Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Greenpeace cere moratoriu pentru tăierea pădurilor virgine: „Ne-ai întrebat dacă mergem să ne legăm de copaci: suntem aici pentru copiii tăi și pentru ai noștri”

Zeci de voluntari Greenpeace România au protestat recent într-un mod inedit față de tăierile arbori din pădurile virgine din România. Voluntarii au afișat un banner de aproximativ 70 de metri pătrați pe lacul Vidraru, cu mesajul „Stop logging in Europe's ancient forests" – Opriți tăierile în pădurile virgine ale Europei.

Aproximativ 90 de voluntari din România și alte 9 țări din Europa aflați în tabăra organizată de Greenpeace și-au propus să realizeze, timp de trei săptămâni, inventarul pădurii virgine din zona Cumpăna, Vidraru, în bazinul râului Argeș. Aceasta era până de curând una dintre cele mai mari suprafețe acoperite cu păduri virgine și cvasivirgine din Europa, susțin reprezentanții organizației neguvernamentale.

Voluntarii cer într-o petiție adresată ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, impunerea unui moratoriu pe orice fel de intervenții în pădurile virgine, asumarea coordonării unui proiect național de inventariere a tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine care mai există în România și înscrierea de urgență în „Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine” a  tuturor pădurilor propuse pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Pe 11 iulie, ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a trasat cadrul legislativ pentru protejarea ultimelor păduri virgine și cvasivirgine din țară. 

Până acum voluntarii au cartat 6,5 hectare de suprafețe de probă. Au fost înregistrați și măsurați 3.584 de arbori. Arborele cu cea mai mare înălțime care a fost inventariat până acum este un brad de 47 de metri, iar arborele cu cel mai mare diametru este tot un brad, cu 93 de centimetri diametru.

„În pădurea virgină nu vorbim de arbori, de brad, de fag, vorbim de un ecosistem complet, unde 13.000 de specii alcătuiesc un organism care respiră, trăiește și care este în stare să se apere de orice factor extern. Mesajul este unul simplu - avem nevoie de pădurile virgine. Pădurile virgine reprezintă tradițiile noastre, sunt în strânsă legătură cu credințele noastre, cu civilizația noastră. Dacă acum 100 de ani oamenii se rugau înainte să taie și și-au cerut scuze de la arbori înainte să îi taie, în prezent sute de hectare de pădure dispar pur și simplu”, a declarat Csibi Magor, directorul WWF România, în mesajul de susținere a campaniei de protejare a pădurilor virgine. 

„Îți spunem ție, turistul după care am cules gunoaie, și ție prietenul nostru sarcastic care ne-ai întrebat dacă mergem în tabăra Greenpeace să ne legăm de copaci: suntem aici pentru copiii tăi și pentru ai noștri”

Andreea Roseti, unul dintre voluntarii Greenpeace, mărturisește că a mers în tabăra de la Cumpăna pentru a participa la cartografierea uneia dintre ultimele păduri virgine din Europa și pentru „a putea arăta celor care conduc această țară, că aceste păduri există, că sunt de o valoare inestimabilă, și că avem nevoie de ele pentru a supraviețui”. 

„De multe ori mă întreb de ce trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru cu propriul nostru guvern? De ce trebuie să ne luptăm pentru fiecare râu, fiecare pădure, fiecare specie? Pentru că oamenii au uitat ceva ce odată știau, și ceva ce natura a știut dintotdeauna: suntem cu toții interconectați. Suntem cu toții un întreg care trebuie să trăiască în echilibru”, este mesajul Andreei Roseti.

„Așa că aș vrea să îți spunem ție, turistul după care am cules gunoaie, și ție prietenul nostru sarcastic care ne-ai întrebat dacă mergem în tabăra Greenpeace să ne legăm de copaci: suntem aici pentru copiii tăi și pentru ai noștri”, mai scrie voluntarul Greenpeace.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Padurile din Amazon sunt tăiate zilnic, şi nu de companii hulpave, ci de agricultori săraci care au nevoie de pământ pe care să-l cultive.
    • Like 0
  • check icon
    Întreb și eu, ca prostul: și dacă se taie păduri, care e problema? // Zic asta de curiozitate, asupra tonului cu carele mi se va răspunde la nedumerire. // În acea situație voi vedea cît îl mînă pe-acela/aceia în luptă grija reală de păduri (pe care nu le paște altminteri vreun pericol de extincție...),și cît diverse nerezolvate existențiale. // Vă povesteam în precedentu-mi că pun iute ștampilă, atunci cînd îmi vîntură careva ideea că se zbate pentru copii (și-ai lui - presupunem că va avea... - , și-ai mei). Cam la fel stau și zărind că frații de-aici se agită întîmplător taman pe-un subiect la modă, acela cu pădurile virgine... / Simt din ultima formulare că sensibilitatea publicului la pericolul ce amenință pădurile clasice se află-n epuizare... (m-ar fi mirat să nu se epuizeze, fiind o reacție psiho i-aș spune... aritmetică).
    • Like 0
    • @
      O pădure nu e alcătuită doar din copaci, plantați pe linie. E un ecosistem complex, mușchi, licheni, ferigi, insecte, amfibieni, reptile, păsări, mamifere, etc. O pădure virgină e un ecosistem sensibil care s-a autoreglat singur pe durata a milenii, poate chiar mai mult.

      Dacă te duci într-o pădure austriacă, replantată de câteva ori de la începutul erei industriale și apoi într-o pădure virgină românească, vei observa diferența.

      În Europa nu mai există multe păduri virgine. Într-o lume normală, ar trebui să cerem sute de euro pentru o vizită în asemenea zone. Ar trebui să fie aceleași reguli ca și când te-ai întoarce în timp (nu lăsa gunoi, interacționează cât mai puțin cu ceea ce vizitezi, etc), fiindcă tocmai asta și e, o întoarcere în timp.

      Sunt atâtea locuri pe care le-am distrus deja în țară (cu microhidrocentrale, șosele inutile, sate, combinate, mine acum părăsite) hai să întreținem mai bine zonele respective, iar pe cele pe care nu am apucat încă să atingem, să le lăsăm așa: virgine.
      • Like 2
    • @
      check icon
      Problema este ca nu trebuie taiate padurile, doar copaci ... nu copacii!
      • Like 0
  • check icon
    „ suntem aici pentru copiii tăi și pentru ai noștri” // Uneori pun ștampile iute, și poate nu-i bine. Dar tot mă uit dubios la tipii care-aruncă așa formule, cu copiii noștri. Din start ele îmi par că înlocuiesc un deficit de argumentație, spre ideea de care doresc dumnealor a convinge. // Apoi, legat de băieții și fetele cei grijați de distrugerea naturii, mulțumesc, dar știu ce-i dincolo de aparențe. Sînt anii omului în care-și caută loc cît mai bun sub soare, un palier înlesnit unde să-și poată crește viitorii copii și trăi propria senectute. // Pe acel fond, caută a exploata direcțiile lansate de Societate, grija asta pentru ne-tăiat păduri fiind una dintre ele. // Că veni vorba, mi-i dubios acest din urmă îndemn al Societății, și-am impresia că alte interese îi sînt la mijloc, de fapt. // E de cercetat.
    • Like 0
  • Cert este ca mai sunt zone cu paduri aproape salbatice, areale in care densitatea populatiei este redusa, sunt sigur ca nu se stie atat la nivel de autoritati locale si centrale ce este de facut! Sunt neplacut surprins ca nu sunt promovate actiuni pentru un turism neinvaziv, intern si extern. Amatori de cunoastere pentru aceste intinderi sunt in marea majoritate oameni de foarte buna calitate, care pot veni cu soluti reale de conservare si punere in valoare.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult