Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vor începe anarhiștii americani pe 4 noiembrie cel de al doilea război civil?

AntiFa

Foto: Guliver Getty Images

Pentru mulți dintre noi ziua de 4 noiembrie trezește amintirea unor evenimente care au marcat negativ timpurile istorice pe care le-am trăit.

În anul 1956, la data de 4 noiembrie, trupele sovietice au intrat pe teritoriul Ungariei și au înăbușit cu violență revoluția populară anticomunistă. Toți cei care erau în ambasada americană din Teheran au fost luați ostatici de bandele de „studenți” iranieni și au fost târâți într-o lungă captivitate la 4 noiembrie 1979.

Yithzak Rabin, care crezuse că se poate obține o pace durabilă între israelieni și palestinieni, a fost împușcat în plină stradă de un coreligionar pe 4 noiembrie 1995. În fine, pentru toți cei care cred în valorile americane tradiționale, 4 noiembrie 2008 este o tristă amintire: atunci a fost ales președinte al țării Barack Hussein Obama, privit de majoritatea cetățenilor ca o mare speranță care ar putea vindeca plaga rasismului, dar care avea să ducă Statele Unite în direcția greșită a politicii de extremă stângă pentru o perioadă de opt ani.

Pentru alții, această dată a fost aleasă ca un simbol al devotamentului pentru un crez ideologic pe care ei îl admiră, deși istoria ultimilor o sută de ani a confirmat în multe țări ale lumii, unde acest crez a fost instituit, că este o utopie nocivă, antiumană și criminală. Grupările stângii americane violente se pregătesc pentru o celebrare a centenarului revoluției bolșevice ruse din 1917 cu o serie de acțiuni agresive, pe care le vor destructive, intimidante și care ei speră să ducă la înlăturarea președintelui ales cu un an în urmă și a guvernului format de el.

În centrul formațiunilor care se unesc pentru a crea haos, dezordine și violență în multe orașe americane se află organizația antiFa, notorie deja pentru vandalisme și agresiuni și care a devenit mai cunoscută publicului după manifestările care au urmat inaugurării de la 21 ianuarie 2017. La 29 septembrie 2017, site-ul InfoWars a publicat extrase dintr-un text al lui Jordan Peltz, care expune un manifest pentru viitoarele demonstrații antiFa: Ne vom aduna pe străzile și în parcurile orașelor în toată țara, la început în număr de câteva mii, declarând că actualul regim este ilegal și că noi nu ne vom opri până când singura noastră cerere nu va fi îndeplinită: Acest coșmar trebuie să înceteze, regimul Trump/Pence trebuie să plece.

Iar pe site-ul organizației Refuse Fascism s-a publicat:

Protestul nostru va crește de la o zi la alta, de la o noapte la alta, miile vor deveni sute de mii, apoi milioane, hotărâți să punem capăt marelui pericol pe care regimul Trump/Pence îl reprezintă pentru lume și cerând ca întregul regim să fie îndepărtat de la putere.

Și în ziua de 30 octombrie 2017, Tom Bloke, unul din liderii antiFa a publicat pe Twitter:

...abia aștept ziua de 4 noiembrie când milioane de suprasoldați ai antiFa vor decapita părinții albi și proprietarii de business în parcurile publice (@21logician).

La reacțiile de surpriză indignată față de astfel de afirmații, mai mulți stângiști au replicat că mesajul lui Bloke a fost numai o glumă caraghioasă.

Recent, pe un alt website al mișcării, www.Yournewswire.com, s-au publicat fraze ca: ...membri antiFa se pregătesc cu arme, cuțite și puști să omoare în masă conservatori, patrioți și populație albă.

Organizația americană antiFa își are originea în gruparea militantă germană din anii '30 Antifaschistishe Aktion, care se opunea partidului nazist condus de Adolf Hitler. Membrii ei au avut repetate conflicte cu susținătorii Partidului Național Socialist al Muncitorilor Germani (de la care vine termenul de nazi) și cu grupurile lui de asalt Cămășile Brune. Mișcări similare au apărut în Italia, unde se opuneau Cămășilor Negre, grupul de suport pentru partidul lui Benito Mussolini și în Spania.

În stânga, emblema organizației antifasciste din Germania Republicii de la Weimar, în dreapta cea a organizației nord americane antiFa din zilele noastre.

AntiFa are circa 200 de organizații independente, majoritatea în campusurile universitare, dar nu are o structură centrală de conducere. Cei mai mulți membri ai grupelor antiFa sunt tineri, așa că se poate spune că mișcarea este un produs al politicii de stânga extremă a generației milenariste.

Programul grupurilor antiFa, care are un crez ideologic de sorginte marxist leninistă, este militantismul stradal violent, după tipul protestelor și luptelor de stradă ale comuniștilor europeni din secolul trecut. Prin modul lor de acțiune socială, grupurile antiFa sunt foarte asemănătoare cu ideologia și strategia anarhiste.

Intre afirmațiile definitorii făcute de diverși lideri antiFa, apare afirmația repetată că epoca protestelor pe cale democratică și parlamentară a trecut și că este momentul mișcărilor de tip insurecție. Din textele care apar, așa cum sunt și articolele lui Bob Avakian, se desprinde faptul că, în concepția antiFa, războiul civil american este inevitabil.

Cei care publică materiale cu scop de recrutare folosesc argumente mai vechi, preluate din Manifestul Partidului Comunist, sau mai noi, așa cum este volumul Războiul civil iminent și repolarizarea care induce revoluția în epoca contemporană de Bob Avakian (RCP Publishing, Chicago 2005).

Grupurile antiFa se disting printr-un cod vestimentar apropiat de uniforme, cu haine negre, măști și eșarfe care acoperă fețele, coifuri de motociclist sau cagule și scuturi și arme improvizate (bastoane, spraiuri, lanțuri, cuțite, etc).

Acțiunile înfăptuite de antiFa până în prezent sunt blocarea meetingurilor și discursurilor celor pe care ei îi consideră "fasciști", blocarea de autostrăzi, poduri și aeroporturi, ocuparea spațiilor din universități, ocuparea spațiilor din zona instituțiilor politico-administrative ale statelor, terorizarea și intimidarea studenților, profesorilor sau activiștilor de dreapta din colegii și universități, intimidarea și terorizarea acestora la locul de muncă sau la domiciliu, vandalizarea spațiilor comerciale și a automobilelor parcate, incendierea străzilor și magazinelor.

În campusurile universitare, antiFa încearcă să instituie o dominație teritorială, care refuză accesul celor care sunt de orientare conservatoare sau de dreapta. Studenții, membri antiFa, au reușit să impună decanilor și conducerii mai multor universități modifcarea listei de meetinguri și conferințe și chiar eliminarea unor cadre didactice cu care ei nu sunt de acord. Profund antiliberală, mișcarea antiFa se definește ca o organizație politică anticonstituțională, care ignoră dreptul la liberă exprimare și introduce cenzura în ceeace ei numesc "spațiile libere". Ei sunt adepții marxismului cultural, al justiției sociale, al corectitudinii politice, al ideilor anticapitaliste, ai unui nou tip de rasism antialb, sunt adversari ai globalizării și au ales să acționeze pe teritoriul violenței directe, nu în spațiul ideilor și argumentelor.

S-a remarcat că participanții la mișcarea antiFa sunt total ignoranți în materie de istorie și educație politică. Atunci când au fost întrebați care este originea și înțelesul cuvintelor fascist, sau nazist (pe care ei le folosesc În mod nediferențiat), cei mai mulți nu au avut nici cea mai vagă idee.

Se pare că participanții și chiar liderii anarhiști aplică eticheta de nazist oricui nu este de acord cu ideile lor.

Mai nou, furia dublată de ignoranță față de trecutul istoric, a dus la acțiunile de vandalizare sau îndepărtare a monumentelor legate de războiul civil, multe asociate cu violențe care au creat victime, așa cum s-a întâmplat la Charlotesville, statul Virginia.

În entuziasmul lor destructiv de contestare și modificare a istoriei, grupurile antiFa au mânjt sau distrus statuile lui Cristofor Columb, ca "exponent al supremației albe" și chiar ale lui Abraham Lincoln "care a avut sclavi".    

Recent, FBI și departamentul de Securitate Interioară au difuzat materiale în care au anunțat că ei consideră organizațiile antiFa grupuri de terorism intern, au avertizat că se așteaptă la creșterea actelor acestora și au indicat că între țintele mișcărilor antiFa sunt oponenții politici, dar și forțele de ordine.

Foarte îngrijorătoare este o informație de ultimă oră despre contactele dovedite prin supraveghere video dintre reprezentanți ai ramurii antiFa din Oakland, statul California și membri ai ISIS și AlQaeda. Întâlnirea, al cărui scop a fost preluarea din experiența de tehnici ale luptelor de stradă de la teroriștii islamici, a avut loc în Germania. Știrea se conectează cu noi comentarii, ca cel publicat pe Twitter @DoesAnyoaneGetIt care vorbește de o nouă structură #IslamicSocialism.

În recenta carte a lui Ed Klein Război total: complotul de distrugere al lui Trump (All out war:The plot to destroy Trump. Regnery Publishing october 30, 2017) este citat un raport al FBI despre tendința de alianță între anarhiștii americani și teroriștii islamici: ...există dovezi convingătoare despre legăturile tot mai strânse dintre radicalii din USA, organizația ISIS, sau foști membri ai ei și organizații înrudite.

După FBI, pericolul pe care îl reprezintă grupurile de „rezistență violentă” din campusurile universitare sunt cele mai periculoase mișcări de la era acțiunilor Weather Underground și Black Panthers. În același raport, se arată că grupul Oakland caută să obțină de la teroriștii din Orientul Mijlociu arme, materiale explozive și gaze sau substanțe chimice toxice.

Asociații grupurilor antiFa, dintre care unii au conexiuni care merg în trecut până la Partidul Comunist American și mișcări teroriste ca Weather Underground, sunt Refuse Fascism, New Black Panther, Earth Liberation Front (ELF), Animal Liberation Front (ALF), By Any Means Necessary (BAMN), ACORN, Revolutionary Abolition Movement, Black Lives Matter, Direct Action Alliance, Black Riders Liberation Party, Violent WTO Protesters, Antipolice, Revolutionary Action Movement, Tides Foundation.

Tot îngrijorător este faptul că publicațiile democratice de centru și de stânga nu publică informații despre organizațiile și mișcările ale stângii violente, ca și cum ele nu ar exista.

Daniel Lang afirmă pe site-ul www.SHTHplan.com că, dacă diviziunile de până acum ale societății americane, mereu prezente, s-au manifestat printr-un „război al vorbelor", ceva s-a schimbat în ultimele decenii, prin apariția unor inițiative sociale întunecate, așa cum au fost violențele de la universitatea Berkeley, cele din orașu Charlotesville, sau atacurile soldate cu omorârea polițiștilor nevinovați.

Mai mulți comentatori au remarcat că, deși organizația antiFa se plânge că este o victimă, în toate evenimentele agresive din ultimii ani ea apare ca partea instigatoare. Grupurile autodeclarate antifasciste au un design clar violent de la constituirea lor și comportamentul celor câțiva ani de când s-au făcut cunoscute o confirmă.

În primele zile ale lunii noiembrie, când majoritatea americanilor fac planuri pentru sărbătoarea de Thanksgiving, organizațiile de stângă radicală plănuiesc să aniverseze Marea Revoluție Socialistă din Rusia 1917 cu acte teroriste și manifestări care să ducă, așa cum speră ei, la un război civil.

Națiunea americană este - în cea mai mare parte - conservatoare, religioasă, tolerantă și pașnică și este puțin probabil că se va lăsa antrenată de planurile violente imaginate de minoritarii anarhiști. Iar în toată istoria Statelor Unite nu există nici o încercare de răsturnare violentă a unui guvern ales democratic, necum o reușită de acest fel.

Agitaților care croiesc planuri teroriste le-ar prinde bine să citească, dacă nu au făcut-o niciodată, vechiul avertisment al profetului Osea... Fiindcă au seamănat vânt, vor secera furtună (Vechiul Testament. Osea 8,7).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • satanae check icon
    Fake news, vorba idolului articolului de fata. Macar asa avem si noi ocazia sa admiram monstrii ce populeaza universul mental al "conservatorilor" americani. Mie mi s-a parut tare faza cu organizatiile de protectie a drepturilor animalelor, care musai o pun si ele de-o revolutie pe 4 noiembrie. Sau cum sint organizatiile antifasciste de vina pentru ce s-a intimplat la Charlottesville - nici macar un cuvint n-a spus si despre neo-nazistii care organizasera mitingul, nici despre faptul ca unul dintre ei a intrat cu masina in grupul protestatarilor de stinga si a omorit o femeie cu ocazia asta. Nimic, nimic, anarhistii astia sint de vina pentru ca i-au provocat pe niste cetateni pasnici, care tocmai urlau ca vor sa scape de "jidanii" din America.
    In rest, sint prea putine de spus, omul este convins ca le-a deslusit pe toate. E bine ca se mai publica si asa ceva pe la noi, sa nu credem ca noi am monopolizat toata prostia lumii asteia. Nici macar atit n-am fost in stare sa facem.
    • Like 0
    • @ satanae
      Ar fi bine sa fie fake news. Daca va obositi sa va informati, veti constata ca e o realitate.
      • Like 1
  • Mereu marxismul ăsta nenorocit...
    • Like 2
    • @ Marius Georgescu
      Păi grupările reacționare românești de la americani își iau discursul. Problema este că peste ocean cam așa e,cu cretini de ambele extreme vărsându-și nervii unii pe alții.
      Nu înțeleg de ce nu poate lumea să accepte că aici și acolo sunt două situații complet opuse și că cea mai bună variantă ar fi să ne împotrivim progresiștilor de acolo și conservatorilor de aici. Există destul spațiu de manevră între legionari și comuniști.
      • Like 0
    • @ Rareș Mocanu
      Nicolae check icon
      Poate aveti cateva argumente cand aruncati conservatorismul romanesc in aceiasi barca cu progresismul american. Ce anume va deranjeaza la conservatorii nostri ?
      • Like 0
    • @ Nicolae
      Similaritatea cu progresivismul american o dă iliberalismul.
      La ei vor să dea legi care te forțează să vorbești într-un anume fel (”corect politic”) și să te comporți într-un anume fel, pe când la noi avem inițiative de tip CPF.
      Pe scurt, vor ca statul să se bage în treaba ta, să îți dicteze comportamentul și să îl apropie forțat de idealul lor, fie el cel marxist sau cel creștin.
      În plus, ambii își finanțează într-o oarecare măsură aripa de propagandă din bani publici, la noi prin biserici, la ei prin universități.
      Însă nu similaritățile lor mă fac să îi pun în aceiași categorie, ci simplul fapt că doctrina lor nu este adaptată contextului în care se află.
      Occidentul are de câștigat enorm dintr-un set de politici conservatoare, lucru cu care cred că sunteți de acord, însă aceleași politici nu pot fi aplicate în Europa de est, mai cu seamă în România. Pe când acolo se dedică exagerat de multe resurse combaterii discriminării și sexismului, aici ambele sunt o problemă foarte mare în societate. Exemplele pot continua.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult