Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Revoltă conservatoare: Inițiativa de sciziune a statului California. Lansarea acțiunii de formare a celui de al 51-lea stat american New California

New California

(Foto: captura usatoday.com)

Sunt mulți democrați în cel mai populat stat american, poreclit Statul de Aur, dar nu toți californienii sunt susținători ai partidului democrat și nici ai politicilor pe care acesta a impus-o statului pentru o perioadă de dominație foarte lungă.

Nemulțumirea conservatorilor din partea cea mai tradițional americană a Californiei, zona ei rurală, apare să fie într-o ascuțită contradicție cu ideile californienilor din marile orașe Los Angeles, Sacramento, San Francisco și cu cele ale politicienilor statului, care - în opinia lor - l-au transformat într-unul neguvernabil.

Ca urmare, o inițiativă lansată de Robert Paul Preston și Tom Reed vizează o sciziune a statului, ca aceea reprezentată mai sus.

Ei se bazează pe un precedent istoric, acela al separării teritoriului din vestul Virginiei, care a avut loc în anul 1861, în timpul războiului civil. Motivul a fost diferența de opinii în legătură cu sclavagismul.

Doi ani mai târziu, congresul american a confirmat dreptul la separare și astfel a luat naștere statul West Virginia.

Noi nu vrem să luăm ceva țării, ci vrem să-i adăugăm ceva, spun cei care au lansat luni 15 ianuarie 2018 o nouă Declarație de Independență și care vor înființarea unui nou, cel de al 51-lea, stat american, cu numele ales de ei Noua Californie.

Actualul stat California a devenit guvernat de o tiranie.

Așadar, Declarația de Independență a Statelor Unite din 1776, Constituția Americană adoptată de Congres în 1783, Declarația de Independență a Californiei din 1836, Proclamața de la Sonoma din 1846 și Constituția statului California din 1848 susțin dreptul, responsabilitatea și obligația Poporului, care suferă șirul lung al abuzurilor și uzurpărilor comise de guvernul tiranic, de a aboli acest GUVERN și de a forma unul nou, guvern al Poporului și pentru Poporul protejat de Dumnezeu.

După ani de suprataxare, regulamente și politici ale unui singur partid, multe din cele 58 de comitate (counties) au devenit de neguvernat.

Ori de câte ori o formă de guvern devine distructivă prin scopurile sale, este dreptul Poporului de a căuta remediile constituționale ale abuzului de putere.

Noi, Poporul Noii Californii, proclamăm solemn că aceste comitate sunt și au dreptul de a fi membre ale unui stat independent și declarăm că vom lupta pentru a ne elibera de statul California într-un stat liber și independent, că avem întreaga putere de a stabili și menține legea și ordinea, de a promova prosperitatea generală și de a îndeplini toate celelalte acte pe care statul Noua Californie este îndreptățit să le îndeplinească.

Ca atare, reprezentanții comitetelor din Noua Californie cerem Puterii Legislative a Californiei și Congresului Federal să adopte o rezoluție prin care să ia naștere statul Noua Californie.

Și, ca suport al aceste Declarații, cu deplină încredere în protecția Puterii Divine, noi ne punem în joc viețile noastre, averea noastră și onoarea noastră sfântă.

După estimările celor care au inițiat mișcarea secesionistă, o perioadă de 12-18 luni va fi necesară pentru ca noul stat să devină o realitate.

În istoria statului California această mișcare nu este primul efort de scindare. Locuitorii din partea de nord a statului au încercat să se constituie într-un stat independent Statul lui Jefferson, în anul1941. În 2016, o altă inițiativă a militat pentru împărțirea statului în „șase Californii", iar în prima parte a anului 2017, după alegerea lui Donald Trump, liberalii din stat au declanșat o campanie de recrutare a aderenților pentru o separare a Californiei de uniune, mișcarea Calexit.

Ca și mișcările anterioare, încercarea de separare a Californiei rurale de zona ultraliberală din marile orașe de pe coasta pacifică va fi - probabil - nereușită.

Dar această inițiativă conservatoare indică gradul ridicat de nemulțumire al unei părți semnificative din populația Californiei, nemulțumire generată de politica de extremă stângă a celor care conduc statul.

Nu toți oamenii vor legiferarea comerțului cu marijuana, căsătoriile de același sex, justiția socială, anarhismul din universități, batjocorirea simbolurilor americane, imigrația necontrolată și cheltuielile exorbitante care îndatorează statul.

California este al treilea stat american ca mărime, după Alaska și Texas și primul ca populație, cu 40 de milioane de locuitori (73% albi, 14,8% asiatici, 6,5% de culoare).

Are cea mai puternică economie din uniune, cu o producție globală de 2,7 trilioane de dolari. Dacă ar fi stat independent, California s-ar clasa pe locul 5 între economiile lumii.

Cheltuielile anuale ale statului depășesc 150 de miliarde de dolari și California a acumulat o datorie de 1,3 trilioane de dolari. Taxele sunt mai mari ca în alte state și un californian plătește, pe lângă taxele federale, taxe anuale pe venit de 9,8% (dacă are un venit sub 263.000 de dolari), sau 11-12% dacă venitul se situează peste limită.

Lumea politică este dominată de partidul democrat de mulți ani. În California sunt cei mai mulți oponenți ai președintelui Trump și mulți sunt organizați în formațiuni ale organizației #resist.

După datele PPIC (Public Politics Institute of California), în stat se află 2,3-2,6 de milioane de imigranți ilegali, majoritatea din țări din America Latină. Orașele mari din California sunt autodeclarate "orașe sanctuar", adică ele acceptă imigranți ilegali, pe care nu îi raportează autorităților federale de imigrație, chiar dacă au comis ilegalități sau delicte penale.

După alegerea președintelui Trump, guvernatorul statului California Jerry Brown a amenințat că va declara întregul stat „un sanctuar" care nu va respecta legile federale în domeniul imigrației. Conflictul a avansat în ultimele luni și Departamentul de Justiție se mișcă spre sancțiuni ale autorităților care încalcă legile federale.

Toate cheltuielile legate de întreținerea, educația, asistența medicală și cheltuielile făcute de sistemul penitenciar pentru imigranții ilegali sunt suportate din taxele plătite de cetățenii legali.

Numele de California are originea într-o poveste scrisă în anul 1510 de romancierul spaniol Garci Rodriguez de Montalvo, în care el descrie o lume mistică, unde există insula California, situată în vecinătatea paradisului. Exploratorul Francisco de Ulloa, care a ajuns în această regiune în anul 1539, a crezut că teritoriul minunat pe care l-a întâlnit este o insulă și l-a botezat cu numele din roman.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna idee! New Teleorman?
    • Like 0
  • Din toate cifrele acelea care arata performanta economica de exceptie a Californiei, contributia a ceea ce vrea sa fie "New California" este probabil sub 1%. Deci aia vor sa se separe intr-un stat independent populat nu doar de prosti ci si de saraci in acelasi timp. O aberatie mai mare rar auzi iar izvorul nesecat de prostie vine, evident, din rindul suporterilor colown-ului de la Casa Alba. Iar faptul ca liberalii ar domina politica statului de nu stiu cind este o balarie. Nu demult republicanul Arnold Schwarzenegger a fost Guvernator si inca doua mandate. Ati auzit de el? :o)))
    • Like 0
    • @ Adrian Bertea-Toth
      GabiC check icon
      Cum se calculeaza "probabilitatea' ca partea care doreste sciziunea sa aibe o contributie de 1%? exista o formula, sau este un slogan democrat?
      Intreb, pentru ca nu am cunostinte solide de muncitor in California si nici de asitat pe banii celor care muncesc/produc acolo.
      Poate e aplicabila si in Romanica ( de ex- New Romanica- unde sa se adune toti cei care-si doresc sa plateasca doar pentru ce "consuma" ei- nu pentru toti veneticii, asistatii si lenesii);
      Intreb, doar...
      • Like 0
  • Meshter check icon
    "...politica de extremă stângă a celor care conduc statul"
    " anarhismul din universități"

    Hahahahaha! Nu va putem lua deloc in serios cu asemenea aberatii, desigur trolati. Va sugerez sa reduceti doza de Fox&Breitbart. Pentru cei din tara, va linistesc: majoritatea romanilor cu studii superioare de peste balta dau in general dovada de mult mai mult spirit critic si obiectivitate decat domnul Martin. Paradoxal, cei doi suporteri infocati ai geniului stabil (i.e. DT) pe care ii cunosc au ajuns aici cu loteria vizelor, pe care Donald vrea sa o termine.
    • Like 1
    • @ Meshter
      "interesanta" si motivatia lui DT pentru terminarea loteriei vizelor: https://www.youtube.com/watch?v=tmsC-7QwRjU
      Asta ca sa "aratam" cat de geniu stabil este DT...
      Multumim pentru precizarea legata de majoritatea romanilor de acolo.
      • Like 0
  • În cazul (aproape imposibil) în care le iese, trebuie neapărat să aibe un urs cu două capete la steag. Nu poți rata asemenea ocazie!
    • Like 0
  • "New California Republic. There is nothing new about it. " Si nimeni nu va permite unui precedent sa fie creat, sa nu dea idei altora. Florida si Texas deja cochetau cu ideea de ceva vreme, dar ceva concret nu se va naste niciodata.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult