, adică sub nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. În acest caz, persoana nu datorează plăți anticipate de CAS și nici CAS final prin regularizare.

Exemplu:

O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 6202 „Activități de consultanță în tehnologia informației”, norma de venit corespunzătoare fiind de 27.000 lei (mai mare decât echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

Chiar dacă acea persoană face dovada că este salariată (depune o adeverință de salariat la organul fiscal) și norma se înjumătățește, aceasta devine 13.500 lei, adică peste nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. Și în acest caz, persoana datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

CONCLUZIE:

Cazul 1. Norma de venit raportat la luna < 35% x SMB

- nu se depune Formularul 600 în ianuarie 2016;

- nu se datorează plăți anticipate în cursul anului 2016;

- nu datorează CAS pe anul 2016 nici la regularizarea finală.

Cazul 2. Norma de venit raportat la luna > 35% x SMB

- depune Formularul 600 în ianuarie 2016;

- datorează plăți anticipate în cursul anului 2016 care reprezintă și plăți finale;

Articolul a fost publicat pe noutatifiscale.ro

Articole pe tema PFA publicate în Republica.ro:

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu sunt la norma de venit , n-am depus declaratia 200 si am primit adresa de la ANAF ca conf. art. 83 alin 1 si 2 din lg.571/2003 completat, trebuia sa depun declaratia 200 si daca nu depun in 15 zile ma amendeaza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult