Rectorul Universității Babeș - Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a făcut joi declarații dure la adresa tinerilor, într-un discurs susținut în deschiderea primului Congres Național al Istoricilor Români, care are loc la Cluj-Napoca. Discursul rectorului a fost publicat pe site-ul AmosNews.
„Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”, se arată în articolul postat pe AmosNews sub semnătura rectorului Universității Babeș - Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop.
„Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri”. Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat”, continuă rectorul celei mai mari universități din România.
Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, fiind specializat pe istoria medievală, instituţii medievale şi paleografie latină. Înainte de a deveni rectorul UBB, în martie 2012, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) şi directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). În 1989, Ioan-Aurel Pop a obţinut titlul de doctor în istorie cu teza „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI", fiind cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române.
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost președinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din februarie anul acesta până la sfârșitul lunii mai, când și-a depus demisia.
Ioan-Aurel Pop declara pentru Mediafax în 2012, după ce Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare a anunțat că Victor Ponta a plagiat, că CNATDCU nu are între atribuțiile lui prioritare discutarea plagiatelor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Este foarte usor sa-i critici pe altii si sa nu faci nimic in schimb! Aveti o mare responsabilitate in calitatea dvs. de academician. Academia Romana este una dintre cele mai bogate institutii din Romania care poate face multe pentru generatiile mentionate in articol. Oare s-a curatat aceasta academie de vechii comunisti si securisti?
Acum câţiva ani, o tânără de la mine din bloc care a eşuat într-o căsnicie (erau prea tineri pentru a fi părinţi), s-a gândit să se mute cu o facultatea din Oraşul Cluj-Napoca... vroia să rupă toate legăturile cu fosta viaţă şi s-o ia de la capăt... La început i-a fost respinsă cererea de transfer...s-a dus în audienţă, şi i s-a spus cu un ton de scârbă, că Universităţile din Cluj nu agreează tinerii din Bucureşti... DA! Aţi auzit bine ! Acum, vine un lector şi pune ştampila pe toţi tinerii acestei ţări România : „Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”, se arată în articolul postat pe AmosNews sub semnătura rectorului Universității Babeș - Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop.
Eu am încredere în tânăra generaţie şi nu numai eu... ci şi toate medaliile luate la concursurile care se desfăşoară pe mapamond...Lotul olimpic la informatică al României a câştigat o medalie de aur, două de argint şi o medalie de bronz la a XXVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică. Graţie acestui rezultat remarcabil, România a ocupat locul 10 pe naţiuni (din 84 prezente) şi îşi păstrează poziţia a şasea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, cu un palmares de 95 de medalii (dintre care 28 de aur, 42 de argint şi 25 de bronz)
România, pe locul I în Europa cu cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Fizică
Olimpiada Internaţională de Matematică: Medaliii : aur, argint şi bronz:
Olimpiada Internaţională de Informatică: aur, argint şi bronz
Olimpiada Internaţională de Chimie: aur, argint şi bronz
Olimpiada Internaţională de Biologie: aur, argint, bronz
Olimpiada Internaţională de Fizică : aur, argint, bronz
Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică: argint şi bronz
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale:aur, argint şi bronz
Olimpiada Internaţională de Lingvistică: argint
Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada:
Chimie: aur şi argint
Matematică : bronz
Informatică: aur şi argint
Fizică: argint
Sper că după ce vor citi aceste rânduri şi cei din Cluj- Napoca, se vor gândi de două ori înainte de-a pune o ştampilă ruşinoasă pe toţi tinerii noştri...
Titlul e inselator, iar discursul original este o pledoarie pentru studiul istoriei ca mod de a forma spiritul critic si cetateni responsabili. Din pacate autorul *acestui* articol nu a inteles, sau a preferat sa creeze o polemica din nimic.