Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bogdan, voluntarul de la Mediu: „Populația are dreptul să știe ce se întâmplă cu lemnul țării. Inspectorul Pădurii reprezintă doar 10% din totalul dezvoltărilor care vor fi gata în toamnă”

A lăsat în planul secund o afacere de milioane de euro ca să fie voluntar la stat. Bogdan Micu, voluntarul de la Ministerul Mediului, lăudat de actualul ministru, Cristiana Pașca Palmer, este convins că lucrurile se pot schimba în bine, în domeniul forestier.

Bogdan Micu a avut o contribuție decisivă la crearea aplicației „Inspectorul Pădurii”, prin care orice persoană poate verifica de pe un smartphone dacă un camion care transportă masă lemnoasă are sau nu acte în regulă. Cu ocazia lansării portalului GovITHub, premierul Dacian Cioloș a dat ca exemplu aplicația realizată la Ministerul Mediului de echipa de voluntari.

„Au fost discuții aprinse în minister asupra necesității aplicației „Inspectorul Pădurii”. Și deși majoritatea au fost împotrivă, cu ajutorul unui grup de angajați minuntați din minister am mers înainte, mânați de crezul că populația are un drept legitim să știe ce se întâmplă cu lemnul țării. Și în acest spirit am făcut și majoritatea celorlalte dezvoltări. „Inspectorul Pădurii” reprezintă doar 10% din totalul dezvoltărilor care vor fi gata în toamnă”, a declarat Bogdan Micu într-un interviu acordat Republica.ro

Aplicația poate fi descarcată gratuit din Google Play direct pe telefoanele cu sistem de operare Android.

Voluntarul de la Mediu spune că a-și dona timpul este de departe cel mai mare sacrificiu pe care l-a făcut până acum.

Dacă va fi nevoie, antreprenorul susține că este dispus să rămână voluntar la Mediu și după alegeri.

„Și dacă partidele vor încerca să omoare, din nou, acest proiect, mă voi lega cu cătușe de ușa ministerului, ca să știe toată țara că în spatele acelei uși stă soluția rezolvării acestei probleme atât de importante pentru noi românii”, afirmă Bogdan Micu.

Bogdan Micu este antreprenor într-o multinațională în domeniul energiei regenerabile. În pararel se ocupă și de o fundație cu activități în combaterea traficului de persoane, în ajutorarea animalelor fără stăpân, în educarea alternativă a copiilor defavorizați și în protecția mediului.

Cum a venit ideea de a face voluntariat la Ministerul Mediului? Ce te-a determinat să faci asta?

Principalul motiv este dorința arzătoare de a combate abuzul din păduri. Nu mă refer doar la pădurile României. Pădurea în general este un element vital al mediului și sper să ajung și în Brazilia, de exemplu, să implementez ideile mele.

Ideea de a face voluntariat a apărut în urma unor împrejurări favorabile. Atunci când tehnocrații au venit la guvernare au adus la putere oameni din societatea civilă, oameni neinteresați de bani și oameni care cunosc bine subiectele pe care le gestionează.

Astfel prin câteva clickuri pe Facebook am văzut că am niște prieteni comuni cu secretarul de stat pe Păduri. Atunci am cerut printr-o prietenă o întâlnire și am obținut-o. 

La întâlnire am propus o serie de soluții, dar răspunsul a fost ferm și clar: „Cunoaștem toate aceste soluții, dar problema e că nu avem oameni și timp să le implementăm". În consecință am luat decizia de a-mi dona timpul acestei cauze. 

A-mi dona timpul este de departe cel mai mare sacrificiu pe care l-am făcut până acum. Ca antreprenor sunt extrem de ocupat și o nouă activitate părea imposibil de acomodat în programul meu. Dar pădurile aveau nevoie. Așa că am renunțat la weekenduri și vacanțe, la ieșiri în oraș, și am găsit timp.

Ai lăsat în planul secund o afacere de milioane de euro ca să fii voluntar la Guvern. Multă lume nu înțelege cum e posibil așa ceva.

Nu am lăsat în urmă afacerea. Dar da, am redus din volum și probabil am pierdut niște bani - poate chiar mulți tare -, dar banii vin și pleacă. Pot să îi fac și la anul. Și dacă nu pot...tot nu contează. Pe când șansa de a face ceva pentru păduri este unică. Nu vor mai fi așa oameni minunați la guvernare în următorul deceniu și astfel nu am luxul să ignor această șansă de a salva dragii noștri arbori

De când te-ai înrolat ca voluntar la Mediu, ce ai reușit să faci, concret? Care e misiunea ta acolo?

În „bătălia" de la minister am folosit două din armele mele veritabile. Prima este abilitatea de antreprenor. Adică perseverența de a găsi soluții acolo unde există o rezistență puternică și continuă de a face o schimbare. 

A doua este experiența în domeniul IT. 

Misiunea mea este să digitalizez sistemul și să corelez informațiile din el pentru a face un sistem mai greu de păcălit și mai eficient și mai rapid în gestionarea informațiilor aflate în el. 

În principiu am scris specificațiile tehnice, ajutat fiind de câțiva din angajații de la minister. Apoi am muncit mult la partea birocratică necesară aprobării proiectului. 

 

În aprilie scriai pe Facebook un mesaj adresat premierului în care făceai niște acuzații grave - că în ianuarie au dispărut banii pentru Mediu, că în anii electorali pădurile contribuie cu un miliard de euro la campanie și că niște senatori sunt abonații ministerului la toate licitațiile. Poți detalia, te rog?

Desigur că din interior afli și vezi unele lucruri care nu sunt la locul lor. O versiune mai simplă a proiectului promovat de mine a fost propus și în perioada guvernului Ponta. Se alocaseră și fondurile. Dar din motive pe care nu vreau să le comentez, atunci când s-a schimbat guvernul s-a pierdut urma lor și proiectul a fost blocat.

Există informații statistice care, corelate cu anii electorali, arată o creștere semnificativă – o dublare - a volumului de masă lemnoasă exploatată pe picior în anii preelectorali. În cifre acest lucru înseamnă variații de multe sute de milioane de euro față de valoarea medie anuală. Nu am mers adânc în această analiză din lipsa de timp. Și nu acesta este scopul meu acolo. Dar e o pistă pe care jurnalismul de investigație ar merita să o verifice. 

Nu pot comenta legat de atribuirea contractelor în administrație. Atât la Mediu, cât și în alte ministere există un număr restrâns de firme care câștigă majoritatea contractelor IT&C. Trebuie doar să te uiți în istoricul SEAP și să corelezi informațiile. 


„Inspectorul Pădurii” reprezintă doar 10% din totalul dezvoltărilor care vor fi gata în toamnă

Ai avut o contribuție decisivă la crearea aplicației „Inspectorul Pădurii”. De unde a pornit ideea?

„Inspectorul Pădurii” este rezultatul muncii unui colectiv de oameni. Eu am avut un rol important și decisiv, dar nu l-am creat doar eu. Au participat și alți voluntari, angajați ai ministerului, cât și secretarul de stat pe Păduri și ministrul Mediului. Dar ideea a fost a mea.

„Inspectorul Pădurii” este o dezvoltare logică a „Radarului Pădurii”. Ideea nu este neapărat originală. Fiecare al doilea cetățean care a sunat la 112 înainte ar fi putut propune această dezvoltare firească. Au fost discuții aprinse în minister asupra necesității acestei aplicații. Și deși majoritatea au fost împotrivă, cu ajutorul unui grup de angajați minuntați din minister am mers înainte, mânați de crezul că populația are un drept legitim să știe ce se întâmplă cu lemnul țării. Și în acest spirit am făcut și majoritatea celorlalte dezvoltări. „Inspectorul Pădurii” reprezintă doar 10% din totalul dezvoltărilor care vor fi gata în toamnă.

Aminteai la un moment dat de păduri care se taie aparent legal. Ce ai descoperit? Ce măsuri se pot lua?

Tăierile ilegale au forme multiple. Aș enumera pe cele care sunt mai importante,

Tăierile complet ilegale, care se fac fără acte de la A la Z. Aici sunt vizate în general zonele care nu au administrator, care nu au proprietar sau care au mulți proprietari mici. În această categorie se află aproximativ 400.000-500.000 de hectare.

Soluțile constau în detecția prin imagini din satelit a tăierilor, plus detecția prin „Inspectorul Pădurii” a transporturilor fără cod, plus digitalizarea live a stocurilor din depozite.

Tăierile ilegale de volum mic/mediu. Aceste tăieri se fac pe lângă tăierile legale. Astfel dacă o zonă este marcată spre tăiere conform amenajamentului, în jurul acelei zone se mai exploatează arbori sănătoși și se introduc în circuitul masei lemnoase cu ocazia respectivei partide. 

Soluțiile sunt monitorizarea cu drone a zonei exploatate, plus „Inspectorul Pădurii” pentru detecția de transport fără cod, plus corelarea volumului declarat inițial cu cel transportat și cu cel recepționat de depozite. 

Tăieri aparent legale, dar care abuzează de normele de aplicare a legilor. În principiu aici găsim tăierile de produse accidentale. Doborâturile de vânt sau infecțiile sunt adesea folosite ca pretexte pentru a se extrage masă lemnoasă sănătoasă din pădure. Această masă lemnoasă iese cu acte în regulă. Acest fenomen este larg răspândit și afectează 20-30% din volumul anual exploatat. 

Soluțiile presupun supravegherea cu drone cu imagini de înaltă rezoluție a zonelor afectate de presupusele accidente, plus obligativitatea Gărzii Forestiere de a mări controlul pe această ramură prin urmărirea activității Gărzii Forestiere. 

În plus o serie de modificări legislative promovate de acest guvern - legea contravențiilor silvice, și altele  - vor aduce schimbările necesare în sistem.

„Este o greșeală enormă să lași personal nespecializat din cadrul ministerelor să negocieze contracte complexe” 

Statul a cheltuit de-a lungul anilor milioane de euro pe platforme online neviabile. Ce ar trebui făcut acum, în opinia ta?

Sistemele propuse acum costă o fracțiune din costul sistemelor similare dezvoltate până acum. Asta și pentru că am știut să negociem. Am avut voluntari din mediul privat care ne-au explicat cât ar trebui să coste un sistem.

La nivel de guvern ar trebui instituită o comisie de specialiști IT foarte buni (trei, patru oameni) bine plătiți (3.000-4.000 euro/ lună) care să fie însărcinați cu negocierea tuturor contractelor de soft ale administrației. Este o greșeală enormă să lași personal nespecializat din cadrul ministerelor să negocieze astfel de contracte complexe. Și statul pierde anual multe milioane de euro din această cauză. 

Ai participat la licitații organizate de autorități ale statului?

În general activitatea firmei mele se desfășoară în afara țării. Am evitat să particip la orice licitații ale statului pentru că statul plătește prost și e foarte birocratic. 

Am participat la o licitație pe fonduri europene pentru că ofeream tehnologie germană pentru un parc fotovoltaic în România. Este singurul contract făcut vreodată cu o autoritate, una locală, nu centrală. Probabil nu vom mai participa pentru că timpul și efortul petrecut pe un contract în România echivalează cu cinci contracte în Marea Britanie. 

Cât timp intenționezi să lucrezi ca voluntar la Ministerul Mediului și care proiecte, din cele în care ești implicat ca voluntar, estimezi că ar avea șanse să fie finalizate până la alegeri?

Mai este un proiect cu gestionarea digitală a permiselor de vânătoare. Totuși principalul proiect este acesta cu pădurile și intenționez să stau la minister până este gata și devine funcțional. Dacă va trebui să stau și după alegeri, o voi face. Și dacă partidele vor încerca să omoare, din nou, acest proiect, mă voi lega cu cătușe de ușa ministerului ca să știe toată țara că în spatele acelei uși stă soluția rezolvării acestei probleme atât de importante pentru noi românii. 

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer a prezentat luna trecută pe Facebook cum funcționează „Inspectorul Pădurii”:

Descărcați aplicația Inspectorul Pădurii – gratuit în Google Play;

Reperați un transport de masă lemnoasă; Introduceți în aplicație numărul de înmatriculare aflat pe spatele camionului;

Există 3 posibilități:

1. Dacă transportul nu are cod valabil, aplicația va afișa următorul mesaj: Nu există Cod Online generat în ultimele 72 de ore – Acest transport ar putea fi ilegal. Apelați serviciul 112 și operatorul va alerta Poliția.

2. Dacă transportul are cod valabil, aplicația va afișa detaliile transportului: data și ora emiterii avizului, volumul, specia (ex: fag, molid, stejar), tipul de lemn transportat (ex: cherestea, buștean, lemn de foc; Verificați dacă informația furnizată de aplicație corespunde cu ceea ce dvs. vedeți în teren;

Informația corespunde? Acest transport este legal.

Informația nu corespunde? Acest transport ar putea fi ilegal. Apelați serviciul 112 și operatorul va alerta Poliția.

3. Dacă aplicația afișază mai multe coduri înseamnă că vehiculul transportă lemn cu mai multe avize:

Verificați fiecare cod în parte;

Informația corespunde? Acest transport este legal.

Informația nu corespunde? Acest transport ar putea fi ilegal. Apelați serviciul 112 și operatorul va alerta Poliția.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex T check icon
    Applicatia pentru iOS ce verifica transporturile de lemn https://itunes.apple.com/us/app/wood-alert-alerta-lemnului/id1145366250?ls=1&mt=8, desi este neoficiala.
    • Like 0
  • Domnul Bogdan Micu,din ce am inteles dupa ce am citit "CV"-ul si interviul, pare un personaj desprins din filmele SF despre specii disparute,sau pe cale...I-mi doresc din tot sufletul sa fiu categorisit drept un condamnabil si irecuperabil Toma scepticul decat sa fie altfel.
    • Like 0
  • Ikea cred ca va fi o afacere ok...deja in tara se produc multe chestii pentru ei unele chiar cu valoare adaugata mai mare.
    Oricum am citit undeva ca deja au plantat 1 milon de puieti prin padurile alea...
    • Like 0
  • Cititor check icon
    Poate domnul Bogdan ar fi fost bine sa prezinte toți pașii.
    Am făcut și eu greșeala de a apela 112 pentru un transport aparent ilegal. Ce a urmat după a fost o adevărată bășcălie. M-au sunat de la 112 și m-au permutat de la un dispecer la altul. Mai mult decât atât, m-am trezit cu Poliția la ușă, veniseră ca sa se asigure ca vin la secție sa dau declarații pentru ce am văzut.
    Nu am vazut nicăieri pe acea platformă obligativitatea de a merge la Poliție. Probabil am fost naivă să cred ca totul se poate rezolva cu un singur telefon la autoritățile competente.
    • Like 0
  • check icon
    În visările-mi de tip nesociabil, mă întreb cu șed cu caractirul (domeniu în care altminteri freacă la greu ridichea altora) cei de la „Republica”... Asta apropo de cum ridică în slăvi zisele lui Bogdan de-aici... Oare cum le-o arăta interesul din spatele ăstei atitudini?
    • Like 0
  • check icon
    „Bogdan, voluntarul de la Mediu: „Populația are dreptul să știe ce se întâmplă cu lemnul țării. Inspectorul Pădurii reprezintă doar 10% din totalul dezvoltărilor care vor fi gata în toamnă” // O să spuneți aici că mă aflu o acritură ambulantă, dar tot nu pot scăpa din vedere aici dulcea formulă „populația”... Adică toată. Și gîndind ca noi! // Iar de-aici, ca nihilist ce mă aflu , aș lua afirmațiile distinsului Bogdan precum înmulțirile cu zero în algebră... / Sau măcar cu muuultă prudență, și atent unde încearcă să mai ducă pe preș. Nu-s exagerat în ultima atitudine, dumnealui aflîndu-se om. /// Altminteri, rămîn la deea că toți ne aflăm niște Coriolani Drăgănești, mai mari ori mai mici - după putirințe...
    • Like 0
  • Cred ca lemnul s-a terminat in zona de munte sau a devenit prea riscant pentru cei care nu vor sa-l gestioneze ci doar sa-l taie. IKEA a cumpărat 5.000 de HA de pădure în Iaşi pe raza Ocolului Silvic Podu Iloaiei, la limita dintre comunele Popeşti, Mădârjac şi Dumeşti. Chiar voi fi atent la ce se intampla acolo. Acum, ca am si aplicatia asta la indemana va fi usor sa semnalez eventuale nereguli.
    Problema e ca padurea asta este intr-o zona saraca tare asa ca nu se poate miza foarte mult pe ajutorul localnicilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult