Sari la continut

Transilvania After Party își propune să fie un ghid pentru cei care vor să cunoască una dintre cele mai frumoase părți ale României. Luăm ca punct de plecare Clujul și festivalul Untold, cel mai premiat festival din Europa, un loc în care vin peste două sute de mii de oameni, dintre care mulți sunt străini. Le oferim lor, dar și celor vor să petreacă o săptămână de neuitat, acest ghid în limba română și engleză. Distribuiți-l pentru a face România cunoscută în toată lumea.

untold

Cu brățara UNTOLD, ai următoarele reduceri

Obiectiv Turistic Oraș Preț întreg Preț cu brățara UNTOLD
SINAGOGA NEOLOGĂ ZION Oradea 5 lei 1 leu
CASA DARVAS - LA ROCHE Oradea 5 lei 1 leu
PALATUL ȘI TURNUL PRIMĂRIEI ORADEA Oradea 5 lei 1 leu
Cetatea Oradea Oradea 10 lei tur ghidat 5 lei tur ghidat
Complexul Baroc Oradea 7 lei 3.5 lei
Muzeul National al Unirii Alba Iulia Alba Iulia 8 lei reducere 50%
Salina Turda Turda 20 lei 10 leu
Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu adulti - 17 lei
elevi/studenti - 3.5 lei
adulti - 12 lei
elevi/studenti - 2 lei
Bastionul Tesatorilor Braşov 7 lei reducere 50%
Castelul Bran Bran acces inclusiv in turn
Muzeul National Peles Sinaia 20 lei reducere 50%

Cluj-Napoca

Poți începe vizitarea Transilvaniei, pusă de Lonely Planet în topul regiunilor de vizitat în 2016, de la Cluj-Napoca, unul dintre cele mai vechi și mai frumoase orașe din această zonă.

Ce să vizitezi aici:

  • dacă îți dorești un view spectacular asupra Clujului, urcă pe Cetățuie, pentru a avea tot orașul la picioare;

  • catedrala catolică Sf. Mihail, o capodoperă gotică, cu vitralii superbe, mai ales dacă o prinzi într-o zi cu soare. Turnul cu ceas al bisericii are 80 m, fiind cel mai înalt turn de biserică din România;

  • dacă ești la plimbare cu copiii, nu rata Muzeul de Zoologie, cu expoziții extrem de variate și care organizează mai mereu evenimente interesante;

  • rezervă-ți câteva ore pentru a explora pe jos centrul istoric. Traseul propus de primărie este inscripționat pe străzi, așa că urmărește săgețile și dă o raită pe Strada Eroilor, prin Piața Mihai Viteazu, Piața Cipariu (catedrala ortodoxă, clădirea Prefecturii, a Judecătoriei) și prin Piața Unirii. Nu trece cu vederea Strada în Oglindă (intrarea dinspre Piața Unirii este marcată de două clădiri identice, unde, acum 100 de ani, clujenii își făceau cumpărăturile în cele mai elegante buticuri).

Poți consulta și site-ul clujtravel.com cu informații detaliate despre ce poți vedea și unde în tot județul Cluj.

Festivalul UNTOLD a fost desemnat anul trecut drept BEST MAJOR FESTIVAL în cadrul European Festival Awards 2015. Pe plan local, a furat titlul de Brandul Anului 2015. Toată recunoașterea a venit de la prima ediție, fiind cea mai intensă experiență trăită în România, conform fanilor. Evident, așteptările sunt mari și pentru cea de-a doua ediție care va avea loc în perioada 4-7 august, la Cluj-Napoca, când UNTOLD va aduce 5 headlineri EDM. Primul dintre aceștia este TIESTO, adică cel mai bun DJ din toate timpurile a cărui promisiune (mereu respectată) față de fanii săi este the best night in the world.

UNTOLD este destinația muzicală favorită a verii, cu cele 100 de ore de muzică hot ale celor mai mari artiști din topurile internaționale. Urmărește-i povestea și pe social media, pe conturile indicate AICI.

Bancomate Banca Transilvania in Cluj Napoca

  • Bd. Eroilor nr. 36
  • Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 5 (Magazin Sora)
  • Str.21 dec.1989 nr 131, SCM Electromecanica
  • Str. Regele Ferdinand nr. 22-26 (Magazin Central)
  • Piata Unirii nr. 1 (Libraria Universitatii

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Săpânţa

sapanta

În Maramureș nu ai cum să scapi de sentimentul că ai ajuns într-o altă lume și într-un alt timp. Senzația este confirmată și de faptul că cel mai cunoscut obiectiv turistic îl reprezintă un cimitir: Cimitirul Vesel de la Săpânța.

De ce vesel? Se presupune că această atitudine în fața morții este o moștenire dacă. Dacii credeau în viața veșnică și, prin urmare, considerau moartea doar o trecere, iar despărțirea de cel mort se făcea prin voie bună.

Ioan Stan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța, a transpus această filosofie în lucrările sale, crucile din cimitir. Încă din 1935, Pătraș a făcut partea verticală a crucilor mai lată pentru ca epitaful să poată fi mai mare. Fiecare cruce are în partea de sus un basorelief care reprezintă o scenă din viaţa celui decedat. Sunt pictate femei care ţes, gătesc sau fac pâine; bărbaţi care stau la cârciumă, taie lemne sau cântă.

Să nu uităm că suntem în fața unuia dintre cele mai cunoscute locuri de acest fel din lume, un monument protejat UNESCO. Crucile sunt albastre, culoarea veșniciei (conform creatorului lor) – așa-numitul „Albastru de Săpânţa”. Sunt făcute din lemn de şi inscripţionate manual.

sapanta

Pătraș a lucrat vreme de 50 de ani, propriul său mormânt fiind astăzi un punct important de pelerinaj. Munca îi este continuată de ucenicul său, Dumitru Pop Tincu.

Ești în Maramureș, deci nu poți rata un drum cu Mocănița care pleacă din gara ei specială din Vișeul de Sus la 9 dimineața și merge 60 de km prin Valea Vaser în parcul Natural Munții Maramureșului. Turul complet (dus-întors) durează în jur de 5 ore.

mocanita

Dacă mai ai o zi la dispoziție, trebuie să vezi Cascada Cailor – cea mai înaltă cădere de apă din România (90 m).

Te va impresiona și Memorialul victimelor comunismului de la Sighetul Marmației din fosta închisoare de la Sighet, construită în anul 1857. Închisoarea a jucat un rol esențial în perioada de început a comunismului în România, contribuind semnificativ la oprimarea clasei intelectuale românești.

Bancomate Banca Transilvania in apropiere de Săpânţa

  • Baia Mare, B-dul Unirii nr 5A
  • Baia Mare, B-dul 22 Decembrie , nr. 2
  • Baia Mare, B-dul Republicii nr. 2A (Palatul de justitie)
  • Baia Mare, Str. Dr.V. Babes , nr 62A
  • Baia Mare, B-dul Unirii nr. 11 (Hotel Mara)

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Salina Turda

salina turda

Salina Turda este un obiectiv turistic de referință în turismul românesc, un brand de țară. CNN-ul a clasat-o printre cele mai atractive locuri subterane din lume.

Intrarea este spectaculoasă, futuristă, aducând întrucâtva cu o navă extraterestră. Devii imediat curios să aflii ce este înăuntru.

În interior poți încerca minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, plimbare cu barca pe lacul subteran din Mina Terezia (la 112 m în adâncul muntelui de sare). Sau poți doar să te plimbi și să faci fotografii memorabile în sălile, galeriile și minele amenajate. Există un loc de joacă pentru copii și un amfiteatru cu 180 de locuri pentru concerte și audiții muzicale. Tocmai această juxtapunere între o realizare inginerească și un parc de distracții poate să ridice întrebări în ceea ce privește valoarea arhitecturii.

Trebuie să te pregătești pentru un aflux mare de turiști (cam 370.000 anual), mai ales în week-end, și de o diferență de temperatură destul de mare dintre afară și interior (unde se înscrie între 11 – 12 grade Celsius). Așa că nu strică să ai la tine pantaloni lungi, încălțări închise și cel puțin o bluză cu mânecă lungă.

În mină se poate coborî și folosind liftul panoramic. Sau poți face o cură zdravănă de aer salin urcând și/sau coborând cele 13 etaje ale construcției.

Pe aproape întreaga suprafață a salinei și chiar și în baza de tratament există acces gratuit la wi-fi.

Celor care suferă de alergii și astm le sunt puse la dispoziție servicii de haloterapie care folosesc aerul ionizat, presiunea și umiditatea (de aproximativ 80%) pentru a trata probleme respiratorii persistente și recurente. Mina Rudolf funcționează ca sală de tratament subteran încă din 1992. E bine să știi că asigură și cazare pentru mai multe zile – pentru tratament sau recuperare mai îndelungate.

Nu uita că ultima oră de acces este 15.00.

Bancomate Banca Transilvania in Turda

  • Piata Romana nr. 15
  • UM 01381, Str. 22 Decembrie 1989, nr. 62 – 64
  • Str.Lianelor, nr 1
  • Calea Victoriei nr.100
  • Str. Republicii, nr 14
  • Str.Simion Barnutiu nr.2

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Crama La Salina

crama la salina

Crama La Salina este un concept turistic modern, deoarece îți propune un pachet complex de servicii: tur organizat prin vie, degustare de vinuri, popas culinar, echitație. Este singura cramă din județul Cluj.

Stăpânii locului se mândresc cu faptul că tot ce ajunge în farfuriile clienților este sănătos și de proveniență locală. Astfel, legumele cresc din grădina proprie de zarzavat, iar fructele, în plantațiile de pomi fructiferi ale localului. În orice caz, Turda este o zonă bine dezvoltată agricol, așa că micii producători locali sunt o sursă bună de carne, lactate, dar și de pâine proaspătă de casă.

Sarea-n Bucate este supranumit „restaurantul din vie” și are mâncăruri făcute „în spiritul locului”. O idee frumoasă este personalizarea meniurilor cu fotografii ale strămoșilor unuia dintre proprietari.

Turismul oenologic este abia la începuturi în România, dar, poate tocmai de aceea, pionierii în domeniu sunt entuziaști și abia așteaptă să povestească în tonuri suave de struguri pârguiți la soare prielnic. Vinul românesc este unul premiat în lume și poți decide singur dacă se poate compara cu altele de prestigiu din alte locuri.

Cât despre atracții turistice în zonă, nu ducem lipsă de ele:

  • gheţarul de la Scărişoara este primul gheţar ca mărime din ţară şi al doilea din lume. Este vechi de peste 4000 de ani și are o grosime de 22 m şi o lungime de 400 m;

  • Salina Turda – una dintre cele mai vechi mine de sare din țară. Interesant de știut este că a fost folosită, în Al Doilea Război Mondial, ca adăpost împotriva bombardamentelor. În orice caz, măreția construcțiilor făcute de oameni te va impresiona;

  • Cheile Turzii – cu o structură geologică unică în relief carstic. Dacă ești pasionat de sporturi extreme, locul te va atrage cu siguranță.

Bancomate Banca Transilvania in Turda

  • Piata Romana nr. 15
  • UM 01381, Str. 22 Decembrie 1989, nr. 62 – 64
  • Str.Lianelor, nr 1
  • Calea Victoriei nr.100
  • Str. Republicii, nr 14
  • Str.Simion Barnutiu nr.2

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Sighișoara

sighisoara

Este imposibil să nu fi auzit de Vlad Țepeș, celebrul domnitor transilvănean pe care s-a bazat personajul lui Bram Stoker, Dracula. Atunci nu-ți va fi indiferent să vezi străduțele pe unde se plimbau cândva Țepeș și tatăl său, pe vremea când viitorul domnitor era copil. Invitația este deschisă pentru Sighișoara.

Faima orașului s-a construit, în mare parte, în jurul personajului Dracula. Casa Vlad Dracul e locul unde se presupune că ar fi trăit tatăl lui Vlad Țepeș, Vlad Dracul, între 1431 și 1435. Legenda spune că însuși Țepeș s-ar fi născut aici, lucru nedemonstrabil istoric. Azi casa este restaurant.

sighisoara

Cetatea Sighișoarei nu putea fi decât foarte aglomerată la acea vreme. Considerată „Perla Transilvaniei”, cetatea era plină de negustori și meșteșugari, pelerini în trecere, hanuri pline și cavaleri de toate neamurile.

Într-una dintre bisericile orașului a concertat Johannes Brahms. A avut 14 turnuri (fiecare aparținând unei bresle) și 4 bastioane. Azi supraviețuiesc 9 turnuri și 3 bastioane.

sighisoara

Centrul Istoric al Sighișoarei se află în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO din anul 1999. Cetatea datează din sec. XIII, fiind locuită și în prezent. Cel mai bine este să faci un tur al orașului cu Toboșarul Cetății care cunoaște bine istoria locului. Îmbrăcat în toboșar, alături de un străjer, salută vizitatorii în 55 de limbi. Și anunță ora exactă sau le reamintește localnicilor că au uitat să-și plătească dările către primărie. Îl cheamă Dorin Stanciu și îl găsești pe Facebook aici.

O să te întâlnești cu siguranță și cu Jimmy von Sighișoara, un câine tare iubit de localnici și care are propriul său cont pe Facebook.

Cel mai bun moment să vizitezi orașul este sfârșitul lui iulie, căci atunci începe cel mai mare Festival Medieval din România. Te vei delecta cu parada costumelor, piese de teatru, concerte de muzică medievală și tarabe cu obiecte lucrate manual. Nu se mai cântă rock și nu se mai servesc mici și bere, căci organizatorii sunt de părere că strică peisajul medieval.

Bancomate Banca Transilvania in Sighișoara

  • Str.Herman Oberth 15
  • Str Scolii nr.1
  • UM 01752, Str. Nicolae Filipescu, nr. 3A
  • Str.Mihai Viteazu, nr. 96 - sediul CESIRO S.A
  • Mihai Viteazu nr.10
  • Str. Mihai Viteazu, nr.92, Sighisoara (in incinta S.C. GST AUTOMOTIVE SAFETY S.R.L.)

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Brașov

Brasov

Brașovul este unul dintre primele orașe pe care ți le va recomanda spre vizitare orice român. Are o identitate bine conturată, este un oraș viu care convinge ușor.

Brașovenii nu sunt niște fashion victims. Preferă ținutele sport, mai ales că oportunitățile de a merge pe munte sunt multe: poți să urci în Poiana Brașov pe jos sau cu bicicleta sau poți ajunge pe Tâmpa la pas. De fapt, cu muntele Tâmpa în mijloc (despre care știi că este în centrul istoric), nu mai ai nevoie de GPS. Acesta face parte din Masivul Postăvarul și se ridică cu aproximativ 400 de metri deasupra Brașovului (supranumit „orașul de sub Tâmpa”). Dă o fugă cu telecabina până sus pentru a ajunge la Belvedere de unde poți vedea panorama orașului. În apropiere sunt și literele uriașe care formează cuvântul „Brașov” (exact ca la Hollywood).

Brasov

Brașovul este bine conectat cu zonele turistice din jur, la care poți ajunge cu autobuzul sau trenul pentru excursii de o zi. De exemplu, Poiana Brașov, cea mai cunoscută stațiune de munte din România este la doar 20 de minute distanță cu autobuzul 20.

Da, într-adevăr, există urșii gunoieri care coboară până la pubelele de gunoi în cartierul Răcădău. Asta pentru că s-au obișnuit să cineze rapid și gratuit. Atacurile sunt însă rare, căci, de obicei, urșii fug din calea omului.

Suntem în orașul micilor experiente de neuitat: o străduță pitorească (strada Sforii, cea mai îngustă din Europa cu 123 de cm lățime medie), Republicii (o promenadă de 500 de m cu clădiri superbe și magazine, restaurante, pub-uri), Prima Școală Românească, Biserica Neagră (cea mai mare construcție sacrală din România unde se țin concerte de orgă), Poarta Ecaterina (cu un stil arhitectonic unic în lume), clătite, conversații relaxate (aproape toată lumea vorbește engleza).

Brasov

Cei 1.000 de ani de istorie cosmopolită și firea blândă a locuitorilor recomandă Brașovul ca locul unde te reîntorci de fiecare dată când oboseala face ca drumul lung să-și piardă (temporar) din farmec.

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Bran

Bran

Comuna Bran este cunoscută pentru castelul omonim asociat cu celebrul vampir Dracula, devenit un brand de țară. Castelul Bran este cel mai vizitat muzeu/obiectiv turistic din România. Deși Vlad Țepeș (personajul istoric care a stat la baza legendei lui Dracula) a trecut pe aici doar o singură dată, în drumul său spre Brașov (aflat la doar 30 km distanță), castelul este înconjurat de o aură misterioasă și oarecum sumbră care atrage mulți curioși. Are chiar și o cameră specială cu informații despre strigoi, vampiri, cât și povestiri despre cruzimea domnitorului valah și modul specific prin care îi pedepsea pe trădători – tragerea în țeapă.

Bran

În zona Bran – Moeciu, pe o rază de 20-30 de kilometri, găsim numeroase obiective turistice de vizitat pentru toate gusturile şi locuri de cazare pitorești.

Cetatea Râşnov, de exemplu. Atmosfera medievală este prezentă și azi, la peste 500 de ani de existență. Înălțimea zidurilor este de 5 metri și zidul sudic are cea mai mare grosime (de peste 1 metru și jumătate). În curtea interioară se pot vedea ruinele a peste 30 de case, ale unei școli, biserici și case parohiale.

Cheile și peștera Dâmbovicioarei sunt plasate într-o o zonă montană superbă, cu aer proaspăt, flori și verdeață din plin, trasee cu dificultate redusă pentru iubitorii de turism (poți aduna zmeură, frăguțe, alune de pădure sau cumpăra specialități de la localnici), dar și restaurante tradiționale românești.

Bran

Un alt loc ce merită cu siguranță vizitat este Sanctuarul urșilor Libearty de lângă Zărnești. Sanctuarul a fost creat pentru a salva peste 50 de urși folosiți ca animale de companie sau atracție turistică în restaurante și benzinării. Zona rezervației este frumoasă și bine întreținută.

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Făgăraș

fagaras

Odată ce pronunți numele Făgăraș, din punct de vedere turistic, te gândești la Cetatea Făgărașului. În 2014 a fost considerată al doilea cel mai frumos castel din lume, după Castelul Neuschwanstein din Germania, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor și prezentat de publicația Huffington Post. În 2015 Cetatea Făgărașului a primit Certificatul de Excelență în turism de la site-ul de călătorii TripAdvisor.

De-a lungul existenţei sale ce începe în secolul al XIV-lea (construirea ei debutează în 1310), cetatea Făgăraşului a jucat un rol important în apărarea acestei părți de țară, rezistând în fața a nenumărate asedii. Nu a fost niciodată cucerită prin forța armelor. A cedat doar în câteva rânduri din cauza trădărilor.

La ieșirea din cetate, te poți plimba pe malul canalului, poți hrăni lebedele, te poți da cu hidrobicicleta sau face cumpărături de la minitârgul organizat la cetate.

Nu uita să vizitezi Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat”, cu profil mixt (istorie, etnografie, artă).

Pentru munțomani, Munții Făgăraș, supranumiți și Alpii transilvăneni, sunt cu adevărat cei mai impresionanți munți din România. Sunt cei mai înalți, cei mai reci și cei mai puțin plați munți. Există multe drumuri de acces, dar cei mai mulți turiști se apropie de acest masiv dinspre Făgăraș, Sibiu și Brașov. Traseele în acești munți sunt suficient de multe să te țină ocupat o viață întreagă.

Dacă tot ești prin zonă și nu ai chef de urcat pe munte, ai putea să dai o fugă până la Herghelia de la Sâmbăta de Jos, una dintre cele mai importante herghelii de cai Lipițani din lume. Atenție însă, herghelia este închisă peste weekend!

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Sibiu

Sibiu

Sibiul, capitală culturală europeană în 2007, este un oraș ticsit cu obiective turistice și evenimente artistice care se întind pe toată perioada verii (festivaluri de teatru și de jazz).

Sibiul impresionează încă de la prima întâlnire. Este un oraș boem, îmbibat cu poezie, poate și datorită puternicului aer medieval. Pare o succesiune de tablouri colorate.

Iată și câteva dintre principalele atracții: Teatrul Național Radu Stanca, primul teatru deschis publicului din Transilvania, Muzeul de Istorie Naturală, al doilea din România ca număr de exponate, Palatul Brukenthal unde se organizează expoziții și galerii de artă (acesta fiind nu numai primul muzeu din țară, ci și din Europa Centrală și de Est), biserica romano-catolică unde slujba se ține în trei limbi. Duminica, la ora 10:00, în Centrul Vechi, se aud clopotele a cinci biserici: romano-catolică, evanghelică, ortodoxă și două biserici reformate.

Nu uita să treci peste Podul Mincinoșilor. Este primul pod din fier forjat din România. Legenda spune că începe să scârțâie dacă minți și s-ar putea chiar să cazi cu totul. Oricum, rămâne punctul favorit de întâlnire al îndrăgostiților.

Sibiu

Că tot vorbim de recorduri, orașul are nenumărate: aici s-a atestat prima școală, s-a publicat prima enciclopedie, a apărut prima moară de hârtie din România, are cel mai vechi ierbar din țară și tot aici a apărut prima grădină zoologică.

Oraș european, Sibiul are peste tot panouri informative cu indicații către obiectivele turistice importante. Există și un site (www.turism.sibiu.ro) care-ți explică așezat cu ce se mănâncă acest oraș. Așa vei ști simplu cum să ajungi la Turnul Sfatului cu un ceas încă funcţional vechi de aproape 700 ani. Se poate urca până în vârf dacă vrei o vedere panoramică asupra orașului.

Sibiu

Nu ai cum să nu ajungi și la Muzeul Satului, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, unde poți sta o zi întreagă să te plimbi cu barca, să pescuiești sau doar să faci poze nemaipomenit de frumoase.

Bancomate Banca Transilvania in Sibiu

  • P-ta Aurel Vlaicu bloc V4
  • Str. Samuel Brukenthal nr. 5 (Magazin Capa)
  • BD. Corneliu Coposu 2-4 (Spitalul Clinic Judetean)
  • Str. Hermann Oberth Nr. 6 (Spitalul Judetean)
  • str. Morilor nr.45 - Scandia

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Cetatea Țărănească Câlnic

Cetatea Calnic

Considerată cea mai frumoasă fortificație din județul Alba, cu ziduri care miros ca-n povești și prin care răzbate istoria de multe sute de ani a locului. Satul Câlnic este în apropiere de drumul ce leagă Sibiul de Sebeș (E60), la vreo 40 de km de Sibiu. Sătucul este mic și fost atestat documentar undeva prin secolul al XIII-lea, în jurul anului 1260. A fost condus pe rând de unguri și de saşi și de aici și-a luat și numele: Kellenk, în dialect săsesc, sau Kelnek, în cel maghiar (sursa: Wikipedia).

Cetatea a fost restaurată între 1962-1964, iar astăzi a fost transformată într-un centru cultural știintific internațional. Este inclusă în Patrimoniul UNESCO, ceea ce nu face decât să îi confirme valoarea.

La etajul întâi al cetății este o expoziție etnografică unde poți vedea porturi populare, farfurii pictate, ulcele, bunde ciobănești, costume buciumănești, unelte, ștergare, lăzi de zestre. Piesele de efect sunt câteva instrumente de suflat suspendate de înaltul tavan al turnului.

Cetatea Calnic

Conform informațiilor de pe site-ul lor, dacă poarta cetății este închisă, supraveghetorii pot fi găsiți la casa parohială evanghelică, 50 de metri pe aleea de pe malul pârâului. Ca să înnoptezi în cetate, trebuie să faci rezervare cu o săptămână înainte la tel. 0258.747.220. Costul este de 50 de lei de persoană pe noapte.

În Cetatea Câlnic se organizează o serie de activităţi educaţionale: tabere de creaţie cu participare internaţională, cursuri de vară de istorie a artei şi manifestări ştiinţifice.

Alte obiective turistice în zonă: Orașul Abrud, Cetatea Alba Carolina – Alba Iulia, Ighiel – jud. Alba, Cascada Pisoaia – Alba, Dealul cu melci – Alba, Golf Paul Tomiță – Alba.

Bancomate Banca Transilvania in Sebes

  • Oarda de Jos,Str.Biruintei,nr.46
  • Str.Augustin Bena,nr.106,Sebes
  • Str. Valea Frumoasei nr. 3AB
  • BD. Lucian Blaga Nr.45-47

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini:

Cetatea Devei

Cetatea Devei

Amatorilor de turism cultural, cetatea medievală a Devei le oferă doza dorită de istorie și mister. Din orice parte te-ai apropia de orașul Deva, nu ai cum să ratezi cetatea care este cocoțată pe dealul împodobit ce-i poartă numele.

A fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 m. Ajungi la ea cu telecabina (pe care o iei din orașul Deva), în mai puțin de cinci minute. Este o telecabină pe plan înclinat, diferența de nivel ajungând la 158 de metri. Se poate ajunge la cetate și urcând 113 trepte ce pornesc din parcul orașului. Cetatea Devei are și un site dedicat pe care-l poți consulta aici.

A fost trei ani întregi în renovare, dar anul acesta s-a redeschis oferindu-le vizitatorilor mai multe trasee pe care le vor putea parcurge la pas, durata unui tur complet al cetății fiind de cel puțin două ore. De sus puteți vedea și panorama orașului.

Cetatea Devei

Umblă zvonul că ar exista un tunel subteran care leagă Cetatea Devei de Castelul Huniazilor (un alt obiectiv pe care trebuie să-l vezi; se găsește în Hunedoara, la doar 17 km distanță de Deva). Sugerăm însă să nu vă aventurați în căutarea lui, căci dealul cetății este o rezervație naturală unde sunt multe exemplare de vipere cu corn.

Nu poți părăsi zona fără a trece pe la Arsenal Park, o destinație turistică inedită, căci este singurul parc de distracție cu tematică militară din Europa. În perioada comunistă era cel mai bine păzit loc din România. Mai multe despre acest loc găsești pe site-ul lor.

Bancomate Banca Transilvania in Deva

  • Bd. 22 Decembrie nr. 42
  • Bd. 22 Decembrie nr. 37 (Ulpia Shopping Center)
  • P-ta Victoriei nr.4, parter (primaria Deva)
  • P-ta Victoriei nr.8
  • Bd. Decebal Bl.110,Complex Deva Mall

Cazare:

Restaurante:

Servicii închiriere mașini: